250лв за картина? Аз не бих дала. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

250лв за картина? Аз не бих дала.
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 2676 пъти
Започнах да рисувам различни портрети, правила съм с цветни и черни моливи, на обикновена хартия. За сега съм направила два портрета за познати, неудобно ми е да искам пари, но пък ми отне доста време, усилия и нерви и ми се иска да получавам някакви пари за това. Честно казано на работа за 8 часа взимам 40лв, е тия портрети ми отнемат поне 20-30 часа, правя ги дни наред. Но се притеснявам дали са достатъчно добри и не знам колко пари да искам. Много ми ги хвалят, но все пак са ми познати... Купила съм си две платна и маслени бои, но още не съм пробвала да рисувам с тях, тъй като съм все на работа. Бихте ли си купили портрет по поръчка, колко пари бихте дали за един такъв? 20, 50, 100лв? Бих се радвала ако имам възможност да работя по-малко дни, за да рисувам повече, ако има кой да купува. Познавам една гримьорка, която покрай пандемията последната една година почна да рисува натюрморти с маслени бои и ги е пуснала във Фейсбука с цени по 250лв без рамките дори, плюс доставката за сметка на купувача. Добри са, но не са най-впечатляващите. Не знам купуват ли ги, тя си рисува и за удоволствие, но все пак това хоби си е скъпо, като се почне че едно платно е поне 10лв, после качествени четки, бои. Един хубав статив е 200лв като за начало, а ми трябва. Какво мислите по въпроса?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 6c19a3c300
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Mисля , че е добра цена . За портрет , все пак , трябва и да издокараш човека , а не е някаква мацаница , която и аз мога да нарисувам . Едно е да рисуваш човешко лице , друго ябълки и ваза .Поискай си цената и си предлагай картините на различни места , за по-големи възможности за реализация .

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 45673efbbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Аз пък съм давал не 250 лв, а 500 лева за поръчка, само че крайният резултат беше толкова уникален, че дори толкова пари ми се сториха малко. Обаче не ги дадох на някакъв случайник, дето започнал да се занимава с изкуство от вчера - а на сериозен човек, посветил живота си на творчество.

Затова художниците си изработват портфолио, чрез което всеки да си прецени дали да им използва услугите или не.

В никакъв случай не си подценявай дарбата и количеството труд. Не позволявай на други да го правят, защото масите хич не разбират и никога няма да разберат колко усилия хвърля един художник за всяка картина. Всеки може да продава картофи на пазара, не всеки обаче има дарбата да рисува. Творенето е умение, което усъвършенстваш цял живот.

Някой ако наистина гори от желание да получи портрет от теб и да го окачи на стената си би се навил да даде доста повече от 20-50 лева. Лично на мен ми се струва пошло да искаш пари равностойни на колкото изкарваш на работното си място, ама и това е начало някакво. 5 лева на час х 20-30 = 100-150. Който иска - иска, който не - прав му път.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6ae3829057
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   За тези портрети дето са ти отнели "усилия и нерви" азнебих ти дала и една стотинка, но определено бих ги унищожила.
Художник който не знае че, влага там енергия или знаейки ми рисува нерви!? Не, благодаря!
Ако искаш да печелиш от рисунки някакви, просто техника да речем, насочи се да научиш да рисуваш в 3 Д нещо все още ново, различно, търсено в момента. Драскай там някакви лесни за изпълнение фигури, символи и ги продавай.
Да си художник е много повече, ти не си!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: b06f10591b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Ако не си сигурна дали са достатъчно добри или нямаш професионалисти, които да дадат мнение, пробвай в някоя от ФБ групите за художници да помолиш за мнения и градивна критика, както и на каква цена би било разумно да ги предлагаш. Имай предвид, че и там са се насъбрали всякакви дебили, така че не си го слагай много на сърце. Мисля, че ще можеш да познаеш читавите коментари сред морето от глупости, които ще се изпише. И да, скъпо хоби е. Който купува картини, го има предвид. Имам няколко познати, които рисуват и предлагат творчеството си. Сред тях са едни от най-добрите татуисти в София и техните картини не падат под 150-200 лв. за приблизителен формат А4. За по-големи, триптихи и т.н. - доста повече. Принтовете, които продават, са около 20-30 лв. Един друг пък започна да рисува преди 4-5 години и има няколко по-големи картини, които е пуснал за 1500 долара. Много се смях... По-малките също са с някакви бомбастични цени, а изглеждат сякаш са рисувани от малко дете. Съвременно изкуство... Та да, потърси чуждо мнение.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 9201d6397b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Хората с 800лв доход не дават 250лв за картина и това е нормално, но има хора с 20 000лв и повече месечен доход те имат къщи и трябва да си закачат по стените нещо рисувано с маслени бои, за положението им в обществото не става да закачат прит плакат. Така че могат да се продават картини и по 250лв и по 5550лв, всичко зависи от идеята на самата картина и качеството на рисуване. Напълно нормално е в трапезарията да имате на стената красив натюрморт купа с плодове, в коридора картина на цветя или ваза с цветя, в спалнята природа /поляна или планини или море/ и т.н.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: bc0f9831ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Живеем в свободен пазар и всеки сам решава за колко оценя трудът си.
Щом тази жена иска да продава портрети по 250лв и има клиенти, няма никакъв проблем да го прави.
Ако тя няма клиенти, просто намаля цената или подобрява уменията си.
Аз съм професионален художник- художествена гимназия и бакалавърска и магистърска степен, мога и да преподавам...
Та аз също продавам своите картини- портрети, пейзажи, концептуална живопис.
Преместих се в чужбина и продавам картините си на по-високи цени.
Случвало се е за 2 часа отделено време на платното, да печеля над 500 евро. Няма нищо лошо в това, щом има желаещи, нека купуват.
Моят съвет е постепенно да увеличаваш цената на портретите. Постепенно ще си създадеш име и повече хора ще те търсят.
Има един тънък момент, в който нито трябва да вземаш евтино, нито твърде скъпо.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6c15111454
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Ако имам възможност бих дала и сто бона за картина, дядо ми беше художник, влагаше си душата и сърцето във всяка една творба. Последно беше обявил три метрова картина на Васил Левски на цена от 10 000лв., и приятели даже му повтаряха, че е малко! Цени труда си!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 90ec104060
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз рисувам реалистични картини със сухи пастели. Един наистина реалистичен портрет ми отнема около 60-70 часа. Не го правя за пари. Хоби ми е и си прибирам за спомен. Ако имаш клиентела защо не... но като цяло една такава картина наистина едно към едно с оригинал, хиперреалистична и качествена се продава за около 500 лв. и нагоре. Ако не е толкова добра като качество и техника около 200 лв. Зависи. Иска качествена хартия, пастели, тънкописци, хартиени моливи /тампони/ за светлосенки, различна твърдост моливи и качествени сухи пастели. Зависи колко добре с справяш. Просто опитай... но тук хората са бедни и трудно ще печелиш добре. Малко биха купили.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7eb8286522
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Качеството определя цената. В моя град има художник, който взима средно 1000 лева на картина. Понякога и повече, зависи от картината.
Но той е завършил в художествената академия, обучава млади хора, които искат да кандидатстват там, цял живот рисува и само с това се занимава. В същия град и околността никой не може да нарисува нещо по-добре.
Проблема е дали имаш знанията и качествена ли е. От хоби до професия има огромна разлика. И това прави разликата в цената.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 93f7a21f11
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Преди работех за този сайт: http://xn--e1agqdganc.com/
Можеш горе-долу да се ориентираш за цените.
Ти не би дала 250 лв., но някои хора биха дали много повече за качествен и реалистичен портрет. Особено като е подарък за рожден ден, сватба, юбилей, кръщене и други важни поводи. Затова не подценявай труда си и искай толкова, колкото на теб ще ти даде удовлетворение. Идеята с фейсбук групата е добра, ще получиш градивни критики.
Номер 3, не се изказвай толкова рязко. Разбирам гледната ти точка, но авторката не влага негативни чувства в картините си, а просто има предвид, че влага много старание в рисунките. Никой човек, занимаващ се с изкуство, не се е родил научен и в началото прави грешки, които трябва да поправя, а това коства нерви. Особено като няма време да развива таланта си и пари за материали.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 27fffb5a09
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Пржблемът е, че ти мислиш от дефицит и мрънкане. Ще ми нарисуваш ли портрет. Да ще ти струва 200 лв. Искаш ли? Не, ок следващия. Знаеш ли колко талантливи хора са нещо, само защото могат да се продават. И хиляди таланти рисуват, пеят в банята, защото само с талант не става. В живота всичко струва пари и ги нарушаваш баланса, даваш и не взимаш нищо. Не се учудвай ако утре прекрати контакта си с тези хора или се чудиш, защо се сърдят. Ти инвестираш пари, материали, труд и сравняваш как надницата ти е 40 лв., което няма нищо общо. Все едно да сравняваш ябълки с круши. Оправи мисленето, после търси реализацията.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5ef76fd62f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравей номер 3 :) Не бях рисувала от гимназията и сега като почнах имам чувството, че ръката ми е забравила, дори като си гледам стари творби си личи, че са по-качествено изпълнени, по-плавно се преливат, повече старание има в детайлите. И тогава си спомням, че ми се получаваха с лекота и ми доставяше голямо удоволствие да рисувам. А сега ми е по-трудно и все едно съм забравила как става. Може би ми трябва практика. Не се имам за художничка, дори отказах няколко портрета на колеги и приятели, защото не съм убедена, че ще са наистина красиви, особено след като видях колко време и опити ми трябваха за първите два, няколко пъти хвърлях листа по средата и почвах отначало.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: b591384497
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Зависи.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7b4dc7bd8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Авторе, дерзай и нищо да не те спира. Ако това, което създаваш, въздейства, вероятно е изкуство.

А номер 3, ти си просто ограничено същество.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: e40c31872f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Пробвай...
Има хора с големи доходи, които ще поръчат, но имай предвид и че те са много претенциозни.
И не е въпроса, че са много за картина, тоест не че не си заслужава, а че просто много хора не могат да си го позволят, защото това са парите им за храна / дрехи / лекарства / образование и т. н. (тяхно или на децата им). Това е по-скоро към коментиращите, не толкова към авторката.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 90ad8aa466
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Предполагам, че хората, които не са финансово затруднени биха си купили. Но за да продаваш добре, трябва да си много добра в работата си.Така този, който си купи и остане доволен ще сподели със свои познати и приятели и ще спечелиш още клиенти. Ако имаш възможност вземи уроци по рисуване, така ще развиеш уменията си. Да, скъпа инвестиция, но все пак важна е крайната цел. Иначе посредствени художници не вярвам да печелят добре. Пожелавам ти успех.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6d3df17708
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   С такива тънки сметки да се чудиш как въобще досега е имало няколко хиляди години изобразителни изкуства. По-голямата част от което е създавано по поръчка. С други думи, да не мислиш, че Микеланджело е правел нещо и го е излагал в галерия с надеждата някой да мине и да купи? Всичките му произведения са поръчани от богат меценат. Не от човек, който се чуди как да върже месеца. Това не означава, че изкуството не е за всички, говоря за това, кой купува такова. Съжалявам ако някой се обижда от това, аз също не съм богат, а се опитвам да отговоря на въпроса. За всичко си има почитатели и пазар.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1f957e5ec1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Блякккккккккксссссссссссссссссссссссссссссссс, ще повърна от хора, провъзгласили се за артисти без да имат нужния талант и усет, но пък целящи се към парите и бързо забогатяване. Сприии, моля те. Изкуството не е за прагматични жалкари.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1af994046d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Ако не ти се струва нормална цена за България, защо не пробваш да ги продаваш в Ибей? Всякакви хора има по света и все някой би да дори повече от 250 долара (което са си около 450 лева) за картина.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1621b8c7ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Авторката съм пак, 18, повръщай си колкото искаш, не знам къде видя, че съм се провъзгласила за артист и се целя към бързите пари, май не си редовен :) Казала съм, че един портрет го правя с дни и ми отнема доста време, заради това смятам, че е редно да получавам някакво заплащане. Ако целях забогатяване нямаше да отклонявам молбите на хората за още портрети :) Много гнусно изказване, и на мен ми се доповръща.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 29680b3beb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Щом не си професионалист и аз не бих дала и 50 лв за портрет. Ти може и 100 часа да ги рисуваш и да хвърляш нерви, друг с лекота да ги рисува и пак да се продава за повече. Но пробвай и ще разбереш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 72fb7e0acb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Автроке, ще ти кажа защо се отказах от рисуването и записах литература навремето. Учех в Художествената гимназия, трудех се много, криво-ляво се справях. Но после отивах на училише и виждах как Владимир Аврамов или Росен Рашев-Рошпака, или Борис Колев с един замах на четката постигат много повече, отколкото аз с цялото ми старание. В 11 клас вече бях взела решението и така и не се явих на изпитите в Художествената академия. До ден днешен не съжалявам. Пиша си текстовете и книгите; в този бранш също има куп проблеми, но поне "материалът" ми е лесен, аз нямам проблем с палитрата на думите така, както имах с палитрата с маслени бои. Белият лист стана моето "платно", моята съдба, моето щастие и моето вълнение, когато го докосвам.
Така разбрах нещо важно. Изкуството е като капризна жена. Щом един творчески процес е труден за теб, значи въпросното изкуство не те желае. Ако те желаеше, то шеще само да те прегърне. Моят съвет е да не се измъчваш (за мен беше мъчение! ) Не познавам творец (90% от приятелите ми са такива), който да е спечелил нещо, тръгвайки с твоята нагласа. Изкуството се пипа с любов, а не с бакалски сметки. Разбира се, че и това е труд и той трябва да се заплати и аз напълно те разбирам, но първо е другото.
Що се отнася до конкретния ти въпрос: да, бих дала 250 лв. за портрет. Дори съм поръчала такъв като подарък на съпруга ми за годишнината от сватбата. Но избрах художника, защото работите му излъчват същата светлина, жизненост и деликатен колорит като картините на Реноар. А ти знаеш ли, всъщност, кой е Реноар? У дома е пълно с живопис, графика, керамика, ковано желязо, художествен текстил, т. е. къщата ни е нещо като галерия; част - подаръци от художници, но по-голямата част от творбите сме ги купували. Аз и два лева да имам само, ще ги дам за някакво произведение на изкуството. Но ако то докосне душата ми. А няма как да я докосне, ако изначалната идея е била някакъв алъш-вериш, то това се усеща. От теб не бих си купила картина. С това мислене едва ли правиш нещо смислено.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6ae3829057
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Авторке, в такъв случай не приемай да рисуваш портрети на никого докато не потренираш техниката си. А докато развиваш техниката, ще почувстваш и художника в теб, но...Не рисувай нерви освен ако не са да изведеш собствени емоции навън, не на портрети или въобще картини на/за други!
Виж този канал, може да ти даде някои идеи
https://youtu.be/wyaq_swNStc

Н 3

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 5e739b6c36
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Изминаха вече 5 месеца оттогава. Авторке, как се развиха нещата с намерението ти да рисуваш?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker