Има ли начин? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Има ли начин?
преди: 3 години, 27 дни, прочетена 2097 пъти
Здравейте.
Няма да се обяснявам много. На 29 г. съм и наскоро, няма и цял месец, завърших магистратура в областта на комуникационните технологии. Бакалавърът ми не е в тази сфера. Учих в държавен университет, факултетът е Физически, но не е Софийски университет, не е УНСС, не е частен ВУЗ и т.н.
Лошото е, че се набляга предимно на теория, а на практика - нищо.
Карах практика в компютърен сервиз, но тя беше по-скоро формалност и пак нула практически опит. Предпочитам да правя нещо, свързано със създаване на сайтове, но главно т.нар. front end development. Имам изкаран 6-месечен курс по основи на Фотошоп, но нямам професионален опит в създаване на сайтове, нито професионално портфолио. Заради Ковид ме съкратиха, тъй като бях нов служител. Имам почти 5г. стаж, но не в компютърната сфера.
Има ли начин, по който да ме вземат в областта на правенето на сайтове? Нямам как да ходя в София, живея на около 300 км от София, но все искат 1+ или 2+ г. опит и никой не ми се обажда/от обявите/. Изгубих близките си и не чакам на никого, но дори за 30 кв.м. гарсониери в София наемът е поне 450лв., няма по-нисък.
Не знам има ли смисъл да продължа, без професионален опит в сферата никой не ти обръща внимание.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 26 дни
hash: 101d6e779a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Здравей! Front-end частта в един уеб сайт няма почти (Да не кажа абсолютно) нищо общо с Photoshop. По-скоро твоето нещо е графичен дизайн, там се работи с Photoshop и други софтуери за снимки, графики и анимации. Все пак ако държиш да се занимаваш с Front-End трябва да си наясно, че това си е програмиране и ще ти трябва време, нерви, постоянство и хъс за да стане работата. Едва ли имаш желание на 29 да учиш още 4 години нова специалност (Ако трябва да съм честен в 95% от университетите не могат и да те научат на нещо съществено и приложимо като цяло за програмирането, какво остава конкретно за Front-End технологиите), така че пред теб има 2 опции:

1) Започваш на самообучение да гледаш клипчета, да четеш документации и всичко, което ти се струва полезно и интересно. Тук идва проблема, че ако преди не си се занимавам с програмиране ще ти е трудно от къде да започнеш, какво точно ти трябва, от къде да учиш, как да отсяваш важните неща от страничните и как да наблягаш на генералните концепциите, вместо на конкретиката. Определено ще се движиш по-бавно и ще ти е по-трудно, тъй като няма кой да те следи и да ти обяснява всичко. Важното обаче е да научиш нещата и да си способен да се справяш със задачите, на никого не му пука къде и изобщо дали си учил. Съветвам те да погледнеш какво е HTML, CSS, JavaScript, HTTP, React (естествено има още много, много, мнооооооого неща... но като за начало тези, в тази последователност). Интернет е пълен с ресурси и клипчета за абсолютно всичко, проблема ти написах по-горе какъв е.

2) Ако имаш възможност те съветвам да запишеш някоя софтуерна академия, където се набляга на Front-End, има много такива, естествено читавите са 2-3. Ще ти е доста по-лесно и няма да се измъчваш толкова. Плюсовете са, че ще имаш кадърно написани материали, лекции, домашни по които да се движиш, ще има кой да те следи и обяснява и естествено ще се запознаеш с хора, имащи същите интереси като теб, с които ще си помагате. За Front-End програмист не се учи толкова много колкото за Back-End, поне в началото докато те вземат на работа и лично според мен е далеч по-приятно (Някои колеги да не се обидят :D). Ако учиш всеки ден по 8 часа за 1 година бих казал, че можеш да станеш стажант без проблем, може би и Junior Front-End програмист.

Помисли си добре какво искаш, защото няма да те лъжа, впускаш се в наистина добре устроена сфера, но доста трудна, обемна и конкурентна. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 26 дни
hash: dcd657d947
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Пробвай като freelancer докато намериш нещо постоянно, пък и след това. Квартира на първо време можеш да делиш с други, стая под наем ще ти излезе много по- евтино, гледай да е с включени разходи.
Търси и дистанционно по чужди фирми, не си поставям сам/а лимити.

 
  ...
преди: 3 години, 26 дни
hash: 0b8453bdb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Проблемът ти не е дали ще си намериш работа, а това, че нямаш никакъв опит и дали изобщо ще се справяш с работните задачи. Една магистратура не те подготвя за работа, трябва да се запишеш на курсове по избраната професия, трябва много да се ровиш да разбереш какво ти е нужно, за да успееш. Реши в твоя град ли искаш или в София, може да опиташ в друга сфера първоначално, тази, за която имаш степен Бакалавър, защо не?
Не става само с фотошоп, трябва и малко програмиране, изобщо не е лесно и няма да стане бързо. Опитай първо да си намериш работа по твоята специалност, после се усъвършенствай в уеб дизайна, успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 26 дни
hash: b113495909
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   С две думи, завършил си Колеж по телекомуникации и пощи в София.

Нивото на този вуз е много ниско, като на техникум... то е колкото да имаш диплома, не знания и умения.

Още по-лошото е, че "наученото" от теб всеки може да го прочете в гугъл... Следователно, трябват ти препоръки, които нямаш и един вид си си изгубил времето.

Следващия път, намери първо връзки, след това учи.
Обратното е загуба на време и пари.

 
  ...
преди: 3 години, 25 дни
hash: 82ec063864
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   В момента заради пандемията доста от ИТ академиите (да не кажа всички) провеждат курсовете си онлайн. Може да разгледаш възможностите. Не искам да правя реклама, но например една от академиите предлага курсове за фронт-енд с разсрочено плащане с гратисен период - започваш да плащаш вноските след като си започнал работа. Курсът е 6-месечен, но е много интензивен, буквално е като работа.
Щом в момента си безработен, ще имаш време да се обучаваш, но трябва да подходиш много сериозно към това. В интернет има и доста онлайн курсове. Сещам се например за тези на Udemy, които са много добри. Имат и безплатни, но и платени, които не са особено скъпи - от рода на 15-20 долара са.
Бих ти препоръчал да започнеш с HTML и CSS, като по-лесни за усвояване и добра основа за надграждане по-нататък. След това може да преминеш към Javascript и/или PHP.
Друг съвет - ако с усвоените знания успееш да си направиш уеб сайт, например, може да го прилагаш към кандидатурите си за работа. Но гледай да е добре изпипан.
Нещата могат да се получат, стига да си достатъчно мотивиран и последователен. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker