Страх ме е да подам сигнал срещу некоректен работодател - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Страх ме е да подам сигнал срещу некоректен работодател
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 3008 пъти
Здравейте, проблемът е, че от работа вече 7 месеца ни задължават да работим и в събота, макар че по договор съботите не са включени, но... По-рано ни ги плащаха като извънреден труд, а вече съвсем изнагляха и ги плащат като обикновени дни. Попитах началника докога ще е това безумие, а той отговори "Докато е напечено..." По-нелеп и смешен отговор не бях чувала. Че то така може да ни задължават още 30 години. Всъщност шефовете са зверски алчни и нагли. Вдигнаха ни нормите, работим и в събота, а накрая к'во? Едва стигаме 800 лв. Цедят ни като лимони всеки ден, да не говорим пък какви отрепки, мангали и бивши затворници работят при нас...

Та да се върна на темата. Искам да подам сигнал в инспекцията по труда, но ме притесняват 2 неща.
1. Шефовете са си платили където трябва, за да не ги закачат, тоест са си вързали гащите предварително.
2. Не се приемат анонимни жалби. Страх ме е, че дори и да се отзоват, като отидат във фирмата ще ме издадат в замяна на някой лев и после ще съм уволнена. Не, че работата ми харесва, но тя ми е единственият източник на доходи. За жалост

Моля за съвет, вие как бихте постъпили?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1d1ee54b76
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Просто си търси друга работа, ако трябва и друг град или държава. И да се оплачеш, ще им напишат едно предписание и толкова. Дори ид а ги глобят, може и да не си платят глобата. А и да я платят, голям праз - платили 1000-2000 лв и за вас пак един голям кур. Това, че работите събота дори не може да се докаже. За съжаление тук не е като в Европа.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 986030fef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Можеш да подадеш сигнал до инспекцията по труда.
Ако успеят да докажат нарушение, то ще глобят фирмата.
Дори да те уволнят, няма лошо, понеже ще знаеш, че си се борила за правата си и не стояла безучастно. Ще си намериш друга работа и няма да настъпи края на света.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1d1ee54b76
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   "Ще си намериш друга работа и няма да настъпи края на света. "

Да, и ако си намери след 10 мес., на фотосинтеза ли ще кара през това време? Нека първо си намери и тогава подаде сигнал.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b6bfbcac46
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Не толерирай мошенниците! Подавай сигнали, оплаквай се и помни, че са длъжни да ти плащат всичко извънредно, като и че има МАКСИМАЛЕН лимит на извънредните часове.

Уволненията минават, защото хората не си търсят правата. Не може някой да те уволни, поради причина "оплакване от нерегламентирано и неплатено извънработно време". Не и без последствия.


А до номер 1 - Именно поради това овчедушие страдаме всички. Маната му на работодателя, нарушаващ законите и потъпкващ правата на теб и на колегите ти.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1d1ee54b76
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   4, емоцията е хубаво нещо, но не е зле да бъдем и малко прагматични и реалисти съобразно действителността в страната. Преди и аз бях ербап като теб. Оплаквал съм се, та знам, че не работи. Не е овчедушие. Нека си намери работа първо, пък пак да се оплаче, защото ако не си намери предварително, има голяма вероятност работодателя и институцията да се разберат, пък тя да го издуха. И ако е от малък град, ще се разчуе веднага из другите фирми и после ти ли ще я храниш, докато се премести в друг град и си намери нова работа? На вас ви е лесно тук да я насъсквате, ама като се сгофняса работата, вие ще си продължите да си чешете езиците по форумите, а тя ще е тази, която ще гладува. То така от клавиатурата, като не носиш отговорност е лесно. Овчедушие щеше да е, ако бяхме в друга действителсност в друга държава, ама тук да си ербап, без да взимаш предвид местната действителност ей така от емоция и принципи си е живо самоубийство.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: c2e24c7aee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Всъщност и да се оплачеш полза няма. Според КТ работодател има право да удължи работните часове на работещите, ако му е "напечено" и ако има спешни поръчки. Не се съмнявай, че той си е вързал гащите, от негова страна трябва само да подава заявление до ИТ, че има повечко работа и бригадира ви да е подписалзаявлението, като представител на работниците. Нормите има право да увеличи, от всеки работник зависи решението, дали да ще се примири или ще напусне.
Проблема Ви по скоро е във вас авторе, сами сте взели решение и сте се образовали до толкова, че да се приравните с колеги "отрепки, мангали и бивши затворници" и този начин на труд да ви е "единствения източник на доходи", да работите на смазваща норма. Пишете добре, не си личи да сте неграмотна, изразявате се добре, значи не сте й прост човек, изглежда проблема ви е в самооценката и страха от рискуване да напуснете, разбира се ако не сте в предпенсионна възраст и да нямате шанс за намиране на работа лесно.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: db0f54cd96
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   Ей, треперят ви гащите от всичко, мишки ли сте, хора ли сте не знам. Няма да умре от глад, тъкмо ще се научи и на други умения, не само да цвърка да си трайка и да я правят квото им хрумне.
Алчни били, ми ще са алчни, като са заобиколени от мишки и още и още алчни и нагли ще стават.
Ей утре ще и заключат вратата посред нощ , щото и работното време може да се окаже ненормирано и да си бачкат и вечерите, ма те вечерите могат и до 12 да продължат нали, все е вечер.
Врътват и ключа и и казват, е нали искаше увеличение, и заплащане на работното време, колко..
И следва сцена от филма “Маргарит и Маргарита” - като искаш трябва да дадеш, и ще я чук@ и отзад и отпред.
Аа има и отварачки, те сами си искат да дуат.
Мислете си в кочината как ще живеете.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d9072d6a07
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Шефовете ти ще разберат кой се е оплакал. Срещу бившите ми работодатели имаше няколко оплаквания в инспекцията по труда и всичките пъти инспектора им казваше кой се е оплакал, пишеше някакво предписание, те го изпълняваха и нито веднъж не ги глобиха.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1beb8a74fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Мила, търси си нещо по - добро и при първа възможност бягай оттам, но и не оставяй нещата така!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a9f7b75585
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Добре и да се оплачеш, какво ще стане? Ще му напишат едно предписание - голямо чудо. И после пак по същия начин. Ще си каже "ех, аз тези хора верно много ги експлоатирам, дай да им увелича заплатите и да ги карам да работят по-малко"? Това си е манталитет, който няма да се промени с едно предписание и дори една глоба. То самия Кодекс не предвижда някакви кой знае какви мерки, камо ли пък да ги спазят проверяващите, като се има предвид как стават нещата тук. Тук не е Германия, където само с оплакване в съда и свидетел, ти плащат всичко, което е трябвало и не трябва да се бъркаш с никакви пари за съд. Много хора могат да руптаят, че сме овце, но то всичко си е измислено от самата държава как да ебе обикновения работник. Аз съм от страната на работодателя (отговарям за персонала и условията на труд) и знам, че работника ако искаш да го преебеш, ще го преебеш и нищо няма да може да направи. И ножа, и хляба е в работодателя и колкото прецени толкова ще ти отреже. Жена ми едно време така я експлоатираха и и казах, че докато е обикновена шивачка, така ще е, защото прости шивачки бол и търсенето и предлагането не е в нейна полза и нищо не може да накара работодателя да е коректен. После записа да учи, еба ми се майката 4 г. да издържам с моята мижава заплата трима души и заем да плащам, но сега сме добре и няма как да я експлоатират, защото вече не всеки може да предложи това, което тя може като квалификация. И работодателя ще не ще, се държи коректно, защото иначе няма кой. Това е единственото нещо, което може да накара работодателя да е коректен - пазара. Ако чакаш държавата да ти помага, заеби. Ако бяхме в Швейцария може би, но тук трудно. Той шефа като е притиснат към стената и няма приходи, чакай да е коректен, ще си ги избие от работниците. Всички го правят, ако той не го прави, конкурентите му ще го изхвърлят от пазара. Няма как всички да икономисват от заплати и осигуровки, той да е изряден и да им е конкурентен. И никакво предписание няма да госпре. По-скоро ще плати на проверяващите и пак ще му излезе по-евтино отколкото да плаща заплати.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 531601e9ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Продължавай в същия дух.
Когато припаднеш някоя събота от бърнаут. Шефът ти сам ще те нарита до изхода да вратата като куче.
Не чакай уважение от български работодател. Няма значение какви работят там цигани или затворници си изкарват парите честно. Друг е въпросът , че сте се оставили тиранин да Ви мачка.
Ако винаги се оставяш да си смачкан от ботуша на някой нрщастник винаги ще си в същата ситуация. Изход има. И от вратата навън на цеха, офиса... ако щеш и на табелата изход Каспичан.
Аз сега съм без работа. Взимам 250 лв от бюрото и кретам докато си взема два изпита, за да си намеря работа с по-високо заплащане.
Преквалифицирай се и винаги учи нещо ново. Така ще си с една крачка напред пред другите. Дори и от злия шеф, от който се оплакваш. Той знае, че не си знаете правата и ви върти на шиш.

Успех.


Вики

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 2adf028ca4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Намери си друга работа и тогава ги изпорти на инспекцията. 800 за шест дни наистина е малко.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: ab20d4fc6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Наведена глава сабя не я сече……….


Точно с тия мишкаджийски принципи 5 века са ни клатили турците като вятър от буря вратата на селски клозет…….


Утре намери ли ти по-добра заместничка, дори и да му духаш, тя ако му бачка двойно и му духа по-хубаво отлиташ на секундата……


Нямаш ли брат баща или мъж до себе си, да отиде и да му дръпне цивката на тоя сополанко?



Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 214d46cff7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   НЕ подавай жалба! ИТ нищо няма да им направят! Знам за няколко такива случая. И с гаранция ще те предадат. Търси си работа. Тихомълком! Заделяй от залъка си за по-черни дни. Последната си заплата направо я отпиши. КТ ни е отвратителен. Настрой се за "дисциплинарно уволнение". Днес това вече няма стойност. Но ако се връзваш нямаш шанс: новият работодател те иска веднага, стария иска да му работиш "предизвистие". След предизвестието дори и да ти е обещал да те чака, не е много сигурно дали ще те вземе. А стария - ще те изрита. "По взаимно съгласие" или дисциплинарно уволнен от борсата ти се полагат някакви мижави пари (мисля по 200лв, 4 месеца). Направо ги отпиши като спасителна алтернатива.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1beb8a74fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Спокойно мила, все някога на такива нещастници им се връща! Бившата ми шефка също ме мачкаше, както и всички останали. В пристъп на гняв многократно ме наричаше малоумна, безмозъчна, дивачка и още много подобни епитети. Опита с мръсни номера да ме спре, но пак не успя. Е в момента е от близо половин година без работа, защото няма друг, който да я търпи и сама като куче, децата и са в чужбина а едно от тях не иска и да чува за нея. Има някакво възмездие за всички пъти, в които се е гаврила с хората.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 690eb6d635
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Здравейте, благодаря на всички, които написаха полезни коментари. Специално за хейтърите уточнявам, че не съм нито овца, нито мишка, нито гей, че да духам на някого. Ако имах избор, нямаше да стоя на това ужасно място, близо е до акъла, за този, който го има. Ако остана без ужасната си работа, няма откъде другаде да взема пари, а сметките и наема си вървят всеки ден... Много ви личи ограниченото мислене, явно не ви се е налагало да се борите със живота сами, което си е наистина голям късмет. Живея на квартира с наем 200 лв, още около 200 отиват за ток, даже повече, плюс още стотина лева за останалите сметки. Кажи речи с 300 лева живея на месец (и 60 лв ваучери за храна) за ядене, козметика, (дрехи и обувки понякога). Харча изключително икономично, даже ми остава по някой лев. Не пуша, не пия, колкото и невероятно да звучи, и то по свой избор. Опитвам да събера пари да уча, за да се измъкна от блатото някой ден. Искам да съм богата даже, но не за да пилея пари за глупости, а за да помогна на близките си и на други хора в нужда. Като видя клошари, например, особено зимата, всеки път ми се къса сърцето. Знам какво е да си сам, уплашен, гладен, да ти е студено и да не виждаш изход. Случвало ми се е 3-4 седмици да карам с 20 лв. На ден ядях по 2 филийки хляб с маргарин и нищо друго. А една хладна нощ спах на стълбище в София заради един нещастник. (Не живея там. ) Умрях от студ и от страх. Не пожелавам на никого същия живот, всъщност съм имала много, много, много по-тежки моменти. Пожелавам ви никога да не преживявате дори един ден като тези от моя живот. Бъдете по-добри и мислете по-мащабно. Прекрасен ден на всички!

Авторката

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: be96b866e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   И аз имам 200 лв наем. Плащам всички сметки. И не работя като роб. Имам си достойнство и не позволявам някой да ме мачка.
Явно цялото писане е било напразно. В София и големите градове е пълно с обяви за работа.
И не казвай кой се е борил с живота или не. Не ни познаваш.
За разлика от теб не се правим на жертва . Работодателят ти не е виновен . Докато не му позволиш никой няма да скочи да те мачка. Но пак казвам състоянието жертва е епидемия. Ще стоя при лошия шеф, защото ако не работя за него ще умра от глад. И ще ме изгонят от квартирата. Един месец да не плащаш наем никой няма да тв изгони. Винаги хазяина може да направи компромис. Един месец може да ядеш макарони. Няма да умреш от глад.
Хайде стига занимава хората с твоите проблеми, които както разбрах ,а и някои с повече опит , които са писали, че работодателят не е проблема в твоя случай.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 773f6b8043
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   18, "сит на гладен не вярва"! Ти си просто хейтър!
Обяви вярно има, ама да ти не дава Господ да почваш работа по тях. Това ти го пожелавам от първо лице.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 876a364586
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Авторке, пусни жалба с измислени имена и готово. ;) ИТ са длъжни и нея да проверят. А по въпроса за образованието- пиши дали знаеш английски. Ако знаеш на поне ниво В2, има как да учиш напълно безплатно и да си промениш живота. Искам да ти помогна, но сайтът не позволява контакт между потребителите, затова само ми напиши знаеш ли английски и ще ти напиша тук своята идея.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 31c1afdd63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Номер 24, учила съм английски, но от няколко години наблягам на друг език и вече съм го позабравила. Иначе благодаря за помощта, наистина оценявам. Желая ти прекрасен/на ден/вечер!

Авторката

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f9bff204e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   24, изобщо не си в час! Не става с измислени имена. Преди да напишеш каквото и да е, трябва за си напишеш ЕГН-то, телефона, адреса, какво точно и къде работиш. Първо те проверяват и едва тогава може да ти прочетат доноса (хайде - оплакването).

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: c0d87d9720
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   №24. Би ли написал/а идеята?

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 93d1c78d99
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Абсолютно подкрепям коментар номер 18, прочети си го още 200 пъти, ако трябва, авторке!
Майка ми като се опита работотодателят да я преебе с плащане на трудова злополука, да не би да е клекнала! А работеше за 450 лв чисти! Това 2015/2016 година. Гладни сме стоели и ще стоим, ако нямаме пари, но на такива работодателчета само хуя докрая по всички възможни начини! Накрая прибра над 8000 лв след като ги осъди.
Но спокойно, преклонена главица сабя не я сече...
Бих те посъветвала да емигрираш, това заслужават бг мизерните работодатели, да останат без нито един човек и бизнесът им да не може да съществува, заради липса на работна ръка! Както споменаха по-горе, нашия кодекс (ставащ само за кенефна хартия) е направен изцяло на 100% в полза на работодателя!
Ж22

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 73d866dbea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   На зъл работодател, зъл работник! Мисли творчески в посока на злото - примерно как да го саботираш спрямо клиентите, дефектна продукция, производствени грешки, забавяния, интриги срещу него, пускане на слухове, че ще се случва еди какво си във фирмата и всякакви такива гадости.

Това е подло, долно и неприсъщо за теб, нали? Ти си съвестен и честен човек и искаш да разрешиш нещата по честни методи, чрез институциите, а не да падаш до неговото ниво, нали?

Ако не е така, надявам се да е така, надявам се да си добър човек. Защото съветът ми е към добрите хора.

Когато става дума за самозащита, се налага да използваш средствата на противника. Разбира се трябва да предупредиш, да използваш до последно методите на дипломацията и мира. Насилието е последната отчаяна стъпка. А от написаното от теб, разбирам, че си точно на такъв краен етап.

Затова трябва за малко да се приемеш мисленето на противника си. При отчаяна самозащита това е въпрос на инстинкти за оцеляване. Не е страшно.

Страшното е после, ако победиш. Вече имаш овладяно оръжие в ръцете си и може да се изкушаваш да го използваш и когато не е нужно. Т. е. да се превърнеш в изрода, който в момента те мачка. След битка човек излиза по-силен, ама силен в буквален смисъл. Същата тази сила на победата, може да те направи морално по-слаб.

Така че, приеми всичко като изпитание за духа. Ако трябва напиши на един лист, как няма да злоупотребяващ с новите си умения за манипулация и саботаж. Прочети "Приказка за стълбата" от Смирненски. А после действай, защитавай се.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c7f1af16c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   "Специално за хейтърите уточнявам, че не съм нито овца, нито мишка, нито гей, че да духам на някого"

Каза овцата, която се крие като мишка...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker