Стаж, ама друг път...... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Стаж, ама друг път......
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 2185 пъти
Здравейте! Ще си призная нещо. Кандидатствах за една работа(съвсем обикновена без да се изисква квалификация), но понеже досега кажи-речи не съм работил(само предишните 3 лета за по една седмица.... ) и реших да си напиша някакъв трудов стаж с идеята, като ме питат за трудова книжка да кажа, че съм я изгубил и да поискам да ми направят нова. Да, ама не, минах интервю, подписах трудов договор и получих обаждане от офиса на компанията, че не можели да ми направят трудов договор(да, знам и аз това се чудя, нали го подписах вече? ), понеже трудовата книжка била празна(купих и предоставих нова) и трябвало да отида в Инспекция по труда, където естествено няма как да ми пишат стажа, който си измислих защото не съм имал договор на предишните места... Та, имам още 2-3 дни да реша какво да правя, като ми се иска решението все пак да ми осигури работата!

Вариант 1: да си напиша сам нещо в ТК
Вариант 2: да изчакам и да видя какво ще стане, може пък да се разберем(минимален шанс)
Вариант 3: да си призная, че съм излъгал, което никак не ми се иска...


Какво да правя? Знам, че не е правилно да лъжа, но разберете сега в тези времена трудно се намира каквато и да е нискоквалифицирана работа, пък и живея в едно забутано село и общо взето нямам пукнат лев и това ми е голяма възможност да направя нещо с живота си...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: d95c021772
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Ужас, ами кажи им че си нямал договор, или фирмата е фалирала, не знам как седят нещата там... Няма смисъл от лъжи, то с тея книжки простотия.. Аз още си работя на първата работа, преди това само при една баба и раздава флаери, ама тва не е стаж.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 282e0cc0b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Спомням си на времето и аз бях доокрасявал. Купих си трудова книжка, но казах на работодателя, че съм работил без трудов договор и заради това книжката ми е празна (което всъщност беше вярно).
В моят случай нямаше проблем.
Но това моето е от преди 10 години, сега не ги знам как са работите, може би е по-затегнато.
Ако наистина е някаква нискоквалифицирана работа и то някъде в провинцията, нв би трябвало да ти правят проблеми.
Според мен си признай, но сподели, че наистина искаш работата и, че не си видял друг шанс. Би трябвало да ти влязат в положението.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 82493f17dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Просто кажи, че не си бил на трудов договор, а на граждански или са ти плащали изцяло на ръка.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 97b5498872
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Аз на твое място бих казала, че съм работила на черно без договор.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: c19887e3ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Щом лъжеш така е...

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: f9ad818db7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Всеки украсява на интервюта. Това е съвсем нормално. Но виж, No 2 ти дава чуден съвет - просто иди и кажи, че си работил на предната си работа нелегално и готово.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3134e32fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Кажи, че си работил без договор. И запомни - всеки трудов договор за да бъде валиден се вписва с дати и данни в НАП. Няма как да си измислиш стаж, който да бъде легален. Изгубена трудова книжка и после нанасяне на стаж в нея става след проверка. Друго важно нещо- докато не направиш 6 месеца общ осигурителен стаж нямаш право на изплащане на болничен. По същия начин ще ти се смятат и платеният годишен отпуск. При постъпване на работа за пръв път можеш да го ползва след като придобиеш най-малко 8 месеца трудов стаж. Няма значение при колко работодателя е придобит този стаж.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1cfef889af
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Автора съм!

Първо благодаря на модераторите за светкавичното одобрение на темата и коментарите!

Няма как да кажа, че съм бил на черно, защото казах че съм я загубил. Така съвсем ще се оплета в лъжите си. :( Понеже питах една позната и тя каза, че в Кауфланд като е кандидатствала също е излъгала за стаж(е, тя наистина на 16 е работила на черно) и е поискала да й направят нова и не са й отказали... Но компанията в която кандидатствам за същата позиция е... малко по-голяма с повече взискателност и изисквания! Сега предстои обучение и ще видим какво ще изфабрикувам този път, като ме питат защо не съм ходил до Инспекция по труда. Дано наистина Господ обича смелите, защото ще ми е нужна голяма Божия подкрепа и късмет! :) Че при толкова много кандидати, като едното нищо ще ми покажат вратата и то за такава нискоквалифицирана позиция...

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e6701e0c6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Не разбирам защо им дреме какво и дали има нещо в трудовата ти книжка? На 27 моята беше празна, въпреки че работя от 16-годишна - без договор, на черно, а единственият ми официален трудов стаж, нямаше и година. Естествено, загубих си книжката и на последната позиция се появих с нова. Позицията ми изисква опит и висше, но никой не ми е гледал съдържанието на трудовата книжка. Тия правят нещо или просто си търсят доказателство, че наистина имаш стаж...
За да ти попълнят нова книжа от бюрото по труда, трябва да минеш през всичките си предишни работодатели, да им поискаш справки за периода на работа (длъжност, раб. време и т. н. ) и да ги занесеш обратно в бюрото, където да ги впишат. Кой нормален човек би се занимавал с тия бюрократски тъпотии? Да не говорим, че работодателят ти може да е фалирал, да се е преместил и какво ли не, къде ще го търсиш? Супер идиотски измислено. За да упорстват за подобно нещо и то при нискоквалифицирана длъжност, имат някакви задни мисли. Също моя стара колежка сподели, че преди години е била уволнена от един от моб. оператори, защото е отказала да лъже и баламосва някакъв възрастен човек, за да го зароби с договор. Заплашили я, че ще бъде вписано в книжката, тя ги пратила на майната си и просто си извадила нова. Излишно се вживяват някои, внимавай с тях.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a891857676
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Коментар 9 е яко във филма. Като не знаеш процедурите не пиши глупости. Инспекция по труда се казва не бюро по труда. Две напълно различни институции. И за един работодател като мен има огромна разлика между лице със стаж 1 година и лице без никакъв стаж. Всичко е относимо към платен отпуск, болнични и прочие.
Била тя на 27г.и сигурно товариш и нареждаш в лидл с този капацитет.

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: c027c4773b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Днес не е много типично работодател да се интересува от трудова книжка, но явно има изключения. При напускане на последната ми работа, трудовата ми книжка беше запълнена до край. При следващият работодател трябваше да си купя нова. Първият ми такъв ме въртя 2 месеца без договор. Напуснах. При следващият изобщо не беше ставало дума за трудова книжка до напускането ми. Имах си договор. При напускането си купих най-после въпросната книжка и я оставих за попълване... та и до днес не съм си я взел. Междувременно съм на трета работа от тогава и никой не ми я търси. Не съм сигурен, но НОИ май вече не се интересуват от тях. Работодател да проверява стажа по нея... ми не е типично. Има толкова много хора получавали заплата някъде, без да са се усъвършенствали и грам... Почти всички те взимат за една седмица и това меродавния атестат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker