Когато окончателно напускаш работа и започваш да градиш нещо свое. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Когато окончателно напускаш работа и започваш да градиш нещо свое.
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 1732 пъти
Здравейте, приятели. След месец напускам скучната си, но добре платена работа, за да започна нещо свое. Имам конкретен план и идея, но осъзнавам, че нещата не могат да се случат докато работя. Нужно е време и посвещение.

Искам да попитам дали сред вас има хора, които са минали през това и как са се справили, какви са били трудностите, до какво е довело това тяхно решение. Аз се развивам в насоката, която ме интересува от около 2 години, като същевременно не спирам да чета, записах и магистратура, свързана с управлението на бизнеса. И въпреки това материята ми се струва нова. Имам спестени около 40 хиляди лева, които мога да си позволя да изхарча. За самото започване на проекта имам доста голяма финансова подкрепа от роднини, но финансовата част не прави нищо сама по себе си.

Бихте ли споделили истории от вашия опит? Ще се радвам да се получи добра дискусия.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 8fc3112e54
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Виж, работа под и над път има. Особено щом си квалифициран винаги ще си намериш нещо със задоволително възнаграждение/бенефити/бонуси. Което значи, че аз съм твърдо ЗА да се развиваш и занимаваш с нещо ТВОЕ. Но има едно "но". А то е , че бизнес в България е труден за развиване. Точно заради нищожния пазар и закостенялото мислене. Дори да направиш нещо не дотолкова познато за пазара, винаги ще срещнеш натиск (под една или друга форма). Направи си едно демографско проучване и за измененията му в последното десетилетие и ще ти стане ясно защо.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 5614dc0cee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   1, Благодаря ти за отговора. И ти си прав за нищожния пазар, но все пак добри предприемачи има и тук. Имам предвид нормални хора, които си изкарват парите не с измами, а с акъл. Моят чичо е развил една доста разпознаваема в България фирма и аз лично го считам за доста находчив и умен. За жалост, обаче, не поддържаме контакт и не съм имал възможността да попия от опита му. И въпреки че все повече започвам да навлизам в нещата, един страх от провал винаги ме преследва. Опитвам се да си правя редовно разни проучвания и често, дори и според познати и непознати, се установява, че нуждата от услугата, която смятам да предлагам, е налице. Теоретично погледнато, имам доста голяма част от знанията, но практиката ми е нулева.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: bdf99cab38
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   На мен ми прави впечатление, че хората със собствен бизнес почти нямат свободно време, почивни дни и отпуск. Ако си работохолик, ок, млад човек си явно и ще ти липсва време за личен живот и поддържането на нормална връзка. Не казвам не, просто претегли всички плюсове и минуси, и най-важното- има ли изобщо условия за малък бизнес у нас, да не станеш храна на акулите. Успех желая каквото и да решиш!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: edbbe65262
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Мисля че тук не е правилното място да зададеш въпросите си понеже българите винаги ще гледат да те спънат и да те спрат да растеж и да се развиваш! Довери се на инстинкта си и давай смело!

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 85443d58b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От описаното по-горе изглежда, че работиш добре заплатена работа ( да предположим в информационния сектор). Трябва да си наясно, че 95% процента от стартъпите не успяват. Шанса да си загубиш парите е доста по-голям от това да направиш пари,но.. НО в живота трябва да се поемат рискове, иначе оставаме на едно място цял живот. Ако имаш добра идея, добър бизнес план и знаеш какво точно трябва да направиш - направи го. Разгледай добре конкуренцията. Не мисля, че ни трябва още една бензиностанция, аптека или магазин. Бъди креативен. В България доста "предприемачи" взаимстват някоя идея, която е отвърдена на пазара и не успяват. Парите които може да изкараш от цялата ситуация са само бонус към преживяването и опита който придобиваш. Щом имаш 40 хиляди заделени, следователно може да ги изкараш отново. Винаги може да се върнеш на работа, така че не се притеснявай от риска. Поемаме риск всеки ден. Успех !

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: fee086d3cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Ако имаш провал приеми го, даже be grateful на него и опитай пак и пак докато намериш твоето. Пиша това, защото имам подобен опит след университета и първа работа, баща ми почина, не бяхме близки - продадох наследствен малък апартамент за същата сума като твоите спестявания в евро. Това преди малко повече от десет години и бях убеден че имам новата идея и иновативна разработка, която ще подобри и промени света за нула време. Интерес имаше сериозен от чуждото министерство на иновациите и сериозна академична институция, където работих и бях следвал. Бях много разцъкан и мислех че имах контактите и мога да убедя компютърни инжинери да работят само срещу процент. Провалих се с гръм и трясък- но не теглих кредити, парите от апартамента свършиха за три години, последната аз живях накрая буквално като просяк, но не се отказвах да вярвам че сам ще успея- бях супер наивен- през това време подобни неща станаха стандарт за компании тип гуугъл, които наливаха милиарди, аз се надявах че сам ще успея- никакъв шанс. Станах тревоман- борех стреса и депресията с два три силни джойнта всяка вечер след седем, както кварталните пийняци с ракии и бири пред блоковете. Сега съм чист като Момина сълза от осем години.
Но не съжалявам, това ми даде безценен опит и уроци, по ценни от всички професори, книги, лекции, уж елитни институции...
Разбрах че не ставам за това, защото нямам никаква емоционална интелигентност- EQ, която логично липсва при хора със свръх изразена логическа интелигентност - IQ като мен- природата (вселенските алгоритми) винаги търсят баланса. Осъзнах, че за големите игри ми миришат краката като цървул от долен български произход и че по върховете на пирамидата няма случайни личности, както че и официалното образование е само върха от айсберга от обучението, което трябва да се премине, за да се развива дадена личност.
Разбрах че не ставам за ръководител, но също така че наистина съм визионер и как навсякъде в живота да използвам предимството на мисълта и логиката. Избрах да бъда поредния бот в огромната машина, забит на гъза на географията тук у нас. Но по добре врабче в ръката, отколкото орел в небето и по-добре пръв на село- БГ, отколкото измекяр в града- развитите икономики. Доволен съм от липсата на стрес като редови служител и си чакам заплатата и годишния бонус, с които живея тук доста по добре от подобен бот в други страни. Инвестирам спестеното повече от консервативно-два апартамента и разумно- Лонг тех акции. Емоционалната интелигентност и нормалност на жена ми ме заземяват.
Дали бих пак рискувал на стари години и зарязал работата си сега със семейство- да със сигурност ако намеря съмишленици и при условие за стабилен инвеститор в сийд фазата- Investment Angel, който би разрешил поне санитарния минимум за месечните харчове да си пиша като заплата, тоест не бих харчил сега спестяванията и активите ми, както го правих като бях на 25.

Обобщение- за да успее една идея, да се развие бизнес трябват много различни качества и щастливо стечение на обстоятелствата. Ако е просто стандартна търговия към потребителите е друго и шанса да имаш монетарен поток е голям, но България е супер малък пазар и правилото е че първите две години трудно ще вадиш повече от две три хиляди на месец за теб, което е доста по малко от една хубава заплата за България.
Съвети за изпипан бизнес план с три варианта на развитие минимум и подробно три години разчети, след това до десет години напред - проста проекция с 5 процента инфлация, предполагам че нямаш нужда, щом имаш такъв бекграунд.
Моят съвет е не взимай кредити от банки и пробвай с капитала на роднините ограничено, имаш отличен микроклимат около теб!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 48389f718f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Само няколко съвета:

Никога не казвах "имам пари за харчене". Инвеститорите ти не искат, да чуват такива неща. Клиентите ти ще те сметнат за посредствен, а бизнес партньорите ти ще те виждат като потенциален риск.

И е работи сам. Търси си хора, с котио да работите заедно. Търси хора, които също да инвестират пари, време и умения в компанията. И не бъди стиснато и нещастно копеленце. Ако искаш 100% от компанията си, отвори си една баничарница и се радвай. Ако искаш да постигнеш нещо, бъди готов да даваш дялове от нея.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1d3c34a1b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   3 и 4, благодаря ви за отговорите. И аз забелязвам, че хората, които се отдават изцяло на бизнеса си, не разполагат с много свободно време, противно на това, което си представят останалите. Реално на мен като работник за чужда фирма единственото ми задължение е да присъствам в съответните 8 часа, като през останалото време не мисля ден и нощ за бизнеса на работодателя. Отделно, отчитам като плюс и това, че съм млад, понеже започна ли да градя връзка и семейство, ще трябва да отделям нужното внимание и време и на тях. По-скоро сега е времето, в което хората, които ги влече това, могат да понатрупат опит и да развият (дай Боже) успешно бизнеса си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker