Правен казус - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Правен казус
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 1260 пъти
Здравейте!
Бих искал да попитам дали някой от вас е минал през следния или сходен казус на този, който ще опиша по-долу.
Днес беше последния ми работен ден на старото работно място.
И така изникна въпроса у мен дали мога да претендирам за неизплатените ми задължения от предходни периоди.
Бизнесът ни (нека кажем във фирма "Чушки и домати") беше засегнат от пандемията. Успяхме да се класираме и получавахме помощи от държавата за запазване на работните места.
Така се получи обаче, че документално нищо не се промени - трудовите ни договори и клаузите по тях не бяха изменени, осигуровки ни се начисляваха на pre-covid-ните заплати, брутото си остана същото, само нетните постъпления по сметките ни паднаха на 60%. Нямаше заповеди за промяна в работното време, място, трудово възнаграждение и т.н.
След консултация с моя адвокат, останах с впечатлението, че мога да претендирам остатъка да ми се изплати.
Давам си сметка, че фирмата е в затруднение, но нали тези помощи се отпускаха именно с цел хората да се запазят и приходите им да не се променят. Реално фирмата е в нарушение - декларира едни брутни заплати, начислява осигуровки върху тях, а плаща много по-ниски нетни заплати, неотговарящи на тези брута (няколко пъти - по 60%, друг - 73.68%, трети - нещо различно). Между другото, днес научих, че в месец, когато получихме пълните си нетни заплати е била направена проверка на фирмата, касаеща да установи коректното изплащане на трудовите възнаграждения в "Чушки и домати" - слочаенос не мисла.
След дълъг разговор с нашия счетоводител обаче, той се опита да ме стресне, че ако случайно реша да търся дължимото ми по съдебен рен, то той ще атакува с доказване липсата на дейност в офиса (сметки за ток и вода, нулеви фактури, свидетелски показания на собственика на сградата, където сме, и други в този род) и също така, че ще бъде представляван от опитен адвокат (бивш съдия) - вероятно с връзки в съдилищата. Ако такова нещо се случи, то "заплахата" беше, че всички ще дължат обратно на "Чушки и домати" всички тези частични заплати, а те от свой ред - ще ги дължат на държавата, защото са им били платени "неправомерно" - без да е извършвана дейност. Това ми се видя странно - възможно ли е? Реално бяхме пуснати да работим от вкъщи, а съгласно Кодекса на труда, мястото на полагане на труд не е от значение. Т. е. това със сметките и хазяина ми се видя малко съшито с бели конци (макар че и в офиса сме ходили едно 5-10 дни за последните 12 месеца). От вкъщи не е като да няммахме работа, но не е и като да сме се преработвали. Другото, за което съм съгласен с нашия счетоводител е, че така ще прецакам и колегите, които са в същото положение. Ако Инспекцията по труда направи проверка и хване грешката на счетоводителя (за по-кратко - П.), то той ще си понесе отговорността, но ще го отнесат и колегите. Твърди ми, че това дори ще доведе до закриване на фирмата, тъй като същата има дългове, а новите постъпления са все още спорадични, така че дори и да бъдат осъдени - едва ли ще платят някога, като нямат с какво.
Не на последно място - бях счетен за некоректен, а на мен не ми се иска да бъде така разтълкувана постъпката ми. Смисъл, не правих мръсно, опитах дипломатично и с добро, без желание за ескалации. Все пак, открито говорих с управителя и П., без да заплашвам с ИТ или с дела.
И сега да попитам онези, които са компетентни (понеже аз не се имам за такъв):
1. Верни ли са нещата, с които П. се опита да ме стресне?
2. Могат ли да ме осъдят да върна парите, които са ми били платени, пък дори и П. да успее да докаже, че не сме имали толкова много дейност?
3. И морален въпрос - наистина ли постъпвам некоректно?
Заради колежката, с която бяхме общо взето в еднакво положение, може би нищо няма да предприемам - не искам да прецакам работата за нея.
Също така, ако наистина адвоката на П. е бивш съдия, ясно е, че който и да е прав, делото ще го спечели страната с връзки.
Моят адвокат е млад и не знам с колко опит. Също не мисля, че имам излишни пари да му платя, за да не успее да ми спечели делото.
Та, да попитам и за вашето мнение - струва ли си да се занимавам с това? Имам ли основание да си търся парите? Вие бихте ли си причинили това? Сумата не е малка, а в тази пандемия не са забогатяли повечето от нас, обикновените хора.
Поздрави,
Т.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: 2d731180b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Основания имаш да си търсиш парите, но е хубаво да си намериш правилния адвокат и отиди наеми примерно техния преди тях, но като цяло е най добре да си гледаш живота и да не се занимаваш тя вселената си знае работата. Също е вариант да им искаш просто да ти платят и всеки по пътя си.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 09eb529c2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   От морална гледна точка ти считаш ли, че ти се дължат тези пари? Заслужил ли си с труда, който си престирал или някой ти подшушна за този пропуск?
Според мен дори и хипотетично да имаш право на разликата във възнаграждението, фирмата ви не е изпълнила условията на програмата и ще върне парите. Дали и как тя ще си ги търси от вас е друг въпрос.
Замисли се дали реално ти се занимава с бумащина и заслужаваш тези пари.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker