Неоснователни глоби - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Неоснователни глоби
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1561 пъти
Здравейте,
От почти година мой приятел работи в една фирма в София. При започването уж всичко беше точно, но в еден момент се оказа, че осигуряват на една сума, а плащат друга. На много места е така, проблема тук е, че правят каквото си искат с тези пари на ръка. Преди 2 месеца излезе в платен отпуск 5 дни, който се полага на служителите по закон и на следващия месец го бяха глобили 50лв. заради това, че не е бил на работа (пак казвам беше в платен годишен отпуск). С другите служители било същото без значение дали излизат в отпуск или болничен. Отделно от товя в края на месеца глобите стават космически - по 100лв глоба за всеки ден в който те няма последната седмица на месеца. Миналия месец почти стигна до болница, понеже не посмя да вземе болничен заради глобите. Никой не иска да работи за жълти стотинки. В момента не е и вариант да напусне (смените го устройват, близо е до тях, плаща ипотека и чака бебе).
Има ли институция към която да се обърнем и какъв е реда да се сигнализира за този проблем.?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: f7cdc784dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Институция няма, когато подпишеш договор на минимална, а останалото ти го плащат на ръка, си си сложил главата в торбата за твоя сметка. Естествено, може да се обърне към инспекцията по труда, но това включва и евентуалното му изгонване от работа, а както ти каза това не е вариант. Не си уточнил за каква фирма става въпрос, ако е голяма компания с много работници, едва ли може да направи нещо по въпроса. Ако е по-малка и е зависима от персонала си, може да се организират дружно и да проведат разговор със собственика/управителя за решаване на проблема. При всички случаи е важно и да се уточни какви са договорките при постъпване на работа - дали ползването на платен отпуск се изплаща по реалната заплата, или се изплаща по заплатата изписана в договора. Защото, ако те осигуряват на 650, а взимаш 1300, и сте се разбрали платения да се смята към 650, нормално е надника да ти пада двойно със всеки използван ден. Същото е и за болничния - едно, че той не е 100% от заплатата изписана в договора, и второ, че за събота, неделя, и официални празници не се заплаща. Да не се окаже накрая, че глобите всъщност не са глоби, а неразбиране как точно се изчислява заплатата. И все пак, като човек бил и от двете страни, и служител, и управляващ хора, най-разумното решение винаги е едно - комуникация. Сяда се, обсъжда се, изказват се аргументи и всеки взима своете решение, кое му оттърва и кое не. Ходенето по институции е мъка и за двете страни. За неспазване на условия по договор си има съд, който да реши кой е прав, а за неспазването на устни договорки си има мъжка приказка (дори и между жени да е), сяда се и всеки си изказва болежките.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 43cd1db494
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   До 1,
За болничният разбирам. макар че ако е до 3 дни работодателят, ако е свестен би трябвало и него да ти изплати на 100% от договорената сума, ама отпуската???? Аз бих напуснал, тоя работодател явно има работниците си за крепостни селяни, задължени да му работят без пари и без никакви социални придобивки...

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: d739a3727d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В НАП/НОИ има големи надписи къде да се обадиш за подобен сигнал. Обаче системата е такава, че все едно не опитват да прикрият кой подава сигнала, а точно обратното - отиват на проверка и казват Еди кой си каза, че не го осигурявате. Фирмата естествено се оправдава, че не е вярно. И следват последици.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 750f845c3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   1 е напълно прав
2 какво значи свестен работодател? Работадателя е просто един купувач на труда ти, ти решаваш на кой работодател и за колко пари да продадеш труда си. А работодателите много обичат такива с кредити и бебета, могат да ги смучат а те няма къде да бягат.
Инспекции по труда няма как да помогнат в случая с парите под масата. А отпуската обикновенно се плаща по договорената в договора заплата.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 1298aa637b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Обади се в НАП.

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 38d97a2f03
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Парите на ръка не са по договор, следователно днес може да са 1000лв,утре - 100лв. 1 ти го е казал правилно - за всеки ден, в който не си на работа, заплатата пада, защото и отпускът и болничния са върху сумата по договор. Същевременно тези пари под масата работодателят очевидно може да разпредели по дните на месеца както реши, но пък е предупредил как ги разпределя. В никакъв случай не казвам, че тези практики са правилни - не са! Но служителят сам си е ограничил правата до сумата по договора му,подписвайки го. Разбира се, може да подаде сигнал за това на цената да загуби работата си. Няма голям избор...

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 68699067dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не подавайте никакъв сигнал никъде. Той работодателят си е оплел кошничката за да си го позволява. Проблемът е корупция на всички нива! Всичко опира не до пари - до многопари! Шансът ви клони към нула. Единственото разумно решение е активно търсене на по-устройваща работа, като този път въпросите с евентуалните проблеми се поставят предварително. В интерес на истината идеален работодател няма. По-скоро е обратното - масово се декларира в предварителните разговори, че всичко е точно с договорите. Когато започнеш работа, започва и пързалянето ... още първия ден (почти) никой няма да ти връчи договор. След някакво време (ако дадеш зор) ти се предлага договор, който е различен от предварителния, с подигравката "ами като не ти харесва - чао". Ти вече си загубил предната си работа, а от тази, при тези обстоятелства не трябва да очакваш да си получиш парите за положения труд (ако си тръгнеш)! Това е от неколкократният ми горчив опит.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker