Размита граница между лични и колегиални отношения? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Размита граница между лични и колегиални отношения?
преди: 2 години, 6 месеца, прочетена 1619 пъти
Здравейте,
Прави впечатление, че на работното място, на което съм в момента съществува размиване между професионалните и лични отношения. Колегите смятат за нужно поне веднъж месечно да се прекарва събота/неделя заедно, както и след работа да се посещават кино/заведения/фитнеси, а веднъж годишно да се ангажира цял уикенд за екскурзия в друг град (не е организиран фирмен тиймбилдинг). Разбира се всичко това не е фирмен разход, а всеки плаща за себе си. До тук добре, но често отказвам, защото имам свой кръг приятели и семейство, на които искам да обърна внимание именно през почивните дни и часовете след работа, а и съм по-скоро интровертен тип човек, заразлика от тях. Това разбира се не се нрави особено на останалите и никога не си спестяват забележки тип "Цепиш се от колектива", както и подмятания "Какво толкова правиш увас/правиш след работа/през уикенда". Ето, скоро предстои поредната "ваканция" в друг град през уикенд, за който вече имах други планове с близък човек и отново силно се намеква задължителното присъствие. Аз нямам желание пореден уикенд да прекарам с хора, с които съм по 50 часа седмично, без особена свобода да се отпуснеш (началника ще присъства), да потроша пари, които в момента ми трябват за друго. Изтощават ме психически. Моля за съвет как да откажа по такъв начин, че да си спестя вменяване на вина и коментари.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 6 месеца
hash: 44780d09fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Не би трябвало да им дължиш обяснение. Разбирам, създали са си приятелски отношения и си излизат, това си е много добре, особено ако човек е вече на такава възраст и положение, че няма много други контакти (в случая не визирам теб, авторе). Аз работя изцяло онлайн и с колеги само съм си писал и най-много съм се чувал по работните линии. Не би трябвало да допускаш такива въпроси, но и те като зрели хора не би следвало да ти ги задават.. А на въпроса "Какво толкова правиш у вас/правиш след работа/през уикенда" се подразних много, макар и да не е отправен към мен.. Ами нормално е не всеки да ти е приятен и близък. Това си е до човека.

На твоя страна съм, но мисля, че ще е добре все пак да имаш добро отношение към тях, защото както ти каза, сте по 50 часа седмично заедно. Естествено, това трябва бъде направено и от тях... Успех ти пожелавам, не им се връзвай, по-добре хладно и колегиално отношение, отколкото фалшиво приятелско такова.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 44780d09fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Пак съм аз, (предполагам предишният ми коментар ще бъде номериран 1, а този 2). Колегите ти са токсични хора, сега прочетох отново поста ти... намеквало се за задължително присъствие?? Откъде накъде? Та това да не е училище, да не ти пишат отсъствие, да не би да ти спестят от заплатата? Меко казано те изтощават психически.. Има хора, които не търпят такова вмешателство в личният живот и биха вдигнали скандал, но съм сигурен, че ти не си от тях, както и аз. Кажи, че си имаш вече други планове и ТОЛКОВА. Зрял човек не би питал какви са ти плановете, още повече, че това са колеги, с тях работиш или просто сте сложени в един офис... Предполагам, че вече това пътуване е преминало, докато някой постне коментар, кажи ти - какво се случи?

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: d9eda4e941
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Спокойно, карай си както знаеш и не им обръщай внимание. Явно колектив от млади безделници, които даже нямат приятелски кръг и си въобразяват, че са приятели с колегите си. Като напусне някой ще видиш след 1г дали ще се сеща да говори с някой от приятелите си-колеги.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 2d47839ee7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Жена ми/ Мъжа ми не е добре и му/и трябвам. Без повече обяснения.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: bc23994ba4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Никъде бе си длъжен да ходиш след работно време. Просто не обръщай внимание на това, което ти говорят. Другите май нямат личен живот извън работа, което не е добре.

 
  ...


...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 045817a559
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не си длъжна да си като всички! Вече всеки бяга от себе си и иска да е сред хора и така да се чувства значим. Това е една зависимост и изкуствено създадено самочувствие. Понякога такива сбшижавания водят до конфликти и интриги от страна на групата.
Общувай и ходи където искаш с приятелите ти, никой не може да те накара насила да го харесваш или да да правиш нещо на сила.

От думите ти разбрах, че си леко затворен тип човек и в това няма нищо лошо. Бъди кратка в аргументацията си и избягвай да навлизаш в обяснителен режим защото рискуваш да изглеждаш като човек който се оправдава! Сподели твоето виждамне и как не желаеш да съчетаваш приятелство с професионални отношения. Това дори е чудесно решението!
Отстоявай себе си и личното си пространство!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 010774cd22
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   За цялото време, през което съм на работа, едно научих- никакви извънслужебни отношения, нито "приятелства", нито любови, флиртове, компании, сбирки, гости, задушевни разговори и споделяния и пр. На работа се ходи да се работи и да се изкарва заплата и толкова. Не се интересувам от хорските работи, не допускам и до моя живот колегите. От 8 до 17, после довиждане и толкова. Отказвам любезно, но твърдо и категорично всякакви опити за по-близки отношения. Дали на някого му харесва или не ми е все тая, не сме там да се обичаме, а да работим.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 782d493b49
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Аз имам връзка с мой колега
Но само за секс. Той е много добър в леглото

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 88da417a16
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Намирам поведението им за обсебващо и не мисля, че им дължиш обяснение. Аз също нямаше да искам да ходя на подобни срещи. Вие сте зрели хора и всеки си има личен живот и дългогодишни приятелства, които почиват на общ мироглед, общи хобита или интереси. Работата си е работа, а уикендите са времето, през което се развличаш и си почиваш отработата. Изглежда, че те нямат с кого да се срещат през уикенда и ако не си правят групови сбирки, ще си кукуват сами.
Колкото по-далеч ги държиш от личния си живот, толкова по-добре. Много от жените използват такива сбирки, за да събират информация и после да клюкарстват и да интригантстват
Ситуацията много прилича на опити за сексуални връзки с колегите. Ако намекващите за цепене от колектива са все мъже, вероятно са ти хвърлили око.
Ако толкова държиш, да намериш извинение можеш да им обясниш, че имаш предплатен курс по английски или нещо друго или за някакъв спорт и не можеш да пропускаш. Или, че не смогваш да се видиш с приятелите си през седмицата, защото всеки е изморен след работа и използваш събота и неделя за тези срещи. Можеш и да им обясниш, че тези разходи са непредвидени и спестяваш за нещо, затова не можеш да си ги позволиш за момента.
Попитай ги защо толкова настояват и ти да ходиш на срещите, ако имат каквито и да било въпроси към теб, могат да те питат, когато сте на работа или да отидете на кафе/заведение, когато сте в града, където живеете, а не на уикенд свързан с разходи за преспиване.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 7d7db88974
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много позната ситуация. Разбирам те напълно. Колкото и тактично да им откажеш, все ще се тълкува като "цепене от колектива". Което ми струва тъпо - не сме в училище - работота си е работа, личния живот си е личен и всеки има право да прекарва свободното си /неплатено/ време както прецени. Аз съм потресена, че ви карат да си плащате сами! Нали е фирмено събитие уж? Съвета ми е, отказвай им тактично, кажи им, че си имаш други планове от по - рано.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker