Въпрос към господата работодатели(Ако изобщо има тука) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121383)
 Любов и изневяра (29754)
 Секс и интимност (14386)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6482)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Въпрос към господата работодатели(Ако изобщо има тука)
преди: 2 години, 5 месеца, прочетена 2133 пъти
Мъж съм на 22 години, уча в София, както и живея там. Нямам огромен стаж работа, но е факт, че имам някакъв. Имам език, не е някой специален. Факт е,че Английския е нещо което всеки трети младеж има в днешно време, имам стандартните компютърни умения, които също е факт, че не са нищо специално в днешно време, опитвам се да се разбирам с хората и да правя компромиси, което е факт, че е нещо което не се среща често в днешно време. Та ситуацията е следната. Направил съм си хубаво CV и с него успявам да стигна до няколко интервюта за работа, но уви, ситуацията е следната. Когато стане време за интервю се опитвам всячески да се представя пред работодателя, че имам способности за позициите им и съм готов да се уча и да работа, опитвам се да създам впечатление, че съм тук за да работа и да се разбирам с колегите му(което е важна черта за днешните работодателчета), но всеки път се стига да получа обратна връзка, че не съм взет, или, дори не получавам такава връзка. Разбира се, любопитния аз веднага се свързвам с тях за да питам защо не съм взет на работа, от чисто любопитство, разбира се, може би с тази информация ще науча нещо ново за бъдещите ми опити с Българските работодателчета. Винаги получавам следния отговор: Мисля, че се справихте добре на интервюто(дори не си измислям, че го казват и не знам дали ме лъжат), но решихме да се спрем на кандидат с повече опит. Та въпроса ми е следния, от г*за си ли да извадя този магически опит който толкова много желаете. Нямам идея дали ме лъжат, че съм се справил добре на интервютата, но просто не мога да разбера как трябва да изакам този опит който е толкова желан от нашите любими работодатели? Наистина ми е интересно и желая да знам, откъде искате да го извадим тоя опит, ако дори не ни се предоставя шанс да работим? :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 5 месеца
hash: a1e8a38dd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Много зависи какво следваш в момента и какво средно образование си завършил. Има позиции, за които е важно да имаш опит, за други трябва да имаш и диплома, защото има поставени ограничения и изисквания към работодателите от самата държава.
Що се отнася до езиците.
Владеенето на английски език наистина на високо ниво го умеят само завършилите английска паралелка в езикова гимназия, частно училище или учили дълги години в много добра езикова школа.
Ако например вече беше се дипломирал и работил на едно място няколко месеца или години, после на друго отново година или няколко месеца, това притеснява работодателите, че твърде често си сменяш работното място.
По-добре сподели какви умения имаш, какво следваш и каква работа търсиш, ако искаш да получиш съвет как по-бързо да я намериш.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 66cda42edf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Кандидатствай в по-големи и вече развити фирми. Там има по-голям шанс да те наемат и инвестират в теб, докато в малките фирми всичко е по-скоро връзки или въпрос на симпатия. Иначе като цяло е доста трудно да намериш работа без опит, но въпроса е да не се отказваш и да продължаваш да кандидатсваш. И бъди готов да отнесеш доста откази и критика, но не трябва да го приемаш лично понеже проблема със сигурност не е в теб и уменията ти. Просто на всеки бизнесмен му е по-лесно да инвестира в някой вече опитен кадър.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 94ce1dc787
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

3.   Една порочна практика на много от българските (и не само) работодатели е да провеждат измислени конкурси за набиране на нови сътрудници, без изобщо да имат намерение да наемат когото и да било. Правят го със съвсем друга цел, или по-скоро съвкупност от цели:

1. Искат да пробват какъв е потокът от подходящи кадри, които биха могли за в бъдеще да използват, ако се наложи да уволнят сегашен кадър във фирмата им или ако той я напусне;

2. Задават въпроси относно това кой на каква заплата би работил, като си правят сметката, че по този начин биха могли да спечелят, ако за в бъдеще наемат по-евтина работна ръка, готова да робува срещу недостойно ниско заплащане и която ще е послушна, защото отчаяно ще иска да започне работа и да си запази работното място;

3. Също така, ако установят, че кандидатите съвсем не са малко, това им дава глупавата увереност, че могат да си позволят своеволия спрямо своите сътрудници, включващи удължаване на работно време без съответното извънредно заплащане, по-тежки и непосилни за постигане норми, глоби за щяло и нещяло, лошо отношение и прочее.

В някои от предприятията, в които съм работил, извършваха подобни заблуждаващи интервюта, чиято цел беше просто "сверяване на часовника" и придобиване на обща представа доколко ръководството ще може да разчита на заменяема работна ръка. Чувал съм самите собственици или наетите от тях хора за подбор на кадри да говорят подигравателно след излизането на кандидатите и да подхвърлят реплики от сорта на "Да, чакай ти обаждане от арменския поп" и всякакви други, показващи що за боклуци са тези фирмаджии.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: a4213a8a6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Търси си приятелче, което да те рефърне в някоя фирма. Бонус точки ако този човек е мениджър/брат ти/човек от HR. Така става. Умните риби плуват по течението, а глупавите се опитват да му се противопоставят и се давят.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 72fe8e7514
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Зависи за какви позиции кандидатстваш. За някои опит не е нужен, за други обаче е задължителен. За такива позиции си подходящ, след като поработиш на по-ниско ниво. Ако пък си кандидатствал за позиции, за които не е нужен опит, то или са преценили, че друг е по-подходящ, или са сметнали, че си НАД нивото за позицията, или си мислят, че може би не би се задържал на тази позиция за необходимия им период. А и в крайна сметка за една позиция кандидатстват много хора. Няма как всички да са одобрени. А другите хора също имат качества, нали така? Не се отказвай. Продължавай да търсиш, да намираш и да се развиваш. Ще успееш.
Ж33

 
  ...


...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 3482201d1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   А дали звучиш неуверен на интервютата? Това ми дойде като идея. А те винаги ще ти отговорят със заученото "справихте се добре, но... ".

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: a203a40969
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   За мен лично много зависи спецификата на работа. Тъй-като "моето" е кретивност, свободен дух, изисква се и движение, комуникативност- винаги съм предпочитала млади хора. Младите не са "заразени" с "действа този или онзи вариант" не, те са адаптивни, действат според ситуацията, креативни, усмихнати и позитивни.
Но пак казвам:зависи от работата.
Навремето имах голям ресторант (350 месата) където пък си имаше категорични правила относно работата, там предпочитах хора с опит, свикнали на работа под напрежение, бързи, но и усмихнати със сервилно поведение. Имах случай да взема сервитьорка без опит (дъщеря на главната готвачка) ами тя спираше работа за да плаче из ъглите: от умора, от "господарско" поведение от страна на клиенти (подвикнали и на "ей шшш" или и "свирнали като на куче") съвсем типични неща за професията. Но опитните знаят, откликват веднага усмихнати, на края разбира се си прибират много добър бакшиш. За тях това са пари, изобщо не ги вълнува понякога просташкото поведение на клиенти.
И така.
Ти за каква работа кандидатстваш?

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: fbff4de217
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   В днешно време трябва да имаш връзки или да даваш подкуп, за да те вземат на висока позиция. Не мога да ги разбера някои хора, дават пари да ги вземат на работа. Нали искаме да почнем работа, за да взимаме пари. Казват “учи за да си намериш хубава работа” или “ учи за да не работиш”. За какво да учим като после не можем да си намерим работа понеже нямаме опит. Университетите не мислят как да подготвят кадри за дадена професия а гледат да взимат парите на студентите.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 317624166e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Здравейте!
Проблемът къде да натрупат опит младите хора не е толкова въпрос към работодателите, а към държавата. Необходимо е да осигурява платени стажове и финансови стимули на компании, които наемат млади хора. Фирмите изпитват затруднения в съвременните условия и предпочитат да наемат обучени хора и с опит. Нямат ресурс да обучават и развиват кадри. Също така, не искам да прозвучи като "хейт", но при младите липсва трудова дисциплина, голяма част от тях имат прекалено големи претенции, а на фирмите не им се занимава да си причиняват проблеми. Дано успях да отговоря донякъде на въпроса. Опитайте да намерите платени стажове. Успех Ви желая!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 6157342693
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ама те работодателите искат един човек да има 2 висши, години опит, да знае езици, да умее отлично да работи с всички програми на Microsoft но в същото време да си на 24 години и така този работодател те взима на дадена позиция но всъщност ще вършиш още 5 неща и накрая на месеца ще си получаваш смешната заплата с която ще можеш да си платиш само сметките и някоя дрешка отгоре - това е една част от работодателите а другите предпочитат млади хора (около 20-25 годишни) без опит пред възрастните (например над 40-45) които са с много години опит.
Не знам как е в другите държави но това съм видяла в България.

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: f0a010c226
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Просто те раэкарват сравнително любеэно, може наистина това да е причината, а може и да не е. "Работодателчетата" имат право да поставят иэисквания каквито пожелаят, а ти имаш правото да ги откажеш. Никой не ти е длъжен и колкото по-рано го раэбереш толкова по-рано ще можеш да продължиш напред. Научи се да правиш неща които другите на могат и са нужни на работодателите и няма да имаш такива проблеми.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: fa26c4eddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Прочетох темата и си помислих "Странно, не помня да съм я писал", а после видях и коментар номер 9, който също ми прозвуча като написан от мен. Объркан съм - възможно ли е да ставам от сън и да пиша теми и коментари в сайта?

Иначе сериозно: това се нарича "видях, че носиш на майтап" /ако сте чували вица/. Т. е. докато ги търпим, ще поставят нови и нови изисквания, после оня пуяк Домусчиев ще се появява и ще заявява, че нямало качествени служители в България /директно обиждайки всички нас/, разните там шефове ще ти плащат под масата с цел да не те осигуряват на реална заплата, ще те карат да работиш извънредно, но ако един ден си болен, ще си мислят, че е време да търсят някой друг. В общи линии ще издевателстват над теб, защото им позволяваш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: e9e9dd0e6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Интервютата са конкуренция. На тях се продаваш. Може да имат 30 гандидата за позиция, може и повече. Всичко зависи за каква работа става на въпрос и опита. Ти на интервю се продаваш и предлагаш себе си, можейки да свършиш работата която искат да се свърши. Продавайки се може да предложиш и проекто по които си работил или пък неща които си направил за други бизнеси които са влезли в интеграция и са ги спомогнали. Едно е ти на 22 години, друго е да речем някой на 30 със повече опит или портфолио. Тук става въпрос за портфолио обикновено. Говорейки за компютри някой може и уебсайт да имат техен. Това е популярно също особено за някои сектори.

На интервю ги питай директно там дали смятат че си запълнил критериите за позицията. Ако ти кажат не ще трябва да ти дадат отговор на място. Това е.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker