Висок пост без връзки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Висок пост без връзки
преди: 2 години, 5 месеца, прочетена 2331 пъти
Здравейте, според вас в България възможно ли е да се заеме доста висок пост в дадена фирма само със знания и дипломи? Пример:местят директор който е от много години на тази длъжност на по-ниска, а на негово място назначават нов без да е работил и знае същността на производството! Поздрави от мен, и благодаря за отговорите предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 5 месеца
hash: 2e3295e98b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Не.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 68fd8c4795
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Това не е възможно никога. Благодарение на дълбоко провинциалния характер на българина - първо са роднините, познатите и приятелите, след това следват подмазвачите, доносниците и мързеливците, и накрая евентуално ако остане някакво повишение за кадърните и работливите. Последните са изтикани в ъгъла и биват товарени с колкото може повече работа и без значение колко работят и колко години са изминали, момента никога не е подходящ и все фирмата е в трудно положение и увеличение на заплатата няма.

За това скатавай, прави интриги и се гаври с тях.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 8d67f8c633
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Не е възможно. Бил съм професионалист, но началник само временно, когато корабът може да катастрофира - година, две-три. после слагат връзкар, който кара по инерция, докато отиде на по-висок пост.



м 69

 
  ... горе^
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 0d3af65a9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Дългогодишен директор, който не си е създал връзки, не става за този пост.

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: a911927fab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Значи... От студентската скамейка - направо директор малко невъзможно ми се струва, от друга страна да израстеш бързо в йерархията без връзки е напълно възможно, но силно зависи от фирмата. В по-малките фирми, където всеки е някакъв на шефа е доста трудно.
В една фирма съм работил 5 години без да мръдна от началната си позиция - всички по-високи позиции бяха за брата на шефа, племенника на шефа, любовницата на шефа и т. н.
В следващата за 6 години минах от входна позиция, през регионален мениджър до експертна позиция във висшия мениджмънт, сигурно щях и дирекция да оглавя ако бях останал още някоя и друга година. Като съм започнал там без връзки просто добрата работа и професионализмът се забелязват, колкото и да ни втълпяват обратното.
В сегашната фирма съм започнал директно от мениджърски пост, без да познавам никого, именно заради квалификацията и годините опит в бранша и предишните две фирми.
Много важен фактор е и владеенето на чужди езици. Високото ниво на английски ми е отворило повече врати от всичките ми други квалификации заедно (но пък без тях не би било възможно да заемам позиции като сегашната), а допълнителното познаване на технически немски и руски също се е оказвало доста полезно.
В заключение мога да кажа следното - ако скоро съе завършили не търсете директно ръководна позиция - хванете такава на входно ниво, но да е свързана със специалността ви и учете езици. Ще ви се отплати.
Имам познати от университета, които при завършването се бяха хванали я бармани, я сервитьори, я крупиета и други подобни, взимаха двойно на моите пари и ми се чудеха на акъла да хвана нископлатена работа по специалността. Сега гледат завистливо и се чудят какви ли връзки съм дръпнал за настоящата си работа. Един даже ме пита дали не мога да го взема в моя отдел... Да речем че искам, как да го прекарам през ЧР? Ни професионален опит има, ни езици знае, ни допълнителни квалификации е взел... една гола бакалавърска диплома, дето даже е забравил какво е учил и до там, е не става.

 
  ...


...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: d4e03c16e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Това със връзките не е само във България. Това е навсякъде.

Като се има в предвид покупко-продажбата на дипломи във България, сори но това няма креденция. Опита вече е друго нещо което е бонус, разбира се (там е и комплексна работата с това да се намери свестен кадър). Доста често обаче уж кадърни се намират чрез контакти (включително). Причината за това е че на интервю където интервюиращите и кандидата не се познават, там няма доверие. Всичко е договаряне, кадъра продавайки себе си и какво може да направи и покупка на компанията (наемайки потенциално кадъра). Няма емоционално доверие и когато се наема дадения кандидат. Друго е някой да бъде препоръчан. Това с препоръката е на база например аз и ти се познаваме и ти си търсиш човек. Едно е аз да ти го препоръчам, знаейки морал, ценностна система, умения и образование на индивида, друго е ти да интервюираш непознат. Схващаш ли? То за това даже има и LinkedIn и си инициират и хората networking срещи. Това не е особено популярно за във България. Т

Това за висок пост нямам идея какво се има в предвид в темата. Ако е нещо квалифицирано било счетоводство, човешки ресурси ала-бала.. не, не би трябвало да има проблем и без контакти. Контакти обаче са плюс. Това не е нещо което се прави само във България. Ако нямаш контактите си приготви ако ще портфолио, презентации и какво ще правиш за компанията за да генерира печалба на регионалния, ЕС или външен пазар или какви иновации са насреща ти и прочие. Знам ли?

Успех

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 8aba54169a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Мне, не е възможно, според мен. Във всички български фирми, в които съм работила на предни позиции са били роднините, братовчеди, деца, зетьове и евентуално подмазвачи (в повечето случай некадърни профани със самочувствие до небето). В България не се цени работещия, знаещия и можещия и затова ни е на тоя хал държавата. Можеш да го видиш навсякъде - от политиката, през общинската и държавна администрация, в образованието, здравеопазването, до частния "бизнес". Държавата на "калинките" сме и това трудно ще се промени (едва ли изобщо ще се промени).

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 52110a661b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Да, възможно е, ако имаш наистина необходимите качества. Освен много добра експертиза и задълбочено познаване на материята, са необходими силно изразени лидерски качества, меки умения (например да си убедителен и самоуверен пред публика, да умееш да продаваш, да вдъхновяваш и т.н ), предприемчивост, емоционална интелигентност (да разбираш емоциите на хората и да се възползваш от тях) и не на последно място непукизъм защото подобни позиции са свързани с доста стрес и
отговорности. Много малко хора притежават всички тези качества желание да бъдат директори. На теория всички искат, но на практика почти никой не може. А тези, които могат, не винаги искат защото хич не е лесно и си има цена, в повечето случаи се плаща със здравето и нервите.

Горното важи за бизнесите, които се развиват сами и се борят с конкуренция, а не за изгнили държавни предприятия, поддържани само по политически причини. Или други небезисвестни фирми, на ко влаитостта осигурява монопол или други привилегии.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: bb0de9c710
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Да, ако си директор на собствената си фирма.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: cea79febf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Лично познавам един човек, който още преди да завърши имаше уредена длъжност, за която в практиката се изискват определен брой години опит в съответния бранш, прекарани на позиции от по-ниско ниво. Как мислиш - дали е бил особено талантлив или се дължи на факта, че беше от заможно семейство?

Винаги има вариант и някой като Спецов да ти продаде фалиращо дружество, ако си от "Маалата" или просто много беден и се навиеш да участваш в заниманието. Пак е висок пост и без връзки - поне не и в класическия смисъл на думата. Но пък няма да изкараш дълго на него. Е, в темата не е уточнено, така че приемам, че примерът е уместен!

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ee43967645
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Отговорът е твърдо не. Имам доста широк поглед върху различни компании и навсякъде 90% са пълни парашутисти. Като казвам пълни имам предвид, че нито имат образование, нито опит. Абсолютно всички са деца и внуци на бивша комунистическа номенклатура, бивши военни, ченгета и т. н. Можете да се издигнете до нива на среден мениджмънт, защото все пак някой трябва да работи и да дърпа каруцата, както се казва. Разбирайте, че ще получавате заплата в диапазона 1000-3000 лева в зависимост от компанията. Може и малко повече, но доста рядко. Изключение е ИТ сектора, но там също има много парашутисти, просто заплатите са малко по-високи. Минете ли 2000 лева работодателят ви тези пари ще ви ги изкарва през носа. Разбира се над вас винаги ще има т. нар. "мениджър", който задължително е "наш" човек и който ще получава от 2 до 5 и нагоре пъти повече от вас, пак в зависимост от фирмата, и който най-вече си няма понятие от това какво точно работи отдела му. Лично съм виждал в международна компания как шеф на производство с дългогодишен стаж и образование, получава по-малко от шофьора, който разнася част от продулцията! Да, не е никаква шега! Е, над него си имаше "производствен мениджър", който получаваше 6-7 пъти повече и не знаеше абсолютно нищо за работата. Спокойно мога да издам малко книжле с подобни примери и това са нещата, които съм видял с очите си. Още поне толкова знам от първа ръка. С всичко се сблъскваш още завършвайки университета. И тогава знаех, че този и онзи има някакви връзки, но не предполагах, че всичко е толкова дълбоко пропито. Чудех се само как някои мои познати нито се притесняваха къде ще започнат първата си работа, нито пък си търсеха такава. Хората просто завършиха и веднага започнаха без да знаят какво е това нещо "интервю". Още по-странно ми беше как тези хора още в началото започнаха да си купуват коли, да ходят по почивки, някои и на екзотични, а аз гледах да пестя, че да има за отопление през зимата. Е, после разбрах, че те просто са започнали с двойни, тройни, а вероятно и по-високи заплати. Иначе, позициите ни бяха идентични. Освен това пак по-късно разбрах, че са получавали и различни бонуси, примерно "бонус рожден ден", като това е само за тях, т. е. не е политика на фирмата, където работят. Другото много важно нещо е самото отношение. В началото на кариерата ми се сблъсках с чиста и напълно неподправена злоба. Интересното е, че тя не идваше от колеги, а от преките ми началници. Работата ми се гледаше под микроскоп и при най-малката грешка следваше чутовен скандал. Ако пък не грешах, започваха заяждания, иронични подмятания и т. н. Отделно всичко се криеше от мен и всички документи се заключаваха да не взема да науча нещо. Даже бях изправен пред малоумната ситуация да искам допълнителна работа без каквито и да било претенции за заплащане и да не ми се дава. На обратния полюс, моите познати, които бяха започнали с връзки, навсякъде бяха взети под крилото директно на изпълнителния директор и всичко им се обясняваше систематично на дневна база. Това за съжаление е положението у нас. Страна и икономика, ръководени от некадърници, няма как да са успешни. Доказваме го всеки един ден!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: a3ded8f626
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Номер 11, мисля че съм те виждал да коментираш и другаде точно това. За кой град и за кои години говориш?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 4d6bdd9c38
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   12, това, което съм написал е синтезирано и важи за цялата страна. Не е конкретно за определена компания или град. Ако беше така, изобщо нямаше да си правя труда да го пиша. Така беше преди десет години, сигурен съм, че е било така още десет преди това, така е сега и така ще бъде още поне 10-20 години напред. Затова сме и твърдо най-бедната страна в ЕС. Затова и всички читави хора се изнасят в чужбина, защото не е лесно да се търпи да те "ръководи" човек с купена диплома. Малкото пък, които остават бързо разбират, че няма никакъв смисъл да се раздават. Така или иначе друг ще си припише успеха, а за тях най-много някое мизерно бонусче. Еми, не мерси.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: af5426d871
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Аз дори нямах и това. И при мен стана нещо подобно. Може би единственото спасение е изнасянето от тази кочина. Може би вече няма смисъл от борба измежду селските тарикатлъци на тоя и на оня и правенето им само на пари без грам човещина. А не е като да не опитах. Опитах и то доста. Но за мен лично нямаше никакъв резултат. Че дори и шефа ми тогава не можеше да повярва. А когато го питах не направи нищо в резултат от развитието ми.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 470bfbdeb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   До 4 - Ама как! Ти си там да служиш на хората, а не да служиш на сбее си!!!

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 2d75e7a16e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   14, напълно те разбирам и ти вярвам. Аз лично, не мога и нямам право да се оплаквам от абсолютно нищо. Господ ме дари с уникален шанс за развитие, което промени целият ми живот. Ако търсиш някакво развитие у нас, трябва да си в международна компания и шефът ти да е чужденец. Във всички останали случаи вероятността за каквото и да било положително пада до минимум. И да, спасението е чужбина. Аз бях наясно с това още докато учех в гимназията, но просто родителите ми нямаха никаква възможност за подобно нещо. Иначе, още тогава веднага щях да замина да уча за Западна Европа без изобщо да се замисля. Съветвам и всеки, който има възможност да прати детето си да учи в нормална страна, да го направи без колебание, защото после ще му се налага да търпи за шеф тройкаджията от гимназията или университета.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker