Защо ли се случи това ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо ли се случи това ?
преди: 2 години, 4 месеца, прочетена 1692 пъти
Здравейте,
Всичко започна миналия месец. Започнах работа (естествено по обява в нета) на административна позиция в строителна фирма. В офиса бяхме две момичета и естествено колежката ми помагаше да навляза в нещата. Всичко вървеше добре, но две седмици след, като започнах работа се разболях от Ковид и трябваше да си стоя в нас и взех болничен (слава богу, че го изкарах леко), седмица след мен се разболя и колежката. Изтече моята карантина и аз се върнах на работа. Не се чувствах особено добре, зщото след Ковид си малко отпаднал, но въпреки всичко отидох на работа. Бях сама в офиса и си вършех всичко, което трябва. Нито нещо съм сгрешила, нито съм се карала с някой, нито нищо.
Тази седмица се върна и моята колежка от болничния и аз се зарадвах, че вече сме и двете здрави и ще продължим да работим.
И тогава дойде най-голямата изненада за мен, като гръм от ясно небе. Шефа ми каза, че повече няма да работим заедно (т. е освобождава ме) защото му се забавяла някаква инвестиция да строи сграда и няма възможност да ми плаща повече. Освен това на моето място щял да сложи някакво момиче, което се връщало от чужбина. Каза ми също така, че съм била добро момиче, но не можем да работим заедно повече.
Стана ми гадно, защото нито съм направила грешка или объркала нещо, нито сме се карали. Тръгнах си и цяла нощ мислех над нещата и не проумявам защо се случва така.
Чудя се как може работодателите така се гаврят с хората? Как може с лека ръка така да назначаваш и освобождаваш. Защо въобще ме назначи и как може да ме освободи, в момент след болничен? Чета тук колко трудно се намират свестни кадри и как работниците не са сериозни, но когато работодателите намерят сериозен човек вместо да го оценят става обратното.
Според вас какви ли са причините да ме освободят? Ще се радвам да чуя мнения и хипотези!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 4 месеца
hash: 9792f19fd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Съжалявам за това, което ти се е случило. Наистина много тъпо от негова страна - освобождава човек, който има желание за работа. Мен са ме освобождавали едва дни преди да ми изтече изпитателния срок и беше изключително неприятно изживяване.
Не си написала в кой град си, но предполагам е някой по-малък. "Аргументите" на шефа ти са пълна фантасмагория - забавила му се инвестиция и нямало как да ти плаща, а в същото време ще наеме друг човек на твоето място. Истината е, че вероятно другото момиче е с връзки - я дъщеря на семейни приятели, я роднина...
Не съжалявай, едва ли е мечтаната работа точно за такъв некоректен работодател. Не се отказвай и отчайвай, ще си намериш нещо по-добро!

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 4d070c947f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Това е милата ни родина. Ти не си виновна, просто щерката на роднини/приятели или нечия любовница е била предвидена за работа, но понеже са наели теб, сега търсят причина да те разкарат. Връзкарството е в пълна сила.
Спасила си се от кофти работно място. Може да ти е харесвала работата, колегите, но не си струва да съжаляваш. Обидата ще мине след време. За съжаление има доста такива шефчета.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 6d8a96666f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Авторката:
Има и развръзка. Два дни след, като ме освободиха видях, че наново са пуснали обявата и не можеш да повярвам. Чудя се къде съм сгрешила защото нито грешка съм направила, нито нищо. А да съм направила обикновено те предупреждават 2, 3 пъти и тогава те гонят. А на мен никой не ми се е карал или да ми е направил забележка. Много странно. Вече се чудя, че може би причината е, че се разболях веднага след, като започнах и най-вероятно съм заразила и колежката и шефа се е озлобил към мен и затова ме е освободиха. Много странно наистина защото аз нямам вина, че съм се разболяла. А да не говорим, че единствено аз идвах навреме докато другите обикновено след 30минути. А пък колежката от другия офис дори и имейла с дни не си птваряше. Много странно, наистина странно, че точно мен освободиха.

Към Н1 става въпрос за София, а не за провинцията.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 4d070c947f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   3, авторке, ти нищо не си направила. Фирмата може да си е пуснала обява с цел проучване. Имат си готов човек, но ще извикат на интервю и други, колкото да се каже , че има такова и уж правят подбор. Да се погаврят малко с хората. Накрая ще назначат готовия човек, другите просто ще са идвали, носили CV-та, надявали. Много фирми така правят.
Смешното тук е, че босът ти направо ти е казал защо те маха-момичето от чужбина, нечия щерка или любовница. Колко трябва да е глупав, че да ти каже това? Наистина? Не е изтъкнал никаква твоя грешка, пропуск. Нямал възможност да плаща на теб, а на някаква друга може, нали? Просто за твоето място напира връзкарка и трябва да те махнат някакси. Но понеже няма много акъл, ти е казал истинската причина. Смях! Тази фирма ще е някаква пародия. Сега не го виждаш така, но си се спасила. Няма нищо общо ти каква работничка си, че си била болна, а просто си заела нечие запазено място.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 7a03ced0d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   "Вече се чудя, че може би причината е, че се разболях веднага след, като започнах и най-вероятно съм заразила и колежката и шефа се е озлобил към мен и затова ме е освободиха. "

Най-вероятно е така, тя е явно по-гъста с него. А тепърва още ще се увериш, че много от шефовете са такива пълни кретени и боклуци. Напиши негативни мнения за неговата фирма навсякъде където можеш и го заеби.

 
  ...


...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 6c9a5e9dda
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   За 11 години трудов стаж ми се е случвало два пъти това. Първият път беше след 2 месеца работа. Вторият беше брутален. Работих има няма 15 дни или по-скоро все още се обучавах. Дори не ми беше предоставена техника, а само гледах. Изяъднъж ми заявиха, че съм освободена от днес за утре... Да не говорим, че и в договора нещата не бяха изрядни. Както и да е. Идеята ми е да не го мислиш. Стават и такива простотии. Важното в случая е да гледаш внимателно документите и да си знаеш правата. В случай, че си в изпитателен срок, трябва да те освободят по чл 71 и така ще имаш право на обезщетение от борсата (ако не си получавала в последните 3 години) и то е 60% от брутната заплата. Също така не разписвай по взаимно съгласие, тъй като ще имаш право на минимално обезщетение. За съжаление, законът е на страната на работодателя. Винаги 6-те месеца изпитателен срок са в полза на работодателя. Рядко наемат на постоянен директно. Трябва да си много търсен и незаменим кадър. В изпитателен срок могат да те освободят от днес за утре, без дори да се мотивират. И ти си се съгласила с тези условия, подписвайки договора си, както и всички, които са подписали трудов договор с изпитателен срок. ;}}} Та идеята ми е да не го мислиш, а внимателно да прочетеш кодекса на труда, както и правата си, освен задълженията.
Не търси причината в себе си. Има некоректни работодатели, които се гаврят по този начин и то без въобще да се прикриват какви ги вършат. Наемат познати, приятели, роднини, любовници...
Разбирам обидата и това, че се чудиш какво става, но не го мисли, а продължавай напред.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: d9fe469d6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Както са писали всички по-горе, просто за мястото се е появил парашутист. Тепърва ще се сблъскваш с това, защото е така в цяла България. Номенклатурата от едно време и техните наследници са винаги "по-специални" от останалите хора. Нямам кой знае колко дълъг трудов стаж, но пък за сметка на това съм виждал толкова фрапантни случаи и продължавам да виждам, че ако започна да пиша ще си помислиш, че си измислям. Само преди няколко часа бях свидетел точно на подобно нещо. Човек на доста висок пост в София, лично изпраща CV на "кандидат", който трябва да се назначи на определено място в другия край на България. Иначе, обява си има пусната и хората си кандидатстват. Още по-интересното е, че гласеният за позицията не е кандидаствал по каналния ред.
Изобщо не го взимай присърце, нищо нередно не си направила. Да, факт е, че кадри "няма". Нарочно го пиша в кавички, защото хората не са глупави и виждат, че и да работят и да не работят, заплатата им е все толкова. Даже, ако работиш много, освен че те товарят повече, на всичкото отгоре се озлобяват срещу теб, колкото и абсурдно да звучи. Да не говорим, че един ден се появява "наш" човек и ти си заминаваш (както в твоя случай) или просто му дават товята заплата по 3, за 5 пъти по-малко работа. Еми, всеки ще се прави на приятно разсеян при такива условия.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: c02de420ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Излизането в карантина и на други колеги е забавило работата им. В строителството се гонят срокове и се плащат сериозни неустойки. Шефът се е вбесил, защото е трябвало да плаща тестове на колеги, да се разправя с РЗИ, може и дава карантинирали и други колеги по същото време и тяхното отсъствие да коства доста разходи и забавяне на работата
Ако се беше разболяла от нещо друго, едва ли щеше да те изгони, но сзаради Ковид цели фирми са спирали работа за 14 дни, а това воид до сериозни разходи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker