За тираджийството - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

За тираджийството
преди: 2 години, 1 месец, прочетена 2257 пъти
Някой може ли да ми обясни какво е да си международен тираджия? Гадно ли е, интересно ли е? Наистина ли се взимат 4-5-7 к? И как стават ежедневни неща като акане, къпане, ядене? Чувал съм, че по нивите пикаят и серат често. А ядяли предимно колбаси и полуфанрикати или в най-добрия случай нещо лесно за готвене като пържени яйца. Защото ако си дават парите по ресторанти, за тях не би останало кой знае какво от заработеното. Чувал съм, че често ги крадяли, пускали им някакъв дим през радиоатора, докато спат и ги упоявали, затова предпочитали да спят по хотели? Как се опазват от обирджии като цяло? Като закъсат на пътя какво правят, как си орпавят камиона и как намират майстори на сред магистралата в чужбина? Зимата гадно ли е в сняг, виелици, лоша видимост? От начало докато са неопитни как се оправят, как намират мястото, паркинги?

И също ми е интересно как се става тираджия. Само С+Е и психо ли трябва? Колко пари излиза ставането на тираджия? Има ли работа за начинаещи, изискване за възраст, добре платена ли е първоначалната работа и като цяло лесно ли се намира първа работа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 1 месец
hash: 4a61710b1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Приятелю това е най-неблагодарната работа не се захващай. Аз имам апсолютно всички категории обожавам шофирането, но никога не бих се захванал с това. Чичо ми светла му памет беше 30г. международен тираджия. Наистина по ония времена 90-те години вадише дебела пачка, но си изпусна семейството. Дъщерите му станаха мурви, жена му му избяга, а той свърши само като куче изоставен от всеки в мизерна болнична стая на селска поликлиника. Когато децата му тръгнаха в първи клас, не си беше в къщи. Като завършиха за бала, пак не си беше. За рожденни дни на децата пак не си е бил в къщи. Разправя ми, че една Коледа изкарал на паркинг близо до Москва, защото било един метър преспи, и -50 градуса. Не е смеел да изгаси камиона, защото маслото е щяло така да стегне от студа, че после трябвало да чака да се изпролети, че да може да запали камиона. Здравето си разсипа по пътищата. Остави не се занимавай. Аз обожавам шофирането, но само като любител. Обичам да настъпа колата в Германия с 250км/ч да си слушам Василис Карас да си пуша от хубавите пури Чърчил Сайс, и вечерта да съм си в къщи и да си хапвам хубава храна и да си гледам някое филмче.









Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: b020416d95
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Всъщност живота на тираджия е такъв какъвто си го направиш. На въпросите какво ядът отговора е каквото решат, имат си хладилник в камиона, могат да си готвят супи и манджи в почивните дни и да си ги замръзяват или вакумират в буркани. За физиологичните си нужди използват бензиностанции и тир паркинги, където също има ресторантчета с храна на сносни цени.
Винаги имат връзка с фирмата или собственика на камиона и биват обслужени ако камиона се развали, фирмата има договори с пътните помощ навсякъде където праща камионите си. В Америка голям процент от тираджиите са жени.
За оправяне къде да идеш има навигации ако незнаеш.
Освен С Е и психо, са ти нужни и удостоверение за „Професионална Компетентност“ и Карта за квалификация на водача, това за българия.
На въпроса колко струват документи различно е цените се менят, но всички документи, заедно с курсовете за шофьор излизат общо над 2,5 хил лева.
На въпроси за колко пари се работи отговора е за колкото сам се договориш. Доста от фирмите обичат да наемат начинаещи за малко пари. Дори има фирми които обучават и изкарват документи само трябва да им подпишеш че ще работиш за тях години наред и ако в даден момент се откажеш ще им дължиш всичко с лихвите.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 3f7f019abb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не се хващай с това ако не те влече.
Търсят се много, парите са много над средното, но работата е тежка и скучна.
Много голяма рядкост е тираджия с нормално семейство. Няма те по 3-4 месеца вкъщи. Живееш в кабината и по опиканите паркинги. Едно време е бил доходен занаят. Отдавна не е. Конкуренцията и евтината работна ръка са направили условията абсурдни.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 7ba5f911ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Нямам лични наблюдения по темата, но имам познат който е дългогодишен тираджия и със заплатата си издържа 2 семейства, друг е въпроса че работата не е лека и кара курсове по няколко седмици. Между другото човека е женен от 37 години, само една жена е имал, има си деца, внуци. Не е проблем това че като си тираджия ще имаш проблем със създаването на семейство, както някой спомена по-горе. Ако си решил пробвай, пък ако не ще се откажеш какво толкова има, трупай опит в живота само така ще успееш да се развиеш, друг път няма!!!!

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 197a6232e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 1 е прав, колкото и пари да се вадят, дори и най-леката работа на света да е, пак не си заслужава. Просто няма да имаш мигове със семейството си, а ще си някъде по пътищата. Това време никой не може да ти го плати, нито да ти го върне. Заслужава си единствено да поработиш 2-3 години, да си събереш някакви пари и толкова.

 
  ...


...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 989a7ce442
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Карам от 3год исп герм, пиша набързо. Ще ядеш каквото си купиш от магазините раб ден по 13ч средно. Спиш по 6,7 часа, и каране само каране, ицобикаляне. Дават според зависи в каква фирма си примерно 2000. Това е каране карсне и каране, аз карам фриго, има контейнери бризенти на 26 съм и ми харесва. Незнам как ще се забия някой ден в някой цех с банда тъпанари и да работя. Началника ми е телефона, спирам си по магазинщетата знам ги къде са, пазаря си, спирам на бенз къпя се. Това е, вече 1чка или 2ка ти си преценяш, работа като работа, пробвай кат ми излезнаха около 2000 лв в бг преди, айде още 1 колега да станеш. Качвай се и се учи

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 5a74e05106
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   За Америка съм чувал, че е най-добре. Там разстоянията са огромни, реално работиш на целия континент и е много уважавана професия, защото там икономиката им реално се поддържа от камиони.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: fd4d68611b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Гледай видията на raidar777 и на Денис Кадиров и ще разбереш всичко.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 5afd63c99f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Как ще живееш докатопработиш една работа зависи от теб. Има хора, които дават голяма част от заплатата си за ресторанти и готова храна, има и такива, които си носят сандвичи от вкъщи. Условията не са толкова лоши. Ако нямаш някаква друга квалификация аз мисля, че няма да е грешка да опиташ. Не е задължително това да работиш цял живот. Заплатите също са различни, зависи от фирмата и курсовете.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: 995c405e73
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Работя като спедитор, преди това бях диспечер и имах 9 подчинени на линия. Работата на момчетата не е лека. Сега като спедитор изобщо не ме еня, хвърлям му наряда и да си го кара, както си знае, но като бях диспечер следях всичко къде са, паузи, как се движи с наряда беше ужасна работа, а на момчетата още по-гадна, всяка вечер трябваше да си планират паркинга и следващия наряд как ще го карат, като имат гадни товари все чувах колежке какъв е тоя товар, колани да опъвам, в тоя завод повече няма да отида , момчетата си планираха и пазаруването в магазина, аутихофите и всичко за каквото се сетиш, като цяло гадна работа след 20 години ще се оплакваш от боли в кръста, звучи изкушаващо заради заплатата, в нашата фирма им плащаха по 2 500 евро, но на фона на това което ще получиш като здравословни проблеми не си струва.

 
  ...

...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 5f3523fce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Мечтата на българина: Да стане тираджия в САЩ! Божее колко мъка има по тоя свят. Ей за това българите ще са последната дупка на сирането и никой няма ги отчита за население. Защото са смачканяци без самочуствие, с мечти и амбиции да кара камион за чуждия господар и после като се прибере в бегето да мята салфетки в Плаза да са тупа в гърдите като ония смешник Кубратчо и да вика ,,Булгар Булгар,, Ех Алеко, ако беше жив щеше да напише и съвременната версия на ,,Бай Ганьо,, в и извън Европа.













Чингис Хан











Чингис Хан

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: ba885f390b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 11 - Да, ако беше жив, Алеко щеше да напише нова версия на бай ти Ганьо, озаглавена "Чингис Хан - Форумджия!"

 
  ... горе^
преди: 2 години, 1 месец
hash: c36591866f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   12, hahaha that was a good one

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 7ba5f911ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Момчета(или момичета) много плямпате тука(визирам критикуващите не тези които са практикували професията) един тираджия взима средно 2000-4000лв. заплата в западна европа.Та всички които се подигравете на автора особено ония хана съм почти сигурен че сте далеч от тези заплати но продължавайте да плюете то така е най-лесно!!!

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 525547c08c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Не че нещо, ама тези 4хил. лева ги правя за около 10 дни, при това от нас... Кой за каквото е учил :)

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 5f3523fce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   14 Взимат 4000 лв в бегето тираджиите ама дрън! Мечтайте, мокрите сънища са безплатно. При нас в скандинавието взимат 24000 евро бруто, след удръжките остава двойка чиста. Номер 14 Философе, що не кажеш и за експоатацията на алчния български работодател на тираджиите, където ги кара да манипулират тахографите и да карат без почивка по 24 часа На запад това също го има. Само, че там номера с тахографа е друг, връчват ти шофьорска карта на колега, който е в отпуска и като минат 8 часа ползваш неговата и продължаваш без почивка. А това, че всяка щета като счупено огледало или пръсната гума е за сметка на работника. Я обясни колко струва едно огледало за влекач Сканя или една гума. А това, че язва и хемороидите са ти сигурни от толко седене и ядене на суха храна. Това е професия за самотници. И е хубаво да има хора, която да я харесват иначе, кой ще ми докара хубавите пури от Куба? Кой ще ми докара красивите барокови мебели, кой ще ми докара хубавото ирландско уиски? Но е важно човек да е обективен и честен както пред себе си, така и пред другите.












Чингис Хан

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker