Как се изместихте в София? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как се изместихте в София?
преди: 2 години, 2 месеца, прочетена 2189 пъти
Здравейте, както почти всеки българин и мене ме сполетяха мисли за преместване в София зареди по добри стандарт на живот. Моят роден град колкото и да е красив и хубав има много малко възможности за развитие. Искам някой който е минал по този път да сподели своята история. Надявам се тази тема да е максимално полезна, и тези който ще си избият комплексите се замислите че и вие може да сте на това място..

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 2 месеца
hash: 661fbc1411
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   И аз това съм се питал. Тия, които са учили там и са останали, са ясни. Но неучилите в София, как се местят най-често? Отиват при познат, който им помага в началото, просто си намират квартира и тепърва почват да си търсят работа на място (в този случай трябват доста пари за преместване) или си търсят работа по обяви и като си намерят, се местят (по обяви вероятно ще намерят доста лоша работа и не знам как ще си плащат наема в началото).

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c27d9d7ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Не зная дали ще мога да дам точен пример, тъй като моята област на работа е такава, че мога да работя и от вкъщи и не е задължително да присъствам в някоя фирма, но когато съм бил канен да работя в някои други градове, сред които и столицата, винаги съм изисквал по-високо заплащане, така че квартирата ми там да не ми тежи като разходи. Иначе цялото упражнение би се обезсмислило. С други думи, ако някой ми е предлагал, да речем, 1500 лева, аз съм настоявал за няколко стотака отгоре - колкото би ми струвала квартирата.
За последно така бях през 2013 г., но вече съм натрупал такива познания по специалността ми, че сега, почти десетилетие по-късно, не бих напуснал родния си град Пловдив срещу по-малко от 8-10 хиляди лева месечно чисто, и то - само в случай, че поне 3-4 месеца през лятото ще съм свободен, за да ходя на почивки. В един момент времето на човек му става по-ценно от парите.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 3a2e2dab9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

3.   Аз не знаех, че са останали хора в провинцията. Останах с впечатление, че всички вече сте тука, ако се съди по броя коли които изчезват събота и неделя. В този ред на мисли особено ме забавлява когато видя някоя кола да пристига неделята с кора яйца отзад. Много сладка картинка. Най вече се възхищавам на родителите им :)

По мои скромни наблюдения хората в София се делят основно на 2 големи групи :

- Ново-софиянци - лъскава количка на лизинг, скъпичко, новичко но безвкусно или в общия случай - кичозно , граничещо с цигания, облекло. Най-често се опитват да афишират някакъв стандарт но дефакто вкъщи мизерстват. Разбира се, тва не си личи по ФБ профилите им. Там оставаш с чувството, че живеят като по филмите.

-"ИТ-та" - в общия случай кол център ботчета. Макар ,че все повече хора вече се научиха да са "програмисти", пишейки на php, java и тем подобни. Ще ги познаете по малко по лъскавите колички (инфинити, най често), и малко по спретно но скромно облекло щото "те са над тези неща и не искат да парадират в голямата си заплата (2-3к)". Този тип се имат за неколко класи над горепосочените. Докато не седнеш на маса с тех, вкарат по неколко чашки и се люсне една бесна чалга.

Останалите нормални хора са малцинство и се губят в масовката. А и са изчеващ вид.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: f89fe4dbef
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Кифлоприземител, верно ли си от Пловдив, бе майна?
Интересно ми беше и само паках твои коментар, за да те питам от къде си.
Авторе, катоо повек от София, искам да ти кажа, пе всичко тук стана безумно скъпо. Квартира 500 и храна на месец 400. Тук говоря за самоатоятелна квартира, малка кутийка и храна колкото да не гладуваш. Отдвлно сметки и липни разходи отиваме към 1500. А тук топно точно около тази сума е заплатата в администеативния ссектор. Изключвам мениджърски, директорски позиции хора с развит биснес (лвгален или нелегален) и професии като зъболекар и програмист. Ако не си от гореизброените няма смисъл да се мвстиш само, за да кажеш, че си у Софето.
Междудругото скоро попаднах на някакви обави, където само за стая със деама съквартиранти искат 300-400 лв.
Разбира се, ако има кой да ти помага финансово, ако има кой да ти подаде ръка за добре платена работа, идвай, но тук с под 2000 лв ще си нула на нула всеки месец без да можеш да заделяш нищо от заплатата.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 7c74132442
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Учих в София висше, но се наложи след дипломирането ми да отида да работя в друг град, тъй като нямах стаж и връзки да започна да работя по специалността си в София, но винаги съм знаела, че след време ще се върна в София и така стана. След 1 г. и 6 месеца, където работих ме съкратиха, тъй като беше семейна фирма и почти от всеки отдел имаше съкращение и довода им беше, че аз сън все още млада и без деца, затова щяло да си намеря по-лесно работа от другите. Е не беше лесно 3-4 месеца си търсих работа нон стоп в града, където работих и в София, като в София, когато кандидатствах за работа в СВ-то си пишех стария си адрес и съчетавах интервютата 3-4 да са в един ден. Досега винаги съм си намирала работа си през сайтовете за работа. Не е невъзможно, но е трудно. Трябва постоянство, да се надграждат знанията и естествено доза късмет.

 
  ...


...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: cdf94e6e26
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   София не е чужбина, можеш когато си решиш да отидеш там. Мисля, че първо трябва да си потърсиш квартира в столицата. После, не знам как става намирането на работа, сигурно трябва да търсиш обяви по сайтове за работа или в бюрото по труда, в София.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 70d90fb0de
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Защо въобще трябва да си губиш времето в мръсната , миризлива София - като и без това много скоро след като се установиш ще се разочароваш тотално и ще заминеш за чужбина. Моя съвет - въобще не губи време в София , заминавай директно в нормалните страни . Аз лично съм от 8-9 години в Англия , и милиони да ми дават няма се върна в България , още повече в мангалската София....

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c27d9d7ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Номер 4, честно казано, не зная как хората се оправят с минимална заплата или каквато и да е заплата под 1500 лева дори и в малките градове. То, че човек знае и 2, и 200, ако ножът опре до кокала, е ясно (на младини и аз съм живял почти на фотосинтеза и едва съм си плащал наема и сметките), но все пак - при това ниво на развитие на човечеството в 21-ви век - не би трябвало да живеем, само за да работим и едва да свързваме двата края.

Преди 10-ина години имах квартира за 600 лева в София в ж.к."Младост", която не беше зле, но не представляваше и нищо особено (около 60 кв.м ново строителство с отделна спалня), а сега същата не ми се мисли колко ще струва. Затова и много хора решиха направо да рискуват и да изплащат жилище, което пак би им струвало толкова на месец, та поне накрая след 20-30 години да е тяхно.

При тези постоянно покачващи се цени от година насам, едва ли си заслужава човек да се премести в София за по-малко от 3000 лева заплата, като дори и тогава пак няма да може да си позволи много неща. И най-важното е да има сигурен договор преди това, за да не се окаже, че ще пръсне едни пари по наемане на квартира и едва след настаняването ще започне с мъките по търсене на достойно заплатена работа. Много хора отиват така, работодателите ги надушват, че са на зор и всеки ден търпят разходи, които стопяват трудно спестените им в малкия град или село пари, и се възползват от това, предлагайки неизгодни договори. Затова, много е важно на интервютата за работа човек да не дава вид на отчаян непременно да бъде избран за съответната длъжност, а да има вътрешната настройка на уверен в способностите си човек, който чрез уменията си може да допринесе много за фирмата. Това пряко въздейства над начина, по който той ще бъде възприет като кандидат. Човек не бива да се страхува да заявява и отстоява своите изисквания и да е готов с грейнала усмивка да посреща всеки отказ или опит да му бъде оказван психологически натиск с цел да склони да подпише при неизгодни условия.

Преди дни на едни англичани така им качих цената, защото явно очакваха, че в България пасем трева. Първоначално им казах 700 евро, но онези решиха, че уж ще обмислят предложението ми няколко минути и ме караха да изчакам, явно очаквайки да клекна. След секунди им писах в Скайп, че всъщност работата е отговорна и сложна и не мога да я свърша за по-малко от 2000 евро, тъй като имам избор и на други поръчки за друго хора. Моментално се съгласиха и платиха на другия ден предварително, от страх да не кача още цената или да се откажа въобще да работя за тях. А преди 20 години в сходни условия правех грешката да показвам слабост и сам да предлагам ниски цени, само и само да не ме измести друг и той да грабне парите, пък макар и да са малко. Просто няма смисъл. Вуйчо ми още през далечната 2009-а година, когато заплатите у нас бяха двойно по-ниски от сегашните, ми беше казал нещо много умно, което тогава ми се виждаше фантастика: "Каквото и да работиш, не се хващай за по-малко от 5000 лева на месец!".

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: e3434e51b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз работих едно лято на морето и есеннта се преместих от София в Пловдив, защото в София живеех при родителите си, а вече исках да съм сама. Аз намерих квартира и работа онлайн. Ходех за интервю за работа и за квартиратта сутринта и се прибирах обратно в София вечерта. Имах и резервин вариянт за приспиване при една колежка от университета. Иначе има хостели и хотели за малко пари.
Имах един приятел той спеше в колата си, а се къпеше във фитнес център през първият месец докато намери работа

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 20d494de49
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Подкрепям коментар номер 8, и аз живях почти 2 години там и стигнах до същия извод, сега съм в чужбина.
Ж22

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 4e61da4fff
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Трябва да прецениш дали си заслужава преместването въобще. София си е гаден и пренаселен град.
Аз преди години също мислех да се местя (бяха ми предложили чудесна работа, по специалността ми, със заплата в пъти от моята тук в Пловдив. След доста размисъл реших, че не си струва, въпреки парите. Е Пловдив са ми приятелите, роднините...имам си дом и някак си не ми се живееше в София на квартира.
Ако искаш да се махнеш нанякъде по икономически причини върви в чужбина и не се навирах в гетото наречено София.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 34a32a64f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Като ще е гарга, рошава да е. Горе са прави. Ако така и така ще се местиш, в чужбина да е. Така или иначе ще има дискомфорт и стрес от местене, поне да си заслужава гимнастиката. В София няма да е много по-различно, все пак си остава България. Вярно, че в чужбина ще трябва и с език да свикваш, ама поне ще си заслужава дългосрочно. В София ще взимаш 200-500 лв повече евентуално (и то вероятно не от самото начало) и ще ги даваш за наем - от трън на глог.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 319c89cb44
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   От познати знам, че с помощта на техни приятели било то за работа или за квартира. Сега в София е трудно човек сам да се оправи, защото масово се плаща никакви пари, а една квартира тип старите гарсониери е 600 лв. Така че на квартира с още някого и се ядват нещата. Единственото хубаво нещо на София е, че има болници и има всичко по всяко време, всимко друго е просто даже отвъртително. Предпочитам да живея в провинцията, да ходя пеша на работа, да не се моля на всички богове да бъде прието детето ми на детска градина.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker