От какво се печели най-добре - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

От какво се печели най-добре
преди: 2 години, 17 дни, прочетена 3205 пъти
Представете си един младеж примерно 9-10 клас, който вече иска да се ориентира в каква професионална посока да поеме. Не говоря за мен или за някого конкретно, а по принцип. Пиша това, понеже много хора са в подобна ситуация и искам да направим нещо като наръчник да нахвърлим като цяло какви са малкото възможности да изкарваш малко повече от прословутите иля'а ле'а, без да се налага да въртиш геврека 11 месеца в годината далеч от семейството си и да спиш и ядеш в кабинка, а все пак да имаш нормален живот.

Аз от моите наблюдения мога да заключа следните варианти:
1 - почваш да учиш и да се интересуваш от програмиране и производните му още в края на средното, после изкарваш една академия, без да се занимаваш с университети и почваш да стажуваш
2 - научаваш някаква програма за дизайн като КП и след средното почваш да бачкаш за Сульо и Пульо и да правиш проекти от фрийланс сайтове, конкурирайки се с нископлатени индийци и мексиканци с надеждата да се развиеш, популяризираш и да почнеш по по-сериозни международни проекти
3 - учиш яко език и бягаш да учиш в чужбина, каквото и да е, само да не е в България
4 - учиш някой по-рядък език и ако имаш достатъчно търпение и нерви да се занимаваш по цял ден с кретени, почваш в някой кол център

Медицината не я броя, защото това е страшно много учене, което не приключва с 10-годишното обучение, а е за цял живот и в крайна сметка пак само най-добрите 10% лекари започват да взимат хубави пари, ама чак на 50, като си създадат име, освен ако не работят 24/7. Да не говорим, че половината лекари са с 50 развода и 10 извънбрачни деца поради факта, че не се прибират вкъщи от работене.

Имам един съученик, който преподава в МГ-то, което сме завършили. Та ми разправя, че никой ученик вече не го интересува математиката. Уж учат в математическа гимназия, а им е през оная работа математиката. Абсолютно всички са се вкопчили само в две неща - или информатиката, за да станат после програмисти, или английски/немски, за да могат после да избягат да учат в чужбина. Само това и нищо - език или информатика. Никой нищо друго не го интересува. Не гоинтересува биология, не го интересува история, нищо. Защото с история какво можеш да станеш? Един даскал за 1000 лв и то ако имаш връзки да се уредиш изобщо на работа. Иначе в музей за минималната заплата.

В този ред на мисли - няма ли след 20 г. да имаме повече програмисти от чистачина тоалетни и няма ли труда им да се обезцени. Айде топ 5% на най-добрите не ги мисля, ама останалите 95% няма ли след време да остават без работа, щом вече 100% от оставащите деца в България искат да са такива?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 17 дни
hash: 6f1ab8e0f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   прав си за цялостния път.
Истината е че парите се обезцениха жестоко и нашето поколение няма да постига това което родителите ни.
Реално да погледнем - с 4-5000 лв месечен доход не може да направиш кой знае какво. При тази инфлация.

Пък тези с 1000 не ги и мисля дори.

 
  ...
преди: 2 години, 17 дни
hash: 3b44a324c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Добре си се ориентирал. "Програмист" ще е една от последните професии, които ще изчезне. Програмист не е една професия а може да е стотици неща. Аналогия ти давам все едно разглеждаме сферата на развлеченията, ресторантите, хотелите и този тип неща. И пак не е точно така, компютърните науки са по-всеобхватни от нещата по-горе. След 15-20 години очаквам всеки да се занимава с компютри под една или друга форма... Много професии ще се обезсмислят. Моят съвет е скачай смело. Тва с учене от гимназията, от детската, от яслата, университет и академия е глупост. Намери си твоят път. Тва че някой учи от 5 клас нищо не означава, защото 1во тогава не знаеш бал с какво се захващаш, учиш от тук от там и то някакви основни неща. Самият аз съм такъв пример учил съм от 8 клас и пак в университета осъзнах, че общо взето съм тъпкал основите и елементарни концепции които за мен са били уау. Тъй че някой като ти каже че учи от 5 клас не се депресиран, той не е машина и не знае всичко. Просто е започнал по-рано. За 2 години може да се навакса всичко което той е учил 7-8, посочих защо. Не, сферата няма да се пренасити а точно обратното. Освен сайтове има приложения, програми, устройства, коли, самолети, техника, и още и още стотици неща които трябва да се програмират... Тва с изкуствения интелект никога няма да стане по простата причина че АИ прави това което му се каже форма на самообучение. Никога обаче няма да може да мисли и да решава автономно.

 
  ...
преди: 2 години, 17 дни
hash: 3b44a324c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   И още нещо... Едно е колко искат, друго е колко завършват, трето е колко могат.. :) В университета от поток 200 човека завършихме 50, от които 10 бачкат нещо по специалността. Учил съм и в академии, там е още по-страшно. В началото за 4те технологии бяхме записани около 4хил човека, моята технология бяхме 900 от които завършихме 80, не всички бачкат това. ;)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 17 дни
hash: a831c77cf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   4, аз съм дърт вече, на 40, питах по принцип, не за себе си.

 
  ...
преди: 2 години, 17 дни
hash: bdb0cb2d99
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Няма да се обезценят програмистите, има толкова голям глад, че просто физически е невъзможно да се попълнат сегашните търсени кадри, камоли да се препълни. Много искат да учат и учат, ама малко стискат до край и да започнат работа.

 
  ...


...
преди: 2 години, 17 дни
hash: 3891cf437d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   - Финанси (тук включваме и търговията и инвестицията)
- Ръководене на хора и компании
- Предприемачество

Тези неща, традиционно ще ти донесат най-много пари.

За младеж в 9-ти клас, ще препоручам да "опита" от всичко. Днес е ерата, в която имаме огромна информяция за всяка прифесия, а програмуране, дизайн и финанси, може да се практикуват непрофесионално от всеки с едно око, половин функционирачщ мозъък, една ръка и евтин компютър с интернет.

Ето какво бих посъветвал чивек в 9-ти калс, ако ще се занимава с програмитане - Да почне още сега. На момента. Не след 3-4 години, не селд 3-4 часа, ами още в тоя час. Да почем да пише код, да учи и да си скъсва задника отбучене. Да запише курсове, а лятото да тъеси стаж. Познавам такъв, който като 19 годишен вече имаше 2 години стаж. На 21 казваше, че имаше 5. На 22 имаше повче пари от баща си, майка си, чичо си и сестра си, взети заедно. На 23 имаше собствен апартамен и издука чиато нова Тесла и това беше, ореди да си топне пръстчетата в криптото. Днес, ако продължава така, сигурно ще е милионер. Та въприсът е - какво чака младият, потенциален програмуст, когото бих постветвал. Вече закъснява.

Колито до заключенията ти, имам забележки.
Към първото - Много отглага. Не трябвя да чака, а да почен така.
Към второто - Винаги ще работиш за някого.най-лошо става, когато ряботиш само за себе си. Никога не съм бил доволен от нищо, което съм свършил сам. Не съм направил и едно нещо, което не бих направил по-добре сега. За всичко съжалявам, че не е било достатъчно добро. За някой е болсет, за мен просто е начин на живот. Намирам утеха в това, да работя за друг, защото хората не ме съдят толиова, колкто стдя себе си, дори и да ме крутикуват.
Към третото, за езика - Учиш език, независомо от това, какви са ти плановете. България е малка и тотално незначителна в днешният Свят страна. Английскуят е наложащ, за всеки млад човек. Чуждият език помага и за умсъвеното развитие.
Към четвъртото, за редките езици - Също подкрепям, пак, поради други причини.
Езиците ти дават нова форма, нив начин на мислене и рязбиране. Няма по-добор начин на четене на литература, освен в оригиналният ѝ език. Всички преводи, независимо коко са добри, бледнеят и губят нещо пред оригиналната версия.


А че има полза от другите неша в училише има, но тя не е просто поредният кариерен път с цел монетизация на знанията.

Най-сигурният път за мен, ако парите са ти основна цел, е именно финансите. Но само в чужбина, с идеята да работош в инвестиционна банка, брокерска фирма или друга подобна институция, където ще трябва да жертваш много часове и нерви. Разбира се, когато чуеш за бонуси от по 50000 евто на тримесичее, ще.ти мине бързо.

И последно - трябва да се вманиачиш в това, квото искаш да правиш. Да то стане част от природата. Да то стане толкова познато, че да ти е скучно. Посредствеността не трябва да бъде толерирана!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 17 дни
hash: 8840288a81
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До 3 Въобще нямаш реална представа с колко пъти по малка покупателна способност родителите и пра родителите ти са постигнали онова което имат!
Колкото до компютърни специалисти те ще бъдат търсени все повече, машините в заводите вече са комютърни, за тях е нужен софтуер и хора, които да ги отремонтират.

 
  ...
преди: 2 години, 17 дни
hash: 3b44a324c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И защо си мислиш, че на 40 е късно? Един от най-добрите БГ програмисти е започнал на 36.

 
  ...
преди: 2 години, 17 дни
hash: a831c77cf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   10, хахаха
човек, аз си имам професия, печеля добре и съм си доволен, писах по принцип. Дъщеря ми между другото наближава тази възраст, в която трябва да почне да се замисля за тия неща.

до 8

мисля, че не схвана точно идеята на темата ми.

Като цяло за мен, а и като гледам днешните ученици вариантите са IT, дизайн или учене в чужбина. Всичко друго общо взето е пунта мара. Не че и сред другите професии няма добри примери, но са или рядкост, или крайно неблагодарни. Това са нещата, които в някаква степен ти гарантират нормален живот.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 17 дни
hash: 8000d83b50
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не всяка професия става за всеки , важно е човек да си харесва работата . На един лекар и двамата му сина учат за лекари , явно има нещо , за да искат да станат такива .

 
  ...

...
преди: 2 години, 17 дни
hash: 7aef1ba9d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Авторе, относно точка 2, в която споменаваш хората, работещи проектиране, то в една съседна тема наскоро бях обяснил подробно всичките трудности и грешки, които преди 15-20 години бяха част от моето прохождане в тази област като млад. Тогава не съществуваха неща като YouTube, Facebook, Instagram, Behance, Coroflot и много други места, които в последните години се превърнаха с чудесен начин за безплатна реклама на личните възможности и за намиране на работа. Нямаше и уроци наготово, нямаше нищо. Сега всичко това е достъпно и безплатно, така че нещата са неизмеримо по-лесни. Само се иска желание и труд, тъй като всички искат само да чакат и парите да им падат от небето, но без да си мръдне човек пръста не става.
В същата тема бях споменал как съм допускал грешката в началото да подбивам собствения си труд, тъй като е трябвало да се съревновавам в Odesk.com, Freelancer.com и т.н. с работещите с ниско качество индийци, китайци и всякакви подбиващи цените от страни от Третия свят. Но преди 20 години просто нямаше къде другаде човек да си намира поръчки от чужбина, освен гореспоменатите места. Интернет вече е необятен. Тогава ми бяха необходими две години самообучение и работа по нископлатени дребни проекти, преди да изградя някакво име, да натрупам опит и да започна да печеля по над 1000 долара месечно в по-голямата част от годината (и пак е имало месеци без работа). Сега някой при днешните условия може да постигне това за броени месеци и да има толкова поръчки накуп, че да си позволи лукса да избира каквото му хареса и да отказва (или отлага за по-късно) другите.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 17 дни
hash: 5a10c5903f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   От 8 - Не разбоирам, защо не ви хареса коментара ми. Най-богатите хора, коти познавам, са започнали от мног рано.

Мога само да кажа, че ако искате сериозни пари - финансите, ръководство на компании и предприемачество.
Познавам програмисти с по 350 лева на час заплата. Познавам и тек лийдове с по 450-500 лева заплати. Познавам и няколко архитекта с по 17-8000 евро заплата. Някои от тях са кеширали и яко от акции, ама това е по-скоро на късмет. Знам за хиррузи с по 300-400 000 евро годишна заплата.

Но познавам и 24 годишен, който е ева във втората си година и се оплаква, че тая година взел само 90 000 евро ... Бонус. Отгоре, на заплатата му от 65000 евро. Друг ме прикотква, да уча и аз финанси, за да започна при него - показва ми снмиките - ухилен, с 6 литра шампанско, и държи "чек" за 50 000 евро - перфомънс боунс за ТРИМЕСИЧЕ! И то през ковид, дето беше суъпер тежка година за тях. Взе 120 000 евро в перформанс бонуси, както и още 70000 защото компанията била добре. И това е отгоре на 90 000 евро заплата. И онзи ден му празнувахме 27-ия рожден ден! Догоди казва, че може да изкара поне с 30% отгоре. Ако и това не стига - фирмата му плаща за всичко. Половината наем, дерхи (и то кави дрехиии), храна (всяка втора вечер я пишат тийм билдинг, дори и да си с приятелксата си в ресторант, дето чарждат по 300 евро на човек), транспорт, почивки, самолетни билети, първа или бизнес класа - всичко.
И каот сте в играта, като знаете как се движат пазарите, като получавате информация откъде ли не - 15-20% ръст на инвестициите им, хич не са рядкост.

Какво се изисква обаче - ами 3 кули с книги, високи колкото голям човек. Всичко с мега, мега тегава техническа информация. Изисква се, да имате и много добри познания по математика - не просто дискретна математика, ами направо бакалавър. И то със статистиките му, вероятностите му и прочие. рябва да вложите всичко. Работата е, че повечето са били, ако не "математиччески гении", то поне са били с много добро представяне по математика от рано.

И да се бачка зверски много часове. Обаче - постигнете ли успех - Ами пишлегарина, дето е на 24, ще си купува Maserati! И едва ли ще му е първото. Другият каза, че на 33 планува, да се пенсионира. Вече е милионер. След 5-6 години, не го знам къде ще е. Каот го питах, почна да се базика и да крещи "To the Moooooon!".

Ама има и "по-високо ниво". Все пак, всичките пари, където ги прематарят финансовите фирми и иснтитуции, идват от усшешни и добре управлявани компании. Тук вече са руъковдните кадри, както и собствениците. Имаш и инвеститори, но там е съвсем дурга игра.

На тоя, дето в 9-ти калс му казвам, какво да прави с комютрите. Ама ако па иска - да захваща задачите за олимпиади по математика и да си скъса дупето от учене. След 6-7 години, може д ае милионер, при това извършвайки съвсем легална и честна работа.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 дни
hash: b873597d11
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   От какво се печели най-добре? От връзки с правителството и администрацията, от източване на еврофондове, от неплащане на пълни осигуровки, от тотото.

 
  ...
преди: 2 години, 1 ден
hash: eab32eeda4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз пък се чудя, има ли смисъл изобщо да се работи, при тази инфлация?! Даже май излиза неизгодно. Но повечето хора са принудени да го правят, разбира се, за да не умрат съвсем от глад, което е най-бруталното. Направо са заробени.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker