Вече 10 месеца не мога да си намеря работа. Моля за съвет къде да търся нещо дистанционно или в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Вече 10 месеца не мога да си намеря работа. Моля за съвет къде да търся нещо дистанционно или в чужбина
преди: 2 години, 2 дни, прочетена 2605 пъти
Здравейте! От малък град съм, за съжаление, тук няма нищо като за мен. Всички, които имат връзки се уреждат на хубави позиции, спокойни и добре платени, а останалите духаме супата. Уви, още нямам висше, така че нямам космически, незаменими умения, но работя честно, лоялно, не правя интриги и не преча на никого. Единствените места, на които мога да работя са за продавочка, бачкаторка в завод, чистачка и сервитьорка. Нямам против, била съм, но на тези места няма никаква организация, всеки си прави каквото иска и е пълно с дърти, мухлясали пачаври, които не знаят на кой свят са. Невъзможно е да се работи в такива условия. Дори да можеше, парите не стигат. Със 700-800 лв кое по-напред да платя наема, тока, водата, телефона или Интернета? Ами семестрите?

Една проста сметка:

220 лв наем
200-300 лв ток зимата
20-25 лв вода
100 лв телефон + Интернет
600 лв семестър

Такава заплата не стига даже за сметките, камо ли за учене.

Но и не съм съвсем тъпа, знам почти идеално чужд език (не е английски), с офис програми мога да работя, имам специализиран курс по бизнес администрация, имам богат стаж по заводите и мога да въдворя ред като началник някъде, защото вече само като вляза някъде и всичко виждам и усещам. Ако имам възможност, за 3 дни максимум ще ги превъзпитам. Да, ама няма кой да ме вземе на такава позиция, понеже нямам връзки, а и за началници взимат неграмотни, дебели, неадекватни мизерници, които си затварят очите за много неща и през половин час излизат да пушат докато цеховете се тресат от работа. На последното място, на което работих, отново се убедих в това. Немска фирма, водена тук от българин, който си е уредил цялата рода и приятели на най-хубавите места. Аз върших работа за трима. Ние и 3 бяхме де, просто онези двечките старичките вечно се скатаваха нанякъде. Едната неграмотна 45 годишна парцалеса със самочувствие до небето, другата 60 годишна бивша готвачка, която винаги я боли нещо, ама само когато и изнася, разбира се. Не стига, че им върших и тяхната работа, а и все недоволни бяха и се дръвчеха. Е, получиха си го. :) Началник цеха - 40 и кусур годишен нисък, черен, дебел, грозен, истерясал геронтофил, който или все го няма, или все говори по телефона. Като го питаш нещо, все не знае. Заплата - 2000-2500 лв чисто. Отделно, че ме принуждаваха да работя и в събота. И всичко това за 828 лв. Това ми е най-голямата заплата там. На такива места нямам нерви да се бутам повече. А, щях да забравя, половината хора там бяха цигани...

Искам да си намеря работа дистанционно, ама изглежда, че и там работи закона на връзките. От около 200 кандидатствания ми се обадиха само от 2 фирми. Едната беше за подреждане на зеленчуци в Била за без пари, другата за застраховки, ама всичко на процент...В България само богати хора с имущество, които под дърво и камък търсят досадни застрахователи, че да не си загубят имотите и богатството...

Не знам какво не ми е наред, честно. Работлива съм, честна, учила съм, още уча, работила съм. Кандидатствам за позиции по възможностите си, но никой не се обажда за сериозна работа. Може би просто нямам късмет.

Вече съм отчаяна, наистина. Всичко поскъпна рекордно, сметките вървят, парите ми свършват. Мисля даже да замина за чужбина, но ме е страх. Най-много се притеснявам да не е като тук и да се отнасят зле. Другата страшна мисъл в главата ми е, че сигурно ще ни натъпчат 15 човека в 1 стая. Ами, ако ме измамят? На кого ще се оплача в чужбина без език, а и кой ще ми обърне внимание? Там ще съм като някоя бяла робиня, вероятно. Така си го представям. Също е важно да кажа, че не знам английски. Разбирам го горе долу на средно ниво, ама не говоря. Единствените ми възможности ще са за бране на плодове и пак бачкаторка в завод. Не ме плаши работата, плашат ме условията и възможностите да ме измамят.

Къде ще е по-добре да търся - чрез агенция или сама? Вие къде сте работили/работите и как се уредихте?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 22 часа
hash: ae7fa7bbc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Ако си от Варна, в онлайн казината търсят кадри, съобразяват се с университет, парите не са лоши и не искат опит. Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 21 часа
hash: c90269ffc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   добре дошла в Българиния, тук живеят хора с връзки и хора който зимат наеми, един приятел зима 6 наема и си живее живота и работи като за джобни, а ние нормалните.. берем проблемите, чужбина му е майката

 
  ...
преди: 2 години, 21 часа
hash: c90269ffc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   "България само богати хора с имущество, които под дърво и камък търсят досадни застрахователи, че да не си загубят имотите и богатството."

как ще си ги загубят лол ? те са им написани и са си техни дори и да стане нещо пожар или наводнение, пак си е тяхно ?

как ще си ги загубиш ? ?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 21 часа
hash: abcab163d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   До 2 от авторката: благодаря за съвета, но не съм от Варна. Не може ли дистанционно?

 
  ...
преди: 2 години, 20 часа
hash: fc24e3225f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Не искам да критикувам, защото и аз няма да цъфна, ако си загубя работата, но при 2200 чисти на месец плащам за телефон интернет 20 лв. Изкарвам си парите изключително през интернет.

 
  ...


...
преди: 2 години, 17 часа
hash: 187b7af66f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   6, какво работиш и къде? Търсите ли още хора?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 17 часа
hash: 3f885d5487
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Наистина ти е трудно и явно има проблем и в работодателите. Но аз забелязвам доста сериозни проблеми в кандидатите напоследък. Започнах търсене на работа по новата ми специалност. В началото никой не ми се обаждаше. Попрочетох как да си оправя CV-то, как да отговарям адекватно на въпроси. И започнаха да ми звънят, минах няколко интервюта, като на повечето ме одобриха. Сега се чудя къде да започна и как да кажа на останалите, че няма да приема предложението им. Освен това ме търсят и от старата ми работа. Нямам връзки. Някои от интервютата бяха групови с по 5-6 кандидата. Много лошо впечатление ми направиха - неподготвени, не мислят логично, говорят лошо за бившите си работодатели. Нормално, не ги взимат. Знам за двама със сигурност, понеже ги познавам и ми казаха, че са им върнали отрицателна обратна връзка. Та, идеята ми е, че не е задължително да си с връзки. Може да поработиш малко над изказа си, да си оправиш автобиографията, да запишеш курс по английски. Може да пробваш и в друг град, но ще ти е трудничко в началото с намиране на жилище и т.н. Изисква се инвестиция, а ти казваш, че си зле финансово. Ако родителите ти могат да помогнат, поне докато направиш няколко месеца на едно място, ще ти е от полза. Надявам се да приемеш градивна критика. Не тръгвай с нагласата да ставаш шеф в началото. Дори и да станеш, не си подготвена, колкото и да мислиш сега, че си. Има много тънкости. Затварянето на очите за грешките на някои служители не е случайно. Тези хора не са глупави, виждат всичко. Мини си по каналния ред - стаж, младши служител, специалист и чак тогава мениджър. Така ще изградиш стабилни основи и няма да се притесняваш за бъдещето. Направи го на едно място, за да ти тежи автобиографията. Ще трябва за минеш през трудности и да прегърнеш егото. Няма пряк път. Тези с връзките не ги гледай. Ако нещо им се обърка, почват от нулата и то на стари години. Това не е за завиждане.
Успех!

 
  ...
преди: 2 години, 17 часа
hash: 87f4f3d612
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Не си ти само така авторке, аз имам и висше и също си търся работа от много време.

 
  ...
преди: 2 години, 16 часа
hash: 2ee85f5f1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

10.   Авторке, не си губи времето да пишеш по сайтовете, ами стягай куфарите за чужбина. “Бяла робиня” дори и да бъдеш, ще е само в началото, максимум 1-2 години, дали ще продължиш да си такава обаче, вече зависи изцяло от теб. Западните държави ти поднасят всичко на тепсия, ти трябва да проучиш кое, как, защо, да се възползваш от възможностите. То не са безплатни курсове по език, професионални курсове, че и безплатно висше. Да не говорим, че там няма дискриминация спрямо пол и възраст, каквато масово има в България и ни я налагат за нормална! Расова има, но пак сравнение с България, е доста по-малко, и главно е насочена към мюсюлманите от арабските държави. Стига се жалва и действай.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 16 часа
hash: 079e692f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

11.   Маркирай си всички обидни думи, етикети, ограничаващи вярвания и всичко които те убеждава, как няма да стане иэвсичко е връзки. С това мислене, обиди, нежативизъм никога няма да изплуваш от собственото си блато и простия в която си затънала. Търси решението, а спри да обвиняваш, да си представяш нереални неща, проекция на чуждия опит. Ограмотявай се. В чужбина без език какво очакваш? Прочете ли за конкретната държава? Къде чу, че са 15 човека в стая? Проблема си ти, мисли позитивно, изпращай св-та, като прочетеш преди това как се пише св, правила за писане на компютър, подходяща снимка. Въобще концентрирай си енергията в позитивизъм и намиране на работа и на решение, а не как няма са стане, всичко е връзки и генерирането на самоубеждението за безизходица. Кой как се е уредил, дали му е толкова хубава работата, какво ти виждаш, каква е реалността е нещо съвсем друго. И подобравай квалификацията си, с реални знания, а не с кухи дипломи, от които смисъл няма. Чужд език, специфични познания, умения а те просто едно голо висше.

 
  ...

...
преди: 2 години, 15 часа
hash: 187b7af66f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

12.   8, благодаря за "градивната критика", но тук е повече от неуместна. Почти целият ти коментар е такъв, защото явно не си чел докрай темата. Също си личи, че никога не влизал в завод, та да ми даваш съвети какво се прави там не е много ок. Тази ти част беше най-неадекватна от всичко. Първо влез в производствен цех за 1 ден и тогава ми говори на мен кое е нормално и кое не. Работила съм по такива места с години и ти пожелавам никога да не ти се налага и на теб. :)))

Да, изказах грубичко, но защо пък не? Всичко е истина, даже има спестено. Аз съм честен човек и наричам нещата с истинските им имена.

Авторката

 
  ...
преди: 2 години, 12 часа
hash: c61891e256
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

13.   Наскоро нямаше ли точно такава тема, в която млада жена от малък град се оплакваше, че може да си намери работа само като сервитьорка или бачкаторка в завод? Да не се окаже същата авторка, питаща наново същото?

Зимата за ток плащам по 150 лева, рядко 180 лева. Какви са тези сметки по 300 лева?
Онзи ден подписах към "А1" нов договор за домашен Интернет (скорост 100 мегабита в секунда) за 14 лева и втори договор за телефона ми за 19 лева (безкрайни разговори към всички мрежи плюс 8 ГБ на месец), само че като плащам сметката през картата ми, ползвам 1 лев отстъпка. Така общо за Интернет и телефон плащам 32 лева. Не зная как ти плащаш 100 лева за същото.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 часа
hash: 4b2a91020a
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

14.   Не си мисли, че като си получиш висшето образование пред теб ще се открие уникалната възможност да започнеш моментално мечтаната работа с високата заплата - реалността е съвсем друга.

Стягай си багажа и заминавай за чужбина, не си губи времето с университети и учене, няма да имаш никаква реализация и никой няма да ти оцени труда в последствие.

В България всеки те използва и експлоатира по всевъзможен начин за своя облага и в чужбина е така, не навсякъде, но поне вземаш някой лев отгоре, а тука както си написала - нито наем, нито разходи, нито нищо не можеш да платиш с осем стотака.
Аз като съм си в България като изляза виждам само тъжни хора, хора които все те гледат накриво и прочие.

Стягай багажа час по-скоро, колкото повече стоиш в БГ, толкова повече ще губиш и ще потъваш.

 
  ...
преди: 2 години, 6 часа
hash: 6e4b78b4f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Щом знаеш език пробвай в някой кол център. Аз работя в кол център. Работата не е кой знае какво, натоварено е , но е добре платени и със сигурност е по добре от завод

 
  ...
преди: 2 години, 5 часа
hash: 3eda73b92c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

16.   На 47 съм , с малък, но успешен бизнес във Великобритания. Та , щом според теб всички над 40 са дърти , дебели , ниски и геронтофили , как очакваш някой да те наеме (като вероятно ще е 40 ) с такова отношение... Аз лично не бих държал на работа при мен някой/я с отношение като твоето спрямо кой да е колега . От скромния ми опит и в България, и в Европа , и във Великобритания успех се постига с постоянство , работа по 15ч на ден и усмивка задължително...

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 4 часа
hash: 781a09763e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Добре, аз лично не искам да ти се заяждам, но би ли обяснила малко повече за тези 200-300 лв ток зимата и 100 лв телефон Интернет?
Такива пари за ток за сам човек наистина звучат много. Мобилните оператори е вярно, че са крайно нагли, но чак пък на 100 лева да са успели да те вържат?

Иначе и аз ти препоръчвам да потърсиш обяви за кол център с чуждия език, който знаеш. Може и нещо дистанционно да се намери с този език, който и да е.

 
  ...
преди: 2 години, 4 часа
hash: 0ae37b3b47
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   17, ами ние сме с 2 климатика и зимата в най-студените месеци си плащаме 200. Ако автора е с печка на ток, колко да плаща? Те са доста по-енергоемки от климатиците. Аз преди да купя втория климатик и аз зимата плащах над 200, при положение че печката я включвах само нощем и при положение че това беше преди няколко години, кгоато тока беше малко по-евтин.

Иначе телофон и интернет и на мен ми се струват много 100 лв. Ние плащаме 20 лв интернет, а телефоните ни са по 15-20 лв.

 
  ...
преди: 2 години, 4 часа
hash: d0308eaa9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   От кой град си? Ако е чак тооооолкова малък - махай се от там. Една птичка пролет не прави - казвам го за тия, които са против обезлюдяването на селата и малките градове, ама реално, като няма как да се живее там, малкото млади хора по тия места, какво да правят? Да си направят кооператив и да развиват бизнес? Ок, идея е, но не всеки иска, а и е нужна начална инвестиция, щото държава ни и пет пари не дава, а ако има пари по европейски програми, то е едно писане, едно чакане, и накрая ги дават на някой роднина.

Осъзнавам,че коментарът ми е много общ, но конкретно на авторката няма какво да й кажа. Всеки си знае сметките и се оправя.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 35 мин.
hash: 7e15b5c55b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Какво искаш да правиш? В смисъл - какво да работиш? Имаш ли някакви амбиции?

Ще бъда честен с теб - ако нямаш кой да те нареди някъде, ще трябва:

а) - да придобиеш умения, за които се плаща!
б) - да придобиеш връзки!

И да учиш, ама много да учиш. Не просот от учебници, ами от живота. Да си намираш добра среда и да не седиш на едно място.

Това е. Дурго нямам, какво да ти кажа. Надявам се, че не страдаш от някаква тежка болест, че нямаш болни роднини и приятели, за които да се грижиш. Защото иначе нямаш НИКАКВО извинение.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8bf6d5b986
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Важното е да си намериш добра професия, която ще ти носи пари. Ако нямаш връзки - ами направи ги! И аз преди нямах връзки, но с времето започнах да култивирам такива. Първо бяха с какви ли не хора, после малко по-малко, намираш достъп до хора с интереси, с възможности и се сприятеляваш. Важното е, да имаш и ти какво да предложиш, разбира се! Най-малкото е, да не си затворен в себе си темерут! Учи, прави нещо, нека те знае повече народ! И д ане ти пука от коментари. По мой адрес съм чувал, "тоа без връзки е гола вода" ... само ще кажа, че не съм, защото имам добро образование, кариера, странични доходи и доста тлъста банкова сметка и това, си беше само от мен, но ще добавя, че дори и да бях "гола вода", не е ли по-добре, да съм такъв с връзки, отколкото без? Честно ... някои хора!!!! Не им се връзвай.

Та това е -
1 - Трупай полезни умения, така че като полагаш труд, да изкарваш повече парички! Аз лично не разбирам онези, които твърдят, че защото и те работели, трябвало да изкарват същите пари, като други, тотално игнорирайки следните две:
- Какво произвеждаш.
- Колко души го могат и колко се търси.

2 - Изграждай отношения с повече и повече хора, по-възможност професионални. Аз на "реално" оинтервю за работа не съм ходил от 5 години, да ти кажа. Винаги е на 95% сигурно, че ще ме вземат и интервюто е просто формалност, защото според корпоративните изисквания, трябва да спазваме правилата, наложени от HR. Как? Ами просто станах добър в това, кеото правя и имам достатъчно приятели, в достатъчно компании и на други места. Отне ми 7-8 години, да го постигна.


Затова седни, замисли се какво искаш да правиш, направи си план, говори с хора, котио могат да ти помогнат или поне можеш да научиш нещо от тях и действай! С хленчене тук, нищо няма да стане!

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 3c3ab017e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Пак ли ти? Номер 11 ти е казал всичко, не само на теб, а и на всички останали мрънкачи с амбиции за началници, но сте му набили единичките. Истината боли, но това не я прави невярна.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: afea025f3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   21 а каква ти е професията ако не е тайна?

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: bfba034b2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

24.   Авторке, с това мислене няма да стигнеш далеч. Да, има и много хора с връзки, но, повярвай ми, не всичко зависи от това. До голяма степен животът ти зависи от собствените ти стъпки да го промениш. Външните фактори не са пренебрежими, но не трябва да са определящи. Погледни малко по-далеч от носа си, излез от рамката на мислите и разсъжденията на жертва. Горе правилно са ти казали - не е нормално да имаш такива битови сметки за сам човек. Високата сметка за електричество ми говори, че или готвиш много на ток, или жилището, в което живееш, е с много лоша топлоизолация. Купи си един газов котлон и си готви на него, за един месец ще си избиеш парите. Ако отполяваш с духалка - УЖАС - вземи си климатик на изплащане по-добре, за една или две години.
За началници не взимат само глупави хора, дори напротив. Работила съм в частни и държавни структури, това е рядко срещано явление. В една от фирмите, където работих, началникът на отдела беше много амбициозна жена, която понякога работеше до 2 през нощта, за да изпълни всички задачи. След това идваше на работа в 9, все едно нищо не е станало.
Съветът ми е - зарежи този МАХЛЕНСКИ манталитет. Приеми, че на никой не му пука за личната ти драма, освен може би на родителите ти и гаджето. Животът е борба на силните. Ако си негативна и хленчиш, ще изпуснеш всички хубави възможности. Не казваш какво учиш. Социализирай се с колегите ти най-малкото, така може да изскочат нови възможности за теб. Не гледай от високо на хората. Критериите ти за интелигентност ми се струват базирани на критериите от училище. Някои двойкаджии се справят прекрасно в живота, колкото и странно да ти се струва.
Ако наистина искаш да промениш живота си, може би е време да преосмислиш цялата си перспектива за бъдещето.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e2df31627d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Четох авторката и си я представих да работи, като надзирател в затвор. Точно такива търсят, праснати в устата. Средното образование е достатъчно, а и тя има желание да командва някого и да всява ред, така че....ще бъде перфектен надзирател.
Сметките който плаща са нереално високи, какви са тези 100 лева за телефон и интернет? Аз плащам 30 лв за това да имам телефон с мобилен нет, домашен интернет и телевизия. 300лева ток зимата на един човек не е истина тричленно семейство зимата имат 95лева ток. А изразходените 8 кубика вода месечно ме навяват на мисълта че всяка вечер ползва джакузи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: d53115d8da
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Хубаво се заяждате за сметката за ток, но ще дам пример, който ще ви накара да се замислите. Плащам тока на две домакинства: моето - в Сф, а другото - на майка ми - в малък град в Североизточна България. Разполагаме долу-горе с еднакви електроуреди на долу-горе същата експлоатационна възраст /даже при майка ми някои са по-нови/. Моите сметки са около 30-35 лв мес. извън месеците, в които ползвам климатик, нейните 80-90 лв. мес. през същите месеци. Като единствената разлика, че аз готвя на ток и суша дрехите си в сушилня, а тя готви на газ, но пък ползва бойлер. Зимата нейните сметки стигат по 220-250 лв. при положение, че не пуска често отоплението на климатика /климатикът е инверторен и е нов - от миналата година с надеждата, че ще паднат сметките/, просто защото жилището е средно и санирано и е сравнително топло. И всички около нея плащат направо нереално високи сметки за ток!!! Имам чувството, че ЕНЕРГО-ПРО има някакъв начин за манипулиране на електромерите им.

 
  ...

...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: d0308eaa9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   И аз съм сам човек, и плащам по 100 лв. ток. На бойлер съм и го изключвам. Сметката става 70 лв. И това без да вкл. хладилник, печка или тв. Е?

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 41d472e8f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Ми започни работа като сервитьорка ли нещо друго, чистачка, продавачка, каквото и да е?
Да не ми казваш, че 10 месеца си без работа? Кой те гледа и хрантути, бе?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 33a5de994d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Авторке, как може с толкова обидни думи да говориш за хората работещи в завод или където и да било. Дърти пачаври употребяваш примерно. Нима ти няма да станеш по възрастна или тогава пак няма да работиш? :))) Искаш да си шеф и да въдворяваш ред това е. Жалко за млад човек с такова мислене. Как се издържаш толкова време без работа?

 
  ...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 0ea742ee07
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Не знам защо тръгна толкова лошо отношение към авторката, сякаш тя е виновна за реалността, която описва.

Авторке, разбирам огорчението ти и приемам, че за 99% от нещата си обективна. (Много хора се хванаха за сметките, и на мен сметката за телефон и интернет ми се струва странно висока, но сметките не са същината на въпроса). Та, да погледнем на нещата прагматично. Откроявам два проблема, за които явно не си даваш сметка:

(1) ти твърдиш, че си честен и отговорен човек. Приемам, че е така. Но явно по инерция смяташ, че щом ти си честен и отговорен човек, и светът ще е такъв. И понеже не е, при всеки сблъсък с реалността оставаш огорчена. Не те обвинявам в нищо - нали в семейството и училището, повечето от нас са ни учили да сме честни и добри. Ами сега трябва да осъзнаеш, че това е било лицемерна лъжа. На работа се успява с интригантство, схеми, агресия... Така е устроен бизнеса, не само в България. И ако погледнеш на човешката история, преди е било в стотици пъти по-зле.

Не трябва да очакваш, че щом си вършиш работата честно и съвестно, ще те оценят. Не, ще се възползват от теб на макс и нищо повече. Както сама си забелязала. Това е заложено на ниво система.

Значи, трябва да разбереш, че коректността ти, в този лош свят, е стока, която трябва да продаваш, а не да очакваш автоматично да бъде оценена. Търси професии и работодатели, които са патили от злоупотреби и им изтъквай, че ти не лъжеш, не крадеш, не скатаваш. Звучи малко нелепо да се рекламират гласно такива качества, нали? В този свят, в който живеем, нека си е нелепо, но води до резултати. Натяквай им, как преди са ги лъгали, как този или онзи лъже, а ти не. Като го натякваш, като им събудиш неприятните спомени как някой друг ги е преметнал, може и да те оценят.

Има и винаги ще има глад за професии, където честността е ключова - домашна чистачка, домашна помощница, детегледачка, личен шофьор и т.н. - все професии, в които влизаш в дома на хората или в личните им дела, и поне умните от тях, винаги ще се притесняват на кого да се доверят.

Социалните умения са най- най- ценното качество за изкарване на пари. Не езика, не трудолюбието, не професионализма, не дипломите, не честността и т.н. Всички тези хора, които (с право) ненавиждаш как те цакат в живота, без да имат качества, всъщност имат важните качества за изкарване на пари - социални умения. Те са се ориентирали как да лъжат, как да се мазнят, как да обвиняват другите, как да се ориентират във фирмената ситуация... Това са социални умения. Да, само една част от тях, да, най-грозната, но са си социални умения. Не казвам, че само тези социални умения са ключови. Ти можеш и подкрепям да си един честен човек, който не прибягва до тези прийоми, но е важно да си схващаш как работят и да ги разпознаваш. Нещо като да умееш да се биеш - това не означава, че целта ти е да станеш побойник или престъпник, но е ценно да го имаш както умение, ако се наложи.

Инвестирай в развиването на социалните си умения. Кажи си, искам да започна да виждам през хората, само като ги погледна, да преценявам какви са, що са, кои са силните и слабите им места. Чети книги по темата, гледай видеа, анализирай вече преживяното. Обещавам ти, че само този съвет ако следваш, до 2-3 години финансовата издръжка няма да ти е проблем никога повече в живота.

(2) много лесно се отчайваш и се паникьосваш... дистанционно, чужбина, това е някакъв вопъл на изчерпани идеи какво да правиш. Не защото нямат смисъл сами по себе си, а защото стигаш до тях по метода на изключването.

Дай спокойно да разсъдждаваме. Трудовият пазар е пазар. Той действа на икономически принципи, а не на това какво е справедливо, хуманно и пр. Поне не в капитализма. Значи имаме търсене и предлагане.

Кой търси твоите качества? Кой ги търси в степен да плати добре за тях? Ако твоите ключови качестгва са трудолюбие, честност, опит в напрегната работа и подобни, в кои сфери това се цени най-много? В какъв вид фирми? От какъв тип управители? Отговорите на тези въпроси може да те отведат до други географски области и ако няма какво да те задържа толкова силно на твоето място, мести се. Недей да зацикляш там, където е доказано, че нещо не става.

Може би не си се замисляла, един диамант, един златен пръстен, не струва едни и същи пари за хора, които разбират от диаманти и злато, и такива, които не разбират, Има разни притчи по темата. Ако не предлагаш качествата си на правилния човек, този, който въобще има багажа да ги оцени, приеми, че те няма да бъдат оценени. Важи и в любовта, междувпрочем.

Относно предлагането: след като се наместиш (в маркетинга се казва "позиционираш"), там където има търсене за теб, помисли как да предлагаш още повече от това, което се търси, за да получиш повече възнаграждение.

От въпроса ти разбирам, че следващ нещо, но не разбирам дали изобщо си наясно в какво се чувстваш силна, какво искаш да работиш. Работила си много неща, за да оцелееш, но не се разбира дали си работила нещото, в което ти идва отвътре. Българинът е алчен и глупав по природа и винаги тласка младите хора в професии, където се изкарвали много пари. Това е толкова плоско, селско и безмозъчно, че не ми се влиза в детайли. Пробвай колкото се може по-различни неща, докато се ориентираш кое е твоето и наблягай само на него. В началото ще имаш чувството, че се ограничаваш откъм избор, но в дългосрочен план, ще трупаш компетентност, която ще те отличи от останалите. И тогава ще можеш да го осребриш, теб ще те търсят, защото ще имаш висока квалификация, която други нямат и защото ще познаваш отлично пазара на тази професия. Иначе си разпиляваш времето и енергията в различни неща, а човешкият живот не стига да овладееш много на брой неща добре.

И накрая, най-важното - пожелавам ти да останеш човека, който се описваш, че си. Някои от "дъртите, мухлясали пачаври", сигурно навремето са били като теб, но накрая от отчаяние са се предали, озлобили и са се покварили.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker