Много безработни, а няма хора за нищо - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Много безработни, а няма хора за нищо
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 2302 пъти
Рискувам много хора да ме псуват, но се замислих за следното. Четем теми за безработни, а същевременно във всички сектори има брутален недостиг на кадри.
Например колата няма кой да ми я оправи, не мога да намеря читав майстор. Хем съм склонен да отделя повече пари и пак не става. Не знам кой ги обучава, няколко сервиза смених и все се случва да я връщам по 2-3 пъти за едно и също.
Баба ми живее в средно голям град, към 50 000 население. Искахме да ѝ наемем домашна помощница, да ѝ пазарува и чисти. Дори не медицинска сестра. Не е ставало дума за заплащане, не се стигна изобщо да се дискутира въпросът с парите. Просто няма, не можем да намерим нормална, възпитана съвестна жена.
Армията ни - щат 30 000 и там не могат да се намерят хора. А има нелоши социални придобивки. Има кандидати, но не могат да минат медицински преглед, физически тест както и елементарен тесет за обща култура.
Един приятел имам, не е глупав. Но на 34, живее с техните, върти някакви дребни далавери и бачка като охрана 2 на 2. Не искал да работи на компютър. Много го кефи да човърка коли, има талант. Но по някаква негова си причина не се хваща сериозно с това, да се усъвършенства, да почне в някой сервиз и да си има свой след време.
Някой ще каже, че заплатите в България са ниски и затова не се намират хора, бягаме в чужбина. Вярно е, но не съвсем. В Разград и в Пещера Хювефарма предлага високи заплати, по 3-4 000 за хора с образование физика и химия. И не намира.
Аз съм в ИТ бранша. Там връзките работят на обратно. Трябва да имаш хора, които да познават кадри, за да се навият те да дойдат на интервю изобщо и да изслушат оферта от фирмата. На добри програмисти без опит заплатите почват от 2000, а за 4-5 години спокойно може да стигне до 6-7 000 и нагоре. Извинявайте, ама това са вече заплати, съизмерими със западноевропейските. И висше не ти трябва, аз нямам. Само съм се учил и съм карал курсове.
Та, работа има, но се искат и някакви знания, умения. Не знам защо ги нямаме, едно време не беше така. Обяснявам си го със срива в образованието ни последните 20-30 години. Също и с много разсейващи неща - компютърни игри, чалга, турски сериали.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: 649c7b56ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Само 1 въпрос искам да ти задам.
Кой учи за автомонтьор? Кой учи за домашна прислужница?
За да си добър в нещо трябва да си отдаден на него, а горните професии се занимават хора, които просто няма с какво друго да се захванат или са само "за малко" там. Т.е. не очаквай качество!

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 1852227a87
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

2.   Заради заплащането е, в автосервизите обещават 1200 първоначални брутни и дават чисти 900лв да си в канала в маслата по цял ден 6 дни седмично, а трябва да имаш и добри знания за автобмобилите и да работиш с машинки модел преди 20г и накрая се оказва че те осигурявал на половин бройка.
За помощница на баба ти, не са ти обърнали внимание, защото не са повярвали че ще дадеш сносни пари, а осигуровки надали си предлагал. Човек който търси да купи нечий труд, ако не обяви срещу колко пари ще го купува, значи търси да измами някой по изгаднял доволен и на трохи. Предлагащия работа иска да купи времето и труда на някого, когато не обявява за колко ще купува, означава само едно, че не му се дават пари. Написал в обявата какви ли не глупости от сорта "приятни условия на работа, интересна работа в млад екип", но за пари не писал, все едно някой ще иде да работи заради "приятните условия или младия екип". Все пак всеки работи за да може да се издържа, особенно неквалифицирания персонал го интересува сумата, и ако на момента не му кажеш цифра с която да го привлечеш изгубваш вниманието му.
Армията съвсем не е това което си представяш, нито със заплата за новак можеш да оцеляваш, нито си струват социалните придобивки на подмазването, което трябва да приложиш за да не те уволнят. Онзи който няма връзки е постоянно тормозен от "колеги" и висшестоящи, със глупости, като да бяга за кафе или вафла до будката на входа на поделението (2км). Наше познато момче мина изпитите, влезе и напусна след 10 дни. Момчето каза че изпита е като матура по 6 предмета, искат познания по физика, химия, история, география, български, математика и всичките трябва да изкараш с най малко оценка 4 и 50, а от медицинския преглед върнали момчета, заради кариес, много от момчетата не взели психото, психиатъра бил луд, опитвал да ги ядоса и късал, защо не се гневиш правилно или защо не пишеш красиво.
Да имаш свой сервиз или свой бизнес не всеки го може, който умее да си върти документи и клиентела вече си е направил свой бизнес.
Хората с образование физика и химия, които са добри в работата, хората който са специалисти в нещо, отдавна са се изнесли в чужбина. Племенникът ми отличник от математическата на 19г замина и не иска да се връща дори в отпуските си, родителите му ходят при него.
За ИТ работа в днешни дни 2000 лв пари ли са, та той заварчика не харесва 2000лв.
Хората с умения са извън България, там им предлагат подобни пари, но условията на труд и почивка, работа с нови модерни машини са нива нагоре. В Европа вече често чувам да им предлагат безплатни квартири и сметките им за ток и вода за сметка на работодателя, бояджия ми каза: всеки ден си пълня ваната. В България едвам сега взеха да вдигат малко заплатите, но условията на труд и работно време по 168ч месечно никъде не се спазват, а много рядко работодател не осигурява на реална заплата. Ако си ходил по Европа видял ли си в някоя държава магазини да работят до толкова късно, видял ли си да работят през уикенда? Сравни условията на труд, работно време и заплащането на магазинерка в строителен хипермаркет в България и по Европа и дай причина защо човек на който му се работи, да работи каквото и да било в България.
Моя позната се хвана магазинерка в малко хранително магазинче, по принцип магазинерките решават колко и каква стока да заредят магазина, обаче дъщерята на шефа често ходила "на гости" в магазина, харесала дистрибутора на шоколадови бонбони купила почти целия бус стока, след два месеца всички магазиинерки трябвало да платят непродадените бонбони с изтекъл срок на годност. Него месец почти половината им заплати отидоха за развалени бонбони. Как да кажат на шефа, че дъщеря му се задиряла с доставчик?

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 01df5cbdb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Това е защото няма нито нормални условия за работа, нито нормално заплащане. К'во се чудиш?

Е, има, разбира се, и некадърни, мързеливи и неставащи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8c2e111f22
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   Всичко опира, да скапаната ни икономика и влошаващата ни се работна култура. Никоой не иска, да развива нищо в малките градове, защото не вижда никакъв път нагоре.
А до разсейващите дейности - нито игрите, нито чалгата ще ти попречат, ако имаш желание и хъс. Почти не познавам млади мъже, които да са успешни и да не са били обзети от видео игри в един момент. Дори мога да кажа, че ако може да се отдават толкова на дадено хоби, е добра индикация, че ще могат да успеят и в други начинания, ако намерят нужната мотивация.

П.П - Това за помощницата - Мисля, че е турдно, не защото "няма", а защото такива жени вече имат професия. Освен това, ще искат редовна работа и добро заплащане - с осигуровките, разхдоите и прочие. При пложение, че в някой градове Лидъл дава по 1700 лева заплата, не мис е вярва, някоя жена, да се хване з априслужница, за по-малко. А на теб, е ти излиза поне 2500 лева. Аз лично, бих потърсил фирма за почистване и бих говорил с някой таксиджия, да купува и доставя продукти примерно 2 пъти в седмицата. Не е оптимален вариант, но такива са ти условията.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: eda7868010
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Ами ако си завършил икономика в чужбина и като се върнеш тук ти предлагат работа само в кол центрове и някакви административни дето набираш данни на компютър, което и среднист може да го върше. И или намираш връзки да те вкара в някое министерство или на мениджърска позиция във фирма, или ако нямаш пак заминаваш.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d2766d913b
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Аз ще ти го кажа, пич - има глад за висококвалифицирани...нискозаплатени кадри.


Диес22

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e8b828d634
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Все нямало кой да работи, навсякъде имало глад за кадри а като отидеш на интервю и ти казват “ще ви се обадим”. Когато ти кажат така, това означава, че ти отказват културно и ти чакаш да ти се обадят а те нямат намерение да те вземат. Ако наистина няма кой да работи би трябвало да те вземат веднага дори да нямаш опит в тази сфера.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: a4df9e96bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

8.   Звучиш като моя шеф. Всеки ден има интервюта, а все не може и не може да си намери хора. Защо ли? Може би защото дава "цели" 1000 лв, за доста тежка работа? Нееее, едва ли. Ама няма и няма и се чуди защо хората му бягат, а на интервютата идват само разни откачалки. Последният направо изби рибата, от малцинствата, наскоро освободен от затвора и неграмотен! Обаче няма идея защо става така. И сега разправя как щял да наема украинци. Сигурно! Те на опашка ще се редят да работят при него за 1000 лв.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 22945399eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Авторе харесва ми ентусиазма с който говориш(че имало работа колкото искаш ама видиш ли никой не щял да работи) жалко че повечето хора в страна на които им се налага да работят мислят друго яче. Има някакво разминаване само не мога да разбера къде точно

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 01df5cbdb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Това е защото цялата ни икономика е в София и големите градове. Тия от малките никой не ни брои за хора, а има немалко кадърни, сериозни и отговорни. Другото, смазващо икономиката, са връзките. Пълни некадърници се уреждат на хубава работа чрез приятели и киснат там до пенсия с няколко хиляди лева заплата, докато можещите седят без работа... И не само че връзкарите заемат места, за които не стават, ами и принуждават кадърните хора да напуснат или директно ги гонят. Прави ли ви впечатление, че по малките населени места никога не сме виждали на обява да търсят бригадири, началници, директори? Няма и да видим. За такива вземат само хора с ръце и глави в гъза, дето никога не са пипвали истинска работа. Абсурдите са твърде много.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 3a7f99f7b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Изобщо няма да чета темата, отговарям на заглавието - няма да работя за стотинки, а да изкарвам хиляди на шефовете си, това е. Нека се оплакват как няма работници, нека никой не им работи и да фалират, това заслужават над 50% от собствениците на някакъв бизнес в България. Лоши условия на труд, малки заплати, пари под масата, минимални осигуровки, връзкари с привилегии и т.н. Няма никакво значение дали са български или чуждестранни работодатели, вторите предлагат същите мизерни условия с разликата, че има маааалко повече мисъл за служителите като допълнително здравно осигуряване, карти за спорт, ваучери към заплатата, групови занимания и обучения... Общо взето, чуждестранните фирми инвестират тук заради евтината работка ръка, а българските фирми, направо да фалират, страшни мизерници...вместо да се прави нещо смислено, те внасят китайски боклук и печелят пари, не инвестират в развитието на страната, а в собствените си къщи, коли и почивки....няма да им работя, много ясно.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 9076ad24d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хората не искат да работят без пари и в тежки условия . В момента заплатата ми е колкото на санитарката в болницата в която работя , е как да има персонал . Няма как да не си намериш човек , много хора си търсят работа , повечето дори пенсионери търсещи допълнителен доход .

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: ce83931b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Заплатите и липсата на сигурност са причината. Специално от Хювефарма бяга всичко читаво. С уж дефицитните химици се гаврят. Аз съм инженер химик и напуснах професията, защото за кмешни пари поемах егати отговорностите и се скитах по цяла България. Плащаха ми колкото на долен клас IT, което е супер обидно. Хак им е, да си ги чукат у главата айтитата.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 56cc8c6573
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Авторе, няма нищо учудващо в ситуацията у нас. Като цяло коментиращите преди мен са го обяснили. Наистина няма как добър програмист да получава 2 000 лева, пък било и стартово. Щом говорим за добър в нещо, то означава, че той вече има опит и знания. Примерно, в случая с програмиста добри класирания на състезания и т.н. Е, то продавач в Лидл взима около 1 500 лева. Никой качествен няма да програмира за 2 000 лева. Ето поради тази причина всички качествени хора или да речем 90% от тях се изнасят в чужбина още като завършат средно образование или като се сблъскат с родната действителност. И тук даже не говорим само за квалифицирани кадри. Познавам много хора само със средно образование, без занаят дори, които също се изнесоха. Просто искат да работят в нормална среда, с нормално заплащане. Не са мързеливи и си гледат задълженията съвестно, а на запад това се цени. Особено пък в провинцията просто забрави да намериш човек за каквото и да било. Няма как да е по-различно след като там шанс за развитие няма почти никакъв. В провинцията останаха почти само тотално мързеливи и некадърни хора. Има може би едни 15% свестни, които или ги гони силно носталгията и са се закрепили някак си, или просто имат обективни причини, поради които не могат да се махнат. В държавна структура просто можеш да забравиш да работиш, ако не си от нашите, а и трябва да си некадърен. В частна фирма на добра позиция също 90% са абсолютни парашутисти. Дори и теоретично да приемем, че работиш само онлайн и имаш перфектен доход, пак няма да останеш в провинцията, защото просто нямаш никаква среда. Освен това не малко хора работят сезонно на запад за по няколко месеца или половин година и като се приберат тук просто си почиват. Няма как да ги накараш тук да работят за жълти стотинки, при лоши условия и грозно отношение. И аз да съм на тяхно място, просто ще си почивам. Има и други, които са си поуредили живота в някаква степен и могат малко да изпуснат парата. Такива хора също не можеш да ги накараш да работят квалифицирана работа за мизерно увеличение. Много по-лесно е да работиш за по-малко пари, но и в пъти по-малко. Мога да ти дам пример с уж голяма фирма с много сериозни намерения. Искат нещо, което струва около 10 хил. лева месечно да не казвам и повече, да го получат срещу 3 хил. лева. И после, ама нямало хора. Ами, как да има. Дори и теоретично да намерят някой супер квалифициран, който е притиснат до стената и му трябват пари. И той няма да го направи. Ще го направи колкото за 3 хил. лева, останалото просто ще каже, че не го може и не го знае. И е нормално, защото като влезеш в магазина с 10 лева си купуваш сирене за 10 лева и дори да имат 1 тон, което не могат да продадат, няма да ти дадат и за стотинка повече. Подобни примери у нас са ежедневие. Някои дори граничат с абсурда. Преди време кандидатствам за висока позиция в много голяма международна компания. Имам години опит, квалификация, резултати и т.н. Идва време да говорим за пари и ония започват да се ослушват. Викат ми "ела да ни видиш офисите, ще останеш впечатлен". Тук разговорът просто приключи. В друга ситуация, пак голяма чужда компания ми предлагат оферта. Добре, ама освен тясно професионалните ми задължения трябва да отговарям за още 3 други отдела. Заплащането по-малко от на тогавашната ми позиция, където нямах много странични ангажименти. После учудени защо не приемам. Не на последно място е тоталната шуробаджанащина у нас. Това изключително много демотивира персонала. В повечето фирми си мислят, че хората не го виждат и не го разбират. Напротив, виждат го много добре и усетят ли подобно нещо започват да не работят, ама наистина да не работят. И са си прави де. Та, така за нямането на хора. При подобни условия няма как да има.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e705968b60
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   Ако казваш авторе това на сериозно, значи не си работил в България. Първото са ниските заплати. Масово и в София заплатите са по 600-700 лв. Аз взимах миналото лято толкова. На една позната й предложиха работа в едно министерство с 600 лв заплата. Толкова й е само наема. После - в България няма истински профсъюзи. Работникът от никого не е защитен. Масово се работи до 10 часа вечер, събота, неделя, но надниците не са двойно, както на Запад. Тук ти казват, че така бил графикът. На Запад плащат двойна надница за уикенда. Профсъюзите бяха създадени през 90 те години на миналия век, не за да защитават работниците. А обратното - да защитават работодателите и приватизацията, при коята заводи бяха продадени за по 1 лев, а работещите там - масово уволнявани. Тоест това са фалшиви профсъюзи. Тук в предния коментар се говори за връзките, за некадърници назначени с връзки. Те се дразнят, като видят способен и работещ човек защото на неговия фон си личи те колко са некадърни и пр. Въобщи причините хората да не искат да работят в България са много повече от заплатата.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 66cc0558c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Авторе, ако беше обявил заплата, щеше да намериш домашна помощница за баба ти. Свестните работници вече не реагират на работни места с необявени заплати! Хората работят за пари, а не че някой толкова изгаря от желание да се грижи за разни баби!

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 83ba58d722
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   То работа има много, ама повечето не е работа, а живо робство. Хората вече поумняха, и искат труда да им бъде оценен достойно, както и те като хора. А не да бъдат третирани като парче месо и някой си там поредния балама, който ще работи само за шефа, но не и за себе си. Добрия работодател не се оплаква от липса на персонал. Той знае как да привлече хора и да ги задържи. Работодател, който се оплаква от липса на персонал, проблема е в него, не в хората. Ако ти не предлагаш добра заплата, добри условия, добро отношение към човека, никога няма да имаш добри работници.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 0ceebefe2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Я кажи това за програмистите - в София ли е, коя фирма? Ще ти докарам 2-3 човека, може да вземеш премия за ловец на глави.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker