Тук само ИТ-та, строителни предприемачи и политици ли ще останат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Тук само ИТ-та, строителни предприемачи и политици ли ще останат?
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 2105 пъти
Според вас нормално ли е един телефонист в кол център да получава повече пари от една мед сестра, един универститетски преподавател учил с години и дори много лекари учили и специализирали упорито много години?

Е на практика така е в България. И не само в България, но и в другите страни от Източна Европа и даже такива нямали комунизъм като Гърция.

Дори и в някои от Западна Европа, но в Южна като Италия, Португалия и Испания май е така, затова и са толкова зле. А богатите страни какво правят? Един телефонист там е доста по-малко платен от един доктор, медицинска сестра или преподавател в универститет. Да, моите преподаватели там бяха доста добре платени. Гледам обява за такъв в у-т в Германия 4000 евро. В същото време в кол център там е под 2000 евро (до колкото изобщо ги има, защото повечето идват тук в Източна Европа). Така е и във франция - административна позиция едва 1500 евро, при 1500 лева в България и 1300 евро в Словакия за същата. Че какво може да си позволиш с 1500 Е във Франция? Но пък докторите, сестрите и уни преподавателите в същата Франция са по-добре платени. А в Словакия и България много мед сестри и преподаватели заплата от 1300 евро/1500 лева съответно може да ги сънуват.

Та, ако всички медициниски сестри, голяма част от докторите и университетските преподаватели изберат чужбина кой ще лекува ИТ-тата, политиците, строителните предприемачи и техните деца? Вярно, че има и частни клиники, където докторите и сестрите са добре платени, но там повечето се назначават със солидни връзки, а дали са завършили с подкуп по милост никой не мисли, и дори и там си оставят ръцете.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: a2af96c52a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   "Тук само ИТ-та, строителни предприемачи и политици ли ще останат?"

Да

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 77ba545bba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   "Според вас нормално ли е един телефонист в кол център да получава повече пари от една мед сестра, един универститетски преподавател учил с години и дори много лекари учили и специализирали упорито много години?"

Да. За мен е нормално. Ще ти го кажа направо.

Ако "телефонист" в Германия взима 5500 лева заплата, знай че осигуровки, офис пространство, мениджъри, човешки ресурси, пари за обяд, за дрехи и прочие - ще излезе на работодателят си поне двойно. В Германия, 11 000 лева, са си пак 11 000 лева. В Бъглария същото ще ти излезе 4500, а ако смъкнеш качеството, ще намериш и за 2500-3000 лева.

Лекарите в Германия взимат повече. Но лекар, ще срещне много турндости, да работи дистанционно от София, за да обслужва болница в Берлин. Няма как, ако една берлинска има разходи за лекар по 20 000 лева на месец, да докра роден лекар за 5000 лева. Просто не става. Няма как, да работи и дистанционно.

И от там се получава разликата.

А на въпроса ти, дето си го задал, си дал и отговор. Частните болници. Те ще лекуват предпиемачите и програмистите с по 5000 лева заплати. Проблемът е, кой ще лекува онези, дето нямат и четерицифрени доходи, след като си платят данъците.

Отговоръ, за съжаление е много мрачен.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 55de917f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ми от това, което аз виждам не... конкретно на контра за разбирането, че всички са ИТ-та. Аз работя в този сектор, така че мога да говоря от опит. В България по мои сметки има около 100 000, които на някакъв етап от живота си са решили да се пробват в ИТ, било то действително да работят, да учат, да кодят или каквото и да е. Половината директно са брадва, демек учили 4 години колкото за дипломата да вържат 3 и след това "на работя щели да научат всичко"... Ми да, ама не. Тези много обичат да говорят за ИТ, но в реалността имат никакъв/минимален опит и не стават за нищо, затова и работят други професии, но имат някаква минимална теоретична подготовка. Много бързо мога да разпозная такива, общо взето като ме пита "кой език за програмиране смяташ за най-добър" приключвам да водя технически разговор с него и минаваме на някакви странични неща от сорта времето, мача снощи и т.н.

Като ги извадим тези в БГ има около 50 000, които са в "ИТ" сферата. От тях реално програмистите са към 30 000, тук влизат всякакви професии, в които се пише, тества, мисли. Имаш една огромна част, които са офис администрация, сиреч в ИТ сферата, ама не. Имаш продавачи по А1, Виваком и т.н. дето също се водят в ИТ сферата, пък реално ти продават телефони... Така че реално тези дето се занимават със софтуерно инженерство в БГ са около 30 00. За това дали всеки след време ще стане такъв - ми не. Достатъчен е факта че моя поток в университета беше към 200 човека, от които завършихме около 90-100 от които реално започнаха работа 10-15. Тоест имаш около 5% реализация спрямо началната бройка. Учил съм навремето и в 2 големи академии (първо СофтУни, после Телерик) в първата в началото бяхме 3к, завършихме 200 от които не знам дали и половината се реализираха, в Телерик бяхме 25 групата и всички се реализирахме, но там се предполага че имаш предишен опит с тази сфера. Там е доста по-интензивно и не е удачно 1во място за учене на софтуерно инженерство. Та излиза че много учат, много говорят, много се "занимават" пък в действителност едни 5% реално са читави и се реализират.

Не, България няма да се напълни с програмисти, първо че има прекалено голямо търсене, което ще нараства в бъдеще, а няма подготвени кадри, второ не всеки става, както казах ~5% от началната бройка.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8c71cabaac
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Не, не е нормално! Затова телефонисти има, а сестрите се изнесоха в Германия! И не мислят да се връщат, май.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 0ad20e54fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не знам какво да ти кажа, този месец заплатата ми е колкото на санитарката, а съм мед. сестра, много е зле положението, не стига че няма персонал, болницата ни е само една в града и е малко сложно. Повечето заплати са много ниски.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 5f67629478
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Че то има сервитьорки на 18, които изкарват повече от лекар. А за тираджиите да не говорим, че взимат колкото директор на предприятие.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d2c2d20f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Не знам кои ще останат,но в едно съм сигурен когато човек има ресурси и контакти би се оправил навсякъде,в това съм сигурен на 100%

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: f3e88c32d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Който е на заплата - да заминава на Запад. Не излизайте на протести, няма смисъл - 30 години не се оправи положението с протести и още 30 няма да е оправи. Не се бийте с полицаите по протести, хората гледат да изхранват семействата си, защитавайки кофти система. Всички сме българи, не трябва да си посягаме и да се делим както целят тези отгоре.

Най-добрата форма на протест е тихият такъв - куфарите и в чужбина. В БГ само да си пуснеш бюлетината за някого, когото смяташ за по-надежден, да си отвориш свой бизнес и да се пенсионираш. Когато БГ остане без кадри или само некадърни такива или в краен случай някой монополист, който ще си надуе тройно цената, защото знае, че няма адекватна конкуренция, тогава ще им увре главата на д*билите тук, че всеки труд трябва да се заплаща достойно.
М28

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 39e6814b37
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Повечето занаятчии изкарват повече пари от IT. Викни един водопроводчик, ако не вярваш. Ама никой не ще да работи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 7dee1d1be3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   В София и може би някой друг голям град положението със заплащането на лекарите е малко по-добро.

Явно един начин да се пооправят нещата е да се либерализира малко пазарът на медицински услуги. В момента стоматолозите изкарват добри пари защото дейността им не е толкова стриктно регулирана.

Проблемът с малките населени места е ,че местен дерибей държи и бизнеса и властта и задушава всичко. И единствената опция за спасение е или чужбина или голям град.

Иначе в България приключва последният строителен бум за обозримото бъдеще. Хората и в София започнаха да намаляват, а за банките имотите започват да стават по-малко притегателен актив. Лихвите неминуемо ще се вдигнат и това ще убие пазара. Строителните предприемачи скоро доста ще оредеят.

Програмистите и те бягат - не както преди 20 години, но пак има заминаващи. Света се дигитализира и професията им ще е търсена и след 20 години. Ако се скофти положението тук и те няма да останат. А това ознавачава ,че и за останалите ИТ-та няма да има работа.

Истината е ,че има един "гръбнак" от около 50хил души (може би и по-малко) на които се крепи целият ИТ бизнес в България - те са хората с ценни умения. Разни проджект менидъри , тестери , дизайнери и подобни лаладжии не могат да оцелеят в тоя бизнес без хората с технически умениия. Вероятно няма да могат да се "спасят" лесно в чужбина като програмистите.

Иначе по цял свят е така - добрите позиции са скупчени в един два града , докато в останалата част на страната се занимава главно със земеделие , суровини и тук таме някоя тежка индустрия и е мизерия. В богатите страни (може би с изключение на САЩ) има демографски проблеми и всеки иска чиста работа в офис. Там се опитват да решат проблема с миграция, при нас поради ред причини не е опция. Което и подоборява и влошава положението. Навсякъде в големите градове имотите са прекалено скъпи. И навсякъде квалифицираните работници са кът - от монтьори , водопроводчици та чак до споменатите програмисти (масата хора които работят в ИТ-то са просто баласт). Етиопците и чалмарите ги бива само за таксиметрови шофьори и хамали - навити са да живеят по 20 души в стая ,което допълнително влошава положението с наемите в западните градове.

Ако искаш да видиш какво ще се случи с България след 10 години може да погледнеш Сан Франциско и Ню-Йорк. Същите тези проблеми в момента убиват тези два града и хората масово се изнасят от там. Една мед сестра не може да си позволи да живее там. Както и чистач или учител. Тези които остават надуват цените и средната класа също започва да не може да си позволи живота там. И всичко започват да се изнасят към Тексас - поне за сега -и остават едни празни улици със сгради притежавани от някой хедж фонд без идея какво да прави с тях.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 105727e7e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   В чужбина като чистач, поддържаш същият стандарт като Началник на предприятие (който не краде) в България....

Имам съученичка, която вземаше 600лв. като мед. сестра в Провинцията. Научи за 2 год. немски на ниво Б1 и дим да я няма. Сега взема 2200 нето в Германия, като с нощните смени може да достигне до 2700...........

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e699cece2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Ти остави това ми виж каква дупка се заражда между една обикновена и ниско квалифицирана професия като продавач или дори понякога и специалист в не ИТ ми в друга област. Има познати, работещи като 3D дизайнери, правят дизайни на апартаменти и вземат 1000лв на месец. Както и други специалисти знам с по толкова пари заплата.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4b7fd463e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Авторе сам си си отговорил на въпросите. Щом едно нещо е така, като е и продължава да съществува по този начин, значи е нормално да е така. Когато има достатъчна липса на мед сестри ще им вдигнат заплатите, за сега обаче има достатъчно сестри в държавните болници, които продължават да ходят на работа всеки ден за заплатата която получават, съгласни са да поемат повече задължения при намален персонал, затова не им вдигат заплатите. Когато обаче намалеят още повече ще вдигнат заплатите за да набавят персонал, от там услугата която предлагат ще се ускъпи и обикновенните хора няма да могат да си я позволят.
Правиш сравнение с кол центровете, работника в кол център в източна европа му се налага да знае повече на брой езици от онзи, който работи в кол център в Европа, ако има такива, на него не му се налага да знае и български, той може да работи и само със собствения си майчин език. Този от източна европа освен да знае много езици, трябва да ги знае доста добре, избират онези с по малко акцент. Отделно работата е доста натоварваща, обикновенно говорят с недоволни и гневни клиенти на различни фирми и хотели. Нямаш си представа какво е, всички оплаквания от всички хотели по света, оплаквания от повечето фирми всъщност са свързани с кол центровете и те трябва да изтърпят и успокоят клиента, да говорят с фирмата и да върнат обаждане на клиента, дори българските енерго снабдители ползват кол центровете. Ти се обаждаш на обявения телефон, че ти е спрян тока, той те пита за адреса и името ти, казва да изчакаш и междувременно звъни на електроснабдаване за твоя град да пита културно каква е причината и какво да ти отговори. Това е с цел никой да не знае реалните им телефонни номера и да не им се обажда да ги навиква. Навикването и псувните ги поемат телефонистите в кол центровете. Отиваш на хотел в Германия, кранчето в банята е счупено, звъниш на обявения телефон уж на рецепция, вдига ти телефонист в Пловдив, той вижда номера на който му звънят е немски, отговяря на немски, пита те за хотела и номера на стаята, казва ти да изчакаш на линия, звъни в хотела и казва, пита какво да ти каже, после те успокоява че е пратил водопроводчика. Не се ли питаш защо никога посещавайки хотел рецепционистът не разговаря с гневни клиенти по телефона? Отговора е телефона на който звънят клиентите е в кол център. Знае се че никой не звъни по обявения телефон за да похвали, в 90% от случаите звънят за да се оплачат, в различна степен на разяреност, а другите 10% звънят защото не знаят как да ползват услугата за която са заплатили и искат помощ и разяснение. Обикновенно един телефонист отговяря на телефона за няколко хотела или няколко фирми.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 5d2d6d695c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Парите не значат благоденствие, ами контрол над държавите - изглежда мултинационалните компании по този начин изсмукват лекарите и останалите истински експерти, гарантиращи суверенитет на държавата - чрез финансов инженеринг. Ако всички земеделци, военни или лекари станат само мениджъри на услуги... Нямаме суверенитет. Не парите носят стойността в днешно време!

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: a77b440f9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   До 3 - То върпоса не беше, дали ще се напълни с програмсити, а дали ще останат други хора.

П.П. - на колко места си учииил? :о .. Ми брат, ти си некъф мега свръхквалифициран - много ясно, че друигите ще са леймрчета за тебе!

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 5a818269e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   В Германия чета университетски преподавател заплата 3400-4000 евро, касиерка да кажем 1700-2000. При нас преподавателя ако получава като касиерката е направо добре платен.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 7de6a6eba6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   13 много добре знам какво правят телефонистите, самият аз работих като такъв за няколко месеца. Наистина е отвратителна работа и ад, но не изискват особена кфалификация освен езици. Затова и смятам, че не е редно един академик със сума ти публикации и проучвания да получава такава мизерна заплата като в България. Как да имаме наука и научни постижения, като са ниско заплатени? Също така е глупаво да учиш в езикова гимназия и накрая да завършиш като телефонист. Блъскаш се да учиш чужд език отлично и после те псуват някакви реднеци с диалект, който дори местните не разбират и образование първи клас. И дори политиците ни се гордеят с това, че привличат кол центрове у нас.

Автора

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 44b35d8035
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   До 8 - За 30 години сме имали едва 2-3 сериозни протеста и след тях имаше подобрение. Проблемът е, че винаги после се изпада в дълбока зимен сън и се изчаква, положението да стане още по-зле.

А колкото до боя, не съм съгласен ... Искаш да кажеш, че трябвало да им прощавам на тея, подкрепящи крадците за една заплата? Все едно да кажеш, да не бараме мутрите бияч- те за да се хранят го правят хората.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: f4ffce2ecf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   проблема според мен е че няма обучение и книги на тема как се прави бизнес . в бг почти не се намират хора да разкажат как са спечелили първите си 50к чисти
от 0 до 50к е по трудно от 50 до 100к
човек като е млад вижда магазина , стоката, продавачката, но това което му трябва да създаде същия бизнес - счетоводната статистика, разходите за месец - заплати наеми стока оборот, печалби етс етс
тия неща ги няма

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 9e9e764deb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   До 19

Това за което говориш, не е "бизнес", а са счетоводство и финанси. За тези неща, си има много фирми, които биха ти помогнали, срещу скромни суми, понякога под 100 лева на месец, особено ако бизнесът ти е малък. Подобни книги за Бъглария едва ли има, защото всичко се мени много често, а повечето от икномиката ни е сива и/или се коренни в едни чарвени пари, мутренски и политически далавери и никой не обича да говори за миналото си.

 
  ...

...
преди: 1 година, 8 месеца
hash: d007763343
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Според мен, ще стане по-зле, преди да стане по-добре.
Малко или много, в Бъглария има подобрение на стандарта, спрямо педиора да 1993/4-а и 2002-а година. Тогава бяха НАЙ-ШИБАНИТЕ години. До 1992-а годна все още имаше работа за повечето хора, инфлацията беше в нормлани размери, мутрите бяха просто слухове, но ккойто не знае историята, да изпозлва Google или да поговори с човек над 40 годишна възраст.
Но след 2002, макар много бавно, макар с доста паднеия и не толкова много възходи, някак си, като кустенурка, се движим напред. Да, послените 3 години бяха доста турболеннти, но колкото и да са ни лоши управителите, не мога да ги вбнявам за Ковид, световната финансова криза и войката между на Русия с Украйна.

Макар и на много хора, ИТ индустрията да им е любимата боксова круша, според мен са 80000 души, които имат причина, да останат у нас, а не да ходят и да се молят за работа и из Европа и САЩ, а отделно половианта са с много високи заплати, които малко или много, достигат до икономиката ни, а като заговорихме и за нея - ИТ представялява 7% от БВП-то ни.

Аз не го вижадм от проблем, а по-скоро каот полезен инструмент който позволява на повече хора да останат тук, да харчат пари ид аподпомагат остнаалата икономика.

Но все пак имаме още дота проблеми и не може да се игнорират. Корпцията ни не е на нивата от 95-а, но определено не е икаот тази в Северна Европа. Все още имаме много ниски зпалати, макар да има подобрение. Но като гледам, виждам повече млади хора, които отават днес или дори се връщат, спрямо предходните години, особено с тея хаум офиси. Да, не всички са на хоум офиси, но нека не игнорираме и тези, които са.

А на въпроса ти - Не, не смятам, че ще останат само ИТ-та и предпиемачи. Вярвам, че вървим към китична точка, че ще имам доста проблеми, но след това, ще се променят нещата към добро, защо алтернативите сме ги виждали, преживели сме ги, а много народ вече е бил "навънка" и знае кое,как и какво е възможно. Не мисля, че ще изоставим нещата, чак така.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 8 месеца
hash: 8307bffaf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   До 9 колко ли е вярно това?
1500лв бруто в jobs за ВиК

Ти с какъв занаят си?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker