Изчезват професиите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (110109)
 Любов и изневяра (26529)
 Секс и интимност (12914)
 Тинейджърски (21206)
 Семейство (5668)
 Здраве (8755)
 Спорт и красота (4485)
 На работното място (2666)
 Образование (6813)
 В чужбина (1459)
 Наркотици и алкохол (1020)
 Измислени истории (779)
 Проза, литература (1625)
 Други (16030)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Изчезват професиите
преди: 11 дни, 20 часа, прочетена 741 пъти
Някога, за да имаш доходи и да изхранваш своето семейство, е било необходимо да имаш занаят. Още малки, децата са били пращани да чиракуват, изучавали са много добре един занаят и неговите тънкости и после са го практикували през целия си живот - обикновено в собствения/наследствения дюкян. Някои по-предприемчиви, са успявали да се замогнат повече, да отворят големи работилници, да изнасят продукция надалеч и да постигнат завиден просперитет.
По-късно, с навлизането на индустриалната революция (на запад по-рано, при нас малко по-късно), се появяват и тъй наречените фабрики, предприятия, които поглъщат голям брой от хората с лични занаяти. Така още по царско време голяма част от хората изоставят личните си занаяти и са били вкарани във фабриките. Появява се думата "професия", която заменя остарелия тип "занаятчия".
През социализма, вече почти всички хора биват натикани из заводите. България от аграрна и занаятчийска страна, се превръща в тежко промишлена. Хората вече работят на норма - от 9 до 6, имат заплата и пенсия. Продължават обаче да са строго профилирани. Завършваш инженерни науки - отиваш във фабрика. Завършваш медицина - отиваш в болница. Завършваш строителство - отиваш в строителството. И го работиш до края на живота си. 30-40 години. Много често и в едно и също предприятие. Няма го сменяненето на работно място с друго, непрекъснато.
И стигаме, разбира се, до демокрацията, където се появиха и западните инвестиции и фирми. Сега вече хората имат много повече избор какво и къде да работят. С навлизането и на високите технологии и дигитализирането на всичко, през последното десетилетие, то се появиха и страшно много нови работни места, видове специалности, видове длъжности. Буквално са стотици. Само в ИТ сектора има стотици възможности за различни видове работа. Вече дори не е задължитено да си вишист за да работиш нещо, даже почти никой не ти гледа дипломата. През последните години, с навлизането и на инфлуенсърството, на влоговете, на подкастите, на маркетинга в социалните мрежи, на дропшипинга, на инвестициите и тн, то вече като че ли постепенно изчезват и професиите. Вече никой не си представя, че завършвайки нещо (дори и програмистите), ще го работят цял живот. Познавам лекари, които се занимават и с продажби онлайн, развиват страници във фейсбук и инстаграм и тн. Тоест, вече всеки се занимава с много неща. Дали не идва нова епоха (или вече е започнала?), в която хората през живота си ще работят много различни неща, ще взимат доходи от много различни места, ще държат повече на интереси в различни области и свързването им, за да си докарват доходи по много разностранни начини, вместо както е било до сега - само един занаят или професия. Какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 дни, 14 часа
hash: af94a01cc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Това може да разберем само следварително. Като цяло, може би да, а може би липсата на работа, свързана с реални продукти, а не услуги, може да вещае нещо лошо за цивилизацията ни, или поне за онази част от нея, която се превръща във все по-технократска.

 
  ...
преди: 11 дни, 12 часа
hash: c3751a4373
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Занаятчийството си го има и до ден днешен. На практика всички свободнопрактикуващи (художници, частни майстори, техници, електротехници, певци, музиканти, съветници, преводачи, организатори на празненства и събития, екскурзоводи, детегледачки и прочее) са строго профилирани занаятчии, специализирали се в нещо, което самите те желаят и разбират добре (в противен случай пазарната икономика ще ги изхвърли по естествен начин), а не са щатни работници към някое предприятие. Те обикновено притежават гъвкавост за напасване към променящите се условия и повечето от тях сами си търсят пазарно осъществяване и договаряне на условията на работа и заплащане по техен вкус.

Интернет и всичко, което се появи в последните 25 години покрай него, отключи много нови възможности за печелене на пари и е съвсем естествено, че все повече хора и от двата пола се насочват към неговите необятни простори. Сега човек е буквално на една ръка разстояние от сключване на договори с лица на другия края на планетата и може да го върши свободно дори и в движение, държейки телефон в ръката си. Това е нещо, което само допреди 10-15 години не бе достъпно за 99,9% от населението.

Развитието на цифровите технологии пък отприщи огромна нужда на пазара на всевъзможна техника, а това пък накара преобладаващия брой производители, както и новоучредени такива, да насочат производствените си мощности в по-нископлатени държави, като Китай, Виетнам, Филипините, Индия и прочее (в България също биват откривани чужди производства заради ниските заплати у нас). Повишеното потребление пък разви с бързи темпове роботизацията и автоматизацията на производството, чрез които печалбите на предприятията постоянно бележат невиждан ръст, за сметка на по-малката нужда от работещи в тези предприятия, тъй като машините не искат заплата всеки месец, не стачкуват, не боледуват, не ползват отпуски и обедни почивки, не се уморяват и могат да вършат работата си по 24 часа в денонощието.
Затова и хората се насочват към извършването на дейности, които са търсени към съответния отрязък от време. През 90-те са се търсели едни специалисти, след 2000-ата година - други, а в последните няколко години пък се търсят много програмисти, проектанти и хора, които машините (засега) не могат да заменят и които работодателите се опитват да задържат в по-високо заплащане, за да не отидат другаде. В Индия и Китай всеки втори се втурва да става програмист и до няколко години техните представители така ще залеят пазара на работна ръка в тази област, че ще подбият заплащането на сегашните програмисти (освен на най-вещите в занаята, които са "незаменими" за фирмите).

Ако се замислиш, дори и изживяващите се като Инстаграм "моделки" жени всъщност биха били поредните неспособни на нищо безработни, ако го нямаше Интернет и възможността с дупене и джуки да привличат вниманието на милиони чикибойци или лесноподдаващи се на чуждо влияние момиченца и цени, които следват техния пример и така всички накуп способстват за набирането на рекламодатели, част от чиито пари отиват в джоба на най-следваните и рекламирани "вдъхновителки". Така се развива и производството на козметика от всякакво естество. Само за последните няколко години печалбите от тази дейност са се удвоили и бележат все по-стремглав ръст, тъй като на жените, още като са момиченца, им бива втълпявано, че "трябва да са красиви" (един вид, подсъзнателно им се втълпява: "Не сте красиви без грим и другите способни за зрителна измама!") и 99% от жените точно това и следват като правене, което се превръща в основното им и неизменно ежедневно занимание за цял живот, за което мислят още при ставането от леглото. Спри на масата жени грима и Интернета за една седмица и ще видиш как повечето от тях ще пощуреят и ще се нервят до полуда, защото ще останат без безплатно и лесно получавано внимание, а и ще трябва да се показват навън с истинските си облик и самочувствие, които са много далеч от тези, които показват благодарение на грима и постоянното внимание към тях от страна на непознати мъже.
Като се въздейства на жените да искат и пари/издръжка от мъжете, се подтикват и други търговии и производства, тъй като много мъже клякат пред женските прищевки поради желанието си да се домогнат до заветната цел (половия им орган), което в крайна сметка води до покупката на скъпи предмети, дрехи, чанти, обувки, козметика, техника, бижута, движимо и недвижимо имущество, посещения на скъпи ресторанти, курорти, салони за красота и т.н. Всички тези неща са навързани като свински черва и ако не беше постоянното обсипване от всяка посока с измисления лъскав живот-мечта на малка част от хората (които са основните радващи се на много пари) и втълпяването на всички останали (които пък са основните плащащи и вечно лишени в живота) "кое как трябва да бъде", нямаше да сме на това положение в момента. Богатите стават все по-богати, бедните - все по-бедни, а семейните ценности са забутани в ъгъла, защото на преден план биват проповядвани съвременни "ценности", каквито се явяват самохвалството, позьорщината, карането другите да ти завиждат, надпреварата който ще живее (привидно) по-лъскав живот и прочее.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 11 дни, 11 часа
hash: ab5147c331
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не се ли върти хедъра на комбайна ще видите как се пърди от глад.

 
  ... горе^
преди: 11 дни, 9 часа
hash: 125c05ecd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Хората с един занаят или професия в днешно време са ограничени в избора и съответно не могат лесно да напуснат и да отидат да работят другаде знаейки само една професия. През соца и преди него, това не е било проблем, защото хората са нямали частен работодател, който може да си позволи да те притиска и да си позволява да ти вдига скандал, да те глобява за щяло и нещяло и т.н. Днешните хора с една професия трябва да търпят, защото в града им няма кой знае колко фирми в същата сфера и няма кой знае къде да се преместят, а местене в София или чужбина не е лесно, нито финансово, нито физически особенно, ако вече имаш партньор и деца или ипотека, или всичко това на куп. От друга страна ученето на други професии изисква време и пари, и ако нямаш родители съгласни да те издържат докато научиш няколко професии оставаш с една и си смачкан отвсякъде.

 
  ...
преди: 11 дни, 9 часа
hash: 13403fc5de
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Нормално, повече възможности за изкарване на пари, като са и онлайн на свободно работно време- добре дошло.
Навремето татко ме принуди да изкарам шивашки курс, а знаеше, че искам фризьорски. Хитрец! Така изкарах шивашкия по принуда, а после и фризьорски по желание. Когато завършвах техникума, вече имах два занаята, ей така, между ученето и спортна, а нямах и време за тийн глупости:).
В крайна сметка работя съвсем друго, но във времена без работа за това, което искам (вече) съм работила като фризьорка, а шивашкият курс ми помага много както за личният ми гардероб, така и за това с което се занимавам в момента.
Влезе ми и нова тръпка/страст- фотографията. Живея на много красиво местенце, а и доста пътувам, та и аз се замислям да си пусна един канал за снимки, видеа и резюмета от местата, които посещавам. Да печеля от хобита е страхотно :)

 
  ...


...
преди: 11 дни, 1 час
hash: 33704942dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Вероятно си прав,света е по-комерсиален от всякога(поне засега в бъдеще може да дори да се увеличи) и парите са жизненоопределящи ,всеки прави каквото му е по силите само и само да има повече пари,а преди не е било точно така,хората са изкаравали пари от една дейност и това им е стигало за разлика от сега,това е причината може би

 
  ... горе^
преди: 10 дни, 21 часа
hash: 14cacfde44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Професиите не изчезват, само се трансформират. Всъщност този процес е от столетия, помисли само колко професии вече ги няма, но на тяхно място има много нови. И щом някой плаща за нещо, значи то е работа и този някой има нужда от нея.
Дори само транспорта да вземем - на мястото на коняри, кочияши и майстори на каруци / карети има цяла автомобилна индустрия

 
  ...
преди: 10 дни, 15 часа
hash: 3410f0e5f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Ами съвсем нормално ми се струва професии като коминочистач, часовникар или обущар да изчезнат...
Производствата се автоматизират, Изкуственият интелект скоро ще може да произвежда всичко като човека.
Обмисля се, в световен мащаб, да бъде въведен минимален гарантиран неработен доход на човек. Демек - физическото ти оцеляване и изхранване ще бъде гарантирано.
Разглеждай го като вид свобода - ще можеш да твориш. да конструираш, да покоряваш звездите.

 
  ...
преди: 4 дни, 5 часа
hash: b5180be85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   Това за гарантирания доход са бабини деветини. Никоя държава няма пари за такава колосална идиотия. Повечето държави имат ОГРОМНИ дългове, които десетки поколения трябва да се мъчат да изплатят. Опомнете се! А изкуственият интелект е само в детските приказки. Има едни глупави алгоритъмчета, които не са по-съвършени от тези отпреди 20г, които стана модерно да се наричат "изкуствен интелект, за да може фирмите да изсмучат кинтаци от глупави инвеститори. Не вярвайте в глупости.

 
  ... горе^
преди: 3 дни, 18 часа
hash: 60f7e1d787
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   До 9 - Но какво правим, ако се случи такова ниво на авотматизация, че остави 50% от населението без работа и то в рамките на десетилетието? Не е точно научно-фантастичен сценарии вече, а много от нужните технологии вече са тук и се обновяват през няколко месеца.

 
  ...

...
преди: 2 дни, 22 часа
hash: 33704942dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Абсолютно съгласен с номер 9-такива приказки от 1001 нощи как изкуствения интелект щял да замени човека и щели да изчезнат сумати професии,ами говорил съм по темата с предприемачи които имат бизнеси и служители и ми казват аз ще съм най-щастливия човек ако това стане тъкмо няма да плащам заплати и осигуровки а само поддръжка на роботи,ама уви не стоят така нещата!!!

 
  ...
преди: 2 дни, 21 часа
hash: 0af405456d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   11,има работи, които вече са заменени от роботи. Например баща ми работи в Бош в Германия и ми е разправял, че има една зала, в която не може да се влезе току-така, но е със стъклени стени и се вижда вътре какво става. Щъкат само роботи и бачкат здраво. Напарво е сюрреалистично. Отделно има магазина без касиерки вече. В Япония пък има заведения без бармани. Както и влаковете са без машинисти. В САЩ пък вече успешно тестваха автомобил, който се движи абсолютно самостоятелно без хора вътре. Така че скоро няма да проблем да отпаднат тираджиите. Скоро четох, че вече и кораб има, който се управлява без капитан, при това се справял по-добре и безопасността била доста по-висока.

Уточнявам, че не казвам, че такива професии ще са чак толквоа много, но определено има няколко, които скоро ще отпаднат или поне нужните кадри ще са доста по-малко на брой.

 
  ... горе^
преди: 2 дни, 21 часа
hash: 33704942dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Номер 12 съгласен съм с вас, че някои професии са и ще бъдат заменени от роботи в бъдеще в това спор няма, моята критика беше към тези които едва ли не казват че няма да има нужда от хора въобще в бъдеще щото видиш ли всичко щяла да бъде роботизирано е да за някои професии да, за други просто не!

 
  ...
преди: 2 дни, 20 часа
hash: 0af405456d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   13, е, да, няма как всичко да се замени с роботи, спор няма. Например няма как робот да прави операция самостоятелно. Може само да е помощник на хирурга, но не и да го замени.

 
  ...
преди: 2 дни, 19 часа
hash: 125c05ecd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До 8 То и сега имаш гарантиран минимален доход, не знаеш ли? На базата на него раздават социалните помощи, но той за момента в България е равен на 75лв месечен доход на член от семейството.
Примерно самотна майка с 5 деца получава за 6 членно семейство по 75лв на човек, общо 450лв заради ГМД и още 198 лв детски надбавки ежемесечно, отделно помощ за отопление, помощ за наем и др, зависи какви нужди са описани в молбата й към социалните.
Сега новите управници смятат да вдигнат цифрата на ГМД от 75лв на 150лв, а заради инфлацията може и повече.

 
  ... горе^

...
преди: 1 ден, 17 часа
hash: 106bbff726
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   До 13 и 14

Да, за хирурзи ще има, но за слендите, не съм толкова сигурен:
- Шофьори - на таксита, на тирове, на бусове, за дотавка.
- Складови работници.
- Готвачи - може би ще отан главните, но просот ще настройват машината, да прави нещо, като ще деготират и ще имат 1-2 парчета, дето ще зареждат консумативите ... преди и това да се автоматизира.
- 99% от цялото земеделие вече е процес на автоматизация.
- Чистачи - Вече кой няма Румба или друга роботизирана прахосмукачка у тях? Не много хора. Същото се отнася за все повече офиси. Вече се готвят машни, коит може д ачистат стени, стълбища и рафтове. Ако станат евтини, чао-чао на всички чистачи.
И много други.

Въпрост не е, дали ще изчезнат професиите, а колко ще изчезнат и колко народ, ще остане без никакви опции за работа. Убер вече подготвят роботакситат, Амазон говори за доставки с автоматизирнаи дронове ...
Накрая ще остана малко от офис работите, по-креативните професии, медицината и няколко други ... вероянто всички в намален състав.

Какво правим ТОГАВА?

 
  ...
преди: 1 ден, 10 часа
hash: f318cdfa25
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   А след като всички професии бъдат заменени от роботи, всички хора безплатно ли ще консумират произведеното от роботите? Не ми се вярва.

 
  ...
преди: 20 часа, 2 мин.
hash: 10b7c586ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   16. Ваксинираш ги, и ги избиваш. Елита няма нужда от стадото. До 2030 целта е 90% Депопулация. Не ти ли е странно как се загрижиха за здравето ни?!

 
  ... горе^
преди: 19 часа, 2 мин.
hash: 125c05ecd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   До 16 голям фантазьор си!
Значи шофьори няма да има, тира сам прекосява, Европа от единия край до другия, ако е нужно и на ферибот се качва сам и поради липсата на складови работници сам ще се товари и разтоварва?
За автоматизираното земеделие попитай земеделците които търсят работна ръка в Англия, все още няма машина, която да прецени кога да откъсне аспержа или цвете за букети, няма машина която да бере малини или домати, няма машина, която да сади сама разсад, все е нужен персонал.
Може да те изненадам, но 86% от световното население нямат Румба прахосмукачка, а все още не е измислена прахосмукачка робот за автомобил или други места с много препятствия, много хора все още ползват метла, нещо което се правиш, че си забравил.
Не се надявай да доживееш времето в което да лежиш и да гледаш, как машина ти сменя памперса, защото те мързи да идеш да се из......
Въпреки това фантазиите ти са ми интересни, само да попитам, кой ще поправя развалена машина или ако се развали тя сама ще се поправя, а камиона сам ли ще си сменя гума по пътя, най ми е интересно обаче пълната ти с боклук Румба сама ли ще носи боклука до казан?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker