Нека да обсъдим какъв финансов старт може да има един българин на 18 - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Нека да обсъдим какъв финансов старт може да има един българин на 18
преди: 1 година, 10 месеца, прочетена 1491 пъти
Здравейте :)

хрумна ми идея да нахвърляме съвети горе-долу с какви пари за конкретни умения и знания може да стартира един млад българин :)

английски език - според мен задължителен, на практика това е международния език(дали за общуване с чужденци, бизнес партниори, живот в чужбина, работа )

от А1, А2, Б1, Б2, С1, С2 - струва горе долу - 400-500лв за ниво + 20-80лв за учебни материали

базисно финансово ниво - абсолютно задължително (работа с банки, сметки, как работят парите и капиталът, инвестиции, акции, имоти, злато.. )

има добри курсове в бг по тая тема , вижте в гугъл - цена около
2000 лв поне

книги - също добра инвестиция (според бюджета ви - в амазон има много на електронен и хартиен носител, в бг има също добри попадения)

това е от мен :)

какви са вашите предложения за инвестиции в личностно развитие, които си заслужават?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 10 месеца
hash: 6d5685f832
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Баси глупостите си написал. Племенникът ми е на 15 и от две години бачка в сервиз след училище. Изкарва към 1500 лева и трупа умения.

С други думи - ЗАНАЯТ. Я си помислете всички, колко айти смотаняци познавате и колко водопроводчика. Е, затуй в София за час работа ще ви дерат по 200 лв.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 9562a44d7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Авторе...това са глупости пълни. Ама пълни!

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: a7d09cec96
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   До 1:

Моят племенник е на 13 и от 5 години работи в Тесла. Изкарва по 5к на ден. Скоро ще вземе и C1 за анг. и френски.

Предлагат му и работа във Ферари след 1 год.

Проблемът е във вас пичове.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 2a2745b8a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   До 1 ми аз съм "Айти смотаняк" или по-скоро бях. Сега вече съм "ай ти свърши еди кво си" и взимам почти 6 пъти колкото племенника ти, да е жив и здрав. Занаят е умение, с което можеш да печелиш пари, което не всеки може, което е предимно свързано с изработката на някакви предмети и което съществува като занаят от векове. Ако за теб занаят = бачкатор, ок. Работата в сервиз не е занаят, иначе в противен случай и моето е занаят, както и всяка друга професия. Автора не е писал глупости, просто не са за всеки. Всички са се насочили към ИТ, защото там са интересната работа, парите, хубавия живот и придобивките и най-вече бъдещето. Колко минават между капките, колко се отказват и колко реално стават за нещо (малко) е съвсем друг въпрос. Иначе водопроводчик всеки може да стане, особено ако се е занимавал с някакъв вид инженерство, както е в моя случай. И аз като племенника ти съм се занимавал от 13-14 годишен и съм трупал знания и умения... Е вярно, първата ми работа беше на 17 години за 600 лева и беше по-скоро стаж, но от тогава до този момент заплатата ми е нараснала над 1300% спрямо първата ми такава, едва ли при занаятите има такава крива на заплатата. Ако не друго, поне знам за какво работя. :)

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: f953257c2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Ако търсиш обективен отговор - всичко което ще ти позволи да се махнеш от тая държава... Чужд език и шофьорска книжка са наистина добри неща. "базисно финансово ниво" - абсолютни глупости. Финансите са дълбока тема, и по-добре да не знаеш нищо, отколкото да знаеш грешните неща, представяйки си че знаеш нещо. Това е тема която отнема доста време, и изисква доста пари. Един млад човек трябва да инвестира в себе си и да не си пропилява парите за нищо друго. Никакви крипто, финансови пирамиди, имоти които да го държат някъде, че и неща като семейство, деца. Как се работи с банки? Ами най-добре да нямаш нищо общо с тях... Как работел "капитала"? То капитал в истинския смисъл на думата вече няма. Печатат се едни пари и се надуват едни балони. Финансовите пазарии са казино за хора с пари и връзки. Системата се смени коренно след 2008, и още повече напоследък. В никоя книга няма да ви напишат как работи днес...

Страхотна инвестиция е - хващаш се и отиваш в друга държава да поработиш. Даже да не направиш пари, ще научиш много. Най-вече ще се откъснеш от манталитета тук, който според мен е зле. Ориентирай се към страна, виж какво се търси там, извън ясно бачкаторската дейност.

А 1. с тия сервизи и водопроводчици... Това е дейност за обслужване на базовото ниво на съществуване на средностатистическия българин. Който е беден , с идеята да обеднява още повече. Принципно да знаеш занаят винаги е добре, но във всяка дейност въпросът е - кой е клиента ти, и има ли той пари. Ясно е, че IT-та правят добри пари и има омраза към тях. Кои са им клиентите? Големи корпорации, международни бизнеси, това са клиенти с капитали, с възможност за кредити, за които важат по-други правила. Бай Иван от панелката, дали има 200 лева на час за водопроводчик... Надали... Ремонти наистина се налагат, и за определени обкети покрай София, пари падат. Но в провинцията е леш. То не става само с искане на 200 лева, някой трябва и да ти ги даде... В София също ще секне, защото цялата държава върви надолу, а тук говорим за млад човек който тепърва ще се развива. Сервизите са с една идея по-добре. Колите са скъпо удоволствие, постоянно се чупят. Но с тия драми откъде ще идва петрола, с това масово обедняване, все повече хора ще се ориентират към градския транспорт... Колата е заменяема, без кола се живее. Така че едно бъдещо обеднява ще смали пазара, който и без това е доста пренаселен, защото наистина имаше бум в него.

 
  ...


...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 64972625f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Това, което си написал става, обаче това е само теория! Ако мислиш, че като прочетеш няколко книжки как да инвестира правилно ще станеш Джеф Безос или Бил Гейтс, ами в голяма грешка си.
Същото е и с езика курсовете са си курсове, но докато не започнеш да го ползваш активно и писмено и говоримо, ами не ми разправяй, че го знаеш, нищо че според тестовете си ниво С1, примерно.
Така, че номер 1 е прав, нещата уви не стават само с курсове и книжки, а с истинска работа. Да, там е трудно, особено в началото, правиш грешки, понякога направо осираш всичко и шефът е на косъм да те уволни, но научаваш неща, които ги няма в никоя книга и не се преподават нито в университета, нито в някой курс.
Така, че ключът е 10% теория, 90% практика и 100% усилен труд, е и няколко % късмет.
Чети книжки, лошо няма, полезни са, но само с книжки няма да станеш супер специалист, нито ще започнеш мечтаната работа, без преди това няколко години да си трупал опит на най-ниското ниво. Да, не е забавно да си момчето за всичко в офиса, но така се започва. Няма как на 20 да започнеш като шеф. Е, има как, ако баща ти е собственик на фирмата, но то

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 9a2e3e4d43
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   "Така се започва" и ако след 5-10 години си хак на начално ниво кво правим?

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 05312a54c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Страшни тъпотии си написал. Няма откъде на 18 да ти изкарам по 500 лв на ниво за чужд език, камо ли 2000 лв за курс по финансова култура. Направи ми дарение и ще почна, имам желание иначе да се уча.
Ж23

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 32ee038a41
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   До 8 - Страшна е товата тъпотия. Тупичен социалистически бълвоч.

Няма откъде да вземеш 500? В Била, поне в София, дават запалти от рода на 1500-1600 лева, за кадри без стаж (макар в обявата да питата за някакъв стаж, често започват хова с нулве такъв). Хора се търсят нон-стоп. Гадно е, гърч е, но освен ако не си болен и с недъзи, ИМА откъде да вземеш 500 лева.

А ти СЕГА нямаш пари? И какво? Ще си седнеш на ръцете и няма да изкараш пари никога? Имаш желание? На 23 си вече, поне според! Имаш десетки хиляди места, които биха те взели на работа - хотели, ресторанти, магазини, безниностанции, книжарници, казина, складове и други. Цял живот ли ще се оплакваш? Не можело на 18? Ами на 19? Ами на 23? Ами докога няма да може? Докато заревеш за социална пенсия?

Аз съм ЗА даренията и помоща, но ти искаш "дарение"? Защо? От каква болест страдаш? Да не си бежанец? Да не си жертва на домашно насилие? Кое точно, те квалифицира за безплатни пари? Ако си в добро здраве, ако нямаш такива сеирозни проблеми, които засягат изключително малка част от обществото, носичи ядовете си не към автора, а към себе си! Ще ти помогне!

И да речем, че точно ти си в такова шибано положение и всички извинения важат за теб? Защо останлаите не се възползваме от подобни съвети? Защо трябва да слушам хленчето на всеки, на когото му кажат, че трябва да се стегне и да положи усилия?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 92d37b5327
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

10.   Аххахаха, искрено ме разсмя, номер 9. :Дддд
Такива раздаващи акъл като тебе ги знаем, бас хващам че никога не си работил в Билата, ама мен ме пращаш там да се гърбя като роб за жълти стотинки. Откъде я измисли тази заплата 1600 лв остава загадка за мен, познавам хора, работещи точно в Била и вземат между 800 и 900 лв чисто, и да - в София включително. Лесно ви е на такива, родени със златна лъжица в устата, да давате непоискан акъл. В моя клас само децата на тираджиите можеха да си позволят 3000 лв за научаване ня чужд език (6 нива по 5 стотака, сам го каза), или някакви курсчета.
Добре, че са били вашите да ти дадат добър старт, че сега да ръсиш акъл в интернета.
Нали си голям баро-гъзаро, айде направи дарение, ако не на мен, на някой друг млад човек, в който виждаш потенциал за развитие. Отстрани е много лесно като не бачкаш за 8-900 лв и само храната да ти е 4-500 лв.
От номер 8

 
  ...

...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 0aa96050a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Ами не знам,аз от позицията на 25 годишен бих ти казал един 18 годишен като за начало да започне работа(буквално каквато и да е) поне няколко месеца да изкара там дори и да е неприятна просто да изкара някакви пари и да натрупа известен опит,оттам вече ще му е по-лесно!!!

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: f5723376f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Които не иска да учи винаги ще намери оправдание. В Пловдив можеш да си намериш много по-евтини езикови курсове, предполагам и навсякъде другаде. Ако не искаш на езиков център да плащащ наведнъж намираш частен учител. По английски поне има много. Отделно знам че има езикови центрове, които предлагат разсрочено плащане. Ако искаш в края на часа, ако искаш в края на месеца. Ама то е лесно да се мрънка. Не знам как има хора които нямат проблеми да теглат заеми за айфони, телевизори, смарт часовници и всякакви други боклуци. Но стане ли дума да изтеглят 1000 лева за езикув курс и да ги вложат в бъдещето си им се струва страшно много.
Съвсем отделен е въпросът е че човек ако иска ще научи английски сам. Океан от материали има навсякъде. Взима си учебниците учи граматика и лексика. A в youtube има хиляди, да не кажа милиони видеа със субтитри. Слушаш - повтаряш. АЗ така ходих на курс изкарах до А2. След това реших че няма смисъл от курсове. И започнах сама да си надграждам.
Ако ще ходя на курс предпочитам да е по-рядък език по които няма толкова общодостъпни материали. Но се колебая още испански ли да е, португалски или френски.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 9 месеца
hash: a368898c03
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   До 11

БАЧАКМ ОТ 14 ГОДИШЕН!

А ти? Ти какво правиш? Седиш и РЕВЕШ! Да даря на теб? Защо? Все едно да храная бездимните кучета по улицата! Какво получавам? Още мелези, които става нахални и почват да хапят и ядът хора! Аз не работя заради теб! ЯСНО ЛИ ТИ Е! Ти с какво ще помогнеш на МЕН? И защо да ти даря? Сакат ли си? С половин мозък ли си? Какви недъзи имаш, котио ти пречат, да се развиваш?

https://www.jobs.bg/job/6333844 - Това какво е?
https://www.jobs.bg/job/6335469 - Това какве е?

Ах, ето къде ги видях. Дължиш ми извинение! Е? Къде е?

"Добре, че са били вашите да ти дадат добър старт, че сега да ръсиш акъл в интернета." - Викаш един работещ родител на средна и друг, дето беше 4-5 години, а аз спах с брат си и братовчед си в една стая с майка, баба и леля, че нямаше пари за ток? Да, добър старт! Твоят аакое бил по-лош, съболезнования! Но 95% от хората имат подобен или по-висок старт от моя, но редовното е, да седнат и да ми се оплакват в нета, как било трудно.

Сега какво правиш? Имаш време, да седиш и да пишеш тук, нали? Значи си добре! Ако не беше добре, щеше да търсиш друга работа!

Нека ти разкажа за една от бившите си. Беше безработна 8 месеца и имаше само месец на помощи, да визма за безработица. Казах ѝ, че ТРЯБВА, да си търси работа. След 6 дена, милата идва и ми казва виновно, че само на 8 места пуснала. Седнах с нея и за 6 часа пуснахме 70! Казах и, че другата седмица искма да е пуснала поне 300! Като няма работа, работата ѝ е, да потърси работа. Нашата, не само, че писала на едва 20 места, ами отказала на две обяви от другите. Едното било обява, да работи в кухнята на стария си университет. Другото било ниско платен стаж по сепциалността ѝ. Не стига това, ми имаш 50 чинии в мивката, но тя не била мотивирана, а и било сексисстко, все тя да чисти ... Щеше да е права, ако не беше в тотална грешка. Аз не закусвха у нас, на обяд се ядеше в офиса, а през седмицата, се взимаше take away. Нашата госпожица "спя до 10 сутринта", не била мотивирана ... нали аз съм бил за това. Мъж съм бил. Да помагам. А каква беше моят помощ - ами безлатно жилище, ток, вода, телефон, транспорт - всичкто беше на моята карта. Караше си моята кола. В началото на седмицата и давах пари, до средата ги беше изхарчила.
След като се разделихме и отне точно 2 дена, да започне като сервитьорка в кафене до нас, а след месец се изнесе. След 3 месеца имаше позиция за нея, във фирмата колега, а аз и се обадих, за да и я предложа. Малко се попсвухме, но сега е трета година служител там.
И защо и помогнах? Ами като викаш - имаше потенциал момичето. Ама за съжаление, с раздавки не става! Някой хора, като видят лестното и остават на него. После влизат тук, да пишат, как съм ги разсмивал.

Та така. Надявам се, да си се посмял добре. Чакам си дължимото извинение!

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: a368898c03
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Авторе - пази се от паразита! Той дебне зад всеки ъгъл! Крие се под булото на алтруизма и говори за престорен хуманизъм, но всичко са болнави лъжи, целящи да сипят отрова в обществото, да отслабят ума и духа ни, за да може, да изсмуква от нас всичко, което си пожелае, без да дава нищо в замяна. Паразитът цели контрол над нашите действия и рерусри! Пари се авторе и помни - паразитът никога не спи!

 
  ...
преди: 1 година, 9 месеца
hash: 66ee79a5f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   До 12 - ТОЧНО.

До всички, дето сте с болните роднини, дето сте бездомни, дето сте немили, недраги, клети, загубени и прочие ... Извинени сте!

А за останалите 95% от младите, които сте прави, здрави, не спите под дъжа, нямате недъзи, нямате болни роднини и не сте с деца от рано - вие не сте извинени. Вие сте тези, дето трябва да се вземат в ръце. Оправдания има много. Ама нека ви кажа - мързелът е силен наркотик! А извиненията само подканват злоупотребата с него. Не сте в Багдад след бомбардировките. Не сте в Иточен Тимор. В ЕС, сте бе, хора! Може да сме последната дъпка на кавала, но не сме стран от третия свят. Нямаме бунтове, нямам недостиг на храна, нямаме враждуващи банди, да се гърмят по улицата, не сме във война!

СТИГА С ОПРАВДАНИЯТА!

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 1b498f94cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Въпросът може да е малко смотан, но наистина не е ли по-добре да си автомеханик или водопроводчик отколкото IT, предвид това че работа бол, хора няма това не отваря ли възможности?

Поздрави

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker