Какво е да работиш в голям супермаркет (преквалификация от ИТ мениджър)? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Какво е да работиш в голям супермаркет (преквалификация от ИТ мениджър)?
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 1654 пъти
Здравейте!

Мъж на 31 г. съм. Нямам семейство / жена / приятелка. Работя в ИТ сферата от 20 годишен. Имах интерес към програмирането още от ранните тийн години и изборът на образование и кариера никога не са били по-лесни. Започнах като стажант, а вече повече от една година съм мениджър. Получавам и много висока за българските стандарти заплата, която е на цената на прекалено много отговорности, които усещам, че вече не ми понасят, а какво остава за в бъдеще.
Откровено съжалявам, че приех позицията, но не искам да разочаровам хората, които ми гласуваха доверие, като се оттегля толкова скоро, затова, макар и за сметка на задълбочаващ се burn-out, ще остана за още поне година.

След това обаче, и ако обстоятелствата в живота ми не се променят особено, за да имам нужда от супер високи доходи, съм решил да напусна ИТ сферата и да си намеря СПОКОЙНА (най-вече) работа, в която 90% от времето ти не минава в безсмислени мийтинги с полу-идиоти в Тиймс, а се движиш, социализираш се с други колеги очи в очи, помагаш на клиенти и се чувстваш наистина полезен, макар и по един по-простичък начин.

И сега, ако някой не повярва, изобщо не го виня, но съвсем сериозно обмислям работата в някоя от големите вериги хранителни супермаркети (не на каса, а по щандовете, подреждане, разнос на продукти, насочване на клиенти). Винаги, когато съм пазарувал, съм се възхищавал колко простичка изглежда тази работа, колко е хубаво цял ден да се движиш и дори може би в края на работния ден да чувстваш истинско физическо натоварване - по-голямо от менталното, което е при мен сега. Има ли хора тук, които работят такава работа? Бихте ли споделили как е работата, как минава един ваш ден, чувствате ли се натоварени повече от средното?
За пари, наистина не ме интересува. Искам да получавам нормална заплата, която ми стига за най-основните неща, които употребявам, за сметки и за разходи за здраве, ако се наложат. Минималист съм и не мога да харча много. По тази причина инвестирам почти цялата си заплата и към момента имам добра доходност, така че мога да живея дори и без да работя. Но не искам. Няма какво да правя с времето си.

Бих бил благодарен на всеки съвет, различен от този да си стоя в ИТ-то - всъщност, бих приел критика за решението ми само от хора, които са от повече от 10 години в ИТ и успеят да кажат, че НЕ МЕ разбират.

Предварителни благодарности!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: edabe21f51
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Работя от 10тина години в IT секторът и те разбирам напълно.
Обикновено около 10тата година хората в този сектор преживяват криза от огромния стрес, на който са подложени - масово развиват бърнаут или паник атаки, депресии, тревожни разстройства.
След това голяма част от кадрите сменят попрището, а някои минават от програмиране към мениджмънт.
Също така за повечето хора, които харчат разумно 10 години в този бранш са достатъчни, за да изработят някои материални активи и след това хората могат да си поволят по-малко стресова работа.
Така че успех ти пожелавам в намирането на по-спокойна работа.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 98a66aefcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   И аз съм ИТ, с какво по-точно се занимаваш като ИТ?
По въпроса, на 31 си, трябва ти вече жена/дете/семейство, от шеф ще идеш в кауфлант? !!!? !? !?? !? !? И аз съм така с тиймса, но в кауфлант с какви примати смяташ, че ще комуникираш? Ще си обграден от селяци и единствените теми на разговор ще са кой с кого е преспал, кой как се е напил в пет/съб и кой за кого какво казва. Отделно, жена в кауфлант ли ще намериш? Като ти е толкова зле, отиди в някоя голяма компания като сен/мид примерно, не като manager, там пак ще си заобиколен от готини хора и няма да ти е толкова тегаво, пък и 100% ще имаш повече шанс за намиране на адекватна жена и оттам другите неща. Като излезеш с някоя и те пита кво работиш, а познай каква ще е разликата между "manager съм" и "в кауфланта подреждам"? !? !? Ама не се изненадвам де, хората вече масово полудяха.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 70227aa753
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Добре, де, защо не говориш с шефовете си да те преместят на друга позиция с по-малко отговорности? Един QA е доста по-спокоен, ако щеш учител стани. Но да нареждаш стоки в супермаркет??? Ти добре ли си? Ще се бъхтиш цял ден за 800 лв, дето няма да ти стигнат за сметките и храната? Айде моля ти се, по-сериозно! Разбирам, че ти е писнало, но разсъждавай малко по-трезво!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 9fcf83160b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Аз съм в IT сектора от 5 години и те разбирам донякъде. Според мен си направил грешка като си се хванал на такава висока ръководна длъжност, която явно си личи че те натоварва.

Аз умишлено си стоя по ниските нива, защото имам повече кодене, по-малко отговорности и се занимавам с по-малко хора и бумащини. Заплатата ми е малка сравнена с тези на колегите от по-високите нива, в същото време е доста по-голяма от средната за страната. Поради нещата които си написал никога не съм искал да съм в ръководна позиция. Понякога мога да си позволя да ме мързи, почти никой не ме занимава и т. н. Абе някаква такава златна среда може да се поддържа спокойно когато си говорим за това обширно понятие IT сектор.

Смени фирмата, обстановката или кваливикацията (друг тип проекти, други технологии и т. н) и не се блъскай с големи отговорности. Това с бачкането в супермаркет ще е голяма стъпка надолу не само откъм пари, и откъм среда у чувство за уснолетвореност, поне аз така виждам нещата.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: c102a4c035
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Защо трябва да има burn-out от една работа, която я можеш и в дълъг срок ще решиш и планираш евентуални по-големи проблеми. Пенсионер съм и още работя в IT по проекти, като съм в бранша от 1995. Имало е моменти, в които съм шофирал до Бургас и обратно за ден, и после съм работил като администратор второ ниво по проблеми до сутринта. Обичах работата си, можех да я организирам оптимално, да я върша качествено, да работя в екип от много по-млади хора, които му уважаваха. Не съм имал много по-висока заплата от средната за функциите ми, но удоволствието от добре свършена работа, добри колеги, скъпа техника и прекрасни условия на работното място компенсират. Накрая избягах смених работата с подобна, но с ниска натоварване и по-ниска заплата. Заплатите ги вдигнаха след година, а нотоварването беше поне за мене незначително в сравнение с предишната работа, с всичко се справях бързо и без претоварване. То и за колегите така, но те не знаеха на какъв курорт работят и доста неща не им бяха и лесни, а и нямаха този опит. Преди това, преди фирмата да се преструктурира в друг град бях претоварен до максимална степен - последният, който остана в старата структура. Та разбирам те и си позволявам съвет - мини към по-ненатоварена работа в същия бранш или подобен, може и нещо ново и интересно за тебе с командировки и обучения. Избери я със служебен паркинг. Пий си кафето с хубави колежки, използвай, че можеш да си загасиш мобилния по празници и пътувай, намери си приятелка, която също подобно гледа на хобитата ти.

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ce1bd691dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Да бачкаш нископлатена гадна работа не е решение. Няма да имаш среда най-малкото. Вариантите са да минеш на по-ниска и спокойна длъжност, ако трябва в друга фирма. Вариант е да разботиш на на свободна практика от вкъщи. Ще взимаш толкова проекти, колкото можеш да си позволиш и да си спокоен. Може даже в някое село да живееш и да работиш от вкъщи. Ако имаш спестявания, можеш допълнително да купиш някой имот, да взимаш наем и дори с не висока заплата да си помагаш да живееш по-добре. Даже може да изчакаш имотите да паднат след няколко години, през това време да спестиш още пари и после на ниски цени да купиш няколко имота, които да отдаваш и почти няма да имаш нужда от заплата. Ако купиш и биткойн сега, както е паднал и вероятно ще падне още до няколко месеца, след няколко години като поскъпне на 100 к и нагоре, ще можеш да си купиш и 10 имота. Тогава хептен може и да не бачкаш въобще.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 377c882ab3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Хей, успех :)!

Знам, че не желаеш хора извън IT да коментират, но все пак.

Отскоро съм инженер в средно-голяма американска производствена база в България. За да се издържам по време на образованието ми, работих тежка физическа работа с различни видове смени - от 6 до 12 часови. Работил съм и в Кауфланд. Нощна смяна, започваща от 21:30 та чак до 5:30 сутринта. Нареждахме и подреждахме стоки. В Кауфланд беше сравнително добре, защото бях там с няколко приятели и беше забавно. Но на първото място... Макар и да съм благодарен, че имаше с какво да се изхранвам и да плащам сметките, както и готините хора, които срещнах, презирам всяка друга секунда прекарано време там. С тъга гледах часовника пред мен.

Аз, като инженер, също имам тези безобразно малоумни срещи, както в Teams, така и лице в лице. Виждам как специалисти с привидно голям опит, нямат връзка с реалността. Не разбират проблемите на работниците. Навлизат в полемични 40 минутни разговори, които могат да бъдат обобщени за 4 минути.

И все пак, никога не бих заменил последното с предишното. Не желая никога повече някой да ми казва какъв ми е норматива за деня. Не желая да ми цепят минутата, кога и по колко пъти съм ходил до тоалетната. Да не мога вечер да заспя, защото знам, че след 7 часа пак ще местя 20 килограмови кашони.

Схващаш идеята, авторе. Ако те влече раздвижването и физическата работа, просто отиди на фитнес, разходка, запиши се на някакъв спорт. Но пак си помисли. Защото при нареждането няма пауза. Няма time-out. Нареждаш до последната секунда. На никого не му пука, че си се изморил, схванал ти се е кръста или просто днес не ти е до това.

И все пак, ето ти идея. Вземи си платена/неплатена отпуска от 1-2-3 седмици. Кандидатствай / обади се на някоя обява за почасови смени. И започни. Ще видиш как е, дали това е нещото, което търсиш и т. н.

А дори и за мое учудване да ти хареса, след време винаги можеш да се върнеш на много високо ниво, в която и да е компания.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: cce3637ee5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Моят съвет е да си вземеш по-дълга отпуска или болничен. Пътувай или прави неща, които харесваш. Намери някакви групи по интереси или хобита. Просто известно време почивай и не прави нищо, за да чуеш вътрешният си глас.

Напълно нормално е да имаш бърнаут.
При мен дойде на 5 г., усещах как умирах бавно отвътре. Ходих без всякакво желание на работа и постоянно изпитвах желание са скоча през прозореца на 5 етаж. Точно тогава реших, че ще последвам своя мечта и ще запиша 2 висше и ще работя на място, което искам в бъдещ план. Тъй като ми бяха необходими повече средства последната година работих и на 2 работа - подреждане на стока в магазин. Но мястото, на което бях попаднала беше повече от ужасно - интриги, обиди, овъртайм работа, постоянна готовност за промяна на графика и т. н.
Ако наистина искаш това - опитай. Винаги можеш да започнеш на 4 ч. /работен ден най-напред и преди да си напуснал предишната ти работа. КТ позволява да се работи х 12 ч. /дн.

Аз вярвам, че за всеки си има определена професия, независимо дали ще е строител или мениджър. Неприятното е, че малко хора усещат и разбират призванието си. А когато успееш да го намериш някак всичко се случва с лекота и вместо да броиш минутите до края на работния ден, ти не работиш, а един вид се забавляваш по време на работа.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 01af096dcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Иди малко да видиш циганките в някой забутан квартален кауфланд в столичния град как подреждат и пак си помисли.
И лелките как се дърлят на щанда за месо и плюнките им как падат на храната ти на кантара преди да ти я опаковат.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: bae6a551ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Супер яка тема, човече! Аз имам 10 опит в Дейта сферата, в момента съм мениджър на 9 програмисти и те разбирам напълно. Обаче просто си вземи сабатикъл. Неплатен отпуск за половин година, да ти се изчисти главата. На твоите години и аз бях сам след раздяла с първата ми студентска любов, без никакво семейство-сирак съм и самотата тогава ме убиваше. Аз също живеех минималистично, 2017 смених фирмата и заплата ми скочи двойно на 6400-тогава това бяха много пари за София, харчех 400 на месец плюс сметки и някоя глезотия, ти като работиш супер много нямаш време и сили да ги харчиш. Юни 2018 напуснах тази работа с тази заплата тогава и обиколих Азия с евтини полети и прилични хотели за 3 седмици. След това се отдадох не на харчене а висене в приложения за dating и имах 2-3 срещи на седмица. Прекъсвах контакта ако чакаха да им вадя пари аз. Не секса а ловът ми дадоха друг поглед над живота, а различната женска енергия обагри съзнанието ми по друг начин. Почнах работа ноември същата година на малко по ниска заплата и освен 10к за далечно пътуване, Гърция и Италия пак не съм се набутал но си изчистих главата. Моят съвет е- не напускай а вземи неплатен отпуск за половин година- sabbatical

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: b3f9393e27
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   10 и в крайна сметка успя ли да си намериш стойностна жена от приложенията или все още си сам? Също кои приложения би препоръчал?

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: bbb697adac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Ще отделя време да ти дам съвет, понеже на твоята възраст бях точно в същата ситуация и чаках да минат 2 години от повишението ми, понеже съм приела отговорността и не мога да разочаровам хората, да им предам доверието и т. н. Мениджър с всички екстри, а завиждах откровено на чистачката. И то много й завиждах. Гледах я как идва, чисти, има физическо натоварване, усмихва се и си тръгва. А на мен главата ми пуши от проблеми, очите ме болят от монитора и таза ми щрака от седене. И го направих. Не знам как. Беше най-трудното решение. Напуснах. Всички ми казваха, че съм луда. Че такава работа, за такива пари, за всички привилегии и прочие не се изпуска. Още първият месец след напускането, животът ми се преобърна. Срещнах любовта, създадох семейство, започнах да уча нещо интересно от нулата. Толкова щастлива и спокойна не се бях чувствала никога. Все едно бях на наркотици около 2 години след напускането ми. Сякаш се преродих. Физическите ми неразположения се оправиха. И знаеш ли какво се оказа? Че макар вече да не взимам толкова пари, живея много по-добре. Даже започнах да си купувам хубави неща за себе си, преди като имах пари все се стисках.
Заради опита ми, много пъти са ме канели да се върна обратно. Веднъж предложението беше космическо, тръгнах да приемам, но се упомних, че вляза ли обратно там, вече трудно ще изляза. Вече мина еуфорията, забравих какво е да живееш под неприятен стрес. Пак има стрес, но от друго естество и по друг начин се понася. Тръпката да си намериш нова работа е много приятна, поне за мен. Пробвай. Иди в Кауфланд. Ако не ти хареса, винаги можеш да си тръгнеш. Пробвай различни неща. Преди няколко месеца се бях замислила какво ли щеше да стане с мен, ако не бях напуснала. Може би щях до умра, ако не физически, то емоционално със сигурност.
Успех!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker