Ниска заплата = неуважение - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Ниска заплата = неуважение
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 1561 пъти
Забелязвате ли, че ако работите на частно - без значение в коя сфера - като майстор или нещо онлайн, ако искате малко пари, претенциите на клиентите на свършват и често нямат никакво уважение. Дори при факта, че работата е свършена качествено, в срокове... дойде ли време клиента или фирмата, която ви е наела да си плати, им треперят ръчичките и не им се дават пари. В други случай, когато поставите ясни условия, заложите висок бюджет за изпълнение и покажете, че няма да вземете работата им на всяка цена, са склонни да платят повече и се съобразяват.

Издържам се от индивидуални проекти - в един от изброените браншове и когато правя нещо евтино, дори резултата да е добър, дори да съм работлив и коректен, винаги претенциите са безкрайни - повишаване на тон, мрънкане за най-малкото и когато дойде време клиента да плати, не му се дават пари.

Виждал съм и друго. Работил съм във фирма и съм свидетел как на дългогодишен опитен служител не му вдигат заплатата дълго време с всякакви нелепи оправдания, но наемат някой нов на 30-40% по-висока заплата, който няма толкова опит и първите месеци не носи приходи на фирмата. В същото време, когато опитния служител тръгне да напуска, ръководството не прави нищо, за да го задържи и го оставят да си тръгне, а за новия, който си няма хал хабер, се съобразяват.

Има и друго - служител, който си върши работата перфектно, не му вдигат парите, той вземе че напусне и на негово място сложат двама идиоти без опит на повече пари и работата във фирмата се затлачва. И така месеци след това шефа се усеща, че е загубил качествен служител и се чуди как да го върне обратно.

Ако сте попадали в подобни ситуации, има ли начин да се обърне това лошо отношение? Има ли вариант да започнат да ни уважават ако вземем да си ценим труда повече и да искаме повече пари?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: da81d49004
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Разбира се че е така. Ето ти обяснението - когато вземеш/дадеш/купиш нещо евтино ти не го цениш. Ако ти получиш нещо подарък, например чаша, няма да я цениш толкова колкото същата чаша, но за която си дал 100 лева примерно. Колкото повече пари дадеш, толкова по-скъпа ще ти бъде. Нарича се рационализация, процеса е следния:
- щом съм дал 100 лева/толкова пари/труд/усилия за тази чаша, значи тя е ценна, важна за мен.

НЕ ТЕЧЕ по този начин: тази чаша е ценна за мен, следователно ще дам много време/усилия/труд за нея. Въпреки че си мислим че постъпваме по следния начин.

Хората сме странни създания.... едно си мислим на теория, на практика сам се убеждваваш - правиш добро, получаваш л@йн0. Искай много, бъди твърд, покажи че ценниш себе си. Само така другите хора ще знаят колко струваш. Гледай хората да те уважават, а не да те обичат. Много хора може да те мразят и въпреки това да те уважават. Но да те обичат - никога.

Много повече ще научиш в невероятната книга на Робърт Грийн: 48 закона на властта.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 2e347d6e01
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Въпросът ти има много общо с това защо България е на това дередже?

Дали след 89-та някой е опрял пистолет в главите на тогавашните тикви и да им е казал, че в тая страна повече нищо никога няма да се произвежда? Да им е казал, че само ще внасяте стоки, а ще изнасяте гастербайтери и проститутки? Дали?

Голяма отговорност за "икономиката" ни имат точно такива тикви, мутри и некомпетентни шефчета.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d6026cc6ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Това което описваш е точно защо предприемачеството не е за всички. Народът отдавна е казал - бий за да те уважават. Ако не си способен да си доминантния в едни взаимоотношения, от страната на силата, другият ти се качва на главата. Това е биологично поведение, тестват те. Има го и при децата, и при жените, и при мъжете в леко различни варианти. Биологията говори, че трябва да се установи социална йерархия и другия да знае нивото си в нея. Иронията е, че отнасяйки се добре с хората, те го приемат като слабост и възможност те да се докажат като по-високо в йерархия от теб. Така че още в началото, трябва да им покажеш, че ти си по-високо и те са тези които зависят от теб, и по-добре да не те разиграват.

За пример мога да ти дам дори Тръмп. Той е висок мъж, и когато се здрависва, всички са виждали как придърпва към себе си другия. Още с първото си впечатление иска да установи йерархичен ред. И дори другият да не го разбира на съзнателно ниво, на подсъзнателно има силен ефект.

Така че, това е начинът да не те разиграват, и то не само в професионалният ти живот. Ако изглеждаш слаб - ще те стъпчат. За съжаление, да се държиш културно в днешно време се смята за слабост. Не казвам и да отиваш на другата крайност, но е добре да се видиш отстрани и дали не изглеждаш прекално мекушав, нуждаещ се и т. н.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 54b75d2201
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Вариантът е да терминал 2.
От там нататък - техен си проблем.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 13643173e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Да, забелязавам го имам малко по-интересн отгов.

Комерсиалите взаимоотношения, колктото и да ги извъртат разни идеалисти, не са човешки или поне хуманни отношения. Всичко е бизнес транзакция.

Когато нещо ти идва евтино, отнасяш се с него "евтино". Аз знам - когато от работа получа чисто нов Macbooк, дето струва колкто на баща ми колата, го нося, все едно е малко дето. Старото Леново, дето ми върши подобна или дори по-добра работа? Малииии - колко блъскане, кафе и прочие, без осбена причиа, е изяло това устройство... Не е иситна. И тук идваме, до дехуманизацията при бизнестрансферите. Към теб се отнасят по-добре, ако взиамш поевче, не защото те мислят за човек, а защото те иамт за по-скъпа вещ, която може лесн да ги напсуне. Някой "по-евтини" - Евтина вещ. Няма нужда, да си внимателн с евтина вещ.

Да, има хора, които се отнасят еднакво добре както с царя, така и с падаря, но за съжаление, много рядко ги срещам.

А за служителите? Нека го обясн така - Преди 20-30 години, беше нормално, да започнеш от ниска позиция и бавно, но сланво, да се изкачваш нагоре, да си получаваш повишеия на заплатата, а когато се освободи или открие ново място над теб, да го заемеш ти. Проблемът е, че компаниите от 20-30 до 100 човека, вече станаха компании с по 3-4000 и повече души. Ако преди се търсиха разлини умения, обучваха се кадри, днес има нещо, наречено стандартизация на задачите. Демек - ако правиш A, B, C в една фирма, ще правиш А, B, C и в др фирма. Буквално нещата са такива, че ако те взема от офис в Мадрид и те поставя в офис в Бостън, 90% от задачите ти ще са едни и същи. Вместо да вземеш работещ кадър от по-ниско ниво и да го качиш на по-високо, просто намираш замеснтик на това високо ниво. С изклщчение на стажантите, никой не трябва да очаква повшения в съвременните корпорации, освенако не е на всоките етажи, при директори и замеснтици.

И после идва следното - защото винаги има свободни кадри, търсещи работа, на ВСИЧКИ нива, ако седиш на едно място, то даден работодател НИКОГА не би ти вдигнал заплатата. Защо? Ами защото минава номера. За повечето, ти си просто една част от голямата им машина. Ако нещо се заинатиш, ще си вземат друга част. За тях идеята е, че защото си добър в работата си, значи ти е лесно и едва ли не няма нужда, да ти се качва заплатта. Все пак ти е лесно! Какво не ти харесва?

Разбра се, това води до какви ли не проблеми, но не е тук мясотото, да го коментирам.

И правилно си забелязал, че новите работници, взимат повече, независимо от опит, от стаж или работа. Защо? Ами защото отчета е така - Сметнали са, че на тази позиция, примерно, хората седят по 40 месеца, без да искат повишения. И ще те държат там, докаот не стане време, да си ходиш. Много народ съветват, вместо да си търсиш повишение, просто да си потърсиш нова работа, а след 1-2 години, да се върнеш на старата, на двойан запалта.


Моят съвет е - Да искаш МАКСИМАЛНОТО количесто пари, което вяравш, че може да вземеш. Как да разбереш, колко е това? Ами търси връзки из фирмите, гледай заплати онлайн, говорис бивши служители, дори натискай HR-и и рекруйтъри! Взмеш и повееч пари отначало, това ти е бонуса. А и отношението е малко по-добро, както вече коментирахме.

П. П. Смятам ли че това е добро? Не разбира се - за мен е глупаво, но какво реално, може да се направи? Серизоно питам! Колкото и да е, не съм останал на залък хляб и взиамм добра заплата, ама отношението е просто...

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7932305a5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Прав си авторе. За съжаление у нас кадрите не се ценят изобщо. Даже виждам една неприкрита завист и злоба към хората, които си вършат качествено работата и то от страна на ръководителите им, които пък пряко зависят от същата тази работа. Парадоксално, но е факт. Другата тенденция е повсеместно да се назначават на добри позиции некадърници, а под тях екипите да отмятат цялата работа за 5-6 пъти по-ниски заплати. Току-що ми звъняха от агенция с поредното неадекватно предложение. После всички реват как нямало хора и т. н. Хора все още има, но не и за смешни условия. Иначе, аз съм на принципа да не рева за заплата. Когато нещо не ми харесва, започвам да си търся работа на по-добри условия и намеря ли я, просто се махам. Последните няколко години ме научиха да си отстоявам правата докрай и да си спазвам стриктно работното време. Преди това работех извънредно като вол, вършех работата не цели отдели, гледах да отметна максимално количество задачи в рамките на деня, постигнах и много добри резултати. В крайна сметка никой даже и не забеляза, не стига това, ами имах дори проблеми. Изобщо не говорим за повишения на заплата, повишение в длъжност и т. н. Както се оказва обаче всичко беше за добро. Научих се да ценя времето и труда си. Сега стане ли 17:00 часа затварям всичко и си тръгвам. Не ходя да работя в съботи и недели, нито на празници, както правех преди. Нито пък мисля за професионални проблеми в свободното си време. Ако някой иска да му се свърши нещо извънредно или допълнително, трябва да си плати адекватно.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 00a6f1437d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   3, можеше да спестиш романа и просто да кажеш, че предприемачеството е за агресивни и вманиачени по контрола психопати! Ето, няма нужда от 20 и нещо реда, за да го обясни човек!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 500605c601
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Има "бизнесмяни" и фирми, които просто не трябва да съществуват. Давам пример живея в един от големите градове, но работя във фирма в едно от близките села. Всеки ден с две колежки бием по 20 километра в едната посока. Пътните са си за наша сметка. Нямаме обедна почивка, сядяш в 9:00 пред компа и така до 18:00. На официални празници си работим без да ни плащат извънреден труд. Често оставаме до 19:00 в офиса, заради неща, които могат да се свършат и следващия ден (принтиране или сканиране на документи. Отпуска ни се полага лятото - 5 дни и около Коледа - 3-4. Осигуряват ни на минималната работна заплата - упрявителят и жена му естествено са на максималниата. И всичко това за 1200лв. чисто - 500 в карта, 700 в плик. Малка съм и не съма запозната, но дали и през 90-те е имало такива условия. При нас постоянно реват, че нямало читави хора за работа. Идват кандидати за ден и после даже и телефоните не си вдигат. Най-вероятно смятат мен и колежките за луди или връзкарки взимащи вискоки заплати.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: e5936580c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Това е най- основната причина да си бия камшика от България и най- сигурната поради която няма да се върна.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 7e77e9d7f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Особено две и три са често срещани, дори и в големи компании.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: c6b98ab966
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Автора

Доста адекватни изказвания и учудващо съвпадащо мислене с повечето от вас. Какъв е изхода? Не се ли е случвало когато сте напускали такова място да се сетят и да ви звъннат след време, с по-добри условия?

Аз също обмислям напускане на България.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 257d5459b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Така е - добрите кадри не се ценят. В повечето случай принципа е - то и други има и чакат на вратата...

Аз също обмислям да се преквалифицирам и да търся работа в чужбина - в сферата на транспорта. Колкото и някакви надежди да имах нещо да се подобри тук в България, като заплати и стандарт на живот, виждам, че за 12 години от както съм почнал да работя почти няма никаква промяна... Един от малкото плюсове на членството ни в ЕС е че можем да търсим по добре платена работа в чужбина...

М. 36г.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: a9de9bd7dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   До номер 8: Какво още правиш в тази фирма? Казваш, че други ви смятат теб и колежките ти за луди - така е. Напускай. И аз случайно разбрах, че предишния ми шеф се осигуря на висок доход, а също и жена си, която не реално не работи във фирмата, а мен ме осигуряваше на минимума и развиваше агитация как клиентите не искали да плащат повече и от години не можел да вдигне цените. Скоро след това напуснах, един други колеги си тръгнаха и бизнесчето му умря. Такива "гаражни" бизнесмени няма нужда да съществува. Те не подкрепят икономиката, с такова пестене на осигуровки и какво ли още не вредят и на служителите си, и на държавата. Вече няма да работя никъде без пълно осигуряване.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker