Как се прави бизнес, когато имаш пари и информация за пазара, но нямаш представа от производствения процес - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как се прави бизнес, когато имаш пари и информация за пазара, но нямаш представа от производствения процес
преди: 1 година, 5 месеца, прочетена 1064 пъти
Работя като гл. счетоводител във фирма производител на дървесни пелети. Печеля доста добре, а и жена ми взима хубави пари и през годините натрупахме някакви спестявания. Освен това отговорям за доставчиците, уреждам суровини и разни материали за целите на производството. Предвид това имам доста информация относно пазара на някои материали и суровини. Знам кое се търси, кое е дефицитно, кой продава, от къде се снабдява, на какви цени и т. н.

Напоследък има силен недостиг на палети. Знаете ги, онези дървени скари, върху които нареждат чувалите с продукцията, за да може да се товарят с мотокар. Има такъв недостиг, че за месец цените им скочиха тройно и четворно и пак няма никакви на пазара, макар че вече цената няма значение за никого. Оказа се, че в уж големия ни град няма нито един производител на такива, а търговците ги купуват от други градове, повечето доста далечни.

Та ето ви една бизнес възможност. Имам парите за инвестиране, имам контактите, веднага мога да намеря пазар. Обаче аз нямам абсолютно никаква представа как се произвеждат палети. Какво се прави в такива случаи? Не познавам и човек, който да е наясно в детайли, че да станем ортаци. Както казах, в градани не се произвеждат. Да вървя да търся в други градове такива хора, не ми се струва добра идея. Нито ги познавам, нито го знам какъв е, що е, може ли да му се има доверие, разбира ли наистина (на думи всички са разбирачи).

Изобщо какво се прави в такава ситуация, когато имаш пари, пазар, ниша, но не знаеш как по дяволите да го произведеш?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 месеца
hash: 55ac52ddc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   E, какво толкова сложно има да се произведе едно пале? Трябва ти да направиш или купиш дъски по размер и след това се сковава с пирони. За пироните не съм сигурна, но може да се разгледа едно пале как е глобено.
Можеш да ги поръчаш за твоя сметка на дърводелски цех и ти само да ги продаваш.
Можеш да бъдеш само посредник -приемаш поръчка от клиент, той ти плаща, ти плащаш на цеха.
Трябва да имаш регистрирана фирма, за да въртиш законна търговия.
А, и трети вариант-изкупувате стари палети. Поправяте, ако има нужда. За този вариант трябва и терен.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: b69ee088c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Това с имането на пазар е хубаво нещо, но щом си нямаш на представа колко струва производството на същото нещо, може да се окаже по скъпо от цената, която дава пазара който имаш. Нима мислиш другите хора в града ти за прости, на които не им е дошла идея да коват палети, а ги търсят по други граддове? Коването на пелети е доста лесна дърводелска работа и на всеки на който му трябват количества, лесно би наел двама да режат и коват дъски, дори не му трябва хале, това може да става на плаца на завода му за пелети, но щом не го е направил а търси по други градове, следователно производството на палети идва доста по скъпо от покупката на палет втора ръка.
И аз имам пазар за злато на 30 лв килото и пари имам да го платя, но няма кой да ми го изкопае.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: cbf0c08e55
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Трябват ти машини и работници. Повечето работа е ръчна. От къде ще ги вземеш? Особено в район, където дървопреработката не е основен поминък, ще ти е почти невъможно.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 6e4dce4fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   2, не е толкова елементарно, колкото си мислиш. Има различни палети, някои искат нестандартни, освен това готовите дъски са скъпи и не излиза сметката. Има си и начин на съхранение и човек, който не знае подобни тънкости, няма как да произведе кутиращи се на пазара продукти. Знам го покрай работата си. Трябва да се купят скъпи машини, с които да си режеш сам дъските по чертеж по изискване на клиента. Някои имат и изисквания за самото дърво и т. н. Не е стандартизирано, че да ти бълват готови дъски на килограм и на евтини цени и в кратки срокове.

3, прав си. Проучих по-дълбоко нещата и се оказа, че високата цена не означава печалба. Причината се оказа, че няма дървен материал. Т. е. суровината е скъпа, а не самите палети. Файда, че продаваш скъпо, като суровината ти е скъпа. Причината е, че им забрана на сечта. А знам, че се изнася материал за чужбина нелегално с негласното съгласие а властта и това не са случайни хора. Явно се покровителстват определени хора и им се осигурява монопол. Това е бизнес, до който само мафията имам достъп. Не може Сульо и Пульо да сече.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 82305f793d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Пич, няма да стане тая работа. Не знам до колко си наясно с тоя бизнес, проблема с палетите е следствие от проблема с дървесината. Ако си мислиш, че ще купуваш готови греди и дъски, от тях палети, просто няма да стане. Знам няколко фирми занимаващи се с това, всичките почват от дърводобив- трупи, целулоза, дърва, бичат и от там палетите. Тва обаче е много сериозна дейност, нужна е техника за работа в гората, работници за тая цел, които много трудно се намират, после друга техника за бичене, голяма база, други работници и т. н.
За човек, който се занимава с документи, числа и работа на бюро просто не ти го препоръчвам, дори да имаш съответните милиони за целта.

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: d8505f0a6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Пич, сега видях, че изкупните цени са някъде 7 лв. на палет. Някои и ги продават (втора ръка) за под 10 лв.. Няма как едно ново пале да ти излезне 10 лв.. Трябва да намериш от някъде дъски и трупчета, да ги купиш на едро на добра цена и да имаш майстор, един-двама, да ти ги кове. И сигурно едно пале ще ти излезне поне 15 лв. даже 20, а ако трябва да си плащаш данъка на фирмата и да начисляваш ДДС... Даже това ми се вижда доста малко.

Ето ти една обява за продажба на дъски за палети:

"Производство на дъски и греди за палети по размери на клиента от многодисков циркуляр.
Цената на първо качество 550 лв. /м3, второ качество дъски 300 лв. /м3.
По размери на клиента ковем и ПАЛЕТИ. "

Това са ти само дъските!

Айде ми произведи едно пале на цена от 8 лв. аз ще ти го изкупя на 10-12 и ще завъртим икономиката!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 1d6a792d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7, всичко това, което казваш, е истина, но ен разбрах логиката на коментара ти. Никъде не съм споменавал, че искам да ми излезе 8 лв и да продавам на 12.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 55ac52ddc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Според пишещите/ мъже/ тук, няма как да се прозвивеждат палета в БГ. Много е сложно, скъпо е, машини трябват, бизнеса е на мафията, работници тр. да се наемат!? Малеййй, как ли произвеждат някои сателити, например!

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 75257d9cdf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Опитах да публикувам клип от ютуб как се правят палети, не са го пуснали. Потърси, има доста. Средно по 60 секунди за палет е монтирането на дъските. Лесно и бързо е ако работят по двама на палет.
Склада толкова голям, колкото материал ще поръчваш и една достатъчно голяма маса/плот върху който да се работи, поне за начало. Палетите ако се изготвят с предварителна поръчка, дори няма да ти трябва място за съхранението им в готов вид, най- много 1- 2 за мостра.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 6e4dce4fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   9, ми щом е толкова лесно, произвеждай ти. Става лесно, евтино без машини, пазар има. Само хващаш два общака, а ти взимаш едни пари и лежиш и обикаляш чалготеките и пилееш милионите. Ама после да не забравиш да се върнеш тук и да ни светнеш как става и дали е толкова лесно.

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 6e4dce4fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   10, проблема не е в монтирането, а в биченето и най-вече в намирането на материал. То затова и няма палети, защото няма материал поради забрана на сечта

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 5631407795
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Работата е малко като намерих копче и искам балтон. Голямо чудо, че знаеш "пазара". Спестявания имаш - колко са, 100-200 хиляди? Или имаш 30хил лв и се мислиш за голям паралия и инвеститор.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: ef06e53b85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авотре - имаш доста да учиш! Това не е нападка, а опит да ти помогна. Направи груби грешки. Трябва да подобриш аналитичните си способности, освен това трябва да се научиш, да си свърхкритичен към себе си и идеите си.

Цената на дървесината е фактор, но не е единствен фактор. На теб ти отне дни, да го идентифицираш. Ако бъдеш честен към себе си, би ли работил с човек, който иска да се занимава с палети, но прави таква грешка?

Не се притеснявай - много малко хора им тръгва от първия път и най-често е на късмет.

До 9 - Защо споменаваш пола на коментирщите, все едно е важен фактор? Никой не е казал, че е невъзможно, но е трудно, скъпо и рисково начинание. Дори и една селска кръчма да направиш, пак ще ти трябват много време, пари, нерви, умения от вякаакво естество, контактки и други.
" Малеййй, как ли произвеждат някои сателити, например! " - С много добра икономика, стабилна политическа ситуция, финансова сигурност, добри специалисти, добра организация, пазари и прочие.
За съжаление, горните показатели са ни толкова скапани, че дори и производство на палети е сериозен проблем в тази криза.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: cee1e85ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   12, авторът ли си? Значи е време да се мисли креативно за други иновативни варианти. И ако си пръв или от първите, ще направиш доста добра клиентела, съответно печалби.
Виж например как стои за България въпроса с хибридното дърво Пауловния. Расте бързо, след 5 г може да се сече и обработва, на повече години е по- скъпо. Обикновено тези, които продават за засаждане сключват и предварителен договор за покупка на порасналите вече дървета. Та, проучи и виж в такива борски, които продават от това дърво.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: cee1e85ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Н 9, не знам защо е от значение, но аз съм 10 и 15, жена съм.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 599eef0887
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   14, аз това вече го написах, усетих се на време.

15, може да се помисли нещо в тази насока, да.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 599eef0887
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   13, имам 1 млн, що, нещо против ли имаш?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker