Струва ли си да наглея за освобождение - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Струва ли си да наглея за освобождение
преди: 1 година, 5 месеца, прочетена 1595 пъти
Здравейте!

От 10 месеца работя във фирма в която няма да коментирам с какво се занимавам, единственото което ще кажа е че боравя с чувствителна информация и е офис работа на компютър.

Та в началото бях окей с работата, трудех се, справях по-добре от поне 95% от хората, но с времето почвах да научавам нови и нови факти които ме натоварваха. Като почнем от хора с които сме започнали по едно и също време, справящи се по-зле от мене които взимат с поне 500 лв. повече от мен, до постоянно увелечение на длъжностите до безкрайност.

Та преди един месеца освободиха трима човека, като един от хората във фирмата ми показа документа си в който беше описано, че той взима четири брутни заплати обезщетение, което си е доста стабилна сума предвид нашите заплати. Бях шокиран, тъй като тези хора бяха мързеливи. не се справяха изобщо и накрая просто получиха такава сума и дори не ги уволниха? Следователно това се разчу из офиса и се направи среща в която шефа почна да разправя как това било само слухове и ако някой не се справи щял да бъде уволнен дисциплинарно, реално не му повярвах защото видях самия документ.

Та въпросът ми е, струва ли си нарочно да се справям зле с работата си, като внимавам да не нарушавам дисцпиплината в офиса. Не ме вълнува особено, дали е етично, но ми е интересно дали могат да ме уволнят дисциплинарно, ако се справям зле? Реално го правя нарочно, обаче те няма как да докажат, че го правя нарочно с всички нови процедури които имаме.

И отново казвам, не ме вълнува дали е етично.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 5 месеца
hash: 54db98b305
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Демек ти си там за парите, а не да учиш и да растеш кариерно? Спукана ти е работата.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: d820894edb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   А какъв ти е проблемът да напуснеш, щом не ти харесва работата? Намери си по-добра и иди там.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 28a710b83c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Да, могат. Ти и товз заслужаваш. Най-мразя такъв тип хора. Все дебне сакън някой да не лапне повече. И в друга фирма да отидеш пак ще си така.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 4b8d3891f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Вие добре я нападнахте, "сакън", макън, обаче в историята, ако е вярно, тя обяснява как се е справяла, учила и е била на ТОП ниво, доколкото в тази работа може да е. За сметка на това, с чувствителни суми по-малко пари е вземала, защо? Фирмена политика? Ами ок, като е такава политиката, толкова и ще им се работи. Малко е неприятно само ти да си баламата, който ще им бачка, а накрая и по-малко пари ще взема, а другите ще си барат...
По темата, не знам дали могат. Но принципно няма да им отмъстиш толкова, колкото на себе си. Моят съвет е да си вършиш нещата без да се напрягаш и да си гледат работата ако не ги кефи. От там нататък опитвай или с друга работа или да ти качат парите или да учиш и да се развиваш. Просто ако забатачиш и не учиш, не се развиваш, правиш по-лошо на себе си, отколкото на тях. Тоя мач съм го играл, както и онзи с това да им върша неща за 5 работни позиции и да бърнаутвам или както там се казва, а накрая и пари да не спестя, като си давам здравето. Въобще, разбирам защо не те вълнува дали е етично. Убеден съм, че като си почнала, ако не да те е вълнувало, поне една идея повече те е. Те сами си го правят.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 8c7acc2c3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Надявам се си наясно какво е Дисциплинарно уволнение и какви са "ползите" от него за теб самия.

 
  ...


...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 20408231b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Има един проблем - работодателите си говорят помежду си и често се познават. Хубаво - ще те уволнят, ще вземеш някой лев, ще живееш с тия пари няколко месеца, ама после ще дойде момент, в който отново трябва да си търсиш работа. И ако някой работодател реши да те наеме, вероятно ще разпита тук-таме за теб.

Понеже работата ми е свързана с наемане на хора, такива като теб са ми минавали доста през ръцете. Резултата винаги е един и същ - на края остават без работа и никой не ги наема. Лъжат този-онзи работодател, минават метър, изкопчват каквото могат някой и друг месец и на края - добър ден, няма работа за него в целия град. Не тръгвай по този път, защото веднъж направиш ли го, ще ти се услади и ще се изкушаваш да го правиш и друг път и така няколко пъти и после ще си преебеш кариерата. Освен ако не искаш през година да сменяш града.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: c0d63989b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Двата вида уволнения нямат нищо общо!!!
Дисциплинарно уволнение е да те освободят по чл 190 от КТ!
Да те освободят поради несправяне с работата е чл 328 от КТ

В първия вариант "дисциплинарно" си доказано винивен, в втория вината че не се справя с дадени задължения не е в работника,

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 61203a4a52
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не могат да те уволнят дисциплинарно ! Просто гледай да не правиш някакви мизерии и простотии и няма да могат да те уволнят дисциплинарно ! Дисциплинарното уволнение не става толкова лесно колкото си мислят повечето шефове, трябва да се мине през комисия и да се даде доказателства в ползва на отправеното от тях твърдение. Самото твърдение, че не се справяш в работата не е достатъчно за дисциплинарно уволнение !

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: fd9b17ca75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Могат да те уволнят за несправяне с работата и да не ти дават никакво обезщетение. Както ти казва и номер 2 - щом не си харесваш работата, търси си друга и напусни.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 02c1e5c787
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Аз работя за удоволствие. Работата ми е като хоби, и никога не съм работил. Обикновено работя безплатно, но се е случвало да ми дадат някой лев. Случи ли се нещо подобно - веднага ги връщам на работодателя. Харесва ми да няма къде да живея, и да не мога да си купя някога дом. Знам, че и някой ден, ако евентуално се задомя децата ми ще се гордеят, че не работя за парите, а за удоволствието от работата. С вълнение очаквам утрешният ден да отида на работа. Работа за удоволствие, не за пари:)

 
  ...

...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: bfa78e5756
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Дисциплинарно могат да те уволнят, ако системно закъсняваш за работа, например. Или извършиш друго дисциолинарно провинение. Ако нарочно не си вършиш работата, може да те уволнят за несправяне със задълженията ти по длъжностна характеристика. И в двата случая не е приятно. Аз, на твое място, не бих поел такъв риск, не си заслужава да ти лепнат петно, което винаги ще си е там в трудовата ти книжка и всеки един бъдещ твой работодател ще го вижда.
Препоръчвам да си търсиш друга работа и като намериш - пускаш си предизвестието, изчакваш го и си биеш шута.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: fd9b17ca75
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   №4 - Ти ако беше чел по-добре, щеше да разбереш, че темата я пише не тя, а ТОЙ.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 4b8d3891f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   №14 - Аз темата я прочетох добре, с изключение на това. Само не знам какво значение има мъж или жена е автора. Ако работи повече от другите, а взема малко, "Хюстън, имаме проблем"!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker