Да се върна ли в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Да се върна ли в България?
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 1829 пъти
Привет,

живея в средноголям град в Германия, на 30г. съм и си имам приятел немец. За момента личният живот е наред, но имам проблем с намирането на работата. С икономическо образование от немски университет съм и работодателите постоянно ми излизат с номера, че съм прекалено квалифициран кадър. От началото на ковид търся работа и бях намерила само на едно място. Задържах се за кратко, защото сферата беше специфична, нямаше нищо общо с икономиката и ми беше трудно и не се представих според очакваното. Оттогава не мога да намеря друга работа и доходите ми са минимални (спестявания и помощ от родители). Социалните ми контакти също страдат, защото не познавам достатъчно хора, единствено някой друг бифш колега от предишната работа или от запознанства покрай хобита, спорт и т. н. Замислям се да се завърна в България.

На шега кандидатствах за един колцентър с немски език в София. Веднага ми предложиха работата на добра заплата за БГ стандартите. Не ми излизат с номера за прекалената квалификация. Въпросът е, че ще трябва да се разделя с приятеля си и да зарежа всичко, за което се борих толкова години. Има ли смисъл според вас да го направя? В София живеят някои мои стари познати и приятели.

Благодаря за отговорите!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: 03f9c6e8b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Който има неслуката да се върне след продължителен живот в чужбина, го правят на пастет... Няма да се интегрираш добре обратно в блатото и винаги ще се гледа на теб като отвод за изливане на комплекси от жалки хорица: "Амо що така не стана нищо навън? " и т. н. Не знам какво работи приятеля ти и дали има възможност/желание да се опреш малко на него докато си търсиш нещо или се преквалифицираш в рамките на година (напр. с някакви специфични сертификати), но според мен да се върнеш, освен ако не ти е уредено всичко, е самоубийствен акт.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 4745b175b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   И какъв е размера на тази "добра заплата за БГ стандартите" нетно?

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 096a0cbf7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Ако го нямаше приателя ти щях да ти кажа да се върнеш. Тук се живее по-добре. След време с икономическо образование и немски ще намериш и по-хубава работа, но като си щастлива с него не знам. Любов трудно се захвърля. Иначе не разбрах освен гаджето какво толкова си постигнала там. По-скоро помисли дали с момчето имаш бъдеще и тогава решавай. Ти си на 30г. Той предлага ли ти брак? Деца?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 2d7a3886aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Класическа ситуация. Завършил в Германия и на около 30 години се връща в България, от другата страна пък завършил в България и на около 30 години отива в Германия. Сама разбираш, че можеш да идеш не само в България. Има много други възможни дестинации, но явно искаш заради своите стари приятели в София, а и заради социалният живот, който ти липсва в България. Ами сами си решаваш. Но по-добре говори с хора били в твоята ситуация, за да знаеш какво да очакваш. Все пак не знаеш какви подводни камани ще изникнат.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 503b368c36
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Съветът ми е да нес е връщаш. Стандарта е нисък, хората злобни. Ще станеш пишман. Колко пари ти предлагат? 1500? 2000? Ами не че нещо, ама в София един нормален наем ти е 1000 лв. 1000 лв още ти трябват за екзистенциалния минимум. Т. е. дори да ти предлагат 2000 лв чисто пак ще си мизерстваш, освен ако нямаш собствено жилище.

Според мен или смени бранша и остани в Германия (изкрай някакъв курс нещо), дори на първо време да се наложи да работиш нещо нискоквалифицирано, или отиди в друга държава, но не и в България. Може например да станеш тур агент, където ходят много немци или кол център и т. н.

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 216cfa77dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   ако си "прекалено квалифициран кадър" и си на 30 е време да се замислиш за собствен бизнес.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 6e8757f92e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Носталгията на страна и тук е много трудно с икономика. И на никога не му пука, че си завършил в чужбина и си си скъсал д-то от учене там и си давал пари за образованието, почваш като другите на ниска заплата. Освен ако нямаш човек да те уреди. Аз съм с диплома по икономика от Нидерландия и работя за 1500 бруто. За София говоря, в другите градове е още по-трудно.

Ако ти липсва социалния живот, но искаш по-разумно заплащане можеш да помислиш за подобна страна - например Чехия, Словакия, Словения, където са по-високи заплатите, но езикът е близък и хората излизат повече с приятели.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 7ad4331889
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   От авторката:

Много благодаря на всички за коментарите. Не ми дава сърце да оставя приятеля, затова ми е толкова трудно. Говорим, че и двамата искаме брак и деца, но имам чувството, че покрай инфлацията и нестабилните ми доходи ще е невъзможно. Обзема ме страх, че никога няма да успеем или вече ще сме стари.

До номер 2: В София мисля, че за никого не е тайна колко дават в колцентровете. Всичко е по-добре от 500 евро в Германия нето приходи на месец и само разходи за здравна застраховка, жилище, храна... Самочувствието страда, особено след като си учил години, правил си стажове, но не ти дават шанс работодателите. А и нямаме влиятелни познати, от които да зависи да те наемат на работа и за хубави позиции съм винаги резерва.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 2192acc06d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Какъв социален живот в България, като хората са толкова озлобяли от беднотия и мизерията тук. Още повече, като станете семейни пак ще липсва социалния живот. Не се връщай тук, нищо добро не те чака.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 1a271c54a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Здравей, според мен има смисъл да се върнеш при едно от следните 2 усовия:

- ако имап някаква основа в България - т. е. апартамент от родители, някакво наследство или поне нядъе да живееш в София без да плащаш наем

- ако си готова да живееш малко по-скромно и с по-ниси доходи отколкото в Западна Европа

Казваш, че са ти предложили дорба заплата за 'българския стандарт', но не съм сигурен дали осъзнаваш с моментната инфлация какъв е 'българският стандарт', особено в София?

Прясно мляко - 3. 50 литъра, яйце - 50 состинки, литър бензин 2. 65 лева.

За цени на имоти и т. н. да не говорим. Така че една заплата от 2000 лева ако взимаш е добре, но не мисли, че ще живееш луксозно, ако трябва да си платиш наем и сметки.

Затова казвам - върни се ако имаш някаква основа тук или ако има за какво да се връщаш. но ако разчиташ, че живота ще е по-лесен и добре устроен тук - едва ли, цените в България вече си гонят европейските, до година - две приемаме и еврото и ще стане почти същото.

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: d06532b711
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Иамй предвид промяната в стандартите от последните 2 г. Често пътувам между Германия и БГ. Цените в хранителните магазини при нас са с поне 20 процента над немските, режийните сметки и услугите се доближават доста. Бих казал, че с 1500 евра ще живееш по - качествено там, отколкото с 3000 лв. тук.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 503b368c36
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Трябва да си чисто луда да се върнеш. Ако толкова няма работа по специалността си намери друга, дори и малко по-ниско квалифицирана да е. Със сигурност ще живееш 100 пъти по-добре от бг с 500 еврака заплата и 400 наем и по-скъпа храна. Аз за пръв път чувам за човек да не може да си намери работа в Германия. Замисли се дали причината е в самта Германия. Просто никой не може да ме убеди, че в Германия не мжое да си намери работи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: bf0f7d2669
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   "ще трябва да се разделя с приятеля си и да зарежа всичко, за което се борих толкова години. "

То не е ли едно и също? Имам предвид - явно всичко което си постигнала там толкова година е прител който те издържа. И явно толкова го обичаш, че питаш случайни хора в интернет, дал да го зарежеш, за да работиш в апогеят на западният аутсорсинг, буквално най-мразената работа във всяка бяла държава - кол център... Каква дилема наистина...

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 43cba07c7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Няма срамна работа, много българи в Германия и Австрия дори не знаят език много добре, работят като болногледачи, чистят къщи, детегледачи. Ти защо не си намериш такава работа, докато не си намериш работа по специалността или друга работа, която ще те удовлетворява? В Германия е 100 пъти по- добре, отколкото в България! Ако аз бях здрава, тъй като си имам здравословен проблем, който ми пречи да работя каква да е работа, щях веднага да замина за Германия или Австрия!

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0f30740b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Не знам каква работа точно искаш…. С икономическо образование спокойно можеш да станеш счетоводител и то на Българи без да се занимаваш с тъпите немци. И аз живея в Северна западна страна и тук е пълно с Българи работещи като самонаети търсещи Български счетоводител. Вече, ако искаш да си в някоя немска фирма и да си мениджър по продажби забрави! Западняците няма да ти дадат парче от баницата. Там си ги дават тия позиции на свои. Казваш Колцентър в България? Че това си е работа за общаци. Я си помисли къде е по-добре да бъдеш общак? В България или Германия? За камериерка бих те взели във всеки хотел в Германия. В кухня да помагаш също. И ще изкарваш доста повече от 500 евро на месец. Е няма да седиш на стол и да бърбориш…… Ще ти се поти гърба. Но с течение на времето могат да излязат други по-добри възможности. А и седенето в къщи ще ти се отразява по-зле на самочуствието от колкото да си чистачка някъде. За социалния живот и да бачкаш не очаквай да е по-богат от сега. Немците са студени и живеят стерилно. Имат и предразсъдаци за нас и ние се вписваме сред тях. Ако няма други българи покрай теб или близки до нашата култура не очаквай нещо да се промени в тая насока. В България имаме повече причини да се върнем от колкото да останем на чужда земя. Проблема е чисто икономически. Ако имаш база имот в, който да живееш и някой лев за собствен бизнес веднага се връщай! Ако ще живееш под наем и ще работиш за някой стой си в Германия.














Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: d2270f4026
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Без работа, без социална среда, на 30 г. деца нямаш.... та не разбирам за това ли точно си се "борила толкова години"???

В Германия имаш "предимството", че дори ако си живееш като циганка - не работиш, а висиш на помощи и заеми - нямя да гладуваш. У нас ще трябва да работиш.

Друго щеше да е, ако бяхте семейство с приятеля ти. Според мен така трябва да му поставиш въпроса. Немският социал е добър. Раждаш набързо две деца и хем ще си щастлива, хем без финансови затруднения.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0f30740b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   16 Такива глупости каза, че се чудя да смея ли или да плача. Социалните помощи в западните страни не са стандарт на живот, а средства за оцеляване. Тук където съм аз социалните помощи за семейство са колкото една минимална работна заплата 1530 евро. С надбавки за деца и здр. осигуровки можеш да стигнеш и до 2000 евро. 2000 евро за четири членно семейство на запад са колкото да оцеляват буквално. А в Германия социала е по-малко. Да нямат да ровят по кофите. Но, ако да караш колело да носиш втора употреба дрехи и да ядеш предимно макарони и ориз и да гледаш телевизия по цял ден за теб е живот без, , финансови затруднения, , за повечето хора е мизерия. Има и една друга подробност, че ако не си немски гражданин, почти сто процента е, че нямат да ти дадат достъп до тяхната социална система.

Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 8514a66bb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Виж, ходила съм в Германия и Австрия няколко пъти за по месец. Не мога да си представя да живея там, не знам и хората, които са емигрирали там как успяват. Адмирации за психиката им! Знам, че доста добре платени там са лекари и медицински персонал. Може би зза това ти е трудно да намериш работа, защото образованието ти е в друга сфера. Въпреки, че не съм живяла там дълго, мисля че за тях винаги ще си чужда и никога няма да ти дадат добра позиция. Не, че тук е лесно, но поне си у дома... Помисли също дали един ден не би искала децата ти да говорят български. Аз лично искам. Обичам родината и езика си. И сега минусите:
Тук наистина е много скъпо. Двустаен в добрите квартали в София е между 800 и 1000 лв и говорим за приличен, не за лукс. Трябва да взимаш минимум 2000 нет, които ще ти стигат за наем и сметки, което за мен е оцеляване. Мислила ли си за вариант, в който той да дойде и да пробвате тук?
Според мен щом си стигнала до там да го мислиш е по-добрре да се върнеш.
За децата какво да ти кажа.... Не си единствената сама на 30. Многоо мои приятели и приятелки са сами на тази възраст. В момента да намериш точния човек е доста трудно. Идеята ми е да не живееш за това какво ще кажат хората, ако на 30 си сама.
Тук немският език е добре платен, но го използвай в друга сфера, не в кол център. Работила съм и е голяма мъка, много напрегнато. Рядко се издържа повече от година на подобна работа. Разгледа други пози с немски, където няма да имаш контакт с клиенти или поне не в кол център.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 0ff7bfdd87
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   В никакъв случай не се връща. Който може, трябва да се спаси оттук.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 4487235166
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Никога и за нищо на света не се връщай! Върнеш ли се, ще съжаляваш! Тук ще се подиграят с теб, ще ти разсипят нервите и накрая я получиш и половината неща, които са ти били обещани на интервюто, я не. Защо мислиш, нямат никакви проблеми дали имаш или нямаш квалификация? И им стига някакъв немски на следно ниво? Защото всички са избягали от там и вече трудно намират хора, които да излъжат. Наистина ли ще се откажеш от живота си и от любимия си заради някакви дребни мошеници, които ще ти провалят живота? Не случайно и тук има толкова теми в "На работното място" в които хората споделят горчив опит с българския фирми или с чуждестранни фирми, но управлявани от българи. Страшно много ще съжаляваш!

 
  ...

...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 768b60f0cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Номер 6!!!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: e3cfdd68d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   А бе не говорете така сякаш Германия е прекрасно място за живеене. Ужасен климат, мрачно, нулев социален живот. Не бързайте толкова с приемане на Еврото тук, има време. Пълно е с мигранти, които правят каквото си поискат..

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 46ef1a1b60
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

23.   И колко ти предлагат в кол центъра? Едва ли е повече от 3000 лева в София, с тях дори задника не можеш да си избършеш. Не бъди глупава, тук цените и стандарта са същите или по-високи от Германия, не си заслужава връщането. Вече двама мои познати така се заблудиха като теб и се върнаха да работят с език в кол център - вече са на розови хапчета и без очи от блеене в компютъра по 8-12 часа без почивка. И това са хора под 25-годишна възраст. А и злобата тук ще те смачка. Не си живяла като възрастен човек в България, затова не можеш да оцениш Германия.
Ж23

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 4d5e1700e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Здравей, не си заслужава, особено след като знаеш немски, там ще имаш доста повече възможности. И аз съм на 30 години, само че в момента уча немски и нямам търпение един ден да мога да си упражнявам достойно професията, в сферата на репродуктивната медицина. Успех в решението и дано да не съжаляваш!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 6e8757f92e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   А защо не пробваш някъде в Централна Европа - Чехия, Словакия, Унгария например? Те са по-близо до нас по култура, особено в Словакия и Унгария, Чехите малко са като немците поне в Прага, в Чехия и Словакия езиците са близки и с немски можеш да си намериш работа в голяма западна фирма.

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: ca6d710074
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   В момента тече дело срещу телефонисти от кол център, които ще бъдат екстрадирани в Германия и съдени там. Обвиняват ги в измами, а те само са предлагали продукти както им е било нареденк
Не се връщай, бори се, настоявай, че си мотивирана да работиш и си търси работа, свързана със специалността ти.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 60d0aee470
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   Кой луд ще се върне в България? Почвам да си мисля, че нарочно някои "патриоти" лъжат хората. В България от седмица на седмица става все по-зле и по-зле. Това, което си мислите, че помните и, че бихте намерили тук когато се върнете, е илюзия. Хората тук се чудят как и къде да избягат. Отчаянието и негодуванието убива хората. Поне повечето. Естествено мутрите си правят каквото искат, получават всичко и са си много щастливи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 096a0cbf7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

28.   27 пълни глупости говориш. Скъсали сме се да се чудим къде и как да избягаме. Говори за себе си. Ти си отчаян и негодуваш. Моето семейство и всичките ни близки и познати в момента си планираме лятото, правим резервации за екскурзии, море и почивки. А всички сме съвсем нормални хора на средни заплати.
А пък номер 23 направо ме уби - с 3000лв. и задника не можело да си избършеш в София. Абе тая кока дето я смъркате всеки ден ви ограбва парите и ви замъглява мозъка бе. 3000лв. Няма да те направят богаташ, но ако не можеш да се оправиш с тях, че и да ти остават, значи просто не можеш да смяташ.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 0e6d2de6ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Е всякакви утайки без клалификация как си намират работа в Германия? Аз ако съм ще се хвана какво да е. Клалификации няма да споменавам. Да си зарязвате мъж/приятел ако всичко между вас е ок заради една работа е глупаво. Работа се намира по-лесно от свестрн партньор

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 6e8757f92e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Пробвай в Атина - много по-красива е от София.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: b9cb960b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Работа в софийски кол център не е подходяща за човек, завършил немски университет. Не се залъгвай по заплатата - първо, не плащат чак толкова много, второ - София е вече по-скъпа от Германия. Цените в Лидъл тук са с 50% над немските, отделно и наемите не са ниски. Качеството на стоки и услуги е отчайващо ниско, цените високи, всичко около теб мами и лъже, а градът е тотална кочина заради презастрояването, автомобилите, неподдържани улици и боклуци навсякъде.

София си заслужава, ако си програмист с заплата 7000 лева нетни - тогава ще имаш приличен стандарт и парите донякъде ще компенсират мизериите, на които ще бъдеш подложена ежедневно.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: bb3419825d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Авторката,
Как така си на 30, завършила образование и не можеш да намериш никаква позиция? В коя провинция си? Кандидатстваш ли навсякъде, тоест и извън твоят град/ провинция? Стажове / Werkstudent не си ли правила? Ако не си, най-вероятно затова не те взимат никъде. Трябва да кандидатстваш за стажантски позиции за да натрупаш опит. Друго, което можеш да направиш, е да си потърсиш временна работа по специалността в България или дори някъде другаде в Европа (Чехия, Полша и т. н). Половин до 1 година ще сте в отдалечена връзка с гаджето, тамън ще разбереш дали наистина го обичаш и това е твоят човек, ще пътувате повече да се виждате, а ти ще натрупаш опит и повече самочувствие. Говори с гаджето, ако те обича наистина, може дори да се навие да се премести за няколко месеца, за да сте заедно. Той с какво се занимава? Не може ли да работи отдалечено?

Сигурна ли си, че CV-to ти е добре направено? С професионална снимка, която е задължителна в Германия? Едно време в университетите имаше безплатни кариерни форуми, където проверяваха CVТа, правеха се тест интервюта и изобщо се даваха ценни кариерни съвети.

Успех!

ПП Завършила съм същото като теб в Уни Манхайм и се върнах в България защото така исках.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker