Преместване и работа в Белгия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121160)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Преместване и работа в Белгия
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 1219 пъти
Здравейте,

Жена съм в ранните 30г. Получих предложение за работа в една от големите 4 (big4) в Брюксел. Заплатата, която предлагат е около 2500 Евро чисто, като реално е умножена по 14 (дават 2 месеца бонус). Чудя се дали да приема, тъй като ми притеснява, че ще трябва да търся и живея на квартира сама, нямам познати там, а и като махнем разходите за квартира, заплащането е почти същото на това което вземам тук (тук работя от вкъщи и нямам такъв разход). От друга страна пък тук се чувствам в застой, и не знам какво бъдеще имам на сегашното си работно място и не виждам по-добри възможности за развитие. Там ще имам възможност да се запозная с нови хора и ще е някаква промяна. Честно казано, кариерното развитие не ми е приоритет номер 1 в момента, по-скоро искам спокойна и стабилна работа без напрежение, да срещна подходящия човек и създам семейство. А там май се очаква от теб да работиш повечко часове и дали ще имам по-голям шанс да срещна подходящ човек ( не че тук съм го срещнала)? От една страна ме е страх, че няма да съм близо до семейството ми тук, не дай си боже нещо да се случи и няма да мога да реагирам своевременно, от друга страна ме е страх да остана и тук и да тъпча на едно място. Чудя се дали там ще ми потръгнат нещата, дали ще ми хареса живота там?

Как бихте ме посъветвали да постъпя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: e1a6643791
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   И аз пробвах да емигрирам там на същата заплата към единствения център за нанотехнологии в околните няколко държави (след завършена магистратура, инженерна специалност със златен медал тук). Въпреки, че ме въртяха целия ден с интервюта (все едно кандидатствам за шеф на полет в НАСА), накрая един фосил (с който дори нямам общо - някакво админ шефче), след като повече от час не можа да ме изкара "тъп" с долни въпросчета, ми каза директно, че съм изглеждал "млад" (ако се обръснеш да покажеш, че държиш на чистотата, вкл. тази в работната среда - си "твърде млад", ако пък не се бях обръснал, щеше да му се видя "не на ниво" за работа в чисто помещение... ). Останалите (по-млади, т. е. <50г. ), с които се запознах и ме интервюираха ме харесаха, но фосила имаше тежката дума. Получих и обиколка, която останалите кандидати не бяха, понеже единият от преките ми ръководители много се впечатли от презентацията, която бях подготвил да им покажа (фосила така и не присъства). В крайна сметка, излиза, че едва ли не от моята позиция зависеше планирането на научните дейности с месеци за напред и трябва максимално да се оптимизира времето за ползване на скъпото оборудване, така че да устройва както частни фирми (освен вътрешнофирмените потребности), така и разни специализанти/докторанти от цял свят, които бяха там. Няма събота/неделя - винаги си на разположение ако стане нещо. Останах с впечатлението, че някои бачкат за същите пари, но пържат картофки в градчето и грам не си дават зор. Бях готов и на такава простотия, въпреки хронични проблеми, само и само да имам някаква възможност да се развивам и евентуално да си изкарам една задочна/самостоятелна форма на докторантура по нещо, което харесвам и се води "стратигическо" за справяне с климат и цялостното развитие на човечеството в близките години. В крайна сметка, мен не ме взеха (въпреки че не беше нужно да издават работна виза, все пак за какво сме в ЕС, ако не за това), а беше пълно с разни араби, африканци, че даже и китайци, които нямаха особено начетен вид, а в същото време са се занимавали с тях да им оформят документи и т. н... Почти не видях в тази фирма каквито и да е източноевропейци, и това беше достатъчно да си направя съответните изводи за "партньорите" ни. След 2 месеца ми се обади ЧР и ми каза, че всички интервюиращи (5-ма) освен фосила са ми дали "да", но какво от това... Беше му и голям проблем, че съм само с Английски (Руския си го спестих от резюмето по обективни причини още през 2019г. ), но без познания по Холандски (не е като да беше нужно, работейки с хора от цял свят). Понеже градчето беше студентско, успях да видя доста студенти и останах със смесени чувства - по-уредено им е, но в същото време се насилваха да изглеждат щастливи и безхарактерни (като клонирани на конвейер). По-възрастното население не се открояваха много от Софиянци - неотзивчиви и гледаха пренебрежително към останалите.
Не знам какво имаш в предвид под "big4", но не се надъхвай особено от подобни определения. След като имаш работа вкъщи, предполагам, че е нещо свързано с програмиране (моята специалност, уви, не става за стартъп от мазето). Не бих казал, че си струва да емигрираш, ако си с такава професия, освен ако не искаш да обикаляш света. Конкретно за Белгия, времето там е наср*но - май месец отидох и беше студ, мрачно и влага, все едно си на морето тук през март. Данъчната система е прогресивна и почти няма разлика дали си на ръководна позиция или добре платена стартова такава (нещо от порядъка до 50% отгоре, но според мен изобщо не си струва натоварването).
Сега се преквалицифирах с един куп акредитирани и (уж) международно-признати сертификати понеже нямам възможност да следвам отначало и се оказа, че пак не може да се работи с тях на този прост континент, изостанал с векове от към администрация спрямо Северна Америка и Азия. Уча си сам Японския и се изнасям на есен, защото поне там ми признават всичко, а и не вярвам да са по-назад с нещо от Европа. Навън винаги ще си емигрант, но проблема е, когато си такъв и в собствената си държава. Като цяло съм крайно разочарован от този континент, вкл. от България, но не виждам какво лошо има за теб тук при положение, че имаш стандарт на живот, противоположен на моя.
П. С. да изпреваря разни последващи коментари от типа "ми програмирай и ти":
Първо, завършил съм програмиране в "елитна" столична гимназия и не ме влече, а и ми вреди здравословно. Второ, не е нормално една икономика да се фокусира само върху това. Трето, нали вече не е комунизъм и имам право да излеза навън - може и да не искам да живея тук.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: aed99eebd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Аз съм от 20 години на Скандинавието, където не е много по-различно от Белгия. И да много хора в чужбина си мислят, че е по-лесно от България, но не е точно така. Аз исках българка за жена, за това отидох до България и си взех българка. Ако ти искаш българин, там трудно ще срещнеш. Жена ми е от сравнително скоро тука. Работи си същото като в България, но се оплаква от натоварването. Сега до като посвикне я карам с колата или мотора на работа, но съм и купил колело тука основно се предвижват с колелета. А ми въобще не и се кара колело. Днес отиде до едни клиенти на 15 минути с колело, почна да се оплаква свят и се завило, изморила се. Мнението ми е, че българките сте си глезени мамини и татини и малко от вас устискват на напрежението в чужбина. Да тука напрежението е повече. За 20 години видях много българи, които дойдоха тук и след година макс се върнаха, защото не им се учеше езика и работата им идваше в повечко. Но щом си в застой в България, пробвай на вън.











Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 31b75633e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   2500 евро в Брюксел е буквално мизерия. Вече си прецени дали работата си заслужава. Там сравнително лесно ще си намериш някой льохман. Женската конкуренция там е слаба.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 2bfb3f77ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Поздравявам те за мисленето - смело напред към Белгия и няма да погледнеш след това към Панелистан. Може да се върнеш след време, но след като си създала контакти и натрупала сериозен капитал, а и трябва да слушаме вътрешния си глас, защото именно той се оказва прав в повечето случаи. Трябва да си следваме пътя, който ни е отреден от съдбата.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: f7da5aa904
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Здравей! Не се надявай на много познанства с белгийци. Много студени хора са, не излизат, жените и мъжете да и доста ревниви. Изобщо е трудно да завържеш контакти с белгийци, с чужденци, които живеят там, можеш да. Отделно не е красива страна, по-скоро депресарска. В България е хиляди пъти по-добре. Ако и тук си доволна от заплащането си к ще пестиш горе долу еднакви пари, по-добре си стой тук. Винаги можеш да си вземеш отпуск и да излезеш от града за няколко дни, за да се рефрешнеш, но в Белгия бързо ще изпаднеш в още по-голям депресия и застой.

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 1eb181ee53
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не си струва напрежението и несигурността за тези 2500 в Белгия. Като платиш квартира и други разходи, ще се окаже че само си губиш времето за да правиш тях богати с твоя труд и време. Огледай се повече тук за нещо хубаво. И мъже и работа има навсякъде.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 97de917cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Най-вече трябва да решиш къде искаш да живееш и какъв да бъде начинът ти на живот.
Дали искаш да си в България или в чужбина, дали искаш да си до близките и приятелите и дали би се чувствала добре в нова среда. Иначе докато не по живееш не знам дали може да прецениш дали ти харесва или не.
Аз съм живяла в малък и в средно голям град. В момента живея в столицата. Като доходи взимам същото, което взема и преди. Но начинът на живот е различен.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 66baa35cf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   И според мен 2500 евро са малко за Белгия.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: b3ea77f8b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Става, но ако работиш дистанционно от всяка точка на света, депресарска страна е. Швеция поне е красива.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 5ef02aed60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Здравейте! Първо, благодаря ви за коментарите, със сигурност е полезно да се чуят различни гледни точки.

Като цяло тези дни трябва да ми направят финална оферта и се надявам да има подобрение в заплащането. Другото което ти дават като доп. бенефит е фирмена електрическа кола, която може да използваш и за лични цели, която е доста готина м/у другото:)

Иначе ако приема, обмислям да се преместя в Льовен, офисът им е в Брюксел, но мисля че няма да се наложи да ходя повече от 1-2 пъти в седмицата. Екипът им е голям и имат доста хора, които също са се преместили отвън, така че се надявам да създам приятелства от там. Тук живея в средно голям град и нямам толкова социални контакти и като цяло не излизам почти никъде освен да тренирам или да разходя кучето (което трябва да взема с мен ако се преместя), но не бих се преместила в София например, по-скоро ако остана обмислям да събера пари и да си купя апартамент (на кредит) някъде на морето във Варна или Бургас. Иначе съм учила и живяла известно време извън България, така че имам някакъв опит с живота в чужбина.

Та така, след финалната оферта ще премисля отново внимателно и ще взема решение:)

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: c694ece959
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   1 съм, за Льовен говорих и аз, но не исках да го уточнявам понеже ме натоварва само като си спомня какво злобно старче беше тоя тип. Сега остава да се окаже, и че фирмата е imec... Като уточних локацията, в този град няма какво да се прави - обикаля се диагонално за 20 мин на колело. За мен всичко над Австрия е потенциално една прогизнала дупка, която дори и слънцето не я огрява. Ако имаш хронични проблеми, бъди на 120% сигурна, че ще ти се обострят там поради влагата. Отделно, храната им е боклук - няма нищо подобно на традиционната храна тук. Ядат по-скоро някакви пържени боклуци, тип Американска мечта, само че приготвени от араби. Има и доста китайци, които въртят "японски" ресторанти и ти сервират сладко-кисело суши... Понеже бях там само за интервюта и предпочетох да ям разни боксове от кварталните магазинчета, отколкото по ресторанти/кафета. На 3-тия ден (на тръгване след интервютата) не издържах и се принудих да си взема някакво телешко в мазен и гнусен сос за 50 евро (да, толкова ти струва това еднократно "удоволствие" за сетивата) от едно малко ресторантче до ж. п. гарата, която прави връзка с летището в Брюксел. Общо взето, не малко хора сме ти описали какви са и белгииците и парите за какво ще ти стигат там, но ти си решаваш. Ако бях на твое място, щях да гледам Италия, Испания или Франция (ако непременно "трябва" да е в рамките на тъпия ЕС). Все пак, съм им благодарен, че ми дадоха възможност да видя със собствените си очи що за стока са. Ако се информирах само от медиите тук, мнението ми щеше да е съвсем друго. Бумърите там са откърмени с пропаганда от студената война, вместо с майчино мляко и не си прави илюзии, че ще се разбираш с тях (дано не ти се и налага в работата). Поставиха ме в ситуация, да се чудя дали да ме е по-гнус от немската или българската ми жилки. Няма значение, защото явно не се вписвам и на двете места, но поне си намерих призванието и съм само на 1 езиков сертификат от новия живот. Успех!

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 3e2b9f0427
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   На мен да ми предложат не бих се замислила. Не пропускай шанса, втори може да няма. Щом имаш такова преложение могат да ти помогнат и с намирането на квартира. Със сигурност няма да е по-зле оттук. Аз бих си събрала багажа на часа. Това си ми е мечтата Или от фирмата, в която работя да ме комадрироват някъде и след това да се установя завинаги там.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: b3ea77f8b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   10 Варна и Бургас са супер банални, препоръчвам Атина - хем е мегаполис, хем е до морето.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 5ef02aed60
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Хора,

Ще откажа. Днес пак прочетох офертата, и се оказва че по закон в Белгия, за да може да ползваш 20 дни отпуска трябва да си работил там 1 година. Т. е. за мен няма отпуска 1вата година, освен някакви 5 дена компенсация. На мен ми звучи ужасно това.

Ще чакам нещо по-добро.

Авторката

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: aed99eebd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   25 дена е отпуската и в чужбина и в България и то след изработена година. Което е нормално, понеже тя се начислява върху изработеното. Не можеш да почнеш и след два месеца, ало шефе дай ми отпуска. И неплатена да искаш хората където и да си ще те изгонят. Хората искат работници, а не отпускари. Абе я си стой в бегето при мама и тати и на хранилка при сегашния си работодател. Пък си чакай нещо по-добро. То до тогава може да си на 45 стара мома с наднормено тегло и няколко котки за компания в къщи и на някоя друга по-ниско платена и натоварваща работа.

Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: b3ea77f8b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   В чужбина само ако стана модел, актьор, певец или съм на държавна служба. Другото е къртовски труд за смешни пари, не си заслужава.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: eb6eb7fded
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Брюксел е центърът на престъпността в ЕС. Обирите са ежедневие, има квартали в които полицията даже не смее да стъпи. Шансът да те оберат в метрото е бих казал 1 към 2 при всяко излизане. Отделно е пълно с радикализирани мароканци, алжирци и всякаква друга паплач от Конго и бившите колонии. Целият им център е осран и опикан от разни клошари, които на тълпи спят по улиците. Отделно разходите за живот - въпреки, че София поскъпна значително последната година, там все още цените са с 50%-100% по-високи. Данъците им са най-бруталните в Европа, достигат до 60% за неженени хора без деца.

За 5000 лева чисто (6000 да са ако са 14 заплати) не бих си и помислил да отида там. В Биг 4 се бачка по 60-80 часа, тази заплата е пълна експлоатация. Щ есъжаляваш горчиво, ако отидеш там.

По-добре си потърси нова работа в София, ако искаш промяна. А щом си момиче на 30 е крайно време да мислиш за семейство и дете. В България ще намериш много по-лесно човек, отколкото там, с двойно работно време и разни сухари-костюмарчета за колеги.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 5ef02aed60
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Благодаря на всички за коментарите. Отказах, ще мисля други варианти.
Авторката

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker