Заради това ли беше всичко?! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Заради това ли беше всичко?!
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 1412 пъти
Учиш в чужбина, а там където бях сериозно се учеше, даже колеги китайци от университета трудно издържаха на напрежението и напускаха, а знаете те колко са упорити.

Аз издържах, макар, че чак си съсипах здравето от стреса покрай изпитите. То са гръмки изказвания, то е "България те иска! ", а накрая се връщаш тук и разбираш, че ако не си ИТ или доктор не можеш да си намериш добре платена работа без връзки.

Да, кол центровете горе-долу добре плащат, но това работа ли е да ти засичат колко време ходиш до тоалетна и да те псуват някакви малоумни реднеци, едвам завършили гимназиално образование от селата в Западна Европа или Америка? А пък и системата им е една тъпа - хората ни звънят да правят резервации в хотели в САЩ, Англия, Франция, Германия и Канада, а ние сме в София! Питат ни за това какви са стаите, каква е храната и трябва да си измисляме глупости и съчинения по картинка, буквално ги лъжем, защото данните в системата ни може да не са актуални.

Смених няколко работни места и навсякъде само ентри левъл ме допускат, циганят се за заплати и говоря не само за български фирми, а и за уж международни корпорации. Затова ли беше всичко? Нима човек скъсал се да учи в чужбина заслужава такова отношение и да работи нещо, което в Америка го работят хора със средно? А и аз исках да се върна, плаках по родината, но се оказва, че е хубаво място само докато си ученик и не ти се налага да работиш. Поработих и в чужбина и макар и не идеално такива завистливи и нагли шефчета като тук никъде не видях.

Тук е хубаво само за разни връзкари с уредени високи постове, ИТ-та, някои доктори и политици.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: fcfe9b3afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Моите съболезнования, че си се излъгал да се върнеш... Аз заминавам по-късно тази година и не обмислям да се връщам. И аз си разсипах здравето да излеза над връзкарите и плащачите в университета (завърших този с най-висок рейтинг за инженерната си специалност тук) и накрая не ми дават да работя дори в кол център (въпреки сертификат за език с С2 ниво), защото от ИТ-питеци и крипто-милионери няма материална база за наноелектроника, а Европейските "партньори" кринджват като се появи някой от Булгаристан да им вземе местенцето (колкото и те самите да не го искат поради многото стрес и ниското възнаграждение). Преквалифицирах се с признати сертификати за преподаване на език за 1 година (нямам още 4 да си губя в глупости с остаряла филология), които се оказва, че тук (и в Европа) не се признават. В същото време, някоя мякаща лелка, която извинява отсъствия на автопилот, ще я държат до пенсия, но няма да вземат някой, който да подготви бъдещето поколение със съвременна методология на преподаване и практичен опит в самоподготовка и вземане на изпити (от първо явяване), които се изискват за прием от топ университети в света. За справка, в Азия (Южна Кореа и Япония) се избиват за такъв човек и плащат в пъти повече от подаянията тук. Като добавим и токсичните хора, с които едно приятелство не може да се завърже (да не говорим за връзка, защото попадам в категория "мамин" на всеотдайните, всеможещи и безкрайно красиви нашенки), единствено съжалявам, че не предприех подобно решение много по-рано. Казвам ти, все по-зле ще става. Ориентирай се да се върнеш обратно или направи като мен и се преквалифицирай с нещо за кратко и пак се омитай на някъде, където не въртят подобни садо-мазо кампании за доброволно постъпване в модерно робство и доживотно унижение от разни мутри и вечни бизнесмени.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: dd0605ca5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Пропусна зъболекарите. И те изкарват доста.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 83ed16b15d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   То и в ИТ вече е само с връзки. До някоя и друга година и там ще се заформи сериозна безработица, както навсякъде.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 771b2b3977
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Добре платена работа, без връзки, казваш... за кой бранш стана дума? Развива ли се той у нас? Току-що завършил, без стаж, няма как в началото да очакваш и голям доход, за съжаление. Започни работа по професията си, ще се ориентираш в последствие, млад си, мобилен си, работа има, споко.

1,
под всяка тема мрънкаш бе, човек, това не е мъжко! Ситуацията ти в живота, днес, е резултат от твои, явно грешни избори на училища, университети и местоживеене, а също и грешно мислене, но не виждам смисъл да обяснявам. Само пример давам- също съм инженер, но и средното ми е същото, съвсем без връзки направих кариера в България, сега в чужбина, но се връщам. Така че няма значение къде си, който е успял в България, ще успее и в чужбина. Сега си се запътил към Япония, що не вземеш да прочетеш повечко за държавата и обществото, вместо да гледаш само фиша за заплатата, евентуално? Отлични оценки нищо не ти гарантират, а и никой с нищо не ти е длъжен, камо ли да ти постели червено килимче. Успех и на двамата!

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 7f2dfded54
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Ами, за съжаление това е положението у нас. 95% от хубавите позиции са за връзкари и парашутисти. И като казвам връзкари, нямам предвид кадърни хора с образование и опит, които са заели дадена позиция с помощта на определени свои контакти. Не, тук говорим за пълни некадърници, от които нищо не става, но биват спускани на висши мениджърски позиции.

 
  ...


...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 0cf1e202ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Всеки сам избира своя път. Заложил си на куц кон, и го приеми гордо като мъж и продължи на пред, от колкото да ревеш като стара баба. В колценторовете не те устройват условията, на друго място парите, на трето шефовете…… От 20’години съм в чужбина, и само ще ти кажа, че тука натоварването и изискванията са много по-големи от в България. През годините видях много българи, които не устискаха повече от година на напрежението и се прибраха за родна майка България.

Чингис Хан-Скандинавеца

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 16189c60b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Не вярвам, че наистина си се върнал заради парите, както искаш да го изкараш. Едва ли не, че си очаквал нещо кой-знае какво. По-добре се запитай защо си избра този предтекст в този момент, защо решаваш да се самозаблудиш с това, кое твое очакване те е разочаровало Мислил ли си, че като се върнеш ще си принц тук? Оказа ли се, че хората тук са свинкали на повече трудности и имат по-силен характер като тяхно последствие? Оказа ли се, че ти завиждат леко за познанията и не те допускат лесно до места? Аз например се върнах с пълното съзнанеие, че отивам на по-трудно, диво място, където пътищата на развитие са проправяни с подръчни средтва... Кой ккато може, каквото е чул... И може би затова не сужалявам, ами напротив, чувстам се щастлив, че съм в своята къща, не в чужда...

Не се вайкай, тук има много повече предимства. Парите не са всичко. Времето е.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: daa7a246bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   1, мисля за докторат в чужбина. Да си далеч от родината боли, но да работиш работа тип офисен планктон без база за увеличение на заплатата и издигане в собствената си държава и град боли още повече. Още повече, че съм от София, където уж небето било таванът и такива митове и легенди. Не, че и в чужбина някой чака за мен да разстели червено килимче, но има страни, където уни преподаваталите са по-добре платени от кол център агентите. При нас в БАН заплатите са смешни.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: daa7a246bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   4 имам доста стаж, включително в две Топ 100 гиганта в чужбина, у нас в тях обаче има само позиции за програмисти.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: fcfe9b3afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   4, Явно не си инженер по специалност, за която необходимата материална база е била приватизирана и разпродадена на парче - чудесно (за теб). Избора ми наистина беше грешен - вярвах в някаква евро*ейска солидарност и равен шанс с останалите да се развивам по специалността си (ако не с оценки, то с какво друго да продължиш от магистратура на докторантура в псевдонормална държавичка? ), а получих един сополив фосил-расист за интервюиращ в прогизнала Белгия, само на някакви си 25км от змийското гнездо, което ни прожектират по медиите като център на вселената.
Не съм прочел само фиша с заплатата, а съм научил и езика на работно ниво. Имам и оферти за работа, които никой тук не ми е отправял и благодаря за "загрижеността". Иска ти се да ме изкараш някакъв лумпен, но при тези факти, по-скоро проблема е в друг/и.
Явно това е естеството на демокрацията - навън си добре (отнасят се с теб като с човек), а "сънародниците" в държавата ти те правят на парцал. И аз няма да се впускам да ти обяснявам как "изборите" на много хора са в следствие от глупостта на други, а самите те не са имали право на собствено мнение... Само да добавя, че доста от инженерчетата тук минаваха метър и покрай малка група, които правят всичко по упражнения, протоколи и курсови работи. Мен лично са ме карали да влача един, който не можеше една х-у графика да начертае, мерни единици нямаше за нищо и въпреки това и той е дипломиран "инженер". Няма да се учудя и той да е вече със собствен бизнес, постигнат "напълно сам".
Далеч не съм съгласен, че ако успееш тук, автоматично си успял и навън, но както и да е... Япония с нищо не отстъпва на Булгаристан, че даже и на целия Еврог*йски съюз накуп. Успех с бизнеса и подбора на кадри, защото както сам виждаш, тези с "едните" оценки (Автора, аз, и много други висококвалифицирани) се изнасяме понеже и ние на никой не сме длъжни (не само някой към нас). Дано само след заяваката си не се появиш за някоя друга минута в "България (не) те иска" в някой чужд град за да приканваш хора обратно в кочината за доброволчески труд в токсична среда, в която задължения имат само те.

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: ce0bcacad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   То в чужбина умрели да вземат някой от България :D Само за чистене на кенефи и миячи на чинии. Ще си в някоя дупка с още 20 ангала. И най-лошото тук е по-добре от емиграция. Ама някой дръвници си мислят че като отидат ще смаят чужденците с дипломките си. Припадам от смях. :D

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: ce0bcacad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   4 - Не си струва да си губиш времето да им обясняваш. То ако бяха много кадърни нямаше да хленчат. Само като им видиш изказа - "офис планктон" - и ти става ясно че това са хора изтъкани от злоба. Ще ги посрещнат с бълкица и дрян в чужбина :D Там умират за загубеняци от Източна Европа. Ама нищо де, да се махат. Така се отварят повече възможности за другите хора. България няма нужда от подобни индивиди.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 2a0cf197d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   10 защо не пробваш да запишеш докторат в чужбина, има държави, където доктората е все едно работа, те ти плащат, но ти си го изработваш. Вярно, отнема цели 5 години, но после можеш да станеш преподавател, а и скандинавска заплата, макар и като за докторант не е лоша оферта. Всъщност от всички българи в чужбина най-добре сякаш са точно тези, които са преподаватели по университетите. В академичните среди като цяло хората са по-либерални и по-лесно приемат хора с различен етнос от тях.

Да, не са толкова големи заплатите в университета от колкото в индустрията за инженерите, но в Европа май само това е шанса за един българин. Другото е ако е свръхталантлив в изкуството и пее в операта във Виена примерно. Всички други възможности са копане по нивите, бране на портокали или най-много къл център в Атина или в някоя бивша соц страна.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 9fd517664b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   1,
аз бях човекът, който пишеше протоколите да упражненията, за съжаление само двама бяхме завършили техникуми преди това. Може да имаш инженерна диплома, но ако преди това не си учил същото, а гимназия примерно, след завършване на университета нивото ти е на гимназия, сори. Под въпрос е ти какъв инженер си тогава.
Да, равен старт имам с местните, в една скандинавска държава работя, признават ви всички дипломи. Ти даже и държавата не си проучил предварително, къде си си юрнал в Белгия? !
И въобще, ти и автора- абе хора, вие учите висше в чужбина само за престиж ли? ! Интересува ли ви пазарът на труда, възможности за реализация и т. н.? Как сте си избрали специалностите? Авторе, ти за какъв си учил, ще споделиш ли?

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: fcfe9b3afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   14, В скандинавска държава с или без езика им? Те навсякъде в Европа "признават" образованието, но дали ще отпуснат мястото е съвсем друг въпрос. Въпросната работа в Белгия имаше езиково изискване единствено Английски С1 (С2 ми е) и след като съм я видял публикувана в сайт за обяви, преценил съм, че покривам останалите изисквания (след като ме викнаха на място няколко дни, платиха транспорт и хотел, сигурно и те са били на това мнение). Фирмата е международна, там е щаба, няма вид като да фалира утре или в близките 10-на години... Отделно съм направил една проста сметка дали ще мога да оцелявам на посочената заплатка... Какво повече има да ѝ "проучвам" на държавата..? Ти някакви задълбочени културно-исторически анализи ли им правиш? Иначе там бъка от африканци, араби, индийци и китайци, но и БГ ще стане същата дупка (даже и по-зле) благодарение на льохмани като 11 и 12, но ваша си работа.
Като вас никой отвън не ви вика за нещо различно от изброените дейности (чудно защо), не значи че това е общовалидно за всеки. Като е толкова "нищо" работа с дипломи и оценки, защо вие не сте направили "поне" толкова? Оценките са "нищо" заради льохмани като вас, които излизат вишисти на килограм за успешно преписана дипломна работа (имаше и такива, които дори не знаеха какво презентират, но ги пускаха) или по още по-краткия път - директно от принтера без да шляпат 4-5 години по кабинети (че времето ви е много ценно), а не понеже вие сте някакви гении неземни.
Техникума си е техникум, и да завършил съм го. От 5-те години там ги изкарахме същите неща точно за 2 семестъра в университета, та не разбирам как тръгна в обратна прогресия, но съдейки по останалите коментари от разни провинциални токмаци, наместени някъде с препоръка и вземайки се насериозно за "оправни" поради което - повече от техникум явно не е и необходимо (поне за Булгаристан).
13, благодаря за съвета, но се отвратих от Европа след Белгия. Университетските преподаватели взимат почти по равно с инженери (стартово/средно кариерно ниво) в повечето направления, но и са от доцент нагоре. За доктор (т. е. асистент, а не лектор) вероятно е доста по-символично заплащането и да продаваш баници може да се окаже по-доходоносно (ако не те затворят). Но при всички положения в университетите изискват високо ниво на владеене на езика им, който аз не смятам да си губя времето да уча поради здравословни съображения от климата им.
За сметка на това си намерих хубава работа в Япония (с по-добър стандарт от тази в Белгия) и специални поздрави на 11 и 12 в Царско им село с многото възможности. "Пичове", вие продължавайте да се развивате както си знаете и по възможност не напускайте Балканите, че да не ни смятат всички с паспорт от тази дестинация за примати.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 2a0cf197d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   14 реализацията за моята диплома е само като университетски преподавател.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 2a0cf197d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   12 ами планктонски са тези позиции. Защо ли, защото си съсипваш зрението и кръста, а дори не правиш нещо полезно.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 771b2b3977
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   15,
арогантен си и обиждаш, но това не променя фактите, трябва да носиш и на критика, не само да критикуваш всичко и всички. Все пак ще ти отговоря- говоря езика им, макар да не е задължително, така или иначе повече от половината висшисти са чужденци. Какво значи дали ще отпуснат мястото? ! То е свободно, ако имаш ценз- кандидатстваш. Подозирам, че не те е огряло в Белгия, защото си нямал практически опит. Не мисля, че имаш солидна теоретична и най-вече практична подготовка от техникум. Както и да е- минало.
За английския не си прав- това, че го владееш не значи, че може да го преподаваш, представа си нямаш от учебни програми и методика на обучение, да не говорим колко още се изисква да си филолог, т. е. да имаш ценз за тази работа. И това е вече минало.
Съжалявам, че си подтиснат от неуспехите си дотук, желая успех занапред и няма нужда да си груб към хората, държавата и цяла Европа, въобще поработи да ти стане мирогледа адекватен.
Чакам автора да каже професията си, че ме заинтригува.

14

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 771b2b3977
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   16 коментар на автора ли е?
Как така университетски преподавател? ! Завършваш и хор! - преподавател в университет? ! Каква специалност си учил, момче?

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: daa7a246bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   19 Икономика и само кол центрове мога да си намеря като работа в частния сектор или административни длъжности като въвеждане на данни.

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: fcfe9b3afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   18, добра интуиция. Намери ми един център за нанотехнологии (не колцентър или крипто-пирамида) за да го придобия тоя прословут практически опит. Само за съпоставка за какви инвестиции става на въпрос - едно "микроскопче" (само за гледане какво се случва, без възможност за контрол над нещата) струва 2 милиона евро (евтино изпълнение). Не е от хобитата за стартъп в мазето, ако разбираш намека.
Имам подготовка по електроника от най-добрия техникум в държавата, а ако и това не ти стига - уви, не съм роден в САЩ за да мина на ускорено обучение директно през MIT (не би следвало и да е така за да имам опции за развитие в тази област). И моето място беше "свободно", но фосила прецени, че му "изглеждам млад". Питах го дали съм сбъркал нещо от пре*бващите му въпроси, които ми задаваше повече от час за да ме прецака, но понеже предварително се бях подготвял и бях гледал разни видеа и четох като луд опътвания за работа с много специфична апаратура за чисти стаи, както и публикации от технолози, успях да ги осмисля и да "наваксам" липсата на такива тук. Въпреки потвърди, че му отговорих правилно на всичко, в крайна сметка ме отряза понеже съм се избръснал за интервюто и "му се виждам млад" (1:1, преведено). Е това ако не е расистко коп*ле, не знам какво друго да е. Самият факт, че във фирмата нямаше нито един да прилича на Източноевропеец, а бяха се наблъскали с китайци и араби (с поглед като след визита на шиша бар), и малко местни привилигировани кютуци си беше достатъчно показателен. Накрая обрах 3 от 4 "да"-та на всички преки ръководители, на които трябваше да репортувам, но фосила, който дори не се яви за някоя минутка на едночасовата техническата презентация върху дипломната ми работа, която ме накара да им представя и с който нямаше да имам никакъв досег (понеже е някакво шефче на високо ниво по финанси) реши, че просто няма да го бъде. Иначе и китайците ахнаха като единия от двамата ми преки ми организира спонтанна обиколка на долния етаж под помещенията, показа ми как цялото производство с оборудване за милиярди виси на плоча, вързана със стоманени въжета за да канцелират вибрациите от преминаващите през пътя наблизо камиони (иначе няма как да се постигне точност от нанометри при формиране на писти на чиповете) и ми казаха, че не е показвал тези работи на другите кандидати до сега. Но прав си - както и да е. Не е като всяка трета фирма да разполага с подобен ресурс. От цяла Европа са може би 4-5, а тази позиция отпускат по 2-3 бройки на година във всяка. Кандидатствал съм и към другите, но така и не ми отговориха. Не ме е "огряло" е силно казано - щяха да ми дават някакви кирливи 2500 евро (бруто), с които в най-добрия случай да съм на 0 в края на месеца. Работата изисква планиране и оптимизиране на целия научен процес на фирмата с месеци за напред. Май са съкратили едно 30% от персонала поркрай цирка с Украйна и не ми се мисли как ще им подсигурявам работата на машините с тия санкции. Отделно, няма делник, няма празник - работи се и уикенди на смени с останалите 2-3ма на тази позиция. Единствено бях навит с оглед на това, че ми казаха, че някои от работниците им се позволява да изкарат докторантура на самостоятелна форма през един близък университет, чиито докторанти си правеха експериментите там, освен многото други фирми. От там мислих да се ориентирам към университет, защото е една идея по-спокойно, но ми мина мерака като видях на място какви са хората.
Не съм залагал и само на тези няколко бройки места - почти 2 години кандидатствам (около 10-15/седмица, предимно директно към фирмите, а през трети сайтове само ако нямам опция за директно кандидатстване) за по-общи позиции (предимно стажове) в сферата на електрониката (покрай бакалавърската ми степен), както и докторантури в диапазона от Испания до Южна Германия. 40% от отговорите ги получавах 3-5 месеца след кандидатстване и гласяха "позицията е заета; благодарим, че ни отчетохте дейност", други 40% не получавах никакъв отговор (такъв няма и до ден днешен), едва 10% стигаха до първо интервю по Скайп или телефон (но до там), а 10% просто си правеха т*шак... Пример от 2018-2019, някакъв Швейцарски кравар ме прекъсва по никое време докато му отговарям на технически въпрос с: "България член ли е на ЕС за да знам дали трябва да издадем виза от ТРЕТИ страни, че ни е малко трудно... " - да, само от 15-а ГОДИНИ. Към не малко фирми не можах и да кандидатствам по сходни причини - докато в менюто за избор на държава на кандидате фигурираха разни Тихоокеански островни такива с население <10к, докато "Европейска" България я няма изобщо в списъка (неописуема "евро-интеграция")... И какво излезе от тая Европа - "признават" ми образованието, маг. инж. пръв по успех във Факултета по Електроника и не ми дават право на едно стажче в някое краварско Алпийско село?? Езикова бариера не би следвало да е причината за всеки такъв случай (особено след като в обявата се споменава само Английски). По-вероятното е, че просто дават приоритет на местните (нещо, което само тук е инак)... Разбирам ги от Острова защо им показаха средния и се оттърваха. Ако не бяха го направили, щях да се ориентирам за натам - и език нямаше да има проблеми, и образованието ни признават (истински). Най-много оферти имах от там (спрямо евро*ейците), а и хората бяха най-коректни, но уви започнаха да идват месец-два преди Брекзита и след него рязко се секнаха заради визовите трудности - трябва да нямат местен кандидат повече от 6 месеца, че да обявят позицията за външни.
Относно Английския (преподаване) - преквалифицирах се с 5 междунорадно признати сертификати, наблагящи именно на педагогика. Смешното е, че тук не ми ги признават (защото филолозите 3-кари, нестъпвали на изпит за ниво по това, което ще преподават са още по-леш от инженерчетата на кило), но в държава като Япония ми ги признават. Като гледам и как се преподава тук, какво е общото ниво - подготовката ми е на светлинни години спрямо морално остарелите глупости, които се дъвчат в специалност Филология. Обучението на езика е структурирано около такава методология на Запад - хората, които ме сертифицират са Англичани и са повече от 25 години на пазара за това (поддържат почти постоянно присъствие в топ 3 онлайн сертификационни курсове за преподаватели). Като добавим и едно С2 от Кеймбридж може да се обобщи, че "арогантността и обиждането" са продукт на ПРЕквалификацията И постоянното пре*бване от парашутисти със съмнителни професионални качества.
Не считам нито едно от изброените за МОЙ неуспех, т. е. аз да съм го раздавал "айляк" като разните форумно-фамилни батки, които не пропускат да се самопохвалят какви са пичове и всеки следва да си пали дипломите в тяхно присъствие. Ако бях наивен, бих го отдал на липса на късмет, но късмета не играе роля в тези конкретни ситуации. Носене на критика, когато проблема е от мен е едно, а когато ми се приписва или не зависи от мен - съвсем друго.
Не съм споменал и нищо по-конкретно за хроничните си проблеми, които пак сам трябваше да лекувам (паралелно със следването) поради липса на лекари на място. В крайна сметка инженерството ми позволи да осъзная естеството на комплексен проблем, а не да търся нещо конкретно по учебник, както те ми налепиха 100 различни диагнози - всяка по-шантава от предишната. Позволи ми и да си отработя методика, която да ми подобри значително цялостното състояние (много повече от резултатите, които лекари постигат със стандартни хапове, които пак не могат да се пият до безкрай) и да ми позволи да се напъвам с преквалификации, учене на език и някоя друга работа (понеже социалната ни система е по-скапана и от тази на САЩ) - нещо, почти невъзможно за някой в подобно положение.
Относно говоренето на местен език, конкретно за хубави позиции в Скандинавието - прегледах отговори на подобни въпроси в Киора и Редит от шведи (и някой друг датчанин) - всички пишат, че дори за тях е много трудно да се намърдат там и не малко емигрират след дипломиране (повечето ИТ), освен че не ги кефи 6 месеца липса на слънце (нещо, без което и аз не мога). Бях готов да пия Витамин Д (въпреки че не е същото като естествената слънчева светлина, а и ми разбутва метаболизма дори в малки количества), но след като изчетох тези мнения и се оказа, че трябва да уча И език до ниво С1, се отказах.
Арогантност, надменност - все ми е 5 за някакви каруцари от Долно Говедино, случайно открили интернет връзка. Такива "пичове" (11 и 12) не са в състояние и 1/3 от тези неща да постигнат/преживеят за целия си живот на автопилот, но иначе са първи да коментират кой е "планктон". Май не ви е сурвакал планктон в даскало, а? И това ми е било почти ежедневие. Винаги се намира някой тарикат да се прави на интересен на някой видимо по-дребен и с разведени родители от класа. Колко такива тикви съм накривил и са ми се разбягвали като хлебарки цялата им групичка като тупне първия на пода... Като не сте попадали на плактон като мен трябва да черпите, или най-малко да си траете, че никога не е късно да ви огрее (особено самозабравили се селски парчета).

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: ce0bcacad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   12 ДО 21 "Булгар, Булгар" Явно си от хората с мнение че си недооценен гений, всички ти завиждат и затова не ме взимат на работа. Хората са те преценили на време, че си злобар и ще създаваш проблеми. Комплексар с мания за величие, на всичкото отгоре и расист, за какво си им? Такива като теб ни излагат по света. На крива комета космоса й пречи е твоята работа. Еди си какви били в едната фирма, еди си какви в университета, еди си какви педагозите., лекарите.. Пази Боже от хора като теб. Рядко злобен индивид. Такъв негативен човек как да има нещо.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 771b2b3977
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Авторе, имам за теб една добра и две лоши новини. Добрата е, че си се върнал, не ми се обяснява сега защо. Първата лоша- ти точно Икономика ли избра да учиш? ! Помисли ли за реализация първо? Втората- кой ти е внушил, че с чуждестранна диплома имаш предимство при намиране на работа? Или и ти с нереалистични очаквания, че след завършване ще натиснеш копчето на асансьора и ще се озовеш на върха, с 5-цифрена заплата? Е, не става така в живота- тръгваш по стълбите, лека полека градиш кариера. Защо реши, че само преподавател в университет може да бъдеш? ! Млад си, виж изискванията за асистент, дали на тях поне отговаряш. Успех желая!
Сега се обръщам към другия екземпляр, който най- нагло лъже, че специалността му е Електроника. Тук, в този раздел, има една тема "Преместване и работа в Белгия", първият коментар е негов! С лъжци няма да се занимавам, хабер си няма какво е Електроника, без трудов стаж и препоръки от България се юрнал да покорява Европата. Момче, голямо ти е егото и то ти пречи на обективната преценка на опита ти до тук! Гадно е отношението ти към хората, които работят неквалифицирана работа, не се знае те какви дипломи имат, но не са седнали като теб да реват под всяка тема, работят, печелят и не се оплакват. Не се знае как ще ти се завърти живота и да ти се наложи и ти да миеш чинии. В крайна сметка мотиката си и твоя, можеш да я настъпваш колкото пъти искаш.
В заключения ще кажа, че много безработни икономисти познавам, някои си смениха професията, но нито един безработен инженер по Електроника!
Успех и на двамата!

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 7da5ddba66
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   11 не знам, аз в чужбина имах джакузи, да, вярно бях под наем и делях апартамент с други хора, но всеки си имаше стая и бяха свестни (испанци). Адресът е в тиха пряка на пъпа на града, представи си тиха пряка на Графа все едно. Но се върнах заради родителите и мъката ми по тях... за нищо друго. Дори най-добрите ми приятели там не бяха българи, а турци, румънци, украинци, унгарци, както и местни. Става въпрос за бивша соц страна, никой никога не ме е обиждал на произход за разлика от в Западна Европа. Даже ми говориха какво прекрасно море имаме и как като деца са летували у нас. И работих в офис, не по полето.

Това с кариерата и стълбата е лъжа, всичко става с контакти, нека не се лъжем. Никой няма полза да повиши добър "редник" - изпълнителен и акуратен служител, но без гръб и връзки. То по-лесно да забия някоя милионерска щерка от колкото да чакам повишение в София. А там в чужбина и единствено там шефката толкова ме хареса, че ми връчиха постоянния дотовор на 4 месец да подпиша вместо да чакаме до 6-тия! В София шефовете масово те спъват нарочно, нагли са. Но къде къде по-добре да си редник в университет - преподавател от колкото поредния офис служител.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 7da5ddba66
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   21 честно да ти кажа в Европа си вържат та западните дипломи. Нашите не ги гледат с добро око. Ако беше завършил в Швеция или Германия примерно можеше и да имаш повече шанс, дори въпреки, че си българин.

 
  ...

...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: fcfe9b3afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Сега обърнах внимание, че 11 и 12 е един индивид, но по всички личи - с душевно разстройство... Чиче, сам се излагаш по света като единственото, за което те търсят е да миеш кенефи. Не съм те пратил аз да ги миеш, нали? Аз поне се опитвам да представя страната за нещо повече от дестинация за алкохолен туризъм и произвеждаща само миячи на кенефи (познай кой).
Явно тъпотията ти е и запазила здрав, но в един момент и ти ще опреш до родното прогнило здравеопазване, което величаеш. Ясно става единствено, че си жив, но и ти не можеш да обясниш по какви причини. Аз излязох сам от тази пропаст, по-добре отколкото ме въртяха в кръг - мисли му ти.
Относно хората в Белгия - всички (освен фосила) ме одобриха И го изказаха. Субективизма на "баш"-шевчето, който грам не разбира от закон на Ом, а само някакви "финансови модели", обаче си каза думата.
Я кажи, ти нещо поне толкова постигнал ли си навън или само береш лалета и обратно във форгона? Ясно, че нямаш сертификати, медали и т. н. "глупости", а поне едно висше (дори с 3. 00) имаш ли? Много ми е интересно и с какво толкова доходоносно се занимаваш тук (без висше при това), понеже твърдиш че имало много възможности за развитие и всичко е точно.
Като си толкова набожен, трябва да отидеш да палнеш една свещ за Всевищния, че ти е дал анонимен форум, а не ми се правиш на ч*п наживо - гаранция няма да си отвориш устата. Рязко тъпо парче. Негативен съм само около амеби, сред хора грейвам. Може и да не ми отговаряш на въпросите, защото и сам си издаваш отговорите.
23, да писал съм и там, но така и не ми става ясно на база кое от написаното (тук и там) направи извод, че "лъжа" за специалността си... За конкретната тема, момичето питаше за Белгия като цяло, аз и други хора ѝ отговорихме, че е шит, в последствие тя доуточни и се оказа, че градчето е същото, в което бях и аз - написах и какви са условията за придвижване там, цените, наемите, впечатления от хората и в последствие фирмата, в която кандидатства ми се стори за същата (но за друга позиция), която аз описах и тук... Няма несъотвествие на нито едно от нещата, които са там с тези в тази тема, че да твърдиш подобно нещо. Отделно, човек за да лъже, следва да има някаква изгода. Би ли пояснил какъв е моя мотив, да лъжа точно тук? Разбирам темата да беше русофили/русофоби и да ме обвиниш, че съм на отчет към съответните, но и това не случая... Недогледал ли си, неразбрал ли си, но май липсата на слънце в Скандинавието си казва думата.
Да поясня относно "Електроника" - общо понятие и има следните професионални поднаправления: Цифрова, Аналогова, Импулсна, Медицинска, Силова, Автомобилна, Аероспейс, Морска, Микроелектроника, Наноелектроника (вече има и Пикоелектроника, но нали тук е страната на многото възможности и затова го караме с 50 години назад от останалия свят), Радиоелектроника, Ядрена, и др.... Ясно ми става, че и ти си някакъв експерт по броене на панди, щом смятяш, че човек може да скача от едно на друго от изброените направления, според обявката. В действителност безработен инженер има (поне по специалността си), когато е завършил с профил (напр. Наноелектроника), за който в туземната му държава няма инфраструктурата да практикува професията, а и навън местата са оскъдни. Както вече написах, не изключвам да си инженер (не уточнявам какво направление, нито по какъв начин), но щом не разбираш дори това, е факт, че нямаш нищо общо с което и да е от изброените направления. Не се ли досещаш, че и от други държави излизат с такъв профил не малко хора - да бях само аз, и само в БГ да се учеше това (голям смях) - да ти мине намека. Не знам ти в каква конкуренция си бил за едно място (поне си призна за езика), но за моята позиция е г/д 1000:1 на година за Европа. "Без трудов стаж и препоръки от България, тръгнал да покорява Европа" - човек, ти си много зацепил - пак те питам: къде тук има Наноелектроника, че да ги взема??? Ако имаше, защо ми е да имигрирам??? Кой работодател дава препоръки на служител (НЕпарашутист)??? Нали като му искам на някой препоръки, това автоматично означава, че (имам намерение да) прекратявам трудови отношения (т. е. ми е скъсал нервите за без пари), а той щял и препоръка да ми даде и добра дума да каже за да си намеря аз по-добра работа, срещу факта, че съм му създал работа да си търси нов роб... Завидно логическо мислене имате, признавам ви... Някои хора имигрират за да си чешат егото (ИТ-та, художници, писатели, ... ), други за по-висока заплата (лекари, преподаватели, НЯКОИ инженери, ... ), а трети поради тотална липса на изградена работна среда (такива като мен). Ти явно си някъде във втората категория и ти е съвсем извънземно това, което описах. Ако става на въпрос, почти в цяла Европа няма инфрастуктура за тази специалност, което е по-учудващото (дори за мен). Страните, в които има по 1-2 фирми с капацитета за работа в това направление са Германия, ОК (вече не в ЕС, завиждам им за което), Белгия и Норвегия (също извън ЕС)... Друг е въпроса защо от университета поддържат специалности, които после нямат реализация в държавата. Моят бърз отговор е просто да си приберат някоя друга семестриална такса отгоре (основно субсидията от държавната поръчка), па после да му мислят студентите, но както и да е... Губите вие от тази работа. Вие ще си търкаляте умирисаните дизелови бръкми с подправени емисии, защото няма кой да ви направи батериите в електромобилите (1/2 от цената) от по-евтини материали за да можете да си купите по-екологична (дори за тези нископлатените, с които съм се отнасял зле), което пък ще ви докарва до инфаркти и инсулти. Вие няма да имате съвременни системи на чип за цялостна диагностика и проверка на взаимодействие на лекарства с отделни органи и ще си играете на тука има тука няма с нереализирали се навън лекари и такива в пенсионна възраст, почти никой от които дори правилна диагноза няма да ви постави. Вие ще си редите неефективни соларни панели върху декари плодородна земя, вместо някой да ви е разработил нови материали с подобрено КПД за генерация на чиста енергия от повече от един източник едновременно за да се намали и използваната площ... Отделно, вие ще го карате на режим на ток и ще папате хуба-буба от политкоректност, но пък ще се приспивате с мантрата, че сте "пълноправни" Европейци и най-вече, ще сте се изкефили как във ВЕЛИКА Белгия или Всемрачна Швеция са пре*бали някой "планктон" със същия паспорт като вас, но за разлика от него, вие няма да сте се минали с "дипломки" и оставили здравето в университета (голям смях, както се изказа 12).
Неизвестни инженере, по какво разбра, че не работя? Да не би да сме по-социални от Скандинавския ти дом и държавата да ми позволява подобен лукс? Преподавам онлайн, от 2 години на сам. Сигурно изкарвам и по-добри пари от въпросния "родолюбец", който въпреки всичко случващо се в тази държава твърди, че имало много възможности за развитие тук (на фона на безпрецедентната имиграция от последните 30 години), "най-лошото тук е по-добре от емиграция" и нарича тоя и ония "планктон" (в същото време сам не е направил нещо по-значимо от това да отиде общак навън и да изтропа предишния цитат след като е достигнал до откритието, че нископлатения труд е такъв навсякъде). Не ми е гадно отношението към никой, но почне ли да ми се филмира някой, може и президентче да е - няма да му се усмихвам и отговарям "йессър". За това и ще си остане дупка тази държава - нормализира се олигофренията и гаврата с квалифицираните хора, а образованието от друга страна се обезсмисля от корупцията в системата. Не съм го карал да ми козирува за дипломата, но няма и да търпя едва ли не да ми обеснява как е голямата работа (а аз съм никаквец пред неговото величие), без дори да е стъпвал в подобна институция... С всеки изминал ден се убеждавам все повече, че хората тук си заслужавате живота такъв, какъвто е. Аз си издрапах до много добра работа на постоянен договор в по-уредена държава, с по-малко индивиди като него - живи и здрави. И на мен не ми се спори с хора без капацитет за по-добри аргументи от "планктон" или "Електроника" (каквито и представи да имаш за второто).
Намирисва ми на пореден участник в "Bulgaria Wants You", но да - успех на всички!

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: fcfe9b3afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Авторе, за разлика от инженера (твърди така, но не дава информация дори по каква дисциплина се води такъв, а и е обсебен от мисълта, че без техникум не се излизало висшист след университет, което далеч не е така и ще ти дам един последен пример защо по-натам), който прави необосновани изводи за истинност на твърдения на други хора (без дори да осъзнава естеството на казаното, по всичко личи) и дава СУБЕКТИВНИ оценки без солидни доказателства в тяхна подкрепа (най-забавни са ми изцепки от сорта "това категорично е така, ама няма да ти казвам сега защо"), ще се опитам да ти дам няколко практични идеи по конкретното ти питане.
Относно техникумите - това са ГИМНАЗИИ, които единствено УЛЕСНЯВАТ прехода от средно към висше образование - било чрез "квоти" (при записванете ми нашата беше 30%, а на завършване някакви 5%, до които така и не ми се наложи да опирам понеже приемаха и някакви хора с 3. 00 от матура по БЕЛ след трето класиране - абсолютен швепс) или факта, че ти дават повечко време да научиш СЪЩИТЕ неща, които се шляпат в университета за 2-3 семестъра. Не знам защо ги величаеш толкова, освен ако не си завършил в друго време от мен (аз завърших техникума 2012)... Не изключвам нивото им да е било наистина "от друго измерение" преди 20-30 години, но сега е такова и ти казвам защо си в грешка. Имах един колега от Стара Загора, завършил ЕЗИКОВА гимназия и почнал Инженерна Физика в СУ, но се отказал след първата година и се записа Електроника в ТУ. С нищо не беше по-некомпетентен от мен самия (нищо, че идвам от "прословутия" техникум). Той също беше от хората, които правеха протоколи и упражненията на групичката. Аз знаех материята, но не бях свикнал на темпото в университет (първа година), а при него нещата бяха противоположни и за това реално се справяхме еднакво добре - както практически, така и на изпити. Просто на някои хора, релтана им загрява по-бързо от на други (колко пъти ти повтарям едно и също, ама като централния не приема - толкова)... Работата ми с него по няколко по-мащабни проекта ("мъртвата тяга" ни се разпределяше по равно и нямахме опция да работим заедно по-често) бих определил за приятна (гладка, спазени срокове и с равномерно разпределена отговорности и принос), а произволни 4-ма само си написваха именцата с химикалка върху принтираната заглавна страница (единия от които също се водеше от "техникум"), без дори да разбират и какво изобщо се случва в следващите 20-30 страници... Разделихме се (уточнявам - в професионалния си път, за да не ме обвините в нещо друго, че вече всичко очаквам), когато аз избрах един профил, а той - Медицинска електроника. Само с него поддържам контакт от випуска и от дипломирането до ден днешен не спира да ми се оплаква от ужасните условия на работа, липсата на перспектива за развитие и не на последно място - символичното заплащане. Страх го е и да напусне, защото фирмите за медицинска електроника в страната също са кът (броят се на пръсти на една ръка). Не спирам да му се чудя като знае немски, защо му е да се гърчи тук, но той си знае.
Изобщо няма да се занимавам повече да отговарям на провокациите нито на "инженера", нито на другия субект, който се подиграва на висшисти и убягва да даде информация той самия с какво се занимава (вменявайки, че"висшето е за офис-планктони"), къде в тази държава вижда "много възможности" и го извърта в правене на поведенчески анализ на питащия (доста калпав, при това)... Все едно да тръгна да обяснявам физико-химия на полупроводници на овчар - в повечето случай ще ме напсува (както и стана), или най-много да попита къде съм го срещнал това нещо и дали овцете му могат да го изядат. Не ви обиждам, нито изпитвам някакви емоции към вас (особено такива, каквито се опитвате да ми вмените). Просто казано - нито разбирате за какво говоря (надявайте се и да си остане така, защото иначе няма да ви се отрази добре, най-малкото на психиката и самооценката), нито имате някакви реални проблеми (било здравословни, или каквито и да било други), но е демокрация и имате право да дадете мнението си. Както се казва, на чужд гръб и 100 тояги са малко - типичния балкански манталитет (вродена, константна величина в 90% от популацията и независима от настоящето местообитание). Та, авторе:
1) Не разбрах дали си добре с Китайския (която и да е от разновидностите му) или си следвал международно (т. е. с Английски)? Ако си добре с Китайския, може да меташ по някое око на обявите с него в джобса - не винаги са за колцентрове, има и някои малки-средноголеми фирми, които си търсят предимно хора за пърчасинг от складове там и ще работиш с някаква ЕРП система за количества (не е сложно). Има и такива за комуникация с определени клиенти (подобно на колцентър, но в много по-малък обем). НО, нивото ти трябва да е наистина добро - дори и китаец трудно да разбира, че говори/пише с българин. Според мен това е реално по-добра перспектива от следващите варианти.
2) Ако не си добре с Китайски, а с Английски - можеш да направиш като мен и да се преквалифицираш на учител с онлайн сертификат (най-евтиния вариант и върши работа). Не си прави сметки за Европа, защото никоя закостиняла администрациика не признава тези сертификати. Запознах се в началото с една италианка, която беше решила да преподава вместо да паразитира в офис за без пари след магистратура по бизнес администрация и сподели, че и там също не ѝ признават сертификатите, въпреки че И владее Английския на ниво С2 (като мен). На повечето места по свете ще те вземат, но ще си на 0 и трябва да ти харесва за да го правиш (не вкарвам здравословни съображения). Тя замина за Аржентина, защото искаше да пътува известно време, а Италия има и някаква приятелска спогодба с Аржентина и се улесниха доста нещата в нейния случай. Общо взето, в Латинска Америка, Африка и Централна/Южна/Юго-източна Азия - нямаш проблем да отидеш и веднага след вземане на сертификата (изискванията не са високи, а и няма много желаещи поради финансовия аспект). Източна Азия (ЮК и Япония) и Близкия Изток (ОАЕ, Саудитска Арабия, Оман, Катар, Кувейт), където може да припечелваш, нещата са коренно различни (но не и непостижими). Не знам къде попада Китай в скалата, но след като си завършил там, може и да имаш шансове да правиш това - ти си знаеш най-добре. За ЮК и Япония ще ти кажа само, че без добро владеене на език - няма да те огрее. Огрява ги само такива, които са карали от 1ви до 12и клас изцяло на Английски и тези с родом от съответните привилигировани държави. Има и опция да преподаваш онлайн, но след Ковид, този пазар се пренасити тотално и ще ти е много трудно. В първите месеци, я има някой, я не.
3) Да се залепиш към някоя фалшименто структура тук от типа на КРИБ/КНСБ, които често представят разни икономисти, които поднасят информация по удобен за целите на работодателя си стъкмистики. Ако не си голям моралист, не би следвало да ти е проблем, но сигурно има връзкари на опашка и за тези позиции.
4) Не знам дали има някакъв регистър със стартъп фирми, които евентуални биха се нуждали от икономист/финансист (знам, че са различни неща, но в крайна сметка са сходни и може да мине), който да им изготвя разни отчети и/или прогнози.
Аз се спрях на Япония, защото ми харесва манталитета на хората, безопасно е, климата ми понася, работата е сигурна, а и няколко техни университета са достатъчно оборудвани за моята дисциплина (за разлика от Европа). Даже си имат и едни хубави стипендии, които обаче отпускат само за "балъчета с високи оценки", и една докторантура би излезла на такива на символична цена. Малко минуси - от цяла Азия, най-трудно се работи с тях понеже гледат да не се излагат (коренно противоположно на някои индивиди в коментарите) и често се притесняват да питат, ако не са разбрали нещо, че даже се правят на разбрали (поне по това последното си приличат). Общото им ниво на Английски е най-зле от близките съседи. Първи са ЮК, следвани от Китай, Филипините, Тайван и т. н. (по статистика). Не съм голям фен на риба (нон-стоп говоря, отвреме на време е супер), а месата си ги вкарват от Ирландия и Австралия (сигурно с примесени кенгурута и коали, изгорели в някой пожар), но това е положението - ще го преживея.
Никъде не е перфектно, но в Европа (особено Магистраландия) не се живее. Относно "покоряването" - оставям го нелегалните имигранти... Аз отивам в цивилизована страна.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker