Защо за инженери няма работа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо за инженери няма работа?
преди: 11 месеца, 7 дни, прочетена 1095 пъти
Здравейте, трети курс с Електротехника в ТУ София съм. От известно време се замислям каква перспектива имам, когато завърша.

Поразучих и потърсих в Гугъл за повече яснота, но това, което открих вместо да ме успокои, направо си ме удари в земята.

Първо - има много малко на брой инженерни компании, които да не са ИТ насочени - най-големите в София са Melexis, FESTO, LEM, Sensata, BHTC, а в пловдив Odelo, Schneider и Aiger. АББ имат локации из страната, като виждам, че Хитачи са купили завода им в Севлиево.

Второ - чета адски негативни коментари за абсолютно всяка от гореизложените компании. В БгРаботодател и на още 1-2 места има ужасни коментари за всичко - от отношение през развитие, та до заплата.

И то всички тия фирми правят някакви малки части (без които нама как, естествено), а в съседна Румъния провят Дачии? Какво е това сега?

Ясно ми е, че електричари винаги ще се търсят, но кой ще потърси услугите на 22 годишен, току-що завършил университет? Или рък да взема да се преквалифицирам в ИТ сектора?

Голямо разочарование...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 6 дни
hash: eddd9e7715
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Работа за офисни инженери има, но е нископлатена. Причината е липсата на производство в България. За електроинженер, който иска да РАБОТИ, а не да бута мишката напред назад по цял ден, има камара добреплатена работа. Проблемът е, че половината "електроинженери" не можете да работите с мултицет.

 
  ...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 69e7c7b7f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Завърших такава специалност преди 18 години. И аз като теб си мислех, че няма работа като електроинженери и за това още втори курс (значи вече станаха 20 години) започнах да се занимавам с IT. Сега ще ти кажа равносметката до тук.

Както подозираш IT сектора ми е познат до болка, от позитиви, до негативи, заплащане и всичко. В същото време ми останаха няколко много добри приятели от преди 20 години, като всички работят като електроинженери. Искам да ти кажа, че и те взимат много много добри заплати, издигнаха се и така. Всички тези сгради, които се строят постоянно искат електроинженери/проектанти. Подстанции и т. н. също си искат хора. Големите пари обаче ще ги правиш не като ходиш да вързаш контакти и т. н. , а като проектант. До там ще стигнеш малко по - малко. Беше добре да се прехвърлиш в Специалност "Електроенергетика и електрообзавеждане", както много от тези пичове направиха, ама и сега си ок. Главното е да имаш яко знания и да ти се работи. В момента има глад на инженери във всяка област. Ако си добър инженер пък направо ще се бият за теб. Така че чети, ама много чети и ще станат нещата. И ще взимаш заплата като ИТ ;)

 
  ...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 538393d2d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Авторе, все пак си избрал д/г вървежна инженерна специалност.
Аз завърших Електроника (бакалавър) и Микротехнологии и наноинженеринг (магистратура). За електрониката се припокриват фирмите ( 2/3 отгоре), от личен опит в няколко от тях - се подписвам под всеки негативен коментар за дадените, а в последствие съм трайно безработен понеже в цяла ЕВРОПА има само 3-4 центъра с капацитет за подобна дейност (а нас явно не ни искат там след като предпочитат да взимат тъмнокожи, турци, че дори и китайци, всички видимо простовати, а мен със медали и отличия ми каза един белгийски фосил след серия от интервюта като за ръководител на полети в НАСА, че "му се виждам млад" понеже не можа да ме прецака с гнусни практически въпроси в продължение на 2ч. - за които дори не съм пипал въпросната мултимилионна апаратура)
В последствие се преквалифицирах на преподавател по Английски като имам общо 5 международно-признати сертификати (пак с отличия за >90% резултат) за преподавател 1 за ниво С2 от Кеймбридж... Да, ама в Европа трябва да си или Джони с паспорта или да излизаш с 3. 00 от Филология, иначе бюрокращината не ти позволява да практикуваш професията (а напр. в Южна Корея и Япония може, но те там явно са по-прости от Европейците тука).
Като цяло, >90% от направленията в университетите (освен ИТ-питеците) са невървежни в България поради малоумни управленчески решения и цялостната все по-занижаващото се ниво на образованието.
Завършил съм и техникум с профил програмиране и ми беше достатъчно за да разбера, че това не е за мен - независимо колко пари им пускат. Напоследък гледам и на тях им режат клонката, та и там не са цъфнали.
Ако си държиш на професията, не си губи времето тук след дипломиране и се ориентирвай за реализация навън (не обезателно в рамките на интелектуално-изчерпания ЕС). Ако си за парите (пак са нищо спрямо същата работа на запад) И непременно желаеш да оставаш тук (не знам кой нормален би си го причинил, но хора всякакви), предполагам че да изкараш някой "интензивен" курс в СофтУни ще ти е достатъчно за стартиране. Имай в предвид, че и аз съм ходил по интервюта за такъв и повечето фирми не плащат повече от невървежните инженерни позиции. Трябва да си и с връзки за да се докопаш до някоя от по-големите, които плащат по 3-4х отгоре на 80-те % (въпреки, че ги ползват по подразбиране да им оправят мизериите), та в повечето случаи ще оправяш с*ането на друг, който ще взима в пъти повече от теб, но ще си седиш в жалката фирмичка - без никаква перспектива за развитие.
Сега съм се ориентирал да си изкарам сертификат за високо ниво на владеене на азиатски език и се изнасям да съм преподавател в нормална държава по всички критерии. Бонусът е, че винаги мога да се пробвам и с инженерната си квалификация, ако учителството ми дотъпее, но като гледам плащат по равно и за двете, а със сигурност отговорността на учител (поне в материално измерение) е хиляди пъти по-малка. Докато станат нещата съм се ориентирал и да стартирам сам нещо нискобюджетно, но в което виждам много перспектива поне тук. Независимо как се развият нещата обаче, не възнамерявам нито да създавам семейство, нито да разходвам парите си в тази безобразна държава - 30 изгубени години ми стигат.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 5804d6060f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Само не се преквалифицирай в ИТ, защото сектора се пренасели от ей такива пишман програмисти, щото е много модерно и чули, че се изкарват много пари.
За инженери работа винаги ще има, стига да си добър и да си обичаш професията. Просто продължавай да търсиш.

 
  ...
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 1bc6ebb1a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Това е евроатлантизма бате... Ревене против социалзмът и колко бил неефективен, а в крайна сметка целта на "демоктацията" беше тотална деиндустриализация на страната. Реално оцеляха малка част от предишните предприятия, другите ги купиха германците и ги ръководят като че ли са отишли отново в Африка... Ниски заплати, мизерни условия на работа, тежки смени. От родата имам много инжинери, и аз съм работил малко и се преместих в ИТ... Това е положението в България. Да беше проучил преди да си губиш времето с висше в ТУ...

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: d7ddffe097
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Няма заводи и няма производство и развойна дейност. Малкото производители, които искат да стъпят в България се плашат от легален рекет и нестабилност. Инвестициите биват блокирани от политиците. Аз до ден днешен се радвам, че работя IT, а не строителен/пътен или ел. инженер. Всичко е подигравка с инженерите в БГ и има малко възможности.
Опитай да се насочиш към ремонт и подмяна на автомобилна електроника в някой сервиз.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 5 дни
hash: 6d37187f35
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Е то е ясно че в началото ще е трудно и заплатата ще е ниска. Но работа има. Фирми има много. Един познат работи точно това. Обикалят цяла Българя. Производство има - ходят да оправят машини в Рудозем на Рубела, на Чипита в Казичене, в някакви козметични фабрики. Заплатата му е 3500 след 5 години. В Кауфланд също предлагат работа за електроинж.
Още не си взел дипломата, не си отишъл да видиж кое как е в различните фирми а вече си се размрънкал и си се настроил че "всички са маскари" Не харесвам такива хора, сори.

 
  ...
преди: 11 месеца, 4 дни
hash: 18d4f8413a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Има и заводи, които си имат назначени електроинженери. Лукойл Нефтохим Бургас, Агрополихим, Солвей Соди сигурно и те имат.... Кроношпан Бургас/Велико Търново. Всеки един завод за производство има и автоматика, която се поддържа от човек с такава специалност. Проектантски бюра в Бургас, Варна, София и т. н.

 
  ...
преди: 11 месеца, 4 дни
hash: 3fe7316ce7
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

10.   Щото сме държава на продавачки, кол центрове и складови работници, т. е. отдавна не произвеждаме нищо. Е, като няма производство за какво са ни инженери?

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 5ddf88c989
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До номер 2, привет

Аз бях 3 години в ИТ, но пък съм завършил точно тази специалност от ТУ - София, Електроенергетика и електрообзавеждане.
Ти съжаляваш ли, че не стана ел. проектант?
Какви суми имаш предвид това че взимат проектантите много много добри пари (3, 4000лв нето)?
Големите проектантски юра вече, не работят ли с определени хора и място за нови проектанти няма?

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 6ff8eedb6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Работа има, не само за инженери. Само, че за без пари. Жертвай се да поработиш малко за някоя фирма като елмонтажник да придобиеш елементарна представа за сферата. Ослушвай се, подпитвай, разпитвай как стават нещата с мисълта в най-близко бъдеще да си направиш сам фирма и да наемеш работници (електротехници). Вероятността ти за успех не е много голяма, но има "хляб" в това.
Като нает на заплата инженер ще креташ финансово (поне у нас).

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: f06e3b608c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Не е вярно, че няма. В София се търсят.
В новото строителство се търсят. Елекроинсталациите се изграждат от електроинженери.
И са много добре платени.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 7d06bc2d45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Ел-инсталациите се проектират от инженери. Изработват се от... бачкатори. Много често даже без средно. Бачкатори се търсят. Най-вече навити на до 2К. Може до 2, 5К ама бруто. За (липсата на) осигуровки няма да говорим. Виж наелите ги подизпълнители "вече са в играта" ;)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker