Трудно ми е да съм финансово независима - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121537)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18612)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Трудно ми е да съм финансово независима
преди: 8 месеца, 22 дни, прочетена 1088 пъти
На 19 съм. Преди година работих за първи път и си изкарах мои собствени пари. Исках още от 16 годишна възраст да работя, дори и 4 часа през лятото, но тогава ковид започна, обикновените хора си губеха професиите, защото ги съкращаваха (помня под какъв стрес беше мама защото едва не си изгуби работата, но тогава по-скоро и отрязаха заплатата на половина, а тя взимаше минималната, да взимаше по 300-500лв макс... трябваше допълнително да работи). Помолих мама за помощ, но тя не успя да ми намери работа. Нямахме практика в училище, ако питате. Трябваше да имаме, обаче паралелката ни я смениха в последния момент без да ни кажат (въобще законно ли е не знам, ама на половината клас ни стана кофти, защото точно това искахме да учим, а то се оказа едно нищо). Най-добрата ми приятелка така си намери работа, защото от практиката и предложиха да работи, обаче тя не издържа и напусна две седмици преди да и приключи трудовия договор (шефът и е задник, който и обеща една заплата, но тя получи 200лв по-малко, а работеше допълнително часове всеки ден и почиваше два пъти в месеца).

Та, не успях да си намеря работа тогава. През 2022 ме уредиха в хранителен магазин, в склад. Работата ми се стори тежка, защото ми беше първа работа. Преди това работих 4 часа в химическото чистене(предлагаха 1200лв, а за човек с 0 стаж звучи добре, обаче трябваше много работа за малко време да я свършим и всеки ден така, даже не ми платиха обучението, да, работя, не ми плащат, защото не съм обучена). В хранителния магазин ми дойде в повече, но заплатата беше добре за човек който работи само 6 часа (700 обещано, но първия месец получих 800 и втория 900 с летния бонус). Спестих колкото можах, но и пак си харчих пари. Извадих огромна сума от картата си и оставих 200лв. Другото го заделих за университета. И майка ми с годините спетяваше пари за университета и имаше 5000, докато баба ми не получи инсулт в началото на годината. Станаха 4000, все пак хапчета и прегледи (да не говорим, че я водихме до болницата защото не правели домашни посещения заради ковид), а на тези прегледи НИЩО не направиха. Нито ни помогнаха, нито нищо. Само изписаха още хапчета и след прегледите тя се влоши. А хапчетата бяха скъпи, дори по здравна каса. Тогава не харчих пари. Дадох и от моите пари на мама. Тайно, защото не ми позволи. Чувстваше се виновна за това. Свързвахме едва двата края психически и финансово. Гузно ми беше да харча пари.

Сега ме приеха в университет. За жалост в доста скъп университет. 1400 лв. на семестър. Баба се оправи (не напълно, но за разлика вече е самостоятелна и даже сама си готви, ама и даваме само сандвичи да си прави, за други неща и нямаме доверие) и вече пие само по 3 хапчета на ден (преди пиеше по 8 лекарства, горката все ни се караше че с лекарства я храним през час). Финансово вече не ни е в тежест. Но вече здравето на мама се съсипа физически, сега се лекува. Знам, че разказвам детайлно, но няма на кого да споделя (има, не искам да ги тревожа с моите глупости). Вече като баба се оправи и пие лекарства само за кръвно. Нейната пенсия от мизерните 815лв няма да ни помогне (бяха 730, ама я увеличиха, да бяха увеличили повече, тези хора исках възрастните в мизерия ли да живеят(да не говоря за тези които взимат по 500, за това ли са работили цял живот, за да получават смешна песния от 500 лв, но това е друг въпрос).

Тази година не исках да работя тежка работа, обаче ударих на камък и работих в тройно по-голям магазин, където заплатата е почти същата която взимах за 6 часа в стария магазин, ама този път не стига че работих 8 часа, че и в по-голям магазин. Понеже не почнах в началото на месеца взех поливината заплата. 599лв... Това шега ли е? Аз затова ли изхабих толкова нерви. Как колегите ми са издъжали и издържат толкова много? Исках да си удължа договора до края на септември, но физически не успях, дойде ми в повече и им бих шута. Нито стотинка от тези пари няма да пипам, ще ги пестя за университета. Завися сега от издръжката на баща ми. 300лв... Не е достатъчно, а и той взима 2000лв. Не искам да се караме, все пак праща. Но тези пари не ми стигат.

Сега, какъв ми е проблемът? От както баба се оправи аз не съм спряла да харча. Заделих си списък с неща които искам да си купя. И постоянно харча. Постоянно, в зависимост се превърна. А съм бедна и искам да пестя. Не знам как да спра. Без работа съм, като работих едва изкарах пари и сега съжалявам че не се върнах на първото си работно място, защото разбрах че ми е дошло в повече заради работодателката, а и защот ми беше първа работа и затова каквото и да бях работила щеше да ми дойде в повече тогава.

Как да съм финансово независима и да пестя пари? Не искам като почне университета да нямам пари като излизам с колежки. Ще се изложа, ще стана за смях. Ще си викат "Вижте я, има скъп телефон, а едно кафе не може да си купи. ". Явно се сетихте за кой скъп телефон става въпрос. Баща ми ми купи за рождения ден айфон, обаче като го проверявах дали е истински (баща ми отказваше да ми купи айфон, как така ми е взел за рождения ден?) разбрах че не е гаранционен, втора употреба. Капацитета на батерия падна. Не стига че бързо му пада батерията по принцип, а и така по-зле става положението. Мисля скоро да му сменям батерията, защото телефона ме кефи, не и живота на батерията. Това сигурно ще излезе 150 лв, знаейки че е скъп телефон (надценена марка, бих дала тези луди пари само ако батерията е издръжлива, дори тогава мисля че ще са скъпи) Искам да си оправя косата с една терапия която вече за трети път ще си правя и съм доволна, защото косата ми е по-подхранена, права и лесна за сресване, но все още е хвърчаща и суха, но вече по-малко от преди. Фризьорката ми взе 100лв предния път, сега не знам. Искам и маникюр да си направя. Маникюристката ми най-много да вземе 35лв. Добре че не взима скъпо. За всеки случай за тези 2 неща ще си подготва още 150лв. Ето, една издръжка... Ооо, забравих да споделя че и фитнеса ще ми струва 50лв. На минус съм. Дори не ми е гузно за баща ми, защото не се е грижил за мен като хората, поне това да прави. Но за мама ми е гузно. Не искам да я моля за пари. Тя винаги ще ми даде, но не е в това въпроса. Не искам да я мъча финансово. И между другото имам 2 банкови сметки. Едната е за университета, другата е за мои неща. В тази която ползвам за мои глупости имам едва 400лв, но ще изхарча 250 за дрехи (тези, които имам са ми големи с 2 размера, нямам дънки които да не ми падат).

На 19 съм и съм финансово независима до някаква степен, но взимам ужасни финансови решения. Помогнете ми. Дайте съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 66b5ad1379
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Предполагам няма да учиш в друг град.
В магазини работата е къртовска, за мин. пари. Търси някой да ти удари едно рамо, ако ли не пробвай сервитьорка във вървежно заведение. Според мен, натоварване и нерви са същите, но ако е добро мястото с бакшиша ще живееш, а заплатата спестена.
Много си се упарила, нормално е на тази възраст да искаш да си купиш дрешки, да излезеш, а не да живееш като скот. Нормално да искаш терапии, маникюри. Не е нормално да бачкаш като вол и едва да си покривал разходите, но такава ни е държавата.
Едва ли всичките ти колежки в университета ще са платежоспособни, със сигурност ще отказват някои да излизат ако нямат пари.

 
  ...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 568590415a
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Живота е много труден, всичко е много скъпо.
Просто не харчи за глупости.
Може да правиш упражнения вкъщи.
Какво ще учиш?
Може да намериш работа за почивните дни.

 
  ...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 4bb0a55a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Моят съвет е да спреш фитнеса-тренирай си в къщи или в квартирата, спри да ходиш на маникюр-и сама може да се лакираш... , спри да ходиш на фризьори -и сама можеш да се грижиш за косата си. Реално ЦЕЛИ 200 лв. си спестяваш от тези три неща... Можеш да се прехвърлиш задочно в същата специалност и дори още има време да го направиш... така си спестяваш разходи за квартира, транспорт, храна -ако учиш в друг град, през това време си работиш на пълен ден и имаш предостатъчно пари да плащаш семестри и учебници. Има учебници и втора употреба....
Ти какво точно учиш? В кой град си и каква специалност?
Накрая дипломата ти-важен е успеха, никой няма да гледа дали редовно или задочно си учила.
Не знам в кой университет учиш и как издържаш, но редовното е чист затвор. В държавен университет особено....
Ако си редовно -може да вземаш стипендия за отличен успех, ако учиш добре или за социално слаби хора-също дават стипендии.
По колко изпита имате на семестър? Ти всъщност втора година ли си сега или първа?
Със сигурност може да подадеш документи за социална стипендия-прави се това, още първите дни от семестъра.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 4bb0a55a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Изпратих преди малко един коментар, но се сетих още нещо да напиша, авторке- ти в частен университет ли ще учиш? Какви са тези космични такси по 1400 лв. на семестър? Защо не се записа в държавен университет, като нормалните хора? Парите щяха да ти стигнат... , а и 100 лв. за фризьор и 35 лв. да ти лакират ноктите си е доста скъпо това...
Ако много закъсаш за пари - може да продадеш роклята и обувките от абитуриентския бал, ако ще учиш в друг град-си носиш храна от вкъщи за седмицата и така...

 
  ...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: ec83ae54a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Изкарай фотографски курс, намери си място където да си отвориш фото студио, снимаи и хубави поводи, бракове и абитюренти, ще е готино, а и ще имаш пари за приятни неща.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: cda8b96178
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Правиш си една калкулация на приходите и разходите, и виждаш и преценяваш какво може да се ограничи и подобри!

Има два варианта на подобряване:

1. Да увеличиш приходите си
2. Да намалиш разходите си

Освен това трябва да се събираш в разходите си и да отделяш средно около 10% на месец - да ги спестяваш!

Относно повишаването на приходите - да единият вариант е да се започне допълнителна работа от в къщи примерно или на 4 часа, докато учиш, но трябва добре да се прецени каква ще е заетостта ти и ще можеш ли да издържиш!
Другият вариант е да си намериш по-добре платена работа, когато си свободна.

Относно намаляването на разходите: за да ги следиш - може да записваш всичко и в края на месеца да анализираш и да прецениш от кое може да се спести!

И спазвай едно твърдо правило:
Не трябва да харчиш за излишни неща!

Какъв е този разход - 100лв за фризьор - пари дадени на вятъра!
Дъщеря ми примерно с приятелки си правеха прическите, когато беше на твоите години.

Също така е важно и какво се пазарува и откъде. Примерно аз живея близо до Била и там има всекидневни промоции: значи меса купувам с по 2-3 лв намаление, сирене, кашкавали, сокове, бири и въобще много неща - също, като понякога намалението е 50%.
Купувам и по няколко броя неща, които ползвам, когато са намалени - примерно ползвам дезодорант от 8лв, а преди седмици го намалиха на 4, 80лв - купих си 10бр. - спестил съм 32лв.
Значи не съм ги смятал точно - но на месец спестяваме около 150-200лв само от това.

Друго - ако пушиш - е добре да спреш цигарите, ако живееш не много далече от университета или работата си - да ходиш пеша, и въобще правиш анализ и съкращаваш всички такива разходи!

И накрая - още по-ефективно е съчетаването на двата начина: да увеличиш приходите си, а същевремено да намалиш и разходите си!


п. с. Има и още един вариант - да си намериш подходящ мъж за съпруг и да се ожените и създадете семейство. И след това заедно ще решавате и този въпрос.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: 0cf604c7d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Най-лесният начин да се спреш да харчиш и да оцениш стойността на парите е като сметнеш с колко разполагаш на ден.

Ако хипотетично изкарваш 700лв на месец, то значи че разполагаш с по 23лв. на ден - с тези пари трябва да можеш да ядеш, да пиеш вода и кафе и прочие, а един ден да плащаш и сметки - приемаме, че за момента си остават всички за теб и не плащаш ток, вода...

Ако искаш да си купиш нещо, например да си позволиш тази процедура за коса, за която говориш, то трябва да си с ясното съзнание, че трябва да жертваш 3-4 работни дни само за нея, без храната и другите ти разходи.

Ако искаш айфон от магазина трябва да успееш да спестяваш поне по 10лв от тези 23 и то всеки ден - това означава да не си купуваш нещо друго освен храна, за да можеш да си го позволиш след 10 месеца - и тук трябва да осъзнаеш колко нерационално е искането ти към баща ти да ти осигури такъв, че даже му намираш и кусури.

Животът не е лесен и определено не можеш да искаш и да изискваш към момента скъпи процедури и айфони. Това са напълно ненужни разходи, особено предвид факта, че нямаш приходи или ако имаш са на минималната заплата. Стягай се, учи, направи така, че този неземно скъп семестър да си е заслужавал (за справка моя е само 375лв) и си намери добре платена работа след това. Всяка жаба трябва да си знае гьола както се пее в една песен. Еее

 
  ...
преди: 8 месеца, 21 дни
hash: f5a5c828c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Опитай като продавач-консултант. Аз в студентството си работих точно това, макар само за няколко месеца и на 6 часа (защото специалността ми беше тежка и нямах никакво време). Имах късмета да продавам нещо, което ми е страст, та изобщо не го усетих като работа, по-скоро беше удоволствие. Има много такива обяви, така че ще имаш голям избор.
Пробвала съм се по същото време като сервитьорка, вероятно щях да се справя (имах 1-2 пробни дни), но се отказах, не го почувствах като моето нещо, а и колегите бяха кофти, това преди ми беше критерий номер 1 едва ли не - готин екип. Но там пък има бакшиши, което си е предимство. Ако бакшишите са добри, можеш само от тях да се издържаш, останалото ще спестяваш. Гледам, че и куриерските фирми много често търсят хора за офисите си, може и нещо такова да погледнеш. Съмнявам се да имат изискване за висше образование, работата не изглежда трудна, според мен лесно ще се научиш. Не знам какви заплати взимат, но според мен ще е по-добър вариант от това да работиш в склад.
Понеже споменаваш купуването на дрехи. Бих те посъветвала да си купуваш дрехи втора употреба, там има нови или като нови за смешни пари. За маникюр не си давай парите, поне на този етап. Не мисля, че си заслужава, по-добре ги дай за нещо друго, лично мнение.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 2b2d54338d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   За да си финансови независима е необходимо да имаш няколко източника на доходи. Например да получаваш дивиденти, да вземаш пари от наем на апартамент, да вземаш рента от твоя земя която я обработват и тн.
Намали си разходите все пак в момента си безработна.
Можеш сама да се научиш да си правиш маникюр и също можеш да тренираш вкъщи, в парка на стадиона безплатно.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 0cf604c7d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Маникюри, процедури, айфони, скъпи семестри, дрешки... То хубаво, искаш да се глезиш, но вземи постигни нещо в този живот, преди да изискваш скъпи удоволствия. Всичко, което си изброила са точно такива - скъпи удоволствия, които в момента не ти трябват.

Маски за коса можеш да си правиш и безплатно, с подръчни средства у дома - мед, сода за хляб, яйце... има стотици рецепти в интернет. Сигурна съм, че няма да е като процедурата за 100лв, но тя просто не е създадена за хора в твоето положение.

Айфон. Как пък не те беше срам да изискваш от баща си айфон? Той човека ако наистина взима 2000 едва свързва двата края с издръжки и сметки, а ти си му овиснала на врата за айфон, че и претенции имаш, че не бил нов. Според сметките на номер 7, които напълно одобрявам, ще са ти нужни 100 дни пълни лишения, за да си го позволиш - без да ядеш, без да си правиш маникюр и без да си купуваш дрешки. С храната и маникюра отиваме на година, а ако включим и останалите ти прищявки на 2-3 години, така че се радвай на това, което имаш и недей да намираш кусури.

1400лв за семестър - тук също си се изхвърлила. Оправдано е единствено и само ако специалността, която си избрала е перспективна, няма я на друго място и един ден ще ти се отблагодари кариерно, а аз честно казано не се сещам за такава в България - винаги има евтини алтернативи, а това от къде идва дипломата ти на никой работодател не му пука. Разликата в семестриалните такси между НБУ (предполагам там си записала) и УНСС/СУ е 1000лв на семестър! За 4 години това са 8000 лв. на вятъра! Хайде сега сметни с тези 23 лева на ден колко години ще ги отработваш тези такси, или колко години е работила майка ти...

Изглеждаш ми като много наивно момиче. Хем идваш от не добре финансово семейство и си видяла какво е да нямаш, хем взимаш някакви нерационални и нелогични финансови решения. Не може без финанси или с минималната заплата да искаш да живееш като принцеса, просто е невъзможно и колкото по-рано го проумееш, толкова по-добре за теб. Учи, чети, развивай се и когато един ден започнеш да изкарваш по над 2500лв месечна чиста заплата, тогава евентуално ще можеш да си позволиш всичко изброено. В момента нямаш право на прищявки, скъпи дрешки, процедурки, коли, айфончета, почивчици и т. н... Налягай си парцалите и си промени мисленето, защото иначе тежък живот ще те чака.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: aa4c9b70b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От авторката: Уча в града си, няма нужда да спестявам за квартири и тем подобни глупости. С тази инфлация се е видяло че вечно ще живея в нашите, дори след като починат ще живея в този апартамент ако не съм омъжена. Единствено пестя за университета. В бъдеще вече съм решила за скъпите неща да тегля кредит от банката, ще имам работа и ще ми го дърпат от заплатата по един или по друг начин. За фитнеса, не мога да тренирам в нас защото не съм мотивирана. Като ходя на фитнес имам мотивация.
Към номер 8, опитах. Повярвай ми където търсят, питах. "Приемате ли за лятото? " "Съжаляваме, но търсим постоянни работници. " така са ми минавали разговорите, иначе лесно щях да си работя близо до нас в поне 5 магазина. Сега не знам какво ще е темпото в университета и дали ще успея да съчетая учене и работа като уча редовно. Ако мога, дано, съседката ми предлага да бъда детегледачка на дъщеря и и държавата ще ми плаща. Момичето е кротко и живее на горния етаж, няма да е трудно. На 7 е ще си играя с нея с кукли и ще и помагам с домашните(и без това ще съм детска учителка).
Към 7: И това съм го мислела. В картата ми е задължително поне месечно да имам по 100 лв, следващия месец да спеся още 100, в случай че баща ми ми прати по-голяма издръжка и повече от 100 ще пестя, но горе-долу същия принцип. Аз по принцип си ям храна от вкъщи. В бързото хранене всичко е скъпо. По-добре нещо от вкъщи и така ще спестя пари. Знам че сме в инфлация, но ще гледам да пестя пари, дори и в сметката която ще ползвам за свободно харчене на пари.
Към 6: Фризьорката взима скъпо, а терапията е скъпа, но си струва, защото косата ми е подхранена. Два пъти в годината мисля да я правя, като сега ще е третия. Не искам при друга фризьорка да експериментирам само защото взима малко, тя може съвсем да прецака косата ми. Аз по фризьори ходя за специални терапии, а не за подстригване(мама купи ножица за 90 лв само и само да не ходим по фризьори за подстрижки, а и е карала курсове като е била ученичка). За ноктите, мисля че взима евтино, на познати им взимат по 50-100лв, а аз повече от 35 лв за нокти дори с изграждане не бих дала(моята маникюристка не изгражда, но и без това ме е страх като знам какво стана с една приятелка, маникюристката която я прецака е късметлийка че няма жалба срещу нея). Нито пуша(опитах, не ми хареса), нито пия(само по специални поводи, последно се напих на бала, а то беше чак май месец), пък наркотиците хич не съм и ги пипала
Към 5: Лесно да се каже, но и това струва пари. По-добре да продам стари телефони или вещи които не ми трябват.
Към 3 и 4(един и същ човек): Защо се записах в частен университет? Дипломите... Срокът в държавния университет беше до 26, а вече беше 12 юни. Искам да следвам педагогика. Точно в този университет имаше с английски език, защото искам да съм учителка по английски. Сигурно знаеш какъв е наплива за тази специалност, а да чакам докато си взема дипломата.... Да бе, да си изпусна всички шансове. Исках да уча там, защото семестрите са 500-600 на месец. По възможностите ни е. Но платформата на частния университет беше по-добра и всичко е по-добро и тайно исках да уча там, но цената ме отблъсна. А и в държавния университет вече му се води репутация че приема селяни и цигани от селото които лесно са завършили(нищо против тях, просто не е честно). Приемат само техни хора. Всичко това заради Ахмед Доган, ама това е друг въпрос, нищо против него, от политика не разбирам, но знам че заради него приемат лесно цигани и турци. Една дъщеря на колежката на мама сподели че е трети курс, педагогика, но малко по-различна специалност от тази която искам, сподели че вече е трети курс и има само две българки, всичко останали са турци и цигани които даже български като хората не говорят(горките деца на които ще преподават). За хора като мен, българка от града ще изискват високи оценки, както също се води репутацията им. Ако нямам над 5, 70 в дипломата... Моята диплома е 4, 45. Яд ме е че не е 4. 50 поне... Не бях късметлийка да вляза в държавен университет, но в града ми има два университета, за нищо на света няма да ходя в друг град защото семестрите били по-евтини(квартирата ще е допълнителен доход, затова не мерси). А и също чух че в държавния университет професорите четат уроците си по време на лекциите и че всичко е суха материя. Мразех това в училище, не искам да е така в университета... Роклята да я продам, ок, тя е модерна дори в днешно време(казвам защото носих роклята на мама), блестяща, обаче с дълги ръкави, тогава е бил такъв климата. Обувките... Токчетата ми са за обущар, няма да го мисля сега, но за 30 лв не знам какво очаквах като ги взех, но не е нещо което не може да се оправи. Та за въпроса от къде съм и къде уча, няма да кажа, но само ще кажа че е морски град и ще уча в града си. Няма да ходя в друг град, това би било глупаво финансово решение(една приятелка която е по-зле от мен и семейството и е далеч под нулата реши да учи чак в столицата, с това казвам че има по-зле и по-инати от мен). В момента това ми е първа година... Забравих ли да спомена че ако платя по-рано семестъра получавам 100лв отстъпка? Вече като знам ще си спестявам 100лв... Социално слаба не съм, но баба ми е със инсулт и е трудно подвижна, но не се брои, а и тя вече може да ходи, само дето не и навън за повече от половин час. Нашите са разведени, не знам дали мога, в училище можех, ама не го направих защото трябваше и баща ми да попълва документи, а той е в друг град... За 30лв не си струваше.
До номер 2: Търся си работа за свободните дни, всъщност с мама се уговорихме този месец да и помагам на почасовата работа и да ми даде половината заплата.
До номер 1: Където и да работя ще ме мъчат и ще "бачкам като вол" за някакви 5. 50-6лв на час. Дори като сервитьорка. Като знам как са били всичките ми приятели по ресторантите.. Вършиш всичко, сервиране, отсервиране, миене на чинии, чистене на заведението, работиш 2 смени и 12 часовите ти смени са ти почивни дни, защото почиваш веднъж в месеца и всичко това за 30-50лв на ден. Бакшишите спасяват до някъде положението, но накрая шефа ти се оплаква от счушени чаши, чинии, даже не си ги счупил, но го боли хуя че не си ти, като си ти там вината е твоя и ти си го направил, взима от твоята заплата поне 20лв. Където и да работиш те унижават за нищо пари. Бих искала да имам по-богат партньор, който да ме глези, затова харесвам по-големи, но в същото време ми е гузно като плащат за мен и ми дават пари. Не искам и да използвам гаджето си все пак, той е човек. Не че имам гадже, но като цяло да използваш някого за парите му е просто неморално. Освен ако не е човек като баща ми. Той не си е мърдал пръста да ме гледа, всичко мама, той си играе на комютъра по цял ден като почива. А да не говорим как съм търпяла проблемите му с гнева(и аз ги имам ама се сдържам на публични места, ама вкъщи избухвам). Поне да се отплати. Той е единственият мъж който бих ползвала за пари. От него любов така и няма да получа.

Та ще гледам все от някъде да изкарам пари, хора. Една колежка на мама работи към Avon. От години ми мрънка да ме уреди. В унито ще има хора които да навия да си купят нещо. Колкото изкарам, пак ще е нещо. Също ще продам телефона който ни подариха от А1, като си подновихме договора. То телефона е един за 200лв, ама сега гледам че моторолата имат по-нови телефни и на този сигурно е паднала цената, айде поне за 180, защото е неизползван(е за 5 минути го разгледах и му рестартирах фабричните настройки). Обаче не знам къде да го продам. По фейсбук или по олх или някъде другаде. Къде са вървежни телефоните?

 
  ...
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: a610663873
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Е, ще трябва да се правят компромиси. Само на 19 си и не можеш да очакваш, че някъде ще пада огромната заплата за лека и приятна работа. Особено, след като виждаш как родителите ти, вече на години и със стаж, едва изкарват месеца.

За твоите години си постигнала доста, даже това е максимумът. Всички работещи са така. На теб ти се работи и това е важното, а има хора, които лежат на пари от родители и издръжки, или неморални дейности.

Работи упорито и си гледай сега най-вече ученето. Това е най-важното. Инвестирай в себе си, в развитието си, в уменията и знанията си.

Прическите и маникюра можеш и сама, даже в тези години свежестта на младостта ти е напълно достатъчна. Телефоните също са излишен разход, не се умира без най-скъпото на пазара.

Това за по-богатото гадже и глезенето по-добре го забрави. Има ги всякакви мъже и не разчитай на друг, освен ако не сте вече в съжителство или брак. Всяка жена иска подкрепа и закрила, но времената са такива, че не се ли погрижи сама за себе си, не се ли подсигури сама, може да ѝ изиграе много лоша шега някой ден. Сега си на 19, но животът минава неусетно.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 17 дни
hash: b28a4113cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   А след като навярно имаш добър английски, защо не потърсиш информация за фрийланс услуги? Ще работиш, когато можеш. Ще взимаш проекти, с които можеш да се справиш. Млада си, можеш да се научиш на нови неща. Няма да е сигурен доход. Няма да имаш осигуровки и трудов стаж. Но пък ще ти позволи да работиш преди или след лекции.

 
  ...
преди: 8 месеца, 13 дни
hash: 3200793b89
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Просто си намери мъж...

 
  ...
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: a610663873
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Намирането на мъж как точно ще ѝ помогне в живота?

Тя е пълнолетна вече и това ѝ предстои, поне до пенсия - работа и самоиздръжка.

Да чака на мъж, каквото и да е, по-добре да се забрави като вариант. Каквото си направи сама за себе си - това ще е. Това е положението в наши дни.

И тя добре се е ориентирала - работи си. Тежко е, нерви и умора много, парите трудно ще стигат, а свободно време - почти никакво. Но ще се справи сама.

И задължително, каквото и да струва като пари и усилия - завършено висше, поне бакалавърска степен.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker