Държавната администрация - страсти и неволи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (122778)
 Любов и изневяра (30155)
 Секс и интимност (14526)
 Тинейджърски (21994)
 Семейство (6598)
 Здраве (9692)
 Спорт и красота (4744)
 На работното място (3261)
 Образование (7376)
 В чужбина (1673)
 Наркотици и алкохол (1125)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1755)
 Други (18925)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Държавната администрация - страсти и неволи
преди: 10 месеца, 11 дни, прочетена 697 пъти
На 29 г съм. Преди няколко месеца реших да сменя работната обстановка и изобщо кариерният си път. От частния сектор отидох в държавната администрация, или казано- чиновническа работа. Явих се на конкурс за длъжността “младши експерт” в една администрация. Заплатата не беше по-голяма от тази, която получавах в частния сектор, но някак си ми омръзна от постоянните съкращения, които се извършваха в компанията ни и уж за по-голяма сигурност реших да се преориентирам. Макар че с предишния ми шеф поддържахме добри приятелски отношения и не остана много радостен, че напускам. Нямаше много кандидати за държавното място. Бяхме шестима кандидати. Случи се така, че да го спечеля аз. Имах най-висок резултат и на теста, и на интервюто. Минах задължителното обучение и започнах. Обаче още на първата седмица започнаха страстите и неволите. Средата, от която съм обграден, е изцяло изпълнена с много опитни “колеги”, с високо самочувствие, не са общителни, а и са доста по-възрастни от мен. Може би аз съм най-млад в тази администрация. Всички са някакви връзкари с ръководителя ни, аз обаче не можах някак си да се впиша, а вече почти година работя тук. Не получавам помощ от по-възрастните колеги, напротив, товарят ме с повече задължения, отколкото трябва. Заобиколен съм от повече жени колежки, но са може би всички 50+. Изобщо не ми съдействат, помагат, гледат ме с пренебрежение. На предишната ми работа не беше така. Част от тях нямат и основна компютърна грамотност, но иначе с претенции да са знаещи. Старая се да върша всичко в срокове, понякога имам неясноти, но ми е неудобно да попитам някой от тях, защото последният път едната колежка ми отвърна със сарказъм и ирония : “Ами, вие младите нали сте с по 2-3 висши, сигурно трябва да сте компетентни…”. Започвам да изпадам и в нещо като депресия. Понякога се питам “Боже, къде дойдох! ”. Взимам си работа и за вкъщи, свободното време ми се скъси, най-много на фитнес да отида и това е. В частния сектор имах по-малко работа и повече свободно време. Другите колеги по цял ден гледат през прозореца и си пият кафето, а на мен се пада да преглеждам документация, попълване, становища и като че ли върша и тяхната работа. Не знам! Започвам да съжалявам. Някак си не мога да се впиша в тази обстановка. Сгреших ли? Знам, че напускането е доста по-сложно от държавна служба, но и някак си ми е много неудобно да говоря с бившия ми работодател, за да ме вземе отново. Първата ми сериозна грешка в краткия ми житейски път….

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 971313e01f
гласове:
1 2 3 4 5
  (302620 гласа)

1.   Грешки се правят докато си млад, на стари години е по-страшно. Не виждам какво е различното дали ще напускаш държавна работа или частна - пускаш си заявлението и се махаш, чисто и просто. Никой не работи по принуда, самата принуда е нуждата от пари, за да се поддържаш жив, но пари могат да се изкарват по много начини и, най-малкото, при много различни работодатели. Като не ти харесва обстановката и хората, да потърсиш друго е съвсем нормално действие.

Само не живей с илюзията, че някой на работа ти е приятел. Където и да отидеш, ще има кофти хора, от теб си зависи да не те третират като изтривалка. Старото поколение, особено реликвите от комунизма, са тежко комплексирани, двулични хора и в голяма степен действат по законите на джунглата - или нещото те изяжда или ти изяждаш него. Не очаквай някакво нормално поведение от тях. Не е изцяло тяхна вината, защото по тяхно време не е имало друг начин да оцелееш, но от друга страна нищо не ги оправдава да поддържат този скотски манталитет след като отдавна не е необходим.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: 5bfb17dd71
гласове:
1 2 3 4 5
  (249408 гласа)

2.   Отидох на държавна работа-университетски преподавател преди 3 години, 95% бяха 60 , всичко могат, само задачи, всичко трябва да можеш, един щеше да ме бие, имах чувство, че нищо не се получава, изпаднах в екзистенциална криза, на всичкото отгоре взимах 100 лв по-малка заплата, ходеха но старата работа, като имат нужда, супер сериозно започнах да се чудя в какъв филм се вкарах и да се махам от този цирк. Щях да направя голяма грешка-заплатата стана двойна, напълни се с млади хора, възрастните се пенсионираха един след друг-до 2-3 години ще сме 75% на около моята възраст.

 
  ...
преди: 10 месеца, 11 дни
hash: b2709dea26
гласове:
1 2 3 4 5
  (220497 гласа)

3.   Така е на държавна работа. 90% са връзкари, НИЩИЧКО не пипват и никой тях не ги пипва. Останалите 10% трябва да свършват своята и на останалите работа. Съответно се получава наистина огромно натоварване.

Бягай, че ще си съсипеш психиката. Само жени виреят в такава среда.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 8379a7f582
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Добре дошъл в държавната администрация. Навсякъде почти е така, особено в нископлатените сектори. Неграмотността е повсеместна, шуробаджанащина, мързел, завист, тарикатщина и всякакви прийоми от соца. За младите оправни кадри стремежа е да им се отрежат крилцата от рано. Представи си лелка на 50 , дето на никаква друга служба няма да я вземат, че дори и текущата работа едва вдява, която вижда млад човек, който с лекота се справя с тая адска машина с много копчета, свеж, интелигентен, бързо схващащ неща за които на нея й трябват години и пред очите й минава кошмара на съкращението.... Злобата е гарантирана. Тия сън не ги хваща как може да вземат нов човек и той някакси да ги измести в йерархията, просто щото е кадърен.
Моята приятелка работеше на такава служба. Голяма завист беше за това че й дали същата заплата като на нейната колежка с 20 годишен стаж на това място. Същите мурафети - саркастични подмятания, прехвърляне на работа, скатаване, отказване на помощ, че дори и обиди. Докараха я до нервен срив. Мислеха че са си намерили кого да натоварят и да тормозят. Да ама тя не издържа и напусна. После въпросната с 20г стаж пое цялата работа и й се стъжни живота. След няколко месеца назначиха нова помощничка, ама тя се оказа по-голямо леке и от дъртите и почнала да ги разиграва, освен че правела грешки и била неграмотна... Според мен са се напаснали.

 
  ...
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 8379a7f582
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Забравих да добавя - чиновническа длъжност в банка, както и сътрудник в разните там вериги - Лидъл, Кауфланд, SDI и т. н. - пак е същото. Интриги до припадък.
Но имай предвид че вероятно навсякъде на най-нископлатените постове, където работиш с много хора, интригите и завистта присъстват с пълна сила.
Дори във фирмата в която работя е същото (частна технологична компания). Аз съм в инженерния състав и е ОК. Но в производството е ад, по отношение на взаимоотношенията между колегите. Не случайно тия длъжности са ниско платени - не се изисква много от хората на тях и вземат всякакви.

 
  ...


...
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: fcb5902cb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Има лесно решение, скатавай се!

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: 77cb5e800f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   То по принцип е идеята на държавната работа точно да взимаш по-малко пари, амаа и да работиш по-малко отколото на частно.

За съжаление и там е пълно с добитък(без извинение) - хора део за нищо не стават, злобни, прости и нископлатени.

Леля ми беше в Министерство на околната среда и водите и напусна няколко години преди пенсия точно заради това - кофти колеги, некомпетентни началници спуснати отгоре(парашутисти), мързеливци дето чакат някой друг да им свърши работата.

В държавната администрация инма нужда от сериозно чистене - поне 30% от работещите там са изилишни и не вършат нищо. А предвид общия брой на адмминистрацията това са десетки хиляди души.

Тези е по-добре да вършат някаква реална работа, а не да пушат цигари, да си клатят краката и да чакат да дойде поредната заплата.



Т. Т.

 
  ...
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: fe1f77309e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторе, моят съвет е максимално бързо да се ометеш от пумията "държавна администрация". Дали ще се върнеш на старата си работа или ще си потърсиш нова, вече си е твое решение. Не оставай обаче на подобно място. Освен, че в държавните структури са събрани възможно най-големите мързеливци и некадърници, и наистина 90%, че и повече са такива, има и нещо друго. Основните "изисквания", за да бъдеш част от подобна среда са да си нагъл, използвач, интересчия, измамник и т. н. все в този стил. Нормалните и интелигентни хора не издържат дълго в подобно блато. Саркастичните подмятания и говоренето зад гърба са най-безобидните неща, които могат да ти сътворят "колегите". Познавам доста хора, работещи в този сектор и меко казано не мога да кажа добри думи за повечето. Имах дори уж много добър "приятел" или поне аз си мислех така, който е държавен служител. Оказа се изключителен използвач, а като награда задето толкова му помагах се оказа, че ми е правил мръсотии зад гърба. Преди това пък за кратко имах приятелка, която също беше държавен служител. Просто не ми се говори за какво ставаше въпрос. Изчезвай с 200 от това място. Разбира се, първо си намери друга работа. Действай умно.

 
  ...
преди: 10 месеца, 10 дни
hash: a2ec5498ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Здрасти, на една възраст сме с теб и също като теб съм държавен служител. Първо, мит е, че се напуска трудно. Подаваш си заявлението и могат да те освободят още на другия ден. Второ, нявсякъде има скатавки, клюкарки, змии, ингриганти и прочие. Абстрахираш се и толкова. И моите колеги са 50 и не им се работи особено. Затова ми е смешно като прочета някъде, че младите не стават. Прави само онова, което се изисква от теб според годишния ти план. Не се нагърбвай с чужди отговорности. Когато колега се опита да те мине с негова задача му отговори сухо, че не ти влиза в задълженията. И не е необходимо да се вписваш в колектива, за какво ти е, на гости ли ще си ходите? Сутрин им казваш добро утро, а в края на деня - приятна вечер. През останалото време си работиш тихо, без да им обръщаш внимание, слагай слушалки ако трябва. За въпросите много добре те разбирам, съветвам те обаче нищо да не питаш. Шансът да те подведат или да премълчат нещо важно е 99%. На вълкът му е дебел вратът, защото сам си върши работата. Като се справяш със задачите в срок и напълно сам ще си по-самоуверен и ще спре да ти прави чак толкова впечатление как се държат с теб ;) Ще се справиш, щом аз се справям с "моите хиени", а съм тотален интроверт. В крайна сметка, оцеляването на такава работа може да се тълкува като полезен опит. Успех!

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 9 дни
hash: 309fc601a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Гледай да се махнеш по-скоро от държавната администрация. Работил съм там, всъщност това беше първата ми работа след университета. Още съжалявам за това, припомням си с горчивина и ми се иска никога да не бях стъпвал там. Мога да напиша конкретни разяснения, но виждам, че вече и ти си видял за себе си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker