Или си тарикат, или роб наемник - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121302)
 Любов и изневяра (29735)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Или си тарикат, или роб наемник
преди: 4 месеца, 23 часа, прочетена 1114 пъти
В тоя живот, човек за да се препитава е поставен пред два избора. Да бъдеш тарикат или да станеш роб наемник. Тоест или работиш с главата или с ръцете и краката. Какво има предвид под, , тарикат. Тариката е човек, който не е причислен към някаква йерархична структура и не е на заплата там. Тариката сам си създава работа и сам си пребира цялата печалба от нея. Той няма шеф на главата. Като той работи предимно с главата, има комбинативен мозък и не се подчинява на шефове. Тариката може да си подбира сам клиентелата или партньорите. До като наемника, е част от йерархична структура. Винаги има някой над него. На него работата му е създадена от друг, обаче робът трябва да свърши черната работа, длъжен е да се съобразява с работно време и порядки създадени горе от неговия господар. Робът не е господар на времето си. Робът често се налага да работи когато е болен или допълнително. Робът е длъжен да обслужва клиенти, които реално не иска да ги обслужва. Длъжен е да търпи всякакви несгоди, които за неговия господар са част от работата. На робът му се дава отпуска в годината в период в, който за господаря му е изгоден. Робът, е длъжен да се съобразява как говори на тия които са над него в йерархията, ако иска да бъд част от тази организация да се храни и издържа от нея. Аз не искам да бъда повече роб.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 4 часа
hash: 331ce74748
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Тарикат в България е мечтаната професия, всеки иска да е тарикат, за това сме и на това незавидно дередже. За мен да си тарикат е диагноза не позиция, но все тая, сега по същество.

В големите държави е малко по различно заради по-големия пазар. Което ще рече, че ако си добър музикант в Америка, един добър сингъл ще ти донесе милиони, просто защото аудиторията е огромна. В България ско направиш един добър сингъл, ще получиш точно нищо, 0. Ще можеш да заработил като те канят по кръчми, но пак няма да вържеш и цъфнеш. Така седят нещата с всеки един бизнес в БГ.

В моята сфера за да станеш добър професионалист ти трябват 10-15 години Труд поне две степени на образование. И тъй като няма много налични на пазара, големите фирми предлагат огромни суми да работиш за тях, тоест да им решаваш проблемите, което е далеч по сигурно, от колкото да пробивал със собствен бизнес в сферата.

Сега за тариката : В България тариката е вечно в някакви схеми. Което значи, че някой трябва да ти е дал, преди да си взел, което не е бизнес, а е подаяние с връщане на услуги и уж ди големия тарикат, а в същото време работиш за тоя дето ти е подхвърлил нещо и знаеш че той ско теши още утре те връща в първи клас. Отделно що за морален човек ще се хване със схеми и да е цял живот в напрежение, вместо да получи най-скъпото нешо-спокойствието.

В България предвид региона и големината на страната милионери, със скъпи коли и големи къщи са само тези, които са в схемата, познати на някой, хора занимаващи се с измами и така нататък. Днес имаш, утре не се знае.

 
  ...
преди: 4 месеца, 3 часа
hash: e14fc32764
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   "Тариката е човек, който не е причислен към някаква йерархична структура"

Е, те такова животно нЕма. Всеки е причислен към някаква йерархия. И собствениците на бизнеси са зависими от някого, трябва да слушкат и могат да бъдат изхвърлени на момента. Да, те не бачкат като обикновени бачкатори, ама пък трябва да се мазнят, да изпълняват, да връщат услуги и да слушат.

Пример: Божков.

 
  ...
преди: 4 месеца, 3 часа
hash: eb8ee70273
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Аз съм тарикат, който дълги години беше роб, въпреки че работеше като програмист. Но аз видях шефовете как правят пари а за нас оставаха трохите. Преглътнах гордостта си и си намерих мъж който ми помогна да си отворя собствена фирма и вече не робувам на никого.

Един от многото.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 2 часа
hash: 009277d656
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Здравей,

Ще ти разваля философията, ама това, за което говориш не е "тарикат", а самонаето лице.

Аз съм такъв - имам една държавна работа дето е по половин ден на седмица и правя към 2 бона си имам фирма и си търся IT клиенти и засега от там взимам 10-12 бона, като с времето се надявам да стигна до 20 бона, а знам хора дето взимат и по 30 и нагоре.

Но и те се съобразяват с клиенти, нямат пълен контрол над времето си и т. н. Единствено могат да теглят майна на клиента и толкоз.

Познавам и истински "тарикати" - едни мутри дето почиват по цял ден, въртят далавери, крадат и отдават под наем имоти... ама повярвай ми, и на тея хора понякога им се налага да се съобразяват с нечие работно време.

Нема как, всеки се отчита на някого на тоя Свят, па и на Големия Шеф дето е на небето!

Поздрави!

 
  ...
преди: 4 месеца, 2 часа
hash: 1105ccaa12
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Много повърхностно.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 1 час
hash: 0685ecd60c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Мойто момче, много не си работил с главата си... Тарикат да си, най-важното е кой познаваш, и в чия структура можеш да се впишеш и използваш - я спорт, я хазарт, я магистрали... Даже много от просяците са в някаква йерархия и структура, не можеш да избягаш от тези неща. Ако си мислиш, че можеш да действаш соло, още на следващия ден някой ще ти покаже мястото...

Но че като тарикат можеш да изкарваш повече пари от наемен работник - естествено... Само дето не ми се виждаш подготвен за тая работа.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 5 мин.
hash: b384a0ed1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Авторе, първо не използваш правилните думи!

Първият не е "тарикат"! Думата "тарикат" има съвсем друго значение! А това, което ти описваш - е просто човек, който работи за себе си.

И вторият - не е роб, защото не е длъжен да го прави! (А робът е длъжен! ) И утре като реши може да напусне работа! И той просто е човек, който работи за друг, работник.


Аз като човек бил и в двете ситуации и то доста години, ще ти кажа, че по-спокойният вариант е да си работник.
(Стига да имаш нормална работа и да не си чак на минималната заплата)

Защо?

Защото, когато работиш за себе си, нямаш сигурност! Примерно следващият месец - може да изкараш 0 лева! Или много по-малко, отколкото са ти нужни за препитание!
Нямаш и строго работно време - понякога може да се наложи да работиш по 16 часа!
Освен това, особено когато нещата не вървят, постоянно ги мислиш и се тормозиш! И си е направо кошмар!

Освен това, като имаш работници - пак си е грижа и тормоз за теб: ще успееш ли да им подсигуриш всеки месец заплатите, кой болен, коя по майчинство, кой недоволен... Има много грижи и проблеми!

А, ако работиш нормална работа - редовна смяна от 8 до 5, след 5 часа си напълно свободен и нямаш никакви грижи и ангажименти с работата. Събота и неделя си почиваш, на празниците не работиш... Какво по-добро от това?

Тоест, за мен, най-добрият вариант е да си работник, но да работиш нормална и добра работа, редовна смяна, която ти допада и е творческа, и можеш да се развиваш и да надграждаш. Не изключвам и вариант да работиш по свои проекти - но в извън работно време, без да напускаш работа!

Това е моето виждане.

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 48a656fe9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Гледал си някакво мотивационно клипче и си се надъхал нещо.

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 79fa0d9e36
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Ей това е животът в България - хубава ценностна система си изграждат децата в тази кочина. А политиците са огледало на народа - тарикати до един. Затова не живея в България от години.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 3734fb1176
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Номер 6

Аз вече съм тарикат. Изкупувам стока от напълно непознати хора, които виждам за минути и не ми се налага да им целувам адника, и после си я препродавам през интернет до като седя в нас, с печалба и си сгъвам кеша, без да отчитам стотинка данък и да бъда роб на матрицата. Не ми се налага да познавам никого и да клякам на никого. Това, че ти нямаш акъл да стигнеш до там си е лично твой проблем мойто момче. Едни са родени да бачкат с главата, други с ръцете и с краката. Айде със здраве!






Автора

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 4385aa78b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Тарикатът работел за себе си. Нищо общо. Тия работещите за себе си нямат почивен ден. Точно те са робите. Аз всеки месец си взимам заплатката, събота и неделя и на всеки празник си почивам. Собственикът на фримата остава след работно време и по празници е на телефона. Да ти имам и сбърканата представа за нещата

 
  ...
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: 9e4d80cc45
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Ха-ха, ег@ти глупостите!

Нещата, които си написал, е както ти си ги представяш, а не както стоят в действителност...

Какво ти пречи да си високо квалифициран специалист, примерно, фрийленсър или в мултинационална компания? Там 'йерархията' е по-скоро хоризонтална - нямаш шеф в класическия смисъл. Има си хора за всичко, а ти си избираш по кой проект да работиш, според компетенциите си.

'Работно време' - ами да... Това е обикновено светлата част от денонощието! За да си взаимодействаш с някого, за каквото и да било, няма да му звъннеш в 3 часа през нощта, нали?
Макар че ако работиш с американци или сингапурци, тези часове може да не са точно така...

Така че разликата между твоя 'тарикат' и един такъв специалист е съответно като тази между едноклетъчно и многоклетъчен организъм! :) Едноклетъчното може да има много голяма 'свобода', но и възможностите му са като на едноклетъчно, а рисковете му са огромни... В човешкия вариант - рядко доживяват до 40 години.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 26 дни
hash: 3734fb1176
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Абе знаем ги тези виско квалифицирани специалисти номер 13 в мултинационални компании. Бачках като наемник в западна държава в една от най-от най-богатите американски компании занимаваща се с фармацефтиката, оперираща за милиарди в цял свят. Колегата, който беше либиец с университет завършен с физика и математика взимаше колко мен двойкаджията от прогимназията дето не успя даже да я завърши. Неговите отговорности бяха десет пъти много повече от моите. Там никой не ти гледаше дипломата и уменията, а на кой целуваш адника. На три смени включително и събота и неделя. Даже тоя колега либиеца го размотаваха с даването на постоянен договор, до като на един друг, който нямаше почти никакви умения и образование , ама беше местен и лишеше подметките на началниците му дадоха дългогодишен договор много бързо. Лично съм изкарвал на компанията по 300 000 евро за 7 часа работа, от които на мен ми се падаха 170 евро бруто за 7 часа работа , като след удръжката от данъци ми оставаха чисто 120. Ай сиктир! Сега като си въртя бизнеса от в къщи през айфона и не се кланям на никого изкарвам повече и си гледам семейството всеки ден си обикаляме и си живеем живота.

Автора

 
  ...
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 8545033a53
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Браво, Андрю Тейт е горд с тебе! Избягал си от матрицата! Аз съм шматка и роб и затова си бачкам това, за което съм учил и винаги съм искал от малък и си сгъвам по почти 8 бона, нека ми е зле. Занимавам се и с други неща, които ми носят страничен доход, но все още съм във матрицата, помогни ми да избягам братле....

 
  ...
преди: 3 месеца, 21 дни
hash: 68e45f8f51
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Да бе 8 бона, тука всички се пишат супер богати хаха. Смях. Авторе само виж офис планктона как наскача, защото му казваш истината в очите, че е роб.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 20 дни
hash: 8cce121497
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Не са другите хора идиоти, за да ви толерират вас тарикатите за някакво време. Просто ви игнорират, често ви уволняват, а вие си мислите, че сте надхитрили някой да ви наеме за работа за жълти стотинки. :)

 
  ...
преди: 3 месеца, 20 дни
hash: 3734fb1176
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Аз казвам, кое за мен е добре. Кое за мен е успешната формула. Какви са моите възможности. Да наясно съм, че има хора доста отраничени, които освен да го сложиш на някаква машина от сутрин до вечер и то там да си карлука едно и също 45 години за друго не стават. Все пак дърво, което е създадено за да бъде направено дръжка за мотика, няма от него как да направиш от него цигулка.

Автора

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 9d9217a5f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Горе-долу е така, но какво да направим - капитализъм. Уж комунизъма е щеше да е по-добър, но практиката показва, че навсякъде е наложен с оръжие и с оръжие е махнат, защото никой не го иска.

Но според мен истината е, че човек се ражда какъвто е. Не се става тарикат, или си го имаш, или не. Някои неща не се купуват в магазина.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 52d8a39328
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Няма по-голям роб от работодателя.
Преди да стана работодател бях няколко години наемник.
Съжалявам, нотолкова ми писна от това да бъда работодател и да нося тежко бреме, да търоя загуби заради инфлация, Ковид, войни, че мисля да зарежа всичко и да отида да работя като наемник в чужбина.
Работодател с 20 години стаж.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker