Здравни осигуровки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123908)
 Любов и изневяра (30490)
 Секс и интимност (14619)
 Тинейджърски (22050)
 Семейство (6706)
 Здраве (9751)
 Спорт и красота (4764)
 На работното място (3328)
 Образование (7420)
 В чужбина (1701)
 Наркотици и алкохол (1129)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1769)
 Други (19217)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Здравни осигуровки
преди: 4 месеца, 8 часа, прочетена 513 пъти
Имам въпрос! Частните фирми длъжни ли са да плащат здравните осигуровки на своите служители?

В продължение на една година работех (наскоро напуснах) в една софтуерна фирма. Няколко дена преди да започна, един от главните мениджъри ми каза, че фирмата осигурява своите служители за пенсия, здравни осигуровки, и други неща като например: ваучери за храна, отстъпки за почивки, и т. н.

Започнах работа, в началото беше добре, ама лека полека видях, че нещата стоят другояче и напуснах. Малко след напускането установих, че през цялото време компанията не ми е изплащала здравните осигуровки(цяла една година)!

Това нормално ли е? Не се ли нарушават по този начин трудовите права!?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 1a27c8a9c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Наскоро разбрах, че явно това си е практика от доста подобни фирми, след 6 месеца ходене по институции за подаване на жалби и търсене на права... още чакам някой от НАП да си свърши работата и да направи проверка. Явно ще пия студена вода за тези осигуровки.

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: cdae9d8aff
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   С какъв договор работи при тях Трудов или граждански? Ако си бил на трудов договор си бил техен служител и са били длъжни да ти внасят осигуровки, ако обаче си работил на граждански договор, не си им служител и трябва сам да плащаш осигуровки и данък върху парите които са ти платили.
Какво ти е казал надуми някой е без значение, важни са документите които си подписал!

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 89548d1ef0
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Фирмите са длъжни да плащат осигуровките на всички служители работещи на трудов договор. Свържи се с компетентните органи и е редно фирмата да ти изплатят осигуровките.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 03625fa9f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Незаконно е, но тези здравни осигуровки се плащат на НАП и при неплатени такива те трябва да му търсят отговорност и ако трябва да заведат дело. До тогава ти си с прекъснати здравноосигурителни права. Можеш и сам да подадеш сигнал в НАП или Инспекцията по труда, за да ускориш евентуално процеса.

А може и изобщо трудовия ти договор да не е регистриран в НАП и по този начин изобщо да не дължи осигуровки, все едно че не си работил. С трудовия договор трябва да са ти дали и уведомление, че са те регистрирали в НАП.

Можеш да отидеш в НАП и да питаш дали изобщо си регистриран като служител на тази фирма. Ако не, но имаш трудов договор, можеш да съдиш фирмата да ти плати осигуровките.

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 33ee96e431
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Отиваш в НОИ и проверяваш дали си бил не само здравно, но и пенсионно осигурен. Защото може би въобще не си бил осигуряван.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: b2abf08518
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Отиди веднага в инспекцията жалба, опиши с
участва и копие на договора ти. Никаква студена вода няма да пиеш, а ще ки търсиш правата, срок за отговор е месец, омбуцмана пускаш навсякъде. Виднага пусни жалба, както и други твои колеги се свържи, да проверят дали са осигурявани. При нужда адвокат, инспекцията по труда много може да ти помогне.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 26 дни
hash: 90dffdc8f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Разбира се, че са длъжни! Частни, държавни, щом си на трудов договор са длъжни да ти плащат всички видове осигуровки. Веднага подавай сигнал срещу тях, защото аз веднъж така овиснах лошо и не беше забавно. Беше ми първа работа и в един момент закриха отдела ни и ни съкратиха буквално от днес за утре, отидох да се регистрирам в бюрото по труда и се оказа, че нямам право на обезщетение, защото работодателите ми "случайно" не били превеждали пари по фонд безработица. И докато си намеря нова работа бях изцяло на издръжката на нашите, което определено не беше ок. А със здравните е още по-страшно, защото представи си, че става нещо и ти трябва спешно лечение, обаче се оказваш, че с години не са ти внасяли здравните. Е, като ти поискат няколко хиряди за операция и то спешно, какво правиш?
Така, че знайте си правата хора иначе разни тарикати цял живот ще се гаврят с вас и с труда ви. Не стига, че заплатите са ниски, но вече и осигуровки да не плащат вече е престъпление и в нормална държава на тоя щеше да му се стъжни живота ако го хванат, че нарушава закона. Като нищо щеше са фалира, но нали това е България, та всеки с гаражна фирмичка се мисли за бог и над закона. От нас зависи да си отстояваме правата.

 
  ...
преди: 3 месеца, 25 дни
hash: 1c9447eb41
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ако си с трудов договор работодателя е длъжен да декларира и плаща в НАП здравно ( други осигуровки и данъка по ЗДДФЛ), освен ако не си декларирал някой обстоятелство, за което не е длъжен.
Също така деклариране и плащане са две различни неща.
Работодателя е длъжен да декларира до 25 число на следващия месец осигуровките и данъка на работниците в НАП, но не е длъжен да ги плаща в рамките на този период, ако не ги плати му текат лихви. Много фирми, ако не са свързани с обществени поръчки, програми от ЕС и търгове закъсняват с плащанията към НАП, което води до нерви на работниците, ако трябва да излязат в болнични, майчинство, пенсиониране и т. н.
Моят съвет направи копие на трудовия договор и с него подай жалба в Инспекцията по труда и от там те ще ти кажат какво ще стане. Просто държавната институция ще притисни бившия ти работодател да си плати задълженията.
Извади си ПИК от НОИ и НАП, за да следиш дали си осигуряван от работодателя си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker