Кои професии ще се засегнат от AI - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124186)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Кои професии ще се засегнат от AI
преди: 1 месец, 14 дни, прочетена 560 пъти
Кои специалисти мислите, че ще бъдат заменени напълно и/или частично от ИИ близките 10-20 години? Реалистичен отговор знам, че е трудно да се даде и е хвърляне на боб с предположенията също както хората през 80-те са си мислели, че днес ще има летящи коли, но нека да видим какви са нагласите.

Аз мисля, че засегнати ще са администратори, брокери, служители в офиси, счетоводители, банкови, данъчни и застрахователни служители, касиери в търговски обекти, юристи, помощник-фармацевти, HR, някои лекарски специалности. ИТ специалистите ще намалеят доста и ще останат основно такива на мид-/синиър ниво, които да регулират случващото се, а не пишещи код. Учителите ще го отнесат доста сериозно, дори в Лондон вече се въвежда ИИ обучение. Артисти, писатели и тн до 30-40 години ще са по-скоро като грънчарите днес - ще останат последните мохикани сред ИИ и само някои ценители на изкуството ще са готови да дадат пари за нещо създадено от човек на нерезонно завишени цени понеже е “истинско”.

Споделете какво мислите? Ще останете ли без работа и да трябва да се преквалифицирате или в България нещата се случват винаги с през “байганьовската” призма и Калинките няма да си отидат?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 14 дни
hash: f85b708de3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Програмистите първи ще го отнесат, даже вече се случва, никой не наема джуниъри вече.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 847c05c567
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Кондуктори също няма да има

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: f2842abf43
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Медицински специалности няма да бъдат засегнати от ИИ, защото медицината/здравеопазването са с много голяма обществена значимост, регулирани са от правителствата на държавите, както и надправителствено ниво. Няма как да се диагностицира/лекува заболяване от изкуствен интелект, защото се носи голяма отговорност за това, като юридическа, морална и прочие. Няма кой да го позволи. Като се случи нещо с пациент (увреждания, смърт) кой ще носи отговорност, компютърът ли? Или OpenAI? ИИ може да помага на медицинските специалисти в работата, но изцяло да ги замести е абсурд.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 57fd615433
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Ами първо да ти кажа, че той "трудът" си има и хуманна страна, не само производствена. Една време имаше категория "трудоустроен" човек - т. е. такъв, на който му е намерена някаква (обикновено доста безсмислена работа), само и само да не е безработен, или понеже е връзкар...
Какъв пример да ти дам... Един готин шеф едва ли ще се лиши от сексапилната си секретарка, само защото ИИ може да изпълнява всичките ѝ функции, че и по-добре от нея. Нали се сещаш? :)

Това (горното) от една страна. От друга - за 20 години е почти 99% сигурно, че ще се стигне до AGI и до Сингулярността, а след това какво ще стане - дори и Господ не знае... ИИ, ако не се самоосъзнае, би могъл да ни стане едно съвършено "огледало" и да ни замени абсолютно всичко - приятели, обкръжение, сексуални партньори... Само че в този си вид, ако изчезнат хората, а нещата със сигурност ще тръгнат натам, ИИ става безсмислен.
Ако пък ИИ се осъзнае, тогава... ще станем безсмислени! Ние колкото и да се напъваме, втори мозък не можем да придобием, а онова... включваш по кабела още един дейта-център и става 2 пъти по-умно! Дали ще се слеем по някакъв начин, дали ще ни изтреби, или ще ни остави на доизживяване, като маймуните в зоологическата градина, едва ли някой може да каже... То опираме и до въпроса: какво е съзнанието изобщо? Може ли да съществува извън човека? Може ли да се всели (ако е външно), или пък да възникне (ако е функция на висшата нервна дейност) в машина?
Тези неща тепърва ще се изясняват.

Относно професиите - първо това е някакъв незначителен проблем, в сравнение с горното. И второ - винаги технологичното развити и напредък са водили до отпадане на някакви професии: файтонджиите са били заменяни от шофьори, коминочистачите - от парнаджии, но никой (освен "старите майстори") не е пострадал особено от това. В края на краищата човек се преквалифицира.

Виж - за изкуството не си прав/а. ИИ е (безкрайно-)логично нещо, а изкуството е емоционално. Не се знае, дали някога ще развие емоции изобщо или просто ще се научи да ги имитира до съвършенство. Засега няма такава опасност. Това "изкуство", което ИИ бълва е като някаква посредствена фаст-фууд, и изобщо не представлява интерес за наистина арт-хората.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 5bd2e9c2f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Твърде пресилено. Кйк брокери ще б де изместен от изкуствен интелект. Айде легенди сега.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 516355f16f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Никакви. Оказа че AI засега е един кьорфишек. Ама имало видеа в нета дето разни роботи готвели, сервирали и тн. Ама никой не казва, че батериите им държат 15мин. То хубаво изкуствен интелект ама после като замениш всички с роботи, на роботи ли ще продаваш. Малоумно е...

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 6f6547d12d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Повечето хора не знаят, ама да им обадя. AI е маркетингов термин за линейна алгебра. Съществува от стотици години. Т. н. "AI" хардуер смята просто матрици, и то доста неточно, за да е бърз. Има софтуер който ползва подобна технология от десетилетия, но повечето хора не знаят, защото не се го тиражирали. От къде идва тоя бум последните години? Има няколко причини според мен:
- технологичните компании им трябва нещо ново. Преди няколко години беше крипто. Всички купува хардуер да "копаят". Но нещата отживяха. Сега както се вижда, всички се юрнаха да продават компютри с "AI". Софтуер обаче да го ползва няма. Няколкото по-развити продукта ги държат изкъсо, кой знае какви откраднати данни ползва, няма да го пуснат навън да върви на твоята машина със сигурност. Ама ти си купи нов компютър...
- AI има обаче силно приложение за големи компании и сървърите. Примерно търсиш в Гугъл нещо. Да ти е направило впечатление, че последните години е рядкост да го откриеш? Това не е бъг, а по дизайн. Гугъл иска да контролира какво ти показва. Ползват от доста време тая технология, за да филтрират какво виждаш, и да анализират кой какво пуска по интернет. В това са намесени и правителствата, не се съмнявай. Я си постнал по фейса нещо, ще го изровят и след 20 години...
- AI има силно приложение и за дронове, роботи, ракети, авоматично управление на всякаква военна техника. И според мен точно това е ключът защо точно сега стана тоя AI бум. Да, на повърхността тестват тези технологии уж за граждански цели. Но ако се поогледаш в какъв свят живееш, няма как да не е и за военни, а може би и главно за военни

Иначе да, хора които се "обучават" от филмите, кой знае какво си представят... Не, огромните съкращение които се случват особено в Америка не са заради "AI", а рецесия, некадърно управление, наемане на прекалено много хора покрай КОВИД и т. н. В технологичния сектов винаги е имало висока степен на автоматизация на прости неща, сега просто ще я подобрят. Освен ако не си шимпанзе, няма как поне това "AI" да те замени.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 41f6f4ef04
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Програмистите и инженерните ще заминат първи.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 2006247e7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   До 1 - знам, че те е яд на заплатките им, ама си далеч от реалността ;) Това, че наемат по-малко джуниъри няма нищо ама нищо общо с AI. Пазара е в такъв период, а дори вече започва да се стабилизира.
Когато един AI е способен да замени един програмист, то на 100% ще е способен да замени и твоята професия ;)

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 094be519b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Готино е, че виждам колеги или поне хора в час, като номер 8. Това, което си го написал се опитвам и аз да обяснявам от години, от десетилетия се занимавам с линейна алгебра и даже съм смятал матриците и системите от уравнения на ръка без компютър-така разбираш за какво става дума. Последните години цицам корпорациите да ми дават заплата, ама там са големи идиоти и с-левъл не разбират смисъла на това точно това, което си написал горе, така че хората ще продължат да си мислят за роботи и касовите сай-фай анти утопии... за мен най-доброто от новите технологии са приложенията пишещи код, защото никога не ми е било интересно това и променя играта за хора разбиращи от софтуерна архитектура, процеси, алгоритми, но не искащи да седят и да цъкат команди в терминала и редят класове и буквално са циклят ифчета

 
  ...

...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 094be519b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Иначе това, което се случи в България покрай Наков(жив и здрав, направи десетки милиони с легален бизнес), си беше фарс и още от преди пандемията беше ясно, че келнери, Ейч Ари, козметички и шофьори не може ей така да станат кадри в сферата на високите технологии, защото никога няма да разберат за какво става на въпрос реално в работата. То селекцията за това почва още 5 клас и завършва след изпитите 7ми клас най-късно. Така беше още средата на 90те по мое време като бях в училище. Че последните 5-6 години наемаха code monkeys на килограм беше същият hype, както е сега с генеративните модели AI за които е темата

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 9bda2392ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Точно пък актьорите и певците най-малко ще бъдат засегнати. Никой нормален човек не би искал да гледа робот на сцената.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: d8687114ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   8 и 11, абе не е баш така... То и човекът е "проста" биохимия, ако погледнеш нещата по този начин... Даже някой му беше извел "химическата формула" по едно време - въглерод колко, водород колко, кислород, сяра, фосфор и т. н.
И какво като е "проста линейна алгебра"? А тренировъчните множества? А генерализацията на информацията? А генерирането на смислени изображения/текстове/звуци от бял шум? Да не мислите, че човешките неврони са много по-сложни като базова функционалност? Маркетинг или не - стъпка напред си е в технологичното развитие и то - голяма! И никой не знае до къде ще стигне! Може и да надмине човека.
Всички гениални неща са прости, едва ли не концептуални. "Елементарната" математика е доста по-трудна от "висшата", която е просто концепции (като тези за граница, безкрайност, диференциал, интеграл и т. н. ). Численото интегриране не е нищо повече от умножение и събиране. И какво от това? Върши ли ти работа да пресметнеш аеродинамиката на новата обтекаема форма? Върши...
Така че не подценявайте нещата! Това, че можеш да направиш сметките на една невронна мрежа на ръка, не означава, че можете да правите тези сметки стотици пъти в секунда и да управлявате нещо летящо по този начин.
Напротив - чудесно е, че със стари и добре известни методи, използвани в нова светлина, могат да се правят невъзможни до момента неща!

 
  ...
преди: 19 дни, 18 часа
hash: 657c20839f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Засега сме още много далеч. Прави са хората, че AI като термин се ползва безразборно за маркетингови цели - накодихме този "AI tool" да прави едно конкретно нещо и постигнахме революция.
Единствената революция, която направи е, че вдигна прага за влизане в ИТ индустрията, понеже кода за най-честия тип функционалности се шаблонизира и стана лесно достъпен; не означава, че е качествен.
Наред с това тенденция е човешкия клиентски съпорт да се замества с чатботове (но това не са автономни мислещи алгоритми, а просто шаблонизиран отговарялник на 15 предварително зададени въпроса).
Истинската революция е в генериращия AI, който съдава изображения, мелодии и текст - но това далеч не означава, че са съвършени или способни да заменят човек, който го работи това на заплата.
С това сме свидетели пряко на резултатите - все по-лесно, бързо и евтино може да се създаде нискокачествено съдържание... но това само по-себе си просто би трябвало да вдигне цената на автентичния професионален труд.
Хората по-лесно ще се научат да използват наличните способи, да автоматизират дейността си и да вършат повече работа. Няма работата да изчезне, просто ще се очаква от теб да вършиш повече работа за същите или малко повече пари.

 
  ...
преди: 19 дни, 2 часа
hash: 5c49ae9528
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До 10, 20 години според няма да има особена промяна. Ще бъдат засегнати основно общи работници. Но дори те няма да бъдат заменени толкова бързо.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker