Изпаднах в безизходица след университета - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124186)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Изпаднах в безизходица след университета
преди: 1 месец, 13 дни, прочетена 844 пъти
Аз съм жена на 23 години от малък град и наскоро завърших филология с арабски и руски език. В момента съм безработна и се върнах при родителите си. Мечтаех да бъда преводач или екскурзовод, но вече се отказах – осъзнах, че не искам да се занимавам с езици и че съм загубила време. Да, езиците са голям плюс, но те са само бонус към уменията, които притежаваш за работа. А аз нямам никакви умения. Не съм програмист, QA инженер, нито уеб, графичен дизайнер, дигитален маркетолог, копирайтър, или нещо друго. Блъскала съм си главата само с тези два езика, за да осъзная накрая, че не искам да се занимавам повече с тях а и няма работа с тях в България.

Проблемът е, че съм интроверт и трудно общувам, което ме прави неподходяща за професии, свързани с комуникация. Затова търся работа, която не изисква висока социална активност (особено с клиенти), но ме притеснява липсата на опит в други области. Обмислям онлайн курсове по дигитален маркетинг, но се страхувам, че няма да ми донесат очакваните резултати без реален опит. Трябва паралелно с курса да работя нещо, най-добре в тази област, за да трупам опит, но не намирам такова такава работа. Не искам да работя нещо, което няма нищо общо, като продавачка или сервитьорка, не защото се имам за голямата работа, напротив. Толкова съм неуверена, на моменти дори имам чувството, че имам социална фобия. Та дори да искам, те дори не биха ме взели на работа за такива позиции. Не знам с какво мога да се занимавам временно, за да си стъпя на краката. Летата съм работила в завод за производство на сладкиши, без договор, но фалираха. Но и този опит не би ми помогнал по никакъв начин в CVто и мотивационното писмо.

Чувствам се изгубена и отчаяна, защото дори за най-обикновените позиции не съм сигурна дали ще ме наемат. Мечтая просто да получа шанс, да започна от малка позиция в офис, за да натрупам опит. Трябва да се изместя в някой голям град, но работа ли да намеря първо, квартира ли? Толкова съм неопитна, сама съм. Не искам да съм тежест за родителите си, а да бъда самостоятелна, но не знам откъде да започна и търся съвети за професии, подходящи за хора като мен, които не се чувстват уверени в комуникацията. Също приемам всякакви насоки и критика.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 13 дни
hash: 8b827ca231
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Трудна работа - руския няма да е популярен вече в цивилизованите държави - поне следващите 100 години.
За арабски - жена да се занимава точно с този език си е доста рисково. Арабите с чужди жени не комуникират - виждал съм го с очите си, много е странно и смешно.
Иначе с какво да се занимаваш - млада си още, имаш време да научиш нещо ново. Съвета ми е да разгледаш call center фирмите, има ги в повечето големи градове. Търсят хора, особено владеещи екзотични езици, плащат относително добре, а не се иска никаква квалификация - те на каквото трябва ще те научат. Много студенти докато следват, работят в такива фирми и се оправят добре.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 20aacede29
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

2.   Виж сега, авторке, не се отчайвай!

Не всеки човек е ориентиран от малък: какъв иска да стане като порасне?
Има хора, които цял живот се лутат професионално.

Важно е духовно да си читава, защото духовните неща са много по-важни от материалните! Но това е друга тема...

Сега, конкретно по твоите проблеми:

Това, че си завършила руски език е много добро! (Руснаците са наши братя, православни християни и славяни. Да, в момента политиката ни към Русия е враждебна, но това скоро ще се промени, и отново ще се възродят добрите ни отношения, и тогава руският език ще бъде актуален. )

Единият вариант е да запишеш една магистратура задочно с педагогическа специалност, за да имаш право да станеш учител.

Другият вариант е да изкараш магистратура по нещо, което има добра практическа реализация, и не ти е неприятно да го правиш.

Трети вариант е да започнеш някаква временна работа в офис, като най-добре да е държавна работа - примерно в общината. И същевременно може да действаш по вариант 1 или 2.

Четвърти вариант е да се омъжиш за добър и свестен човек, който все пак да е сравнително стабилен финансово, и в следващите години да се посветиш на раждане и отглеждане на децата си.

Пети вариант е да не бързаш, да живееш засега на издръжката на родителите си и да изкараш някой онлайн курс по интернет, примерно към СофтУни по графичен дизайн, уеб дизайн или нещо друго, към което би проявила интерес.

Има и други варианти и възможности, но важно е да търсиш!
Който търси - намира! - казва Господ Иисус Христос и това е абсолютна истина!

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 611ce5fa75
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Ако сте от малък град, решението е да се насочите към по-голям - казвам го от опит, защото и аз съм от малък град и тук ако не си кмета, попа или даскала - просто няма какво да работиш.
За мен преместването не е вариант, защото имам семейство, затова пътувам ежедневно, но след като Вие сте сама - направо се преселвайте и не му мислете. В големия град не само вариантите за работа, но и за развлечение са повече - все пак сте млад човек.
Но първо си намерете работа и с оглед на нейното местоположение наемете жилище. Не се самонавивайте и не се комплексирайте, че нищо не знаете - никой не се е родил научен, млада сте, с времето ще усвоите още много неща.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: e753c9e906
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Може да пробващ преводач към някое издателство. Гонят се срокове и определено има стрес, но няма толкова пряка комуникация и можеш да си наложиш собствено темпо на работа.

Тези дигитални глупости и айти простотии са един голям балон, който ще се спука много мощно. Там пазарът е пренаселен и ще има работа само за най-добрите.

Аз бих се насочил към нещо практично, като това със сладките не е лошо, ако те влече. Може да потърсиш работа като помощник в някоя сладкарничка, след време може да помислиш да отвориш и свой малък бизнес.

Само смело, ще си наредиш нещата.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 3c5a57eaa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Учи нещо друго, някой хора почват да учат на 30, или 40. Имах един познат стана програмист на 43.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 2256c5e0e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   За много от офис позициите се изискват добри комуникационни умения. Въпросът е че такива умения се изискват и за други позиции, които не се работят в офис. Най-добре ще е да превеждаш документи от арабски или руски, въпреки, че не искаш, да си преводач. Превеждането на документи можеш да го правиш и от вкъщи стига да имаш договор с преводаческа агенция.
За да развиеш добри умения за общуване е необходимо, да ходиш по семинари, различни социални събития и на други, където има хора.
Работата в сладкарския завод е по-добре да не я пишеш в CV-то ти, освен ако няма да кандидатстваш отново за работа в завод.
Ако нямаш LinkedIn си направи и пиши на различни рекрутъри.
Търси начинаещи или стажантски позиции.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 0f1f7189f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Онлайн уроци по въпросните езици, виж и в колцентър дистанционно.

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: a67686e656
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   няма как човек с арабски да не може да си намери работа, при положение, че са единици тези, дето го знаят добре, а България и ЕС не е като да нямат бизнес отношения с тези страни, да не говорим Русия – Арабски държави. Просто помислете добре и решенията ще изскочат, даже и в момента ми излизат няколко обяви за хора с арабски... нромално е... като се замисля, в България може и да сте по-добре, отколкото в чужбина с арабски, защото в ЕС араби, родени във вторите им държави - дал Господ.... В България, обаче, това умение е нишово. Дерзайте! Е, сигурно ще се наложи да смените града, но това не бива да Ви притеснява!

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 4e34bf58d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Авторке, идеално знам за какво говориш и ти казвам, че нищо отчайващо не се е случило. Не винаги взимаме правилните решения, което е разбираемо, така че не се обвинявай. А и нищо непоправимо не се е случило. Аз самата така направих грешката да уча информатика, само защото беше модерно, но изобщо не беше за мен. Така и не го работих никога.

После на 32 тепърва станах мед. сестра и сега съм много доволна и щастлива с работата си. И то го направих със семейство и малко дете. Не беше лесно, но човек, когато знае какво иска, всичко се постига. В курса ми имаше жени и на 50. И сега идват на работа жени на 50, които тепърва са завършили. Ти си ехее още на 23. Живота е пред теб. Знам, че сега ти се струва безнадеждно, но повярвай ми, нищо непоправимо не се е случило.

Съветът ми е да решиш за себе си какво би ти носило удоволствие да го работиш в следващите няколко месец и да следваш наново. Не е страшно да учиш втори път. Ако трябва се хвани на някаква обикновена работа, докато дойде време да държиш изпити. Ако вашите са съгласни да те издържат за второ висше - супер. Ако не, можеш да работиш и учиш задочно. Варианти много - мед. сестра (без работа няма да останеш гаранция), учител, ИТ с две годишен курс дистанционно, варианти много.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 4e34bf58d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Забравих да добавя, че това, че си интроверт не е проблем за някои работи. Например изброените от мен професии спокойно лгст да се работят от интроверти.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 1e6d858dc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Страшно вървежни езици си избрала. Как стана - най-лесно приемат сигурно? Първо арабски - жена с планове да се омъжи за арабин ли си? Руският явно е на принципа "втори език, нещо по-лесно". Нормално развитие на нещата.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 144bf1183f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Трябва да имаш професия. Езиците не са достатъчни. Може на първо време да работиш в кол център, но пък ти пишеш, че не си комуникативна. Трудна задача.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 430befe9ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   По Черноморието с руски ще си намериш работа. Арабски - ако го знаеш добре - също се търси. Да, наистина си с два езика и нищо друго, но имаш шанс за работа, ако се преместиш във Варна или Бургас. Защо не пробваш да се свържеш с агенция за набиране на персонал? Другият вариант е да даваш уроци по тези езици онлайн като за начало на ниски цени (15-20 лв. на час).

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 75d4a64589
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Ооо, ама точно сега ще имаш дори много възможности за преводи руски-арабски и обратно! Просто потърси из руски или арабски сайтове щом знаеш езиците.
Предложи се и в freelancer сайтове.
Най-хубавото е, че дори можеш да избираш да превеждаш текстове/документи без физическо присъствие.
Подавай си автобиография наред. При актуалните събития ще дойде момент, в който ще трябва да отказваш работа защото няма да насмогваш.
Имаш професия, която тепърва става една от най-търсените.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 9c74fc01a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Хич да не се косиш, аз на 35 осъзнах, че съм си губил времето да работя в офиси и станах певец. Сега ще записвам Консерваторията. По-добре късно, от колкото никога.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 476db7c542
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   14. абсолютен факт.... особено на арабски да потърси фрилансване, маркетингов мениджър, Вр. с Общ. Търговски представител...

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: b388061f85
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   От авторката: Не, уверявам ви, че няма работа с тези езици. Кандидатствах на няколко места, нищо не стана. А в интернет има точно 2 обяви. Затова се отчаях и се отказах. Поне за момента не мога да разчитам на тези езици, а нямам други умения.
Още обмислям дали да се местя в София примерно, но квартирите са много скъпи, искат депозит, не знам и колко време ще ми отнеме да си намеря работа, не знам и каква. Не знам и дали Софийската атмосфера ще ми се отрази добре, особено като съм неопитна и свита. Да, винаги съм била интроверт, но изглежда изпаднах в голяма депресия след завършването като нищо не ми се получава и съм вкъщи.

 
  ...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 75d4a64589
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Авторке, ИМА работа за преводи руски - арабски.
Влез в сайта на руското посолство, имат и група в телеграм апликация та. Подай при тях и виж какво ще стане.
Или влизай в сайтове на арабски.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 12 дни
hash: ff6981f46d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Авторке, нямам какво да те посъветвам... Филоложка съм и аз, безпарична, депресирана, смазана... но пък следването беше супер. Бях малко преводачка фрийланс, но вече не ми се занимава да търся преводи.

 
  ...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 5279355ccd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Добре, де, като записа тази филология, какви ти бяха плановете? Какво смяташе да работиш, щом не като преводач няма търсене? като екскурзовод за интроверт, както се описваш не е подходящо.
Помисли за преквалификация, магистратура, педагогическа правоспособност или нещо друго.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 5e92073655
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Така е защото само с учене не става, трябва робота и то от по-ронта възраст, стой момента учи, не носи нищо добро. Естествено, че можеш да работиш някаква офис работа, хора без език и образование го правят. Айде сега да помислим завършила си икономика примерно, какво знаеш повече и си подготвена за работа. Нищо. Изика е реално знание, като начало давай уроци. Виж учители. бг, второ пращай св-та ама не 2 часа четене на обяви и тогава пращаш 2 св-та, пращаш яко, където искаш да отидеш, в съседни градове, въобще не се застоявай в зоната си на нищо не правене. Деградираш, това е истината, в детската стая при мама и татко нищо добро не те очаква. Ще си поредната висшистка при мама. Не ти е мястото там, търси алтернативи за работа и квартира.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 11 дни
hash: 9c8943d744
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Повярвай в себе си. Повярвай, че си можеща, знаеща и че ще намериш своя път. Да учиш арабски не е проста работа, така че ти можеш! Много даже! С руски се търсят преводачи, свържи се с агенции и опитай. Рядко, но се търсят и с арабски. Заплащането не е високо, но ще имаш някакъв старт и натрупан опит. Свържи се и с издателства, можеш да превеждаш книги от арабски, евентуално. Също статии от Интернет от арабски, които да предлагаш на копи райтъри. Има сайтове за фрийланс услуги, потърси, регистрирай се, обяви уменията си и започвай. След обявите там. Арабски е рядък за България език, имаш време. Най-лошото сега е да не поддържаш езиците, а трябва! Можеш да даваш уроци по арабски он-лайн. Или уроци по български на арабскоговорящи. Регистрирай се към близкия до теб съд като съдебен преводач, има голяма вероятност да бъдеш ангажирана в полиция или съд като преводач с арабски.
Човек не трябва да се оплаква! Запиши си го и го чети всеки ден. От каквото се оплакваме и хленчим, това ни застига. Говори и мисли само положителни неща за себе си и животът ти ще се промени.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: bac4aa0a8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Както ти е казал №22, можеш да се регистрираш като преводач в съда в най-близкия областен град, в МВР, доста често се търсят хора с арабски. „
Включи се в групите за фрийлансъри - можеш да даваш и онлайн уроци по арабски и български.

 
  ...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: c1d6b8c1f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Поддържай езиците и се запиши подходяща магистратура, с която да ги "захлупиш".... връзки с обществеността, международна търговия, човешки ресурси, управление на проекти, мениджмънт... има доста опции, но преди това проучи коя ще ти харесва и коя ще е добра комбинация за твоите езици. Не ги захвърляй! Арабският е супер труден за българи, това си е жива ценност! Търси си мястото!

Русия пуска емигранти, несъгласни с новия ред. Питай и за това, а с руски и арабски и магистратура там по МИО ще те лапнат веднага!

Търси си мястото просто, такова има!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker