Съд - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Съд
преди: 12 години, 6 месеца, прочетена 6760 пъти
Здравейте, искам да попитам и да се обърна към хората случвало им се подобно нещо или имащи информация.
Работих като калкулант в един хотел, от май до септември, пораяди, за този период не получих нито една заплата, напуснах с члез поради неплащена от работодателя. ОБЪРНАХ се към ИТ, и там бяха обявили срок от 1 месец да ми изплати, но свърши този срок, а работодателя, не иска и да уче да плаща... Сега ме интересува, какво да предприема, Адвокат ли да наема и колко ще ми струва всичко това ???
Благодаря Ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 6 месеца
hash: f9740b25b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На мен ми се е случвало и сега даже е разправям, само че при мен беше 6 месеца неизплащане и фалшификация на подписи. Значи щом от инспекцията са му дали срок на изплащане а той не го е изпълнил, отиваш първо пак там и подаваш нова жалба срещу него като пишеш, че не е спазил това което са му казали от инспекцията. Доколкото знам трудовите дела са безплатни, поне на мен така ми обясниха. Но пътво отиди в инспекцията и обясни за какво става въпрос, пускаш нова жалба те ще се заемат. Може да подадеш и в районна прокуратура жалба, че не е изпълнил това което са му наредили от инспекцията, там ще се заемат още по - бързо до два или три дни ще са му се обадили и ще са го предупредили, после с полиция ще ти вземат парите. Браво, че си си търсиш правата и не си мълчиш както повечето хора!!! Успех и дано си вземеш дължимото.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: c1b4bb27e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Моя приятелка имаше същият казус. Осъди работодателя си, но адвокатската услуга и струваше към 500 лв. Трябва обаче, да имаш изряден трудов договор с осигуровки, и всичко по регламент. Опитай ако имаш нерви и средства. Успех!

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 79f25a08d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Със сигурност не оставяй нещата така. Вземи си служебен адвокат, доколкото знам няма да ти струва почти нищо. Той ще загуби делото и ще плати и разноските по него. Другото което ще те посъветвам, е да си спомниш дали има извършени някакви други нарушения в този хотел и допълнително да ги използваш в съда. Успех и не се отказвай, защото този нещастник ще използва и други момичета да му работят за без пари!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 4eb369f6c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Този проблем ми е интересен, но не знам нищо с което да ти помогна. Единствено, бих потърсила информация в интернет. Мисля си също, че за да се заведе дело в съд, първо трябва да се обадиш в полицията. Мисля, че от там трябва да се тръгне и може да не се стигне до съд ами полицията да настои пред работодателя да си изпълни задълженията. Адвокат би поискал заплащане за труда си, да, и трябва да питаш в адвокатска кантора какви са хонорарите им. Ти си работил 5 месеца - надявам се хонорара на адвокат да не е повече от една месечна заплата от тези които си загубил, но нямам представа какви са сумите. Какво е ИТ?

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 23a67ed88f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Адвокат - около 300лв, които след делото ще ти бъдат възстановени. Има и възможност да пуснеш молба да ползваш безплатна правна помощ - проучи въпроса, в случай, че нямаш доходи.

 
  ...


...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: d41f92848f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Въпросът поначало е за специализираните правни форуми, а не за тук, но ще ти кажа нещичко.
Ако трудовият договор е в писмена форма и е оповестен в регионалното управление на НАП /както трябва да е по закон/ - нищо по лесно от това да им надуеш шушоните в съда. Как обичам да им натривам носленцата в съда на такива момченца и момиченца като твоя "шеф". Не щял да чуе за плащане, а? Ако ти се занимава сериозно, той ще чуе и ще отнесе не едно, а две плащания: 1/. персонално към теб - неизплатените трудови възнаграждения; 2/. към държавата - плаче си за имуществена санкция от ИТ /Инспекцията по труда, нали някой по-горе пита/ за неспазване на задължения по трудовото законодателство. Ако са му дали предписания, както твърдиш, то би трябвало да са му връчили акт за установяване на административно нарушение и ще следва издаване на наказателно постановление. Можеш да се поинтересуваш по въпроса в ИТ, тъй като ти си заинтересованото лице - това, което е подало сигнала.
По въпроса за изплащане на ТВ /трудови възнаграждения/: сборувай всички неплатени работни заплати, които мислиш да претендираш. Това ще ти даде цената на иска или т. нар. материален интерес. След това намери от интернет Наредба 1 от 09. юли 2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Виж чл. 7 от наредбата, там е методиката, по която се определя минималния размер на хонорара на адвоката. Повтарям - минималния, защото по принцип размерът на хонорара подлежи на свободно договаряне между адвокат и клиент. Но там е ориентирът, ако някой иска в пъти повече от минимума, значи те работи. От там насетне - трябва да се пише искова молба. Ако адвокатът е в час, ако цената на иска е сравнително висока и ако фирмата има известни на теб като номера банкови сметки - да иска незабавен запор до размера на иска. Тъпаците реагират като ужилени винаги, когато им шибнеш запор. Нямало да плаща, хаха. Кажи на адвоката също да иска постановяване на предварително изпълнение по решението. Това ще рече, че получаваш изпълнителен лист веднага след постановяване на съдебния акт по същество, а глупакът нека жали на горна инстанция решението, ти вече си събираш присъдените разноски и го вкарваш в нови такива по изпълнителното производство.
Добра новина - ищците по трудовите спорове са освободени от държавни такси и разноски. Ще трябва да платиш само на адвоката си уговорения хонорар. След спечелване на делото съдът ще ти го присъди под формата на разноски и ще натовари ответника /работодателя ти/ да заплати дължимата държавна такса /4% от цената на иска/. Проблемът си е негов, да е плащал извънсъдебно, щял е да спести разходи. Ама в БГ всеки тъпак смята, че като е икономически по-силен от работниците си, може да ги клати до откат. И разчита на това, че не си знаят правата - което е вярно за съжаление, средната правна култура на повечето хора клони към нула.
Втора добра новина - трудовите спорове задължително се гледат по т. нар. "бързо производство". Друг е въпросът, че не винаги е така бързо, особено в големите съдилища с голяма натовареност - няма как.
Последно - по принцип имаш право да искаш и мораторни лихви за забавено плащане - т. е. обезщетение за забава от настъпване на падежа за плащане на съответната месечна работна заплата до датата на подаване на исковата молба в съда. Ако адвокатът е читав, той ще пресметне размерите на тези лихви, сега не ми се обяснява как се изчисляват. Трябва да иска и законната лихва от датата на подаване на иска до окончателното изплащане на задължението.
Та това. Нещата дотук са валидни и за много други трудови дела и могат да са от полза и на други хора в твоето положение. Разбира се, всяко дело със спецификите си, тук казах само най-основното. За повече конкретика - при колега адвокат. Успех!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a26c2b8644
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Щях да пиша но адвоката ти е отговорил.
Търси си правата!

Поредният боклук

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 0fd22d196a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Благодаря Ви приятели много, договора ми е изряден, защото аз самия го носих в НАП. Глупавата му секратарка ме освободи по член 327, даде ми вътрешен номер, нали си е глупава даже не погледна какво подпива и на какво дава печат, както и да е.
Нарушения има доста, все пак бях в счетоводтсвото и една проверка биха му затворили хотела. АЗ няма да го оставя, не ми е за 2 000 лв. Просто искам в тази страна да има ред и законие. Не може да яде някой твоите пари, които си изработил с честност и труд. Много ми помогнаха коментарите ви. Най сърдечно благодаря на всички, и най вече на Номер 1

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: f3b2cf9f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Здравейте! Моят случай е следния: осъдих фирмата за неплатени за една година заплати и получих решението от съда. Тъй като нямам много средства още за адвокати какво и къде трябва да ходя, за да си получа парите от фирмата, която пък от своя страна е задлъжняла на много работници, банки, фирми и др. и е пред фалит. При съдия изпълнител ли трябва да отида или да подам някаква молба във фирмата за изплащане евентуално на съответните суми? Благодаря Ви!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: d7fccf2cc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Срещу всеки некоректен работодател трябва да бъде завеждано дело в съда. Ако това се прави винаги, когато работодателят е в крачка, със сигурност ще се замислят малко повече преди да свършат простотията. Аз самата осъдих един директор на училище. Лошото е, че буквално си потроших нервите докато нещата стигнат до финал. Моето дело за незаконно уволнение беше заведено през 2004 и приключи през 2008. Абсолютно възмутително при положение, че беше спечелено на първа и втора инстанция. Ей това отказва хората да си търсят правата. Сега не вярвам да е по-различно. Но не се отказвай- няма какво да губиш, можеш само да спечелиш, най-вече да му покажеш на тоя откъде изгрява слънцето. Усещането си струва. Успех!

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c72eb5007d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Браво Българи радвам се, че наи сетне се субуждате и си търсите правата така се прави в всяка нормална държава

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 8c6ce787ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравейте!
Искам и аз да попитам нещо. Установих, че работодателят ни системно е фалшифицирал подписите на работниците си в заплатните ведомости и по този начин ни е ощетявал с между 50 и 100 лв всеки месец в продължение на година и половина. Поради тази причина и никой не е получавал и фиш.
Въпросът ми е мога ли по законов начин да си търся парите или пия една студена вода, защото не мога да докажа колко реално съм взела?
Благодаря

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 7fa7561336
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

13.   Здравейте. Работодателя ми се смени месец преди да родя детето си и сегашния не е в София. Нямам абсолютно никаква връзка с него, изискват ми подписи и печати на документите за майчинство и следователно не мога да ги подам. Писах жалби в нои, нап и инспекция по труда, от Ит в момента очаквам отговор. От тази фирма ми дължат заплата, също така не мога да взимам и детски надбавки, защото няма кой да ми издаде служебна бележка за тях. Нямам брак, никакви доходи.. какво да направя за да го осъдя за всичко това?

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: a05ab84d6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Номер 13 - потърси счетоводителя на този работодател. Той няма начин да не знае, къде са печатите и т. н., а и най-вероятно има пълномощни за служебните бележки.
Иначе, ти защо реши да раждаш дете, когато нямаш как да го гледаш. Не може човек да разчита не едното глупаво майчинство. В крайна сметка искай социалното, защото дори е възможно ти и без това да нямаш право на повече.
Имаш ли в последните месеци 18 м. НЕПРЕКЪСНАТ трудов стаж? Ако е не - потърси социално майчинство и точка. Осъди бащата на детето за издръжка.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 7fa7561336
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Май трябваше да се уточня повече, виждам че не съм била особено ясна и не сте ме разбрали. Нямам брак, но живея с бащата на детето, които го е припознал и тн.. идеята ми беше след като не получавам майчинство, пари дефакто, ще имам ли право на служебен адвокат? Фирмата е продадена на този човек, който е в Пазарджик и не знам нищо повече. Счетоводител предполагам няма, тъй като фирмата не упражнява дейност в момента, но не е и закрита. Имам право на майчинство и нужния стаж, но от нои отказват да ми приемат документите без подписи и печати. Сметнах, че след като няма никакво действие от страна на работодателя ми спрямо мен след всичките тези жалби е вече крайно необходимо да прибегна до съд. Само че не знам какво точно да направя и за това писах тук. Мъжа ми взима малка заплата и на този етап не можем да платим на адвокат и за това ми се иска да открия начин да ме представлява служебен такъв.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 2bd9e3784e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   При трудово правни въпроси работникът има право на служебен адвокат и делото излиза напълно безплатно тоест и такси не плащаш.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 751e79919e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   здравейте, аз имам същия проблем с неизплатени заплати и фалшифициран подпис. Подала съм йалба в съда, но се притеснявам да не изчезнат доказателствата от ИТ.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 751e79919e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   а какви са последствията ако изчезнат доказателсва от ИТ

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 751e79919e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   а може ли коментарите да получавам директно на пощата си

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 2e62bf690e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Здравейте, освободена съм по чл. 328 ал. 1 т. 3 от КТ... работодателят ми отказва да изплати обещетението ми по чл. 222 ал. 1. от КТ за 1 работен месец което ми се полага по закон... имам всички необходими документи... попълнена трудова книжка с чл. по обещетението.... декларация от мен че искам да бъда обещетена по този чл.... работодателят ми е плати в НОИ дължимите ми осигоровки но не ми е изплатил нето парите.... каква е вероятноста да спечеля делото и да си получа дължимото?
Благодаря предварително!!!

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 5ab5768cf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Здравейте, спечелих дело за неизплатени заплати за една година, извадих изпълнителен лист представих го на съдия
изпълнител, но вече една година няма никакъв резултат.
По време на делото фирмата си сменя на два пъти собствени-
ка и последният обявява, че не извършва дейност, няма ни-какви налични средства в банки. какъв е по нататък редът, или всичко е приключило по думите на съдия-изпълнителя.
Моля за съвет, защото от 2008 година съм по институцийте и няма никаква полза.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: a05ab84d6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   н. 22 - пий студена вода и си търси друга работа, какво се занимаваш с глупости. Фирмата е юридическо лице с ОГРАНИЧЕНА материална отговорност и ти пари няма да видиш - ще се закрие тази фирма и толкоз.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 7bb7829abf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Здравейте, моя случаи е следния моят бивш работодател е фалшифицирал моя подпис вав ведомостите и в др. докоменти за да са изрядни, при проверка от ДИТ инспекторите след подаден от мен сигнал не са констатирали нередности по докоментацията, кам коя институция в нашата страна трябва да се обарна за фалшификацийте на моя бивш работодател и могали да поискам служебен адвокат и каде да заева за него, предварително благодаря на всички...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker