Адски некоректен работодател. Мога ли някак да си взема парите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Адски некоректен работодател. Мога ли някак да си взема парите?
преди: 12 години, 5 месеца, прочетена 28253 пъти
Здравейте.
Пиша това след като имах нещастието да загубя известно време, работейки за един много некоректен човек. Може би вината е в мен, че не напуснах дори и по-рано, но сега въпроса е друг.

Започнах работа от Август миналата година. Работих до средата на Декември, когато вече тотално се отчаях. а тези близо 4 месеца получих само една пълна заплата и това беше... Адски много разиграване, лъжи, проточване и тн... А, аз бях достатъчно наивен да се вържа на всичко.

Днес ходих при счетоводството да ми оправят трудовата книжка и останалите документи.Също така получих няколко неразписани от мен ведомости за разплащане и ми казаха, че за тях трябва да се разбирам с началника ми... Ще ги изплаща ли, няма ли и тн...

Честно казано съм се отчаял за тия пари от известно време, но се питам дали не мога да го съдя за тези неизплатени заплати? Или да подам няква молба в инспекцията по труда?

Предварително благодаря на отзовалите се!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 5 месеца
hash: ebe2ae3c4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Имаш право да заведеш дело: трудово-правни дела, без пари. Ще го осъдиш /дай Боже! / И в инспекцията подай жалба, но аз от моя опит не съм с добри впечатления - отиват, правят проверка и дотам. Но все пак моето беше преди доста години, може нещо да се е променило, затова подай жалба и намери адвокат да заведете дело. УСПЕХ!

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 64fece1c94
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Можеш, разбира се. Можеш както да подадеш сигнал до инспекцията, така и да предявиш искова молба в съда за неплатените възнаграждения. Ако ти предявят неразписани от теб ведомости за заплати - не ги подписвай при никакви обстоятелства. За повече подробности - виж темата "Съд", публикувана тук отпреди няколко седмици - двама адвокати са писали там и са обяснили подробно нещата.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 757ead5c7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Такива са днешните работодатели!!!
Много малко коректни хора останаха... тази криза ги направи такива...
Не ми се е случвало такова нещо, понеже съм работила само на 1 място до сега, уча и няма как, но съм пробвала и съм си отивала в зародиш - или ме карат да върша работа, която не ми е в задълженията или друго...
На последното място уж щях да съм продавач в галерия, накрая бях чистач и нищо повече.. отидох си още след 5-тия ден чистка...
Дори и да не ти платят си стоиш там, понеже махнеш ли се шанса ти още по - малък става. Хората в тази криза не напускат работните си места, освен ако не видиш по - добро де.
Разправяй се с този човек, откъде на къде!!!!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 0abaf740c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Казвам ти го като човек попаднал на изключително некоректен работодател, да можеш да си вземеш парите, НО трябва доста труд да положиш. Аз подадох жалби до министерството на труда, до инспекцията по труда в икономическа полиция и сега и в районна прокуратура.... и какво се получи - пред инспекцията е предоставил фалшиви документи, което е в моя ползва за пред икономическа, ако твоя работодател не е фалшифицирал нищо от инспекцията лесно ще си ги вземеш, но ако е като моя доста ще се озориш, не се отказвай обаче в никакъв случай! Трябва да им се даде урок на тези хора! Успех! Имай предвид обаче че държавните служители са достааа бавнички и доста недружелюбни трябва да си напорист иначе нямаш шанс....

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 04d7229fab
гласове:
1 2 3 4 5
  (31 гласа)

5.   Моят случай е подобен, само че аз го търпях 4 години. Накрая напуснах с трима адвокати, платих 400 лв. хонорар и го съдих. Делото се точи 10 месеца, като нито той или негов представител се явяваха. Спечелих делото и в срок от 14 дни трябваше да ми изплати парите, но не получих нищо. Сега го давам на частен съдебен изпълнител. От инспекцията по труда, не чакай резултат. Те само ще констатират нарушението и нищо повече. Работодателя ти ще им бутне 50 лв. рушвет и до там. В никакъв случай от момента на напускането ти не разписвай нищо, освен ако не получиш пари насреща. Разпишеш ли ведомостите гони Михаля. Ако сумата за получаване си струва, наеми адвокат и го съди. По принцип за трудови дела хонорара на адвоката е 100 лв. и ако спечелиш делото работодателя ги плаща като разноски. Аз имах големи надежди, но да ти кажа честно не си струва да си тровиш нервите. разтакаване и бюрокрация до бога. Аз съм от Пловдив, много съм патила от такива изроди и исках да му го върна на тоя дето 4 години му работих по 12 ч. и нито ден отпуска. Завлече ме със заплати за 6 месеца. Ако твоя те води на черна каса и те осигурява на минимална заплата имаш право да претендираш само за парите по ведомост. Другите не можеш да докажеш, че имаш да ги получаваш. Единствено ми остана удоволетворението за тормоза, който му уредих. Пращах му най различни инспектори и проверяващи, адвокатите ми допълнително го тормозеха за каквото им дойде наум. Бая рушвети даде, за да отърве глобите. Дори само да съм успяла да му вдигна кръвното и да му приседне яденето и пиенето ми стига. Иначе такива като твоя и моя работодатели с лопата да ги ринеш. Боклуците са на всякъде и така ще бъде, докато нямаме защита от никого.

 
  ...


...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 0277ed7323
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   ако не си ги разписал ведомостите можеш да ги съдиш. Може да пуснеш и жалба до ИТ, но те няма как да го задължат да ти плати. Така че заплаши го, че няма да разпишеш и ще го съдиш докато не ти плати и може и да ти ги даде доброволно. Успех

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 58d76106ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Че какъв ти е проблема заведи си дело и ще се оправи работата.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: c7fd149ee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   имаш пълното право да заведеш дело всичко върху което си осигурен ще ти се изплати и е за сметка на губещия ако има неизплатени ведомости са длъжни да ги изплатят тъй или иначе

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: ae0d570360
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

9.   Здравей,

1. Не подписвай нищо.
2. Ако не си се разписвала, че си получила тези пари, нямаш никакъв проблем да си ги търсиш.
3. Спокойно може да се оплачеш на Инспекция по труда, данъчни, НОИ. 4. Всеки адвокат на средно ниво би ти свършил работа за да ти събере парите.
5. Нека шефа ти да знае, че си готова да си търсиш правата, т. е. кажи му го в прав текст. Бъди сигурна, че ще ти изплати не изплатените възнаграждения.
Разбира се много важно е какъв трудов договор си подписала, дали напускаш по взаимно съгласие, дали имаш пуснато предизвестие.
С две думи, липсват подробности за да ти помогна по-пълноценно.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 53c5c37616
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Търся някакъв съвет, работих в една мебелна фирма от която напуснах без предизвестие имам неизплатени заплати, пуснах жалба до ИТ и НА0П от ИТ ми не съм работил през това отговориха, че е извършена проверка установено е че, по картите имам заработени 507лв. а начислени 347лв. които не са изплатени за месец юли 2012г. а обезщетението за отпуск ми е изплатено ведно с заплата за месец август, аз напуснал на 31. 07. 2012. въобще не съм работил през месец август работодателя ме е освободил чак на 22. 08. 2012г. когато си потърсих трудовата книжка. Как е възможно да не ми е изплатена юлската заплата а да ми е изплатена за август. Получих писмо от работодателя да ми изплати заплата но като отидох ме отряза. Аз не съм подписал ведомост но се оказва от отговора че, съм подписал такава. Как мога да докажа че, не съм я подписал аз. Нито имам фиш нито нищо. Кажете ми как бих могъл да постъпя.

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 10baaca188
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   н. 11 - всяка заплата се заплаща месец по-късно. Това важи и за осигуровките. т. е. осигуровки и заплата за юли се изплащат в август. Май работодателят ти е бил коректен към теб, но ти не си! Как така напускаш без предизвестие?
Иначе, трудовата книжка няма как да ти задържа. Обърни се към счетоводителката му, търси си книжката.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: e8750b80df
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   №11 Ако си напуснал без предизвестие на 31, 07 и ти се полага отпуск, работодателят те е водил в отпуск през август и те е съкратил на 22, 08.
Напускането безпредизвестие не ти гарантира юлската заплата, тя се води обещетение на работодателя, за това, че си напуснал без предизвестие, а възнаграждението за платен годишен отпуск, който в случая е през август, ти се полага. Затова за юли не си взел а за август вземаш.
Работодателят ти е прав ти грешиш.
Можеш да предпиемеш някъкви действия, но зависи какво си писал в обясненията за напускане без предизвестие. Ако просто така без обяснение си подписал документ за напускане, работодателят ти е в правото си да те уволни дисциплинарно и да те накаже със сума равна на последната ти заплата.
Ако все пак се съмняваш, че има документи с подправен твой подпис можеш да се обадиш в полицията, но надали ще заведат дело без да притежаваш доказателства.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 дни
hash: d1f2ab88e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

14.   Аз също работя при некоректен работодател.
Думите му нямат нищо общо с делата му.
В момента заемам длъжността оперативен счетоводител, а съм еденствения счетоводител във фирмата като изпълвам всички задължения и нося отговорността на гл. счетоводител- контролирам дейността и на другите служители.
Въпреки това, работя за най-ниската заплата в администрацията а съм единствената с висше образование със степен магистър.
Всичики разговори с работодателя по този въпрос завършват само с обещания. Вече загубих всякаква мотивация за работа.
Реших че вече няма да поставям този въпрос, но съм решила търся нова работа, обидно ми е да работя по този начин.
Единственото, което ме задържа все още е, че работата се намира в моето населено място и не се налага да пътувам ежедневно.
Какво бихте ме посъветвали? Какво да предприема и как да променя нещата.
Очаквам Вашето мнение. Благодаря
Еди

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: b92cfd994a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Искам да предупредя колеги меж.шофьори да отбягват фирми в които съм работил,понеже накрая не са ми платили заработеното.Това са фирмите СИЛВЕР СТАР ЛОГИСТИК и фирма КИБО 2011 ЕООД с управител КИРИЛ ГАВАЗКИ.В МОМЕНТА съдя първата фирма за неизплатени заплати за 5 месеца.И двамата работодатели се изпокриха и не вдигат телефоните заради тези давания.И затова внимавайте.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 4d8bf258fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Искам да споделя и аз моя некоректен работодател - МЦ С. Ф. ООД, Пловдив - не изплаща заплати с месеци, редовно сме назад поне с 2 месеца, ПОНЕ!! Оправданията за светло бъдеще изчезват, когато го видиш с новия мерцедес S класа, а 2 дни преди това ти се е оплаквал, че няма пари за заплати!!

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 25063a474c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Аз имам подобен проблем. Много е трудно, махнаха ме без да знам работила съм за повеяче, отколкото пише, не ми връщат нищо, а нямам как да докайа нищо...... много са некоректни, но трябва всички да си търсят правата до край!

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 76b4441162
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Здравейте. Днес шефа ни уволни без нищо от 4 месеца работя на безрочен договор а жена ми 7 месеца ще се получим ли парите за двата месеца??? Благодаря ви.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 168797f8b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   И аз роботех при един сопол. Първите три месеца плащаше, после вика проблеми тва онова проявих разбиране един месец не взех пари, после изведнъж ми се обади и каза че вече няма да работим. Дължеше ми една заплата в размер на 1400лв. Звънях му за парите 2-3 месеца тоя не вдига, накрая го срещнах в метрото, проследих го да излезе и да се отдалечи и го пребих от бой. Сега с мойте 1400лв предполагам си лекува потрошеното тяло! Това е единственото решение в БЪЛГАРИЯ!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 0d85c07a06
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   Така е, аз вече нямам вяра в нашата съдебна система. След като даже и след като осъдих бившия си работодател, вероятно пак губещия ще съм аз. И при това че имам доказателство от ИТ че действително не ми е платено. Това е положениетоно да види той, дали мога да му платя разходите за делото след като той не ми е платил. Няма оправия и все по зле става в тази подкупна наша държава.

 
  ...
преди: 9 години, 27 дни
hash: 6e359a7962
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Имах подобен случай преди време. Работодателят отказваше да ми даде заплатата. Едва когато го заплаших, че ще подам сигнал до Инспекция по труда, едва тогава ми даде парите. Явно имат страх от инспекцията по труда.
Споделих на мой познат от Германия за проблема си с работодателя, а той ми каза, че в Германия ако ти забавят заплатата с един месец, това означава, че фирмата не е в състояние да функционира и ? отнемат лиценза.

 
  ...

...
преди: 9 години, 20 дни
hash: 1c1a43e189
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Минал съм по този път. Заведи си дело в съда-ще го спечелиш. След това си извади изпълнителен лист и иди при съдия изпълнител. Ако попаднеш на човек -всичко ще бъде наред. На инспекцията по труда и синдикатите не разчитай-просто ще те вкарват в някакви схеми все едно вършат много работа и накрая ще започнеш да се чудиш как ти беше името/царе са на тази работа/ Пожелавам ти успех и дано докато решиш проблема не влезеш в болница.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: e2bc471337
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Некоректен работодател
Работих по 12 часа а ме осигуряваха на 4. Имам графици подписани от шефката ми. Какво е нужно за да ги глобят. един месец ме караха да работя без договор.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: b378abf9bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Моя позната пострада от такъв работодател, който след това съжаляваше стократно, че не и е платил мижавата заплата. Като го започна където се сети пусна жалба за неща, който не я касаят, но имаше нарушения във фирмата направо му разказа играта, ако всички правят така, нещата ще са различни, но повечето гледат да се спасят по единично, когато можете не само в работата си, а за всичко, пишете, сигнализирайте, за да започне тази България да се променя. Като види, че нещо не е наред в района, където живеете пишете до общината по закона трябва да ви отговорят до 1 месец, иначе всички недоволстват и накрая нищо.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 6c1874be3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

28.   26, отиди в инспекцията по труда и си пусни жалба. Можеш да подадеш също и сигнал в НАП да го проверят, защото едва ли си плаща чинно всички данъци и осигуровки. Ако пък ползва нелицензиран софтуер, тогава става интересно, направо ще му се приреве. Такива работодатели трябва да се гонят до дупка!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 2f81c59851
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Всичко тече по процедура. ИТ. водя дело. пратиха и съдия изпълнител. Вече станаха близо 3 г. и нищо. Чакам все още парите си. А разводите които съм платил досега се изравниха с тези които трябваше да получа от работодателя. Как може виновния само да обжалва. Това е.

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d1c8e94ebb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   29, нещо те мотаят някъде. Подобни дела текат бързо. Наистина може да се обжалва, ама не до безкрай. Като спечелиш пък, всички разноски ще ти бъдат платени. Ако си стигнал до съдия изпълнител значи си спечелил. Тарикатът наистина може да се е изхитрил и примерно да е изпразнил всички сметки, но ти може да искаш пълна проверка на всякакво имущество ( движимо и недвижимо ). Освен това може да провериш колко регистрирани обекти има и къде се намират. От там също може да изземеш каквото има. Той няма как да върти бизнес без нищо. Все ще има някакви стоки, пари в брой и т. н. Колкото до ИТ, то или ползва нелегален софтуер или не, няма средно положение. Преди мисля, че глобата беше 5 000 лева за всеки компютър и конфискация.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 1a426ad7ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

32.   Колега 31, май живееш в друга реалност. След като фирмата е ООД и да има 10 имота и 15 автомобила, ако не са на фирмата нищо не може да направи съдия изпълнителя. А ако е като моя работодател и собственика ще е офшорна фирма с фиктивен собственик, а цялото имущество на фирмата ще е запорирано.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 48c063bf7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Свети Влас, Хотел Роял Палм, управител олигофрен не плаща заплати на никой.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: f0eb7c5672
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Здравейте, работих е хранителен магазин от средно голяма верига година и половина, юни 2020 получих повишение управител, до 20. 07 бях на обучение, на 21. 07 започнах като управител, беше ми обещано допълнително споразумение и повишение на заплата, като първо само подписах че поемам касата и стоката в магазина тоест ставам материално отговорно лице. Мина месец в който се срамувах вече да питам защото все ми се тросваха да имам търпение. За август и септември имам около 300 работни часа за всеки месец по отделно, нагледах се на страшно некоректно отношение, двойни графици, назначаване без човека да си получи договора, обещано ваучери които никой не получава, не отпускане на отпуск включително и на мен. На 1. 10 излязох болничен по хронично заболяване, и без предупреждение не ми дадоха парите за септември, преведоха ми минималната работна заплата 480 лв, останалите пари ми казаха като се върна и си изпълня задълженията за октомври когато съм болничен, от там си потъсих правата, а те поискаха да ме освободят дисциплинарно. Мисълта ми е инспекцията по труда след като ме изслушаха ми казаха да пусна жалба за отпуската, но за измамата с договора да се обърна към НАП, от там ме върнаха пак към инспекцията по труда, където една сърдита служителка ми се накара защо не си знам правата и защо съм се " съгласила " да продължа да работя на минималното. Никой на знае за какво е там... Тъжно но факт. За щастие има кантори по трудово правоотношение където срещу 59 лева ви подготвят жалбите и ви консултират, съответно ако се налага дело ви предоставят оферта. Късмет.

 
  ...
преди: 1 година, 9 дни
hash: 09f48835dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Здравейте, започнах работа на заплата по голяма от минималната, но... в заплата влиза и едномесечна карта за градски транспорт за всички линии. Всеки месец с фактура за картата. Заплата се изплаща на ръка. В началото на всяка година се увеличава минималната заплата, но не и моята. Сега и минимална заплата не получавам, дори и с включена карта.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 8 дни
hash: 99f5dcb645
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Темата е от преди 11 години, тогава наистина така бяха българските фирми. Аз работих в една рекламна агенция, доста пари им донесох, но две-три месеца работих за без пари. Напуснах и са им спаднали доходите. До токлкова, че няколко години след кризата, мисля 2017 година е закрита агенцийката. Но и аз не съм работил повече в малка фирма с БГ шеф.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker