Да си учител - призвание или професия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Да си учител - призвание или професия?
преди: 12 години, 5 месеца, прочетена 14903 пъти
Здравейте. За първи път пиша в този сайт и се надявам най-искрено да получа съвети и помощ. Студентка съм IV курс, предстои ми скоро дипломиране (Дай, Боже, успешно.) като детски и начален учител. От малка съм си мислила да стана учителка, може би повлияна до някъде от баба ми (пенсионирана учителка). Наистина искам да работя това, но все още се чувствам объркана и несигурна, дали ще успея да се справя или не, защото приемам учителството като призвание, а не просто професия.

Смятам че, бъдещето на нашата страна е в децата и младото поколение, искам да възпитавам и обучавам учениците в любов към знанието, доброта, съвестност, честност, взаимопомощ. Искам да станат хора с добри и честни сърца, да вършат всичко с желание и любов и разбира се да обикнат училището.

Притеснявам се от това дали ще си намеря работа като завърша, как ще се реализирам, дали като млад учител ще получа помощ от по-старшите учители?!
Моля, ако някой изпитва същите терзания, да сподели своите чувства, ако има хора минали по този път, ще се радвам да поговорим.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 5 месеца
hash: 9c8d01a198
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Имам близка, която е била точно млада начална учителка.
Може би има голяма разлика между нея и теб, обаче, защото тя не е учила да стане учителка, а просто е учила рядък език и поради това са я взели като даскалка.

Преподавала е на 4-ти, 5-ти класове и е била класна на осмокласници.

Доколкото съм чувал от самата нея, трябвало е да възпитава децата на елементарно възпитание, с мъка е въвеждала ред в класната стая и... масово е писала двойки. Поне на тези от 4-ти и 5-ти клас. Не са учели децата просто (лично аз не ги виня, защото са били натирени от родителите си да изучават доста гаден език)...

Помощ от по-възрастни и опитни учители не била получила кой знае каква, разбирала е за събирания след случването им, едва ли не.

Горе-долу изтрая година... обаче след това явно й е харесало, защото все още преподава (но в частно училище).

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 37a5f4329b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1, може ли да кажеш кой е този език, че ми е интересно? Гаден език? Сигурно имаш предвид труден? Наистина много ми е любопитно, защото и аз се занимавам с езици. До автора :мисля, че е по-скоро призвание, защото не всеки може да се справя с деца, особено ако са малки. Виж, при по-големите е повече професионализъм, защото се готвят за кандидат-студентски изпити, но в твоя случай "начална и детска учителка" трябва да обичаш децата и да им влизаш в положението. Демек трябва да се превърнеш в дете, но с мярка, разбира се. Иначе начална учителка е готина професия ако попаднеш на свястни деца. Ще свършваш на 24 май с 1. клас и на 30 май с 2-4 клас. Супер!
~Кървава победа~

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 3da0f766d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ресурсен учител съм, завършил съм ФНПП в София, нещата са доста по различни от колкото ги виждаш сега. Заплащането е никакво, сравнено с инвестираните нерви, но както казваш тази професия е призвание :). Ако искаш да поговорим ще ти оставя една поща:****. Поздрави и успех!

Модератор: Не публикуваме лични данни!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: fd5d8e0ba0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мисля, че очакванията ти са много утопични, защото децата не са чак толкова ученолюбиви и т. н..

Не искам да те разочаровам, но моя позната която завърши преди 3 години си намери веднага след завършването работа точно по специалността, след 5-6 месеца отиде да работи консултант продавач в Технополис... Защо според теб? Неблагодарна професия, децата били ужасни, старите "кучета" не помагали изобщо...

И също уча за учител (но не педагогика) изобщо не мисля да ставам учител, а може би, ако завърша - журналист или нещо от сорта.

УСПЕХ!

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 4883e19b42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   При работата с деца всичко зависи от самата теб, колко ти е стабилна нервната система дали бързо прощаваш дали си отворена към нови начини на действие. Помощ от колеги няма да получиш, бъди сигурна, ако споделяш с тях само ще ти гледат сейра и ще имат козове против теб в даден момент. Работа на едно място с много жени не е лесна много интриги има. Вярвам, че работа ще намериш ако търсиш ако направят реалност и това целодневно обучение на учениците до седми клас работа ще има. Важно е само дали имаш желание да се справиш другото само ще се нареди.

 
  ...


...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 13cd28eafe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Нито призвание, нито професия, а нещо ужасно - лично мнение.
Г.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 49d3b7f120
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Моята детска мечта беше да съм учителка. Остана само във фантазиите, имам друга професия. Обаче имам страхотен подход към децата и много ги обичам. Хора, които са ме гледали как общувам с деца, са ми казвали, че е трябвало да стана учителка :))) Та, според мен си е призвание. Като всяко нещо трябва да ти идва отвътре, да го правиш с удоволствие. Относно заплащането и нервите и т. н. не желая да коментирам- то е ясно.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: b103859025
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Здравей, пише ти един млад Филолог - Преводач.
Завърших Английска Филология преди 1 година и вече преподавам на начален курс, а следобед правя преводи.
За това учих и това исках да работя! А и децата ме обичат, зная как да поднеса урока по интересен за тях начин и те учат с удоволствие.
Постигнах го!
Мисля, че е призвание, понеже много мои колеги завършиха и сега работят в хранителни магазини.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 23f8ea1aa8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   До номер 2 от номер 1: Японски език. Ужасяващ е за научаване, поне ако си перфектционист и искаш да го говориш и четеш свободно. Било то с хилядите канджи йероглифи, хирагана, катакана, различните обръщения към по-висшестоящи, нисшестоящи, към клиенти, по-възрастни, по-млади, формално и неформално обръщение и т. н. и т. н. "Учил" съм го като малък и... не че съм запомнил нещо, но поне мисля, че е по-гаден от немския (примерно), който също съм учил и от който също имам кошмари.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 4d7ca36794
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мисля, че е и двете - призвание и професия.
Когато работиш с хора трябва да ги обичаш и да ги уважаваш, и те ще ти отговарят със същото. Това важи за всички професии, но особено за лекар и учител.

Не съм в тази сфера, но всички сме ги виждали: лекар, който мрази пациентите и работата си :( и отсреща получава същото.
учител, който мрази хората срещу него :(
Аз лично за себе си съм убедена, че никоя работа, каквато и да е тя, не представлява проблем сама по себе си, проблема е в калпавите отношения между нас, в това, че не можем да общуваме добре помежду си.
Хубаво е, че искаш да учиш децата на наистина полезни за живота неща, те не искат да запаметяват неща от сорта кой цар в коя битка кого победил, самите те казват, че това не им е полезно и не ги интересува.

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 924a0d6f90
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Номер 10 го е казал. Аз съм дъщеря на начална учителка, професията ? ? беше и призвание. Трудно е, не защото днешните деца били такива и онакива, а просто е трудно да работиш с 30 различни деца и да направиш хора от тях.
Определено това би била моето призвание в едно друго време, в една друга страна, а сега намерих призванието си в друга област, но мечтата ми е била винаги тази професия. Оставяме децата си на теб, най-скъпото си. Ти ще определиш бъдещето, ние ще работим, за да има хляб, за да имаш ти заплата и така всеки си има своята роля, но са малко професиите с призвание

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 941aad0563
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Призвание :)

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 58eb62b181
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Здравей! Мога да ти дам мнение като колежка. Млада учителка съм, работя от 2 години в едно малко училище. Преподавам от 5 до 8 клас. Обичам си професията. Но колежките ми стъжняват живота, като настройват децата срещу мен. Първо се чудих защо е тази злоба. Но сега разбрах, че и те не знаят защо злобеят, просто са такива, Трябва само те да са на работа, младите са некадърни и не стават. Но как да стават, като те не им дават шанс. Точно заради тях намразих професията, заради арогантността и завистта.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: dbb3a226c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   13- аз също когато бях ученичка имах учителки, които говореха против други. Когато говореха против някой учител, когото децаtа обичахме, намразвахме учителя когото говореше. Интригите си ги има на всякъде.
Иначе, имахме и един учител, който правеше игри, пишеше бонус шестици ако нямаш нито една грешка и всички го обичахме, защото беше много интересно в неговия час а и той се държеше с нас като с равни. Него не го обичаха учителите, не знам защо, явно проблема е в другите, защото човека беше невероятен.
Поженавам успех на бъдещата учителка. Да се преборва със всяка трудност и да учи децата н е само на уроците в учебника, ами и как да бъдат по добри хора.
УСПЕХ!

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 0ac8a7f9b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   От авторката: Благодаря на всички, които изказаха мнение. Остават ми два изпита и завършвам. Докато бях на практика в училище, а после и в градината, разбрах че изобщо не съм сгрешила като съм избрала тази професия. Да учиш малчуганите на нещата, които знаеш и ти се струват простички, а те да те гледат с ей такива големи очи, пълни с удивление е наистина невероятно усещане. А любовта на децата... какво да ви кажа.. нищо друго не би заменило това чувство. Не ми се тръгваше, особено от училище.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 11 дни
hash: 8a69f69369
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Здравей! И аз мисля като теб, че трябва да обичаш децата за да си с тях. Искам да те попитам за магистратура по начална педагогика къде е по-добре да запиша в су или в юзу? Или някакви други идеи, защото ще се дават пари все пак. Ще ми е полезно ако има някой мнение по въпроса.

 
  ...
преди: 12 години, 11 дни
hash: 8fdb97f8b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   В СУ - не съм авторката! СУ си Алма Матер - самото име е по-тежко!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker