Отчаяние без работа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Отчаяние без работа
преди: 12 години, 2 месеца, прочетена 6989 пъти
Имам една чуденка в главата от известно време и се реших да пиша тук и да поискам съвет. На 38 год. съм с дете на 4 год. и нещо. Последните 4-5 год. съм безработна.

След бременноста и майчинството/социално 100 лв. между впрочем/ така и си останах без работа. Последните 5-6 месеца се опитвам да си намеря работа със СВ-та в джобса, но не се получава. Чувствам се все по-обезверена, освен всичко-на границата на мизерието...

И започнах да се питам-мога ли на моите години и има ли смисъл да опитам да поработя някъде в Европа, ако взема и детето си с мен, защото просто няма как да не го взема-няма кой друг да го гледа..

Работила съм като продавачка в магазини около 10 години, а езиците винаги са ми удавали-знам добре испански, италианския съм го позабравила, но със сигурност бих си го възстановила бързо. Английският говорим не ми е много силен-просто няма с кого да говоря и трудно сглобявам изречения, при все че думите ги помня и ги знам. И трите езика са ми по-добри писмени. Нямам висше образование.

Тези подобности нарочно ги давам-ако има нужда, ще пиша пак. В коя страна в Европа бих могла да поработя, дори и временно, с дете? Бащата на детето между другото, се изпари доста отдавна от живота ни и трябва да го съдя за разрешение за паспорт и за излизане в чужбина на детето. Не го знам къде е, знам само, че е в БГ със сигурност.

Моите желания са за Италия или Испания заради езиците, но не е задължително.
На моите години-накъде и как? Има ли смисъл? Откъде се започва?

Изчетох маса теми-в 21 век сме, трябва да сме мобилни... е, аз не съм-имам дете, което има само мен! Сама съм в живота, родители нямам, мъж също.
Търся помощ и работа. А ако се намери човек, който ми даде работа тук в София, ще му благодаря от сърце. Страх ме е малко да разклатя крехката психика на детето, като го взема и заведа някъде незнайно къде и при какви условия...

Но тук няма работа за мен-заради годините ми ли, защо, не знам, и за чистачка пускам СВ-та и резултат пак няма... Пускам и за шофьор/преди време имах кола, продадох я... имам 8 год. стаж за волана/, съвсем нищо... Отникъде нищо..
Скоро няма да мога и сметките да си плащам... интернетът, токът... скоро ще са спряни..
Вече съм се отчаяла и уплашила много...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 2 месеца
hash: 93dfd2fc74
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   „След бременноста и майчинството/социално 100 лв. между впрочем/ така и си останах без работа. “

Извинявай за въпроса, но ти преди майчинството работила ли си нещо, защо си взимала социално майчинство?

И още - в Италия и Испания в момента няма НИКАКВА работа. Чети вестници, имаш интернет. В Испания имат над 20% безработица, а сред младите е над 40%. Дори хора, които са работили там се връщат.

В Англия от 01. 01. 2012 са затворили пазара на труда.

Според мен в тази криза само и единствено в Германия и страните от Средна и Северна Европа има работа. Език няма да трябва, защото ще е ниско квалифицирана (на полето, на поточна линия). Продавачки си имат достатачно (днес уволниха 12000 ниско квалифицирани продавачки от една фалирала верига магазини), чистачки - не. Не се заблуждавай - никой няма да те иска да общуваш, ще те искат да работиш!

Не знам обаче, просто детето е фактор тук. Къде ще живееш? На Запад не ти дават просто така жилище, искат гаранции, безсрочен трудов договор...депозит от 3 наема и т.н., а в тези държави не е много за малки деца на самотни български майки - кой ще ти го гледа през деня? Детската градина е до 15 ч., ако има изобщо места! Струва към 250 евро. Ако не си гледаш детето 24 ч., идват социалните!!!

Но за теб и без това чужбина не е въпрос, докато нямаш паспорт за детето.

Опитай в София и не само в Job. bg търси обяви, а отиди в Бюрото по труда. Има фирми за чистене, прати си там кандидатурата, опитай в Лидл, Макдоналдс, бензиностанциите, магазинчетата, дюнерите - просто всичко! Не е заради годините, млада жена си, според мен е по-скоро заради липсата на препоръки от бивши работодатели, липсата на трудов стаж в последните години, детето... Бъди мобилна - търси си работа в цялата страна.

Не знам, къде и как живееш, но мислила ли си да дадеш жилището си под наем в София и да живееш в провинцията, на село - да гледаш стари хора с-у квартира, с-у наследство? Да гледаш малки деца в София???

Нямаш ли приятели, познати, които да те препоръчат някъде?

Работата не се дава от съжаление. Не се самосъжалявай. Облечи се спретнато и не е нахално ти самата да тропаш на вратите - „Търсите ли хора? “ Не всички позиции са обявени!

Мислила ли си да караш Такси?
Да продаваш вестници?
Да работиш в кухня, като камериерка?

....

Ако в София не можеш да си намериш работа, ако не можеш да изкараш детето си в чужбина - просто за теб няма голяма алтернатива.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 0cd86a0f27
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Най-добре е лично да си търсиш работа, като ходиш и питаш на място за свободни длъжности и си оставяш св-то. И може би е добре да се свържеш с бюрото по труда.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 416cfe26e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Полезни идеи, номер 1. Благодаря!
Ще отговоря на някои от въпросите ти. Получих соц. майчинство, защото шефката ме махна от работа съвсем законно, бях в 6-месечен изпитателен срок, бременни не и трябваха, коремчето и бебето вътре проличаха преди края на изп. срок и... После никой не ме взе на работа. Както знаеш, за майчинство се изисква 1 година трудов стаж..

Както писах, работила съм продавачка всички тези години/с изключение на 2-3 по лични причини/ след завършването на средното ми образование. Било в кафе, или в хранителни стоки, продавала съм вестници, книги, какво ли не... Това са 10-12 год. от живота ми. Но последните 5 не съм работила! И ме е яд как излиза в очите на другите, че съм негодна, защото не съм работила тези 5, а съм гледала дете. Мина ми през ума, че май е заради това... Ама чак пък толкоз..

А такси ми е мерак да карам от памтивека! Но и там искат пари! Като те скъсат 5-10 пъти на психотеста, ще идат 5-600 лв. /може и да го изкарам добре, ама да си търсят под вола теле/. Карах психотест между впрочем, преди години, изкарах го, беше друго време, гласех се и за кат. С, но... преди изпита с ГАЗ-ката се оказах бременна, виеше ми се свят, спеше ми се, не взех един завой добре и... останах без категорията... Щеше да ми е полезна при всички положения, но е минало вече..

Някои от идеите ти са неприложими за жалост... Срам от работа нямам. В кухня, в хранителни стоки и всичко, което е непакетирано, вече не мога да работя поради заболяване преди 5-6 години.
Пускам СВ-та поне 10 на брой на ден. Навсякъде пускам-с опит, без опит, като продавачка, шофьор, чистачка, сервитьорка и всичко, което се сетиш. Няма и толкоз!

Навсякъде в обявите за работа искат да имаш опит. Ами че аз го имам, да речем като продавачка в моя случай най-дълго! Само дето не е последните 5 години.
Като камериерка-с удоволствие. И за това искат опит...
Деца бих гледала-имам опит в къщи :). За това пък искат педагогика..

Що се отнася до гледане на стари хора, на тази тема не ми се говори, имам печален опит от миналото в личния си живот, болна ми е и не ми се пише... Не става въпрос за каприз, а за многогодишен тормоз отстрана на възрастни мои близки.
Дори с грим и прилично облекло/съвсем не модно, ясно/ личи, че съм бедна... Усмивката ми сигурно си личи, че е малко изкуствена, човек малко да е психолог, ще разбере, че имам проблеми.

Правя се, че ги нямам. Но хората не пасат трева и виждат, че има нещо в очите ми. Външният ми вид е хубав, но старомоден или спортен по липса на средства.

Работа се дава, когато работодателят даде шанс на човека-пробва става ли, справя ли се, ако става, добре, ако не... Заради пропускът от 5 год. в СВ-то ми по твое мнение, а и мое усещане, честно казано, излиза, че никога няма да си намеря работа. 5-те години могат и 10 да станат.

Не се самосъжалявам. Точно за това избягвам да задълбавам и да разказвам живота си. Отчайвам се просто, търся, питам, пиша... тел. ми е спрян, не мога да се обаждам... А сметките са пред вратата ми и чукат ли, чукат.. Като нямам висше образование, да умирам ли... Това не е самосъжаление, а омагьосан кръг. Голи факти.

Имам две-три приятелки, но са много по-големи от мен и средата и работата им са други. А познати... кой препоръчва просто познат, на който не може да се довери напълно, защото не го познава кой знае колко? !
Благодаря ти за разказа за Зап. Европа. Беше ми адски полезен. Исках да разбера възможно ли е, подробностите, които си дала, ми бяха важни. Ако не звучи нахално, в коя страна си?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 4667ed0264
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А защо си мислите, че в София има работа за всички??? Това са пълни глупости! Да, в сравнение със селата има повече работни места и именно заради това всички се юрнаха да идват в София...
Моят съвет е: ако имаш възможност, не се замисляй - тръгвай към чужбина!!! Там поне ценят труда! И чистачка да си, пак ще изкараш повече пари, отколкото една медицинска сестра, примерно, и то в СОФИЯ!!!

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 37314c27af
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако искаш, напиши си обява във вестник, че търсиш работа, опиши каква си и какво можеш и пиши, че търсиш дори почасова или надомна или помощ в домакинството като работа. Ти си в момента в изключително мизерно положение и без приятели и подкрепа няма да можеш да изплуваш. Може би ще намериш повече стабилност ако намериш работа като домашна прислужница в някое богато семейство.

 
  ...


...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 93dfd2fc74
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

6.   От НОМЕР 1

Номер 4 - авторката има малко дете БЕЗ паспорт - чужбинаТа значи е изключена за нея.

Авторке, жал ми е за теб, но това няма да ти помогне! Човешкото съжаление не се яде, не плаща телефони, токове и води.

Като работодател мога да ти кажа, че не бих те назначила, като човек - да, но не като работодател.

Помисли малко. Работодателите нямат време да се занимават с твоите проблеми. Те плащат пари и искат работа в замяна. Парите, които ти плащат не са социални помощи, а те трябва да ги изкарат, да платят осигуровките ти и т. н. Не могат да си позволят риска да назначат неподходящ човек.

Къде се проваляш?

Ами нямаш никакво самочувствие. Това работодателите го виждат. Защо да вземат човек с проблеми?

Имач 1100 причини, за да НЕ СТАВАТ нещата, намери 1 причина, за да стават. Почни да си пишеш на лист - какви качества имаш, само позитивните неща, какво ПОЗИТИВНО си постигнала и т. н.

Например - Защо ставам за таксиджийка?
- вече веднъж съм изкарала психо-теста
- мога добре да карам кола
- мога да поемам отговорности, да общувам с хора
- имам представителен външен вид, мога да поддържам добра хигиена и т. н.

А ти какво - щели да те скъсат на психо-теста, макар че вече си го била минала!

За гледане на малки деца никой не ти иска педагогика освен това! Една от квалификациите ти именно е гледане на дете!

Пиши обява

“38-годишна жена с над 5-годишен опит в гледането на деца, гледа деца почасово в София. Плащане по споразумение“

Знаеш ли, колко жени не могат да намерят място в детската градина! Така можеш да гледаш своето дете + 1-2 и да си изкарваш парички за храна поне.

Колкото до облеклото - аз съм сравнително заможна жена и пазарувам почти само втора употреба. Хората ми харесват дрехите.
.... И по въпроса ти - в България съм си от 8 месеца, но не живея само тук - пътувам между две държави. Живяла съм до сега в Германия, Австрия, държавите от Бенелукс. В България работя и си плащам данъците. Тук си пазарувам дрехите.

Между другото - в момента точно магазините Секънд Хенд са в Бум. Потърси си работа там. Има и вериги, които непрекъснато набират хора.

Но преди да тръгнеш да си търсиш работа си повтаряй позитивните неща за теб, качества, способности, постигнато, опит, мнения на други хора. Така съвсем като друг човек ще се представиш и пред работодателите! Никой не иска смачкан човек за пред клиентите си, разбери това.

Вместо да си измисляш причини, защо НЕ СТАВА, ами напиши ЗАЩО СТАВА! Защо ТИ СТАВАШ.

Сама си се бракувала, как искаш някой да те вземе, да те изтупа от праха и да ти даде шанс, когато ти не си даваш сама шанс!

Знам, че е трудно, но за момента чужбина не е възможна за теб най-малкото заради детето ти.

Иначе - във всички страни самотните майки са бедни. Благоденствието, лъскавия свят навън са за другите. Ако си беден в богата страна си много по-изолиран от обществото, отколкото като беден в бедна България. Особено като българка не разчитай на помощ от небългари, от успелите и богатите. Има социялни системи, но те не са за теб, а за съответните граждани.

Решила си да имаш дете, вярвам, че не съжаляваш, но животът не е лесен като самотна майка. Сега е време да си стъпиш на краката. Нямаш избор. С мрънкане не става.

И обезателно потърси контакт към бюрото по труда.

П.П. Работодателката ти е постъпила като голяма кучка, но ти си била само за 6 м. там. Дори да беше те оставила, ти щеше ли да вземеш майчинство?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 416cfe26e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторката-ще премисля това, което си написала и ще пиша пак.
На последния ти въпрос искам да отговоря. Ако бях прескочила изп. срок/оставаха месец и половина, горе-долу/, шефката щеше да ме назначи с постоянен ТД и не можеше да ме уволни и отърве от мен още 3 год.. Ама на мен ми пролича бременността посред лято, и беше дълъг изп. срок на туй отгоре. Ако беше само 3 месеца, а не 6, щях да вземам майчинство. Заплатата ми беше чисто 460-480 лв... продавачка.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 93dfd2fc74
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Ами не знам, но както и да го въртиме, нямаше как да взимаш майчинство. Ти си забременяла едва ли не на 1-вия месец от започване на работа. Какво, ако не ти беше проличала бременността? Не е честно просто да скриваш такова нещо, при положение, че си работила на изпитателен срок. Тук съм на страната на работодателя, защото ти нямаше да можеш да си изпълниш безсрочния договор. Но както и да е - тогава имаше възможност дори да си платиш осигуровки през фирма. Познавам жени, които са си плащали така. Нямаше ли познат, приятел през това време, които да ти помогне?

Уф, не знам. За нашето поколение вече трябва да си работил 2 г., не стават вече и врътките от едно време.

Мисля, че нямаш много социални контакти, приятели и познати, които да ти помогнат в живота. Защо е така?

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 416cfe26e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Авторката.

Защо ставам.
-За шофьор-карам добре, енергично, но и предпазливо, не поемам излишни рискове като изпреварвания, завои и т. н. Коректна и толерантна на пътя, както и в живота. В никакъв случай нахална. Познавам София доста добре-родена съм и живяла само в нея.
-Честен човек съм.
-Умея и ми е приятно да комуникирам с хора. Няма магазин, където съм влязла да пазарувам, да не се заговоря с продавачката и да не намерим нещо за приказка, без да спекулирам с времето и работата и, разбира се.
-Интелигентен човек съм. В по-простовата среда или среда на клюки и интрижки, както и само празни приказки за дрешки, гримове и молове, не вирея. Пиша грамотно и говоря правилно.
-Имам около 12 год. стаж в търговията, както споменах.
-Бих ставала за работа в магазин, където да сме малко хора, зад волана да разкарвам пици, храна или каквото и да е насам-натам, като сервитьорка сигурно пак бих могла/работих много малко преди 7-8 години/.
-Мога да работя с компютър-много отдавна си поддържам компютъра сама, преинсталирам го, от Виста, от 7, всякак, дори съм сменяла хард, записвачка, лан и т. н. За самоук се справям много добре, за обикновен домашен потребител знам доста повече-хората около мен при дребен проблем дори идват за помощ. Това е и начинът, по който изкарвам мизерните си пари за храна. В комп. сервиз искат по 30 лв за преинсталация-е, аз съм си спестила сигурно стотици левове. Далеч съм от професионализма и никой не взема самонаучили се като мен. Това е сферата, която най-много ме влече.
-Почти маниак на чистота и ред съм. Троха да падне, вдигам я. Всяка вещ трябва да си знае мястото. На работните си места преди време съм поддържала отличен ред и хигиена, както и в скромния си дом.

Ето изредени нещата, за които ставам и мога да бъда аз. Не мисля, че съвсем нямам самочувствие-напротив, убедена съм, че ще пасна някъде на някое работно място. Но хората се водят по външни признаци-облечен ли си добре, поддържан ли си, гримиран ли си. От много време пазарувам, разбира се, рядко, дрехи втора ръка. Магазини Маниа например просто са ми любими/пуснах им СВ-то си през джобса преди седмица-две, резултат няма/. Не може да имаш стари дънки и старомодно яке-личи си, че са на доста годинки. Или да облечеш пола, пък да сложиш маратонки. Имам що-годе приятно палтенце и панталони, но така и си останах без ботуши, ходех с едни престарели боти и вечно мокри крака.. Косата ми в момента е неподдържана-нямам пари дори да се подстрижа. Нека не продължавам с подробностите. Външният вид е адски важен, дрехите също, но се тълкува погрешно, че човекът няма самочувствие. Не, пари няма! Ами на мен ми дават с 5-6 години по-малко, слабичка, невисока, младея много. Като почна да работя, живот и здраве, за 3-4 месеца мога да заприличам на съвсем друг човек! В живота има основно страшно много труд, борба, но И доза шанс и късмет!

Често пускам обяви в Позвънете. Познайте какви са предложенията-от мъже, да им правя малко компанийка... Добре че оредяха.... и мъжете са в криза въпреки потребностите си.
Права си, забременях в 1-вия месец още на работа. Казах на шефката ми сама, че съм бременна, тя може би е подозирала, но при всички положения излезе първо от моята уста. Исках да си плащам осигуровките към фирма, но никоя такава не пожела. Бившата шефка ми отказа веднага.
Защо законът не пази бременните в изпитателен срок жени?

Никой не е застрахован от проблеми в живота-раздяла, развод, смърт и каквото и да е. Вярвах, че с бащата на детето ще се справим, ще бъдем заедно и съм го обичала както никой друг.. Но ето на, разделихме се преди 3 год и повече не му видях очите. Имала съм страхотни катаклизми в живота ми, а думата „страхотни” ми се струва дори бледа. Извинявай, това в СВ-то ми не го пише. Като отида на интервю, също не ме питат защо съм сама, станало е и толкоз. Интересуват се има ли кой да гледа детето ми и това им е достатъчно. Нямам много познати и не желая и да имам, чувствам се добре сама. Стигат ми 2-3 приятелки и 2-ма приятели мъже. Колко съм социална в личния си живот не би трябвало да вълнува работодателите ми. Важното за тях е да съм контактна в работата си, а това го мога.

Търсенето ми на работа е ограничено през деня-през нощта детето няма на кой да го оставя. Ограничено е и в определени сфери. Всичко изредено надявам се да ме описва като характер и способности, ако се сетя още нещо, ще го добавя. Благодарна съм за мненията ви. Този сайт е единствената ми връзка с хората и място и начин да „си сверя часовника” с другите.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: ce24d52115
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не знам защо, но ми се струва, че не си направила всичко по силите си, за да си намериш работа, въпреки че не се съмнявам в желанието ти да имаш такава.
Аз, точно като навърших 18 години (същия ден) се втурнах към всяка една витрина, всяка една бутка, всеки ресторант и т.н., за да си търся работа. Не търсели хора? Нищо, оставям им СВ-то, а те ако искат да ме потърсят някой ден. При това живея в провинцията, където е сравнително трудно да си намериш работа (или поне в моя град не е лесно), а и бях без грам опит. Е, в крайна сметка в момента съм на две почасови работи, съобразени с ангажиментите ми в училище.
Та с това исках да ти кажа, че ако търсиш "на живо" става. Важното е просто да им покажеш, че искаш да работиш. Разпечатай няколко листа и тръгвай по магазините, не се отказвай, бутай се.

 
  ...

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 368f482f88
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   От авторката.
Намерих си работа-от две седмици съм барманка в малко южноквартално кафе. Заплатата ми не е висока, но не е и натоварено и е доста спокойно. Шефката е доволна от мен, аз от нея.
Да чукна на дърво, се чувствам удовлетворена и мога да се грижа скромно за дома и детето си. Смятам да се задържа.
Работата намерих от джобс. бг. Тъкмо се бях разочаровала... и видях телефона, обадих се и след два дни шефката ме избра. Явно е по-възможно намиране на работа, ако има написан телефон, а не само да се пуска СВ.
Успех на всички търсещи работа!

 
  ...
преди: 12 години, 25 дни
hash: f78f5006cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Като четата коментарите "В Испания и Италия няма работа" Абе хора вие в ред ли сте? То затова всичко читаво се изнесе от тая смрадлива държава-и аз включително. В Бг нищо няма да се промени-протест за горивата 10-20 човека, откриване на Лидл, намалени банани-ще се избият. Това е българина. В Италия няма работа... Смях в залата.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 78751645de
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Изцяло Ви разбирам, защото не сте единичен случай, явно е някаква тенденция жени след 36 години да се дискриминират. А нямало в България дискриминация???? Държавата нехае за такива като нас, които са около 80 % от населението, време е да променим това. И аз съм майка и знам какво е да си в безисходица и безтегловност. По тези теми трябва повече да се пише за да има чуваемост и скъпите ни политици е крайно време да се размърдат и да помослят за безработните, един родител с дете и за самите деца. Откога не са увеличавани детските надбавки и майчинството.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 0f72410ccb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   току що прочетох всичко и се впечатлих изглеждате отговорна жена хубаво е че сте успели да започнете работа аз съм работодател и бих ви приел дори и без да ви познавам

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker