Мотивационно писмо за стажант при липса на уеб-страница на компанията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Мотивационно писмо за стажант при липса на уеб-страница на компанията
преди: 12 години, 1 месец, прочетена 5881 пъти
Здравейте. Аз съм студентка в трети курс и си търся стаж по специалността. Обикновено в обявите е упоменато, че се изисква автобиография и мотивационно писмо, но в някои от тях не е, ето защо в тези, в които не е посочено изрично, не изпращам мотивационно писмо. Това много ме затруднява. Отделно ме затруднява като цяло концепцията на мотивационното писмо и второ, проблемът се усложнява, защото на възрастта, в която съм, естествено нямам особено голям професионален опит, въпреки че все пак съм работила и просто няма какво толкова да напиша в него. Въпреки това винаги, когато се е изисквало съм писала, като съм се опитвала да изтъквам мои личностни качества и да покажа, че проявавам интерес към самата компания, след като съм се запознала със сайта й. Честно казано, струва ми се много глупаво, когато в обявата се изискват "креативност, организираност, лоялност", например, аз да изредя тези качества и да кажа, че ги имам. Естествено, че всеки кандидат ще направи това, безсмислено е просто. Освен това досега не съм намерила в интернет някакви ясни изисквания какво трябва да представлява това мотивационно писмо, а само какво не трябва да е - не трябва да преповатря биографията, не трябва да е пълно с клишета, а според мен да изтъкваш свои положителни качества е абсолютно клиширано, защото всеки ще го направи. Както и да е.
Кокретната случка е, че кандидатствах по една обява чрез jobs. bg, като изпратих автобиография чрез формата, която сайтът предлага - табличен вид само чрез попълване, без мотивационно писмо, защото не беше упоменато.

След десетина дни получавам е-майл от компанията със следното съдържание: "Каква информация според Вас ни предоставя приложената автобиография? " Не разбирам какво имат предвид с този въпрос. Че е трябвало да напиша мотивационно писмо? Ако е така, защо не са го упоменали? Освен това, другото, което е по-важно, аз се чудех дали да напиша, но накрая реших, не, защото компанията няма сайт, аз не знам нищо за нея, освен, че работи в съответната област и нямаше как да напиша защо съм мотивирана да работя за нея. Да изредя само някакви положителни качества, които претендирам да имам, ми се стори безсмислено. Според вас какво означава този въпрос? Подразбира ли се, че трябва да има мотивационно писмо, дори да не е упоменато и какво следва да съдържа то при един стажант? Не смятате ли, че не е коректно от страна на компанията да не предоставя никаква информация за себе си в публичното пространство, а да изисква от канидатите мотив защо искат да рабоят за нея?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 1 месец
hash: 386c65e78d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   А ти защо искаш да работиш в тази компания, след като нямаш информация? Въпреки това - кандидатстваш при тях. Замисли се!

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: d2731ba3fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Писането на мотивационно писмо наистина е доста досадна задача. Но основно чрез него се обяснява за каква длъжност кандидатстваш и какви качества имаш. Разбира се, че трябва да изброиш твои положителни качества. Ако не ги изброиш как иначе ще знаят, че ги притежаваш. Звучи глупаво, но е така. Ако по интернет за "мотивационно писмо" не намираш полезна информация, потърси на английски "job application cover letter". Мисля, че ще намериш образци дори и за твоя конкретен случай.

Лично аз никога няма да кандидатствам в компания, която не предоставя никаква информация за себе си в публичното пространство.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: f417ce005b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Разглеждай мотивационното писмо като твой плюс, а не като досадна задача. В големите градове при кандидатстване в голяма фирма (пък и да не е толкова голяма), по обявите за стажант кандидатстват огромен брой хора, които поради факта, че искат да са именно стажанти, явно нямат особено голям, да не кажа никакъв опит в съответната област. Оттам и автобиографиите им на практика са еднакви. Мотивационото писмо, дори и да не е изрично посочено да го изпратиш, ти дава възможността да се откроиш от масата.

Пиши го сама, не търси клишираните форми, разпространени в нета. Можеш да повториш част от автобиографията си, но гледай да е целенасочено - уча това и това, защото искам това и това... Желанието ми е да се развивам в такава област, защото... Силно мотивирана съм да работя тази работа, защото... например самата област е в процес на развитие и смятам, че имам бъдеще. Кандидатствам за стажант, защото имам желание да работя и уча едновременно, което ще ми даде възможност да видя различни ситуации и да градя практическия си опит... Общо взето бъди искрена, но не пиши просташки от сорта на харесва ми, щото един ден ще печеля много пари :D. Не, че е лошо това, просто го вкарай в някаква прилична форма.

Можеш да напишеш също например, че искаш да бъдеш стажант, защото теоретичните знания от университета не те задоволяват и искаш да ги развиеш като ги комбинираш с практика...

После пиши защо смяташ, че ще успееш - изтъкни качествата си, дори и да повториш тези, които обявата изисква. Изтъкни и други, например трудова дисциплина, умение да изпълняваш поставените задачи с точност. Общо взето все с насоката, че отиваш там първо да учиш, а после да печелиш пари. Това според мен е верният път при мотивационно писмо на стажант. На първо място искреност. Ако фирмата е свястна и прецени, че може да ти даде това, което искаш, и че ти можеш да й дадеш това, което искат, вярвам, че най-малкото ще ти се обадят за интервю.

Писала съм мотивационно писмо за стажант само веднъж в живота си, преди повече от 5 г. Е, все още работя в същата фирма, съвсем не като стажант :)

Успех!

Д.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker