Сервитьорка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Сервитьорка
преди: 12 години, 1 месец, прочетена 9455 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 17 години и съм от малко градче. Искам и мисля лятото да работя нещо, но освен сервитьорка няма какво друго. Имам няколко въпроса и ви моля за съвет:
1. Малко съм непохватна това дали ще е проблем? Трудно ли е да носиш табла?
2. На трудов договор ли ще бъда, защото съм чувала, че някои си работят без такъв?
3. Заплащането горе-долу какво е и ако ми оставят бакшиш за мен ли ще остане?
4. Какъв ще ми бъде работният ден при положение, че съм непълнолетна?
5. Какво друго мога да работя освен сервитьорка?

Извинявам се за тъпите въпроси, но просто съм неинформирана. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 1 месец
hash: 516a016dcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Щом си от малък град, би трябвало хората да се познавате и ако имате познат, да те научи как се работи. Под 18 години с някакъв документ може да се работи, иначе без договор сега е много рисковани не е както преди 3-4 години. Тогава и аз бях на 17 и аз работих така, и в началото бях много ама много зле. Иначе ще се научиш- с желание стават ммого неща. За втория въпрос не мога да ти отговоря. Заплащането е около минималната заплата може и малко отгоре, зависи от заведението, бакшиша би трябвало да остане за теб. Колкото до работния ден зависи от законите, и от това дали ще си с договор или не. Освен сервитьорка можеш да работиш и като продавачка.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 6584635d4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не са тъпи въпросите ти-щом не си работила. Както знаеш трябва поне малко от малко да си "гъвкава" Бях известно време сервитьорка и отначало изобщо не се справях. Правех "празни курсове" и краката ми бяха компот. Бърках сметки и поръчки. Но бях на смяна с една жена-която е ветеран в сервитьорството и ми даде кураж. Сега нещата са по-различни. Одавна не съм в професията, но като виждам как работят някой.. просто лошо ми става. Пример1-Още не си седнал "Какво ще обичате" Пример2 Поръчваш си храна и чакането започва... следващото прекалено свойското отношение-ходя в едно заведение горе-долу през ден и вече едвали не сме къпани в едно корито. Може би и за това ги сменят толкова често-просто не всеки става. Разбира се има много некоректни работодатели-особено по курортите. По принцип като работиш нещо в България, помни че винаги има "извън класни дейности" за който рядко се плаща. Успех.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 353acb9368
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

3.   Ще се опитам да съм ти полезна. На 24 години съм, работя като сервитьорка от 15 годишна. Старта го получих при родителите си, защото години наред бяха в този бизнес, та от малка нося таблите :) После се отделих, а вече от две години работя в чужбина, просто защото в България тази професия е неблагодарна. А и смятам, че съм сравнително добра в това, което правя и не бих искала да ме унижават за 300 лв, защото и по този път съм минала...
1- Не е трудно да носиш табла. Трябва да има баланс и да свикнеш да координираш движенията между тялото и ръцете си, а не като се наведеш да поставиш нещо на масата и да изсухлиш цялата табла. Предполагам, че все ще има кой да ти покаже.
2- Вече почти навсякъде се работи с трудов договор, защото глобите са големи. Друг е въпроса, че в договора ти е много вероятно да си назначена на 4 часа, а да работиш по 10.
3- В различните градове и заведения варира различно. Най-често е минимална заплата с някакъв процент от оборота. Бакшиша си е за теб, освен ако няма чекер, но едва ли ще попаднеш на такова място.
4- Ами както споменах по-горе... зависи от шефовете ти. В България експлоатацията на този труд е огромна и е много възможно да работиш по 10 часа, че и отгоре... Вероятно с един почивен ден.
Сменила съм доста работни места в България и рядко съм попадала на свестни работодатели, които да ценят труда ми. Работила съм в луксозни ресторанти, правила съм декантации. Преполагам, че ти ще работиш в кафе. Условията ще ги чуеш на интервюто и ще си прецениш. В крайна сметка е и шанс да завържеш доста запознанства. Попадала съм в много готини колективи и с много готини шефове, където бачкането си е песен :) Никой не ти е вързал въжето и в крайна сметка като не ти изнася... напускаш :) Пробвай се. Може и да ти хареса, а и да имаш късмет.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: 5b4f4bf00d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер1 авторката не може да работи като продавачка, на повечето работодатели с магазини им трябва постоянен работник. Няма да се навият за 3 месеца да я вземат и после пак да търсят продавачка. Сервитьорка докато не завършиш авторке. Относно въпросите, нали ще имаш колежки те ще те обучат, ще ти помагат докато свикнеш. Едва ли ще имаш договор обаче, поне в моето градче "кръчмарите" предпочитат да наемат ученички за по 2-3 месеца именно за да не им плащат осигуровки. За заплата не знам, но със сигурност ще бачкаш 8 часа, сигурно знаеш, че на смени се работи. Втората смяна е кофти особено лятно време...

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b2ce9b5902
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   вапроса ми е с какви предмети мога да работя като сервитьорка? благодаря предварително за коментарите :)))

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8f321b77ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

6.   В някои колежи или университети има наистина обучение по сертьорство, но за тях съм чувала в чужбина, а може да има и в България.
Иначе доколкото знам има курсове за сервитьори и бармани проучи, а иначе най-важното е обслужваш добре клиентите, да знаеш английски език и това е, сервитьор можеш да станеш без висше, ако затова питаш, само че трябва да изкараш някакъв практически курс, например как да носиш таблата, как да запишваш най-бързо поръчката, винаги трябва да си в добро настроние пред клиените и такива неща.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8f321b77ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В някои колежи или университети има наистина обучение по сертьорство, но за тях съм чувала в чужбина, а може да има и в България.
Иначе доколкото знам има курсове за сервитьори и бармани проучи, а иначе най-важното е обслужваш добре клиентите, да знаеш английски език и това е, сервитьор можеш да станеш без висше, ако затова питаш, само че трябва да изкараш някакъв практически курс, например как да носиш таблата, как да запишваш най-бързо поръчката, винаги трябва да си в добро настроние пред клиените и такива неща.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker