Не ми връщат трудовата книжка и документите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Не ми връщат трудовата книжка и документите
преди: 11 години, 11 месеца, прочетена 4444 пъти
Започнах работа в малко квартално кафе на 20 април. Чак на 3 май бях назначена на трудов договор, безсрочен, но ме осигуряваха на 4 часа върху 195 лв. заплата. В края на май собственикът на фирмата и жената, с която живее, решиха, че не издържат финансово и затвориха кафето. Много тежко го преживях, макар и с малко пари, нещо правех... и изведнъж пак същото мизерие и безработица като преди. Поисках си трудовата книжка, служебна бележка, удостоверение за доходи и заповед за прекратяване на договора-всички тези документи ще ми трябват за социалните, когато след няколко месеца ще подавам нова молба за детски надбавки.

Вече почти 1 месец разговарям с бившия ми вече шеф по телефона и всеки път ме върти-след ден-два ще ти дам документите, всичко ще е наред, и аз имам проблеми, не се притеснявай и бла-бла... Обаждам се през 4-5 дни или 1 седмица, защото телефонът ми е спрян и не мога да звъня от него/могат да ми се обаждат все още/ и всеки път търся съседи, за да се обадя. Чудя се докога ще ме лъже така и каква сметка има да ми бави документите-никаква. Последният път в понеделник обеща за четвъртък-понеже се разделяли с жена му, книжката била при нея, другите документи ми били готови.
Ще кажете сигурно да го съдя-първо нямам пари и второ, за какво да го съдя, не искам пари, искам си само документите. Рискувам да загубя детските си надбавки за цяла година, които макар и мизерни, са право на детето ми.

По телефона Инспекцията по труда ми казаха, че трябвало да проверя в НАП дали има уведомление за прекратяване на трудовия договор, ако няма-проблемът с документите си оставал мой... Адресът на фирмата не съвпада с този на кафето, където работех, а и в понеделника шефът спомена, че бил преместил фирмата на друг адрес и затова бил много ангажиран. В кой НАП да ходя да проверявам и къде точно?

В никакъв случай не седя, без да се боря, звъня по телефона-но какво да правя, като тоя все казва днес-утре-другиден? ! Вече се притеснявам сериозно. Само трудовата книжка не ми е достатъчна да я върне-трябват ми и удостоверението, служебната бележка и заповедта.
Какво да го правя тоя мой бивш шеф? ! Няма да спра да му напомням за себе си, но резултатът за сега е нулев.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 11 месеца
hash: 1b07996b31
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Имаш права като работник и начинът не е да звъниш ти на шефа си. Отиваш в инспекцията по труда казваш какъв ти е проблемът и той ще бъде решен, без да се интересуваш за разводите и местенията на бившия си шеф. Както ти си приела да имаш задължения към него така и той има към теб. Ако си му ядосана може и да го осъдиш, че не ти е плащал адвоката и делото са безплатни за работника, предполагам не си подписвала документ за получаване на заплата.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 9aa6e1a8d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Миличка, още с първото изречение, което си написала на твоя разказ виждам, че шефът ти е бил в нарушение. Първо сключли сте договор след като си започнала трудовата си дейност. В трудовото право има правило, че трудов договр се сключва преди постъпване на работа. Второ Кодекса на труда посочва, че това задържане на трудова книжка и документите ти от, , шефа" е подъдимо. Ти парички нямаш, но делото няма да ти струва, още повече, че ти е почти сигурно, че ще спечелиш.
Така, като се замисля водел те е и на 4 часа, а сигурно си работила на 8 4аса - 3 нарушение. Събота работеше ли? Ако-да, значи 4 нарушение изънреден труд (изключение е ако не си била на 6дневен работен ден по 7 часа, или на договор с непълно работно време). Интересно е да се погледне и основанието за прекратяване- много важно. Това, че така наречения шеф се разделял с жена си и оправдания от сорта теб не те вълнуват. Моя съвет-заведи му дело, само полза ще имаш от това - повярвай ми. А номер 1 те е посъветвала правилно и за Инспекцията по труда. Ти решаваш.... не си казвай, че нищо няма да постигнеш, ако всички така продължаваме да мислим... уви правата на работника няма реално да бъдат защитени в България. Кодекса на труда е в предимство на Работника/служителя.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 121ba1a23a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Мила номер 2, беше ми ясно, че такова бавене на документите не е нормално и ги има нарушенията, които си забелязала. С триста мъки преди седмица-две си ги взех, но от месец и 10-тина, които работих, са ми водили на работа само от 3 до 18 май, тоест 2 седмици!! И не мога да разбера защо. Ама за осигуровките си удържаха парите. Да не говорим, че прекратяването на договор е по известния член 325-по взаимно съгласие... Моето поне го нямаше. Писна ми от некоректни! Писна ми да гадая какъв ще е следващият трик на поредния работодател... А трябва да се яде и да се плащат сметки.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: d9ef2bc970
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3, не гадай - знаеш си правата, ще ги гониш до дупка.
Ние ако не държим за правата си и за КОДЕКСА НА ТРУДА, който те за нищо го нямат, ще ни прецакват както си искат. Стига си траяхте ОТ СТРАХ...и на мен ми писна и вече не им мълча, знам си правата и ги гоня до дупка.
Как ще им даваш трудовата си книжка, не си длъжен, остави си я в тебе! За тях само Инспекцията по трда и съд. Докато ние сме такива и те ще са такива, УСПЕХ на всички, които застават за правата си.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker