Като не съм ял бакшиш, защо да го плащам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Като не съм ял бакшиш, защо да го плащам?
преди: 11 години, 10 месеца, прочетена 16733 пъти
Здравейте скъпи читатели, надявам се и колеги.
Това е моята първа статия в интернет пространството, и моля да бъда извинен за евентуални грешки в начинанието си.
Реших да пиша за най наболялия ми проблем от моята сфера, а именно защо хората не оставят бакшиш в заведенията. Аз работя от 17години, като барман и сервитьор и смея да твърдя, че съм професионалист. Имам документ за завършено образование по специалността и съм работил само това.
Любимото ми нещо в работата ми е, като ми кажат, че всичко е било перфектно и накрая не ми оставят бакшиш. Тези хора не могат да разберат, че това ако продължава така, няма да е далеч времето, когато ще ги обслужват разни емигранти, малцинства и други подобни, със съмнителни намерения спрямо клиентите и видимо ниска култура и хигиена.
Защо според мен трябва да се оставя бакшиш?
Един некадърен сервитьор може да Ви провали не само една на пръв поглед обикновена вечеря, но и бизнес обяд, тържество и всякакви подобни поводи на които, Вие искате да се покажете, колко са важни хората срещу вас, и как искате само най доброто за тях. Повярвайте ми, ставал съм свидетел на скандал за опропастен тоалет, но не по адрес на сервитьора, а половинката обвини мажа си, че я завел в най голямата дупка. Виждал съм, как сделка не се сключва, защото сервитьора не знае кое ястие с какво месо се приготвя и в крайна сметка, араби ядат свинско и след като се разбира, те се разсърдиха на домакина си, а сервитьора остана без бакшиш, но на него какво му пука за изпуснатите ползи на клиента.
Така че, скъпи читатели, Вие сте утрешните ни клиенти и много зависи от вас дали професията сервитьор ще бъде оставена в ръцете на невежи тинейджъри. или след като видите класно обслужване ще оставите 10% бакшиш, както е прието, и по този начин ще стимулирате хората, коит хранят семейства да останат в занаята и да се грижат за приятното Ви прекарване по заведенията.
Заплатите на сервитьорите не само в България, но и в цял свят като цяло са ниски, но нормалната сума на края на месеца се оформя предимно от бакшиша, който навсякъде се дава без подсещане от сервитьора. Видите ли, че той Ви връща дребните, с които сте му закръглили сметката, това не означава, че не Ви е разбрал, а напротив той иска да Ви подсети че това е само закръгляване на сметката и, показва на другите на масата че сте пропуснали бакшиша или сте стиснат.
И накрая искам да кажа, нищо че не сте поръчвали бакшиш, платете го, че да сте сигурни че следващото посещение в това заведение, ще протече чудесно, защото сервитьорите имат много добра способност да запомнят клиенти, и в следващият път когато, клиент седне при колега на, който не е оставил бакшиш, повярвайте ми получава обслужване като в столова.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 103

преди: 11 години, 10 месеца
hash: fe52580705
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж по принцип си прав, но това се отнася за келнерите, не за простите сервитьори.

Мъжът ми дълго е живял в Америка ми е разказвал за системата там - съгласи се - там обслужването е перфектно - просто сервитьорите не получават никаква заплата, плащат сами осигуровките си. Ако са неучтиви, не получават никакъв бакшиш, ама никакъв - такива сервитьори бързо, бързо изчезват. Задържат се само най-добрите, които си докарват минимум 10% бакшиш, но само който е страшно добър и си изкарва над 10%, той може да живее от това. И там са бедни просто, защото нямат образование и е пълно с хора, които могат да вършат тази работа

Така е при всички услуги. Сървисът в САЩ е най-добрият в света!

После идват страните от арабския свят, Азия. Ето какво ни се случи в Египет - келнерът в 5 звезден хотел реши да „закръгли“ сметката с 80%. Повечето чужденци явно не забелязват или не искат да бъдат изобличени (както ти писа) като стиснати. И така мъжът ми, който на най-калпавият сервитьор дава поне 10% бакшиш, беше принуден да вдигне скандал. На другия ден същият келнер продължаваше да лъже клиентите, а за една поръчка продължаваш да чакаш поне 1 час.

В Западна Европа келнерите получават малка заплата. В самата сметка е включен 10% бакшиш, които се разпределя сред целия персонал. Само в най-добрите ресторанти и за много, много добро обслужване се оставят към 5% бакшиш. Обслужването не е много на ниво, но става, защото пък си имат шеф, оберкелнер, който си гледа добре работата.

В България системата е сходна. Не може да си на заплата и осигуровки - включени в сметката, да обслужваш калпаво и да чакаш бакшиш.
Пример - пия едно кафе за 1. 5 лв. и оставям 2 лв. - това прави много над 10% бакшиш, но сервитьорът ми хвърля 50-те стотинки, за да ме „изобличи“ като скръндза. Е, сори - това другият път не получаваш нищо.
Който е сервитьор в кафене и носи кола и кафе с намусено лице няма какво да очаква.
Оправдавам бакшиша само за келнерите в заведенията за хранене с много добро обслужване. Внимателно наблюдавам съпруга си - той никога не оставя бакшиш, ако обслужването е лошо, ако ще и да му хвърлят монетите в лицето - но оставя и по 25% бакшиш на добрите келнери. И после се сърдете...
Просто за мен келнерът трябва винаги да бъде очтив, усмихнат и да се радва на работата си с хора, да върши работата си с кеф. Ако мисли само за бакшиша, няма шанс.
И ние утре като отидем на работа, трябва да си я свършим добре, за да изкараме пари. В България обслъжването е калпаво и бакшишите са калпави. Случвало ни се е действително да ни обслужва усмихнат ром - на него и 50 лв. да му оставиш, не те е яд.
Който води бизнес-партньорите си в ресторанти, които описа, сам си е виновен. В моя град имаме ресторанти, за които си знем, че са отлични - там лошите сервитьори не издържат и ден, мисля, че и заплатите са им сериозни, и бакшишите, но за клиентът е най-добре в САЩ - само с 10% бакшиш получаваш перфектното обслужване, сметката не ти е изкуствено надута с разни заплати и осигуровки.
В България е най-зле - хем са на заплата, хем искат бакшиш, за да си свършат работата и обслужването е най-калпаво.
Най-добре за сервитьора е в България и в Западна Европа. Пробвай в САЩ да си изкараш осигуровките с българско обслужване.
Няма да коментирам египтеския варянт...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5015513e8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   E, ти какво очакваш - криза е, хората нямат пари... И още нещо - хората не са длъжни да ти оставят бакшиш, при положение, че днес много малко хора могат да покрият и собствените си нужди със една заплата... ти нали си имаш заплата, бакшиша е от сърце и от който може... хората не са ти длъжни и не бъди алчен....

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5015513e8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   И само още едно нещо, пич - ти си там за да обслужваш хората и да си приветлив, а не да си мил с тях само ако оставят бакшиш. Леле, да те чуе шефа ти - ще те сгъне на 24....
Номер 1 е прав, ти си просто един сервитьор, какво очакваш....

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 1a1101cd46
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Явно си поредния заблуден и алчен за пари тип, който си мисли, че да си добър сервитьор и да обслужваш клиентите добре зависи от бакшиша. Ако не си мил с тях ще те уволнят и в двата случая ти гориш.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 165416be4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Ти нямаш ли съмнителни намерения към тях? Обслужваш ги добре с цел да получиш награда, а ако ли не другият път ще видят те... дано не попадам на "бакшиш" като теб...

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: fd132577c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Прав сте, но разберете, че има сервитьори и сервитьори. :) Усещам, че вие си разбирате от работата, защото сте от старото поколение, но сега куцо и сакато упражнява тази професия. Намусени и бавни, как да му оставиш бакшиш при това обслижване.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 5015513e8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Смени си професията, ти си безумец.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: de33822ce3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   По тази тема много ама много може да се спори.... и аз оставям бакшиш, но само защото сме колеги. Ако пък ми хареса обслужването оставям много повече от 10-20%.... както и се връщам в същото заведение, но същия колега или колежка да ме обслужва
. И аз мога да разкажа много истории за това как не са ми оставяли бакшиш, а съм бил безупречен от страна на обслужване, ноооо това си е просто български манталитет ;) Никога не съм "излагал" клиенти за това че не са ми оставилинищо...
P. S Преди време написах статията "Професия сервитьор - предимства и недостатъци"

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: a174be3dee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   До голяма степен подкрепям казаното и от автора и от номер 1. Принципно съм човек, който оставя бакшиш, но в последно време съм толкова недоволна от обслужването, че няма начин да оставя на някого нещо. Празнувах рождения си ден в пицария в моя квартал, в която ходя сравнително редовно - сервитьорката ми опропасти деня - то не беше мусене, не беше тряскане на ястията и от това чудо половината от една бира се оказа върху мой приятел - не само, че й почти никакъв бакшиш, но повече и не стъпих в това заведение. Както когато някой остави пари, следващият път е добре обслужен, така и когато някой е зле обслужен, вече не иска да бъде клиент на заведението. Друг път ми се е случвало да седна на маса и да чакам 20 мин да ми вземат поръчката и се сещаше на кръгъл час да мине да види току виж дали някой не е ожаднял или не иска сметката. А най-редовното е сметката ти е примерно 14, 30 и оставиш 15лв и не ти върнат 70ст - много пъти съм била с мисълта да оставим примерно 2, 70, тъй като сме седяли доста време на малка поръчка и един вид за това време и друг е щял да седне и сервитьорът да вземе повече пари, но като видя, че се смята за даденост да си вземе 70ст просто се отказвам да оставям 2лв отгоре и всъщност той се е прецакал. Каквото и да си говорим бакшишът не е с регламентиран процент и се оставя за това до колко си доволен от обслужването и не може така да се държат с мен и да оставям. Прав си иначе, че всеки труд трябва да се цени и да се заплаща, но срещу парите си трябва да се получава и съотнетното качествено обслужване - след като то го няма в много случай и заплащането липсва. Също си прав, че има и много скръндзи, които за 5ст се стискат; има и много хора, които просто не печелят добри пари и нямат възможност да оставят бакшиш - все пак ако за седмица оставиш 40лв по кафета - за 4лв може да си купиш книжка на детето - не че е правилна логика, но народът обедня и просто си прави сметката и за най-малкото. Просто темата, която отвори е много сложна и засяга много обстоятелства - типа заведение, качественото обслужване, добрата кухня, типа клиент, финансови възможности, желание, манталитет, интелигентност и т. н. Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 78e38c6ea3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Прав си авторе! Напълно те подкрепям. Това да оставиш бакшиш си е най-нормалното нещо, особено ако обслужването е било на ниво:).

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8216d70499
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Е извинявай, но на сервитьори, които не заслужават вече не оставям бакшиш. Ще кажа кои са те:-сервитьори/ки които идват след 10-15-20 минути след като седна на масата и се държат така все едно съм им дошла вкъщи като неканен гост
-такива с намусени и отегчени физиономии с който ми показват огромната си досада към работата и презрението си към клиентите (все едно аз съм ги накарала да ми сервират без пари, е сори ама не съм им избрала аз работата)
-нахални сервитьорки, които демонстрират с държанието си - толкова съм прекрасна, не съм за тази работа, но ми се налага да я работя, но все пак съм нещо много повече ( имах случай в който помолих една такава за захар и тя ми се тросна - ще видя дали ще донеса??? !!!!
)На сервитьори/ки, които се държат добре винаги оставям бакшиш, но на гореспоменатите вече не. Така е проблема е двустранен. Вярно е че има клиенти, които се държат зле, но има и много такива сервитьори. Лично аз смятам, че човек доволен от обслужването ще остави бакшиш, разбира се ако не е някоя голяма скръндза. Но да ми се прави някаква си на мис Свят и да ми се троска все едно съм и изяла закуската, не само че няма да оставя бакшиш, ами няма повече да стъпя във въпросното заведение.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e8cff8e248
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   И какво, като обслужваш отлично? Аз също работя отлично, при това съм вежлива, внимателна и човечна към пациентите си. Случва се някой благодарен човек да остави десетина лева, но аз работя така, защото професията ми е призвание, не защото очаквам "бакшиш".... И въпреки това заплатата ми е 500 лева чисто и когато събера да отида в заведение, трябва да си луд, за да очакваш да ти дам 10 процента от сметката, защото си си свършил работата. Който ме обслужва добре, оставям му 1- 2 лева, това са ми възможностите.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: fd132577c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   На запад задължително се оставя бакшиш!!! Пробвайте в САЩ да вечеряте, там бакшишът е от 15-20 %. Франция от 15-20%. Ако човекът си върши работата, е в правото си да е огорчен.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: eb798d1efb
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

14.   Ако искам ще дам, като искам и стотинка няма да дам. Парите си ги изкарвам сама с много труд и лишения и въобще не ми пука, че ще разстроя някакъв неквалифициран работник.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 6d4146b384
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

15.   Имам много пресен случай 10 човека без меню- т. е каквото им хрумне на момента. Сметка 148. 80... Знаеш ли колко ми бакшиш ми дадоха? 1. 20!!! Като имаш предвид, че съм учила за това, и го работя от 25-30 години, мога да твърдя, че съм доста добра в това, което правя.. Свикнала съм, обичам си работата, но тези 1. 20 бяха просто подигравка... по 1лв на човек ли не можеха да оставят, щяха да забогатеят с тях ли?? Нищо следващият път като дойдат, ще чакат по 40 минути за ядене, пепелниците пълни... нови няма, я и оливерника е празен.. еми сори ;)) Като имаш сметка 4лв. 1лв бакшиш е супер.. ама на 150лв където си се счупил да се разкарваш напред-назад 1лв. е просто смешно...

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 05e02df6ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

16.   Аз сък не мога да разбрера защо заплатите не се вдигнат и сервитьорите да работят като ВСИЧКИ нас- просто срещу заплатата си!!!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 94556d3ebc
гласове:
1 2 3 4 5
  (30 гласа)

17.   Интересно никой не се замисли дали като сервитьорите изискват долу горе по 1лв бакшиш на човек и обслужват на ден по 100 човека кой от вас се прибира всеки ден с 100лв отделно от заплатата. Дори и 50 човека да обслужват не става да искат да се прибират с 50лв върху надника. Шефа им им плаща най малко по 10лв на ден плюс осигуровки. Значи те искат да прибират най малко по 1800лв месечно за неквалифициран труд. В добър български ресторант колко е оборотът, че да искаш 10% върху него за себе си. Това, че си ми донесъл от кухнята до масата плато за 80лв не означава, че за тази работа заслужаваш да ти дам 8лв дори и с балетна стъпка да си го донесъл. Щом готвачът, който ми го е приготвил взема за приготвянето по малко от 1лв, защото готвачът, който приготвя днес сто порции взема 20лв надник, то ти /сервитьорът/ какво усилие си вложил, че да ти дам повече от 50ст. Не ме залъгвайте, че бързината на поръчката ми зависи от вас, тя зависи от готвача и бармана, който се прибират без бакшиш с не кой знае колко по висока от вашата заплата.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 94556d3ebc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Забравих да добавя, че съм била сервитьор и през 1998 успявах да се прибирам с по 140лв на вечер бакшиш но това зависи само от сервитьора. Най обичах да съм втора смяна, защото от сутрешните кафета най-много 15лв да изкараш.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 96bae887ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   аз пък сигурен, че ако продължава така - няма да останем с бармани емигрант :D :D :D май се мислиш за голям професионалист.. не си единственин, нито незаменим!
Като не ти харесва - марш!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b57921110d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   До 15 - и защо сте учила за това и го работите 30 години? ! Не заради самата работа, а за бакшиша така ли? Била тичала цяла вечер да ги обслужва - ами като сте си избрала да работите това, ще тичате. Всички имаме някаква работа и професия, но както са писали по-горе сервитьорите сте доста привилегировани по отношение на това, че освен със заплата си докарвате и не малка сума от бакшиши. Дай сега една касиерка в супермаркет, за това, че кара на крак 8 часова смяна да те задължава да и оставяш остатъка от рестото щото видиш ли те обслужила бързо и е била любезна с теб. Не казвам, че не трябва да се оставя бакшиш, напротив, аз също оставям, но не винаги. Въпрос на лична преценка е, ако искам ще оставя, ако не - няма. Но ме дразнят тези разсъждения - тичала съм цяла вечер, а ми остави лев бакшиш, ще види той другия път какво го чака... на много хора не ни харесва нещо в работата, но сами сме си я избрали.

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: fe52580705
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   От номер 1

Номер 15 - тъпо е, че не са ти оставили бакшиш, но я се попитай - ти с какво лице ги посрещна и изпрати?

И какво си учила? Нима един лекар да е учил по-малко от теб, а трябва да се „радва“ на потребителска такса от 1 лв. на калпак.

И пак ви напомням - в Западна Европа бакшишът се дели между целият персонал. Има и заведения, в които не се плаща вече на сервитьора, а на каса, имат си касичка, в които слагаш бакшиша. Той никога не е 10%, такъв е само в САЩ, където сервитьорите не са на заплата.
НЯМА БАКШИШИ ОТ 20% ВЪВ ФРАНЦИЯ!

Аз в България рядко оставям бакшиш. При кафета и коли само закръглям сметката. И аз съм работила като сервитьорка в кафе като ученичка и съм си изкарвала и така двойно повече пари БЕЗ ДАНЪЦИ. Кой иначе в днешно време може да се похвали с такъв чист доход?
В ресторант при добро обслужване може да се оставят едни 10 лв., но това е.
Тази професия не е за всеки, тя е призвание - като при всяка друга професия. Просто е ниско квалифицирана и не може очакванията за заплащането да са високи.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: a9b8bc8209
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

22.   Какво означава АКО МИ ХАРЕСА ОБСЛУЖВАНЕТО?
Мога да кажа, че ако досега съм била на 100 места - не повече от трима сервитьори са ми направили неприятно впечатление. Даже, ако трябва да съм честна - само една се държеше като изрод, но аз тогава станах и си тръгнах, изобщо не се стигна до поръчка.
Другото е - какво значи 10% бакшиш, чуваш ли се??? Ти да не си чорбаджия, та да взимаш по 5-10 лв. бакшиши от компания. Че той, шефът ти накрая едва скърпва двата края, като плати разходи, заплати, осигуровки... Кой си ти да взимаш повече?

Бакшиши оставям винаги по мое усмотрение, в зависимост от това какви пари се получат за даване и връщане. но гледам да не е повече от 1-2 лева, за да не наруша баланса в природата :) Откъде накъде сервитьор на смяна ще взима над 100 лева бакшиши, а, я ми кажи?

Но се е случвало и да не оставям НИКАКЪВ. Пример - сметката ми е 9, 80 и нямам дребни! Е, 20 стотинки е бакшиша и няма да умра от угризения.

Така че, дай да не изнагляваме. Хората нямат какво да ядат, а ти искаш апартамент за 5 години да си купиш.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: cc57c6f37b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

23.   Искам само да кажа на авторчето, че има огромна разлика между УЧТИВ сервитьор и такъв, който ТИ СЕ МАЗНИ заради бакшиша....

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8900773132
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

24.   Като чета коментарите Ви леко се обиждам.... Какво значи неквалифициран труд? Просто нямате досег с тази сфера и затова мислите така.. Аз работя като сервитьор 7 години, когато погледна обявите за работа виждам следното : Млад, усмихнат, приветлив с подход към клиента.... Е добре, това стига да има желание и годините всеки го може... Но следва английски и руски задължително, 3-ти език с предимство...
Да наистина много е неприятно да видиш един намусен сервитьор, на кой не му се е случвало... Просто не му оставяш бакшиш, оплакваш се на управителя и повече не отиваш в този ресторант... Това е нормалния начин..
Но от друга страна един сервитьор на ден среща поне 10 намусени клиента, които не знаят какво искат, или го приемат като слуга... Да знаеш, че някъде те чакат 10 манджи пък, някоя кокона е решила да не отвори КНИГАТА С ГОЗБИТЕ.... И те подлага на кръстосан разпит, а тези като Вас на другата маса си мислят че сервитьорката е отишла да пуши... Има много стрес в тази професия и не напразно в чужбина го има този задължителен %... Никога не съм обвинявала или ядосвала на обикновените хора, които не оставят бакшиш, стандарта в страната ни е много нисък, стига ми само едно добро отношение от тяхна страна... Но когато обслужваш някой псевдо-баровец с милиони претенции, или някой грък, който не знае и дума английски и иска на неговия език, или някой англичанин който по принцип в Англия винаги остава бакшиш, но нали в България не е задължително и си прави Пас...
А авторе, заради такива като теб, на всички нас ни викат лешояди и си мислят, че сме алчни и мазни... Нека 1-во се опитаме да накараме клиентите да ни приемат, като равни а не като слуги и чак тогава да се чудим как да си вдигнем заплатите..

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: cc57c6f37b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   24 - донякъде е така, НО все пак се води неквалифициран, колкото и да се обиждаш. Това не означава, че хората, които го работят са по-малко хора или по-малко работят, нещата не са свързани. Както и да е.

Другото, което е: ти колко сервитьори/ки виждаш по заведенията с 3 езика и прочие? Повечете и английски не знаят, предимно наемат млади момичета заради външността, нека не се лъжем! И както ти каза - да, има стрес, хамалогия, това е и лошото на неквалифицирания труд. Същото е и при продавачи, касиери и т.н., но те дори и бакшиш не получават, нали? Освен това на теб работата ти не зависи от това дали ти допада клиента или е намусен или т.н. - клиента си е клиент, но ти си длъжна да си свършиш задълженията независимо дали ти харесва или не - отново свързано с това, че е неквалифициран труд, общо взето негативите са много именно заради това, но като нямаш образование за по-висш пост, сори. И аз съм работил 4 години с клиенти на съвсем различни постове и знам как е, но факт - или си вършип работата както трябва или си аут.

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 94556d3ebc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   №24 Неквалифициран труд е трудът, който може да го върши всеки завършил основно образование. Квалификация се получава след завършване на средно т. е. учи се след средното от 1 до 6 години за квалификация. След като имаш квалификация за езици, защо не станеш преводач, сещам се, защото не ги знаеш толкова добре. Да можеш да питаш клиента какво ще поръча не е квалификация за език. Навсякъде се заплаща според образователно-квалификационната степен на работника. По-високото образование трябва да е по-високо заплатено, противното е абсурд. За труд, който може да го върши и човек с основно не може да искаш да получаваш повече от минимална заплата. Разбира се за изискан ресторант се изисква повече от сервитьора и заплащането му е малко по високо, но все пак е неквалифициран труд.
Авторе с нетърпение чакам времето, когато ще ни обслужват разни емигранти. Защото те с удоволствие ще носят бялата риза и ще искат да си задържат работното място уважавайки клиента независимо от бакшиша. Защото /ако това време дойде/ ние ще имаме евро заплати и ще можем да си позволим да посещаваме по често заведенията. Мислиш ли, че на някой като седне в заведение му пука дали сервитьорът е българин или кореец, стига да знае български и да е спретнат все ни е тая. На теб пука ли ти коя е касиерката в супермаркета.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: fe52580705
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   По принцип съм съгласна с номер 27, но само напомням, че работната заплата не се определя според образоватения ценз, а според стойността, която създаваш с един човекочас и според търсенето и предлагането на пазара на труда.
Факт е обаче, че квалифицираните кадри не само произвеждат повече стойност, но и са сравнително по-дефицитни. Възможно е временно в определени нискоквалифицирани професии да се наложат по-високи заплати поради липса на работници в сферата. Пример за това е строителството. Помните ли си - строителите взимаха преди по над 2 бона заплата. Какво стана - ами много хора станаха строители (то много акъл и образование не трябват), заплатите се стабилизираха, после дойде кризата в този сектор и днес строителите са безработни или взимат 600 лв.
Преди 25 г. същото е било с келнерството, тогава с разни далавери те са изкарвали повече пари от лекарите.
Но дългосрочно само образованието и квалификацията ти дават стабилна работа и доход. Един информатик може да стане таксиджия, келнер, строител, ако заплатата е добра, но обратното е невъзможно. Така информатиците ще останат сравнително дефицитни, когато този сектор е в бум и заплатите им ще растат без да имат шанс стротителите и келнерите да запълнят този дефицит, преквалифицирайки се. Това е само един пример.
Убедена съм, че ще дойде време, когато ще ни обслужват роми, турци и емигранти, просто защото средната класа у нас набира сили. Днешния строител инвестира в образованието на децата си и те ще бъдат утре не келнери и строители, а информатици. Заплатите за келнтери никога няма да са достатачно високи, за да привлекат квалифицираните, защото създадената добавена стойност винаги ще е ниска (минимална) - но ще стигат тъкмо, за да накарат някой ром, емигрант, да избере да работи, вместо да лежи в гетото си. Всички печелят, освен хората, които днес не образоват себе си и децата си.
Ромите и емигрантите печелят, защото те ще са следващата средна класа, ще образоват децата си със строителните си надници и кой знае... утре нашият автор може да сервира на Ибрахимчо, на ромчето Юсюф, което днес търка чиновете в кварталното училище и се квалифицира...


(горното е само пример, но се надявам да схванахте принципа и да си направите изводите. Квалифициран, разбира се, не е само информатика, дори не само висшиста - един дърводелец, механик и електротекник също са квалифицирани, може да не са висшисти, но аз не мога да стана механик утре да кажем и бариерите за тези професии са високи. За келнера не е точно така)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8900773132
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   От 24
До 27 Да имам висше образование, работила съм и като преводачка, а между сезоните работя на така наречен по-висш пост отново свързан с туризма... Но съм избрала да работя като сервитьор, заради по-високото заплащане :)... А и сори, но наистина има сервитьори, които знаят 3 езика... И точно защото повечето хора си мислят, че човека срещу него е необразован и слуга, и може да само очаква добро отношение без да дава, повечето кадърни кадри са в чужбина или на корабите...
"По-високото образование трябва да е по-високо заплатено, противното е абсурд"- не забравяй, че това е държавата на абсурдите.... Пример е дал 28 преди години, това е била една от най-доходните професии... Братя Диневи са започнали като сервитьори...
Просто искам да ви кажа и Вие да бъдете любезни с хората, които Ви обслужват...

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: fe52580705
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   От 28 до авторката

Висшето само по себе си не е квалификация. Ако не си работила по специалността си или специалността е калпава, или университета, или собственикът на дипломата.
Братя Диневи са ти лош пример, защото са започнали като сервитьори-мошенници и са свъшили като мафиози-„бизнесмени“.

Ако нагласата ти е, че клиентите трябва да са любезни към теб, а и бакшиши да оставят - грешна професия си избрала. Клиентът има правото да си изкара яда, ако иска, от деня върху теб - това ти е работата. Много ти препоръчвам стаж в САЩ, там ще те научат, какво се казва добро обслужване за малко пари, клиените ти ще се хранят с ръцете, ще се хилят, могат и под полата да ти пипнат, после ще ти оставят едни 10%, ако решат, с които ти да си платиш осигуровки и да живееш.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8900773132
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   До 28..
Аз не съм автора на тази история, просто се опитах да обясня, че и сервитьорите са хора... Не казвам, че някой е задължен да оставя бакшиш... Било то 5, 10 или 15 %....
Не съм съгласна, че някой има право да се държи лошо с друг защото деня му е бил лош... Образованието наистина не е критерий за квалификация, но от горе някой се изказа, че щом някой е сервитьор значи няма образование, а всъщност не е така.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 94556d3ebc
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

32.   №29 Никой не е походил с неуважение към теб, да не оставиш бакшиш не е неуважение или доказателство за неравенство. Щом ти е високо заплащането, защо търсиш и задължинелен бакшиш?

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8900773132
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   До 32, пак казвам аз не съм автора на историята и никъде не съм споменала, че трябва да има задължителен бакшиш.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: de33822ce3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   Здравейте, колеги и клиенти!

Аз съм сервитьор с не по-вече от 5 години стаж в 4 и 5 звезден хотелски ресторант. Не съм го учил в никое училище, а направо ме хвърлиха в дълбокото.... но смея да твърдя, че станах добър в това, не колкото искам да бъда, но все пак добър! Казвам всичко това, защото видях няколко коментара които казват, че няма добър сервитьор без съответното образование - е, явно не е така!!! В училище най-много да научиш техниката на сервиране - като робот, но клиента не иска робот да го обслужва, нали? Той да му се отдели съответното внимание, но не и да се прекалява ;) Та... да не се отклонявам от същественото!

1во - Всеки сам решава дали и колко бакшиш да оставя!
2ро - Бакшиш се оставя за ДОБРО обслужване, не за носене на чаши и чинии!

Знаете ли колко е грозно да виждаш сервитьори, които ще направят какво ли не заради единия бакшиш? Знаете ли какви малки "войни" се водят за по-заможните клиенти по морето... това го видях за първи път точно преди месец-два и меко казано бях отвратен! Те не работят, за да си вършат работата, не дори и за да оставят клиентите или ако трябва да съм по-точен "пациентите" си доволни", а заради единия мизерен бакшиш (в повечето случай беше такъв)...

Преди време оставях винаги бакшиш, само защото сме колеги. но от както видях това от първо лице - вече не го правя. Оставям само ако ми хареса обслужването...

И още нещо по-горе видях коментари, че сервитьорите били намусени и заядливи и заради това не им оставяли бакшиш. Мога да ви кажа, че и те са хора, и те си имат личен живот, както и проблеми... колкото и да се стараеш "да ги оставяш вкъщи" просто не можеш понякога. А и може просто да са имали кофти смяна с нагли клиенти... С този си коментар далеч не ги оправдавам, но се поставям на тяхно място... моля опитайте и Вие

NoBody

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 94556d3ebc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Ееее №33 как да разбираме това в №24 си писала, че не оставянето на бакшиш е наказание за лошия сервитьор? И да видим как в чужбина бакшишът е задължителен. Това не е ли изискване за задължителен бакшиш?

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 2be0006686
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

36.   Братле много просто, прави както правя аз и моите колеги. Ние работим в ресторант, когато някой се стиска или се прави на много отворен с колегите се секнем в супата, плюем в яденето, дори един колега си топи патката в чиниите им преди да ги занесем, щото при нас не се вижда отзад като вземаме порачките. Много ни е кеф с колегите да гледаме как някой дето е много отверен си яде сладко яденето с нашите сополи и плюмки вътре, хахаххаха

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 8d0a2c966a
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

37.   И ето, че стигнахме и дъното с коментар 36! ... :/

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 06fbf3065a
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

39.   Искали бакшиши, ами и аз искам да не плюете в супите, да не сервирате разни ментета вместо маркови ракии и уискита, но го правите най-редовно. Иначе това с бакшиша е американска изгъзица, която наложиха по цял свят. Вече ми става прекалено с този бакшиш, отиваш на почивка и за сервитьора - бакшиш, пиколото - бакшиш, камериерката - бакшиш, таксито - бакшиш, шофьорът от сафарито - бакшиш, екипажът на лодката - бакшиш, ами аз тези пари да не ги бера по дърветата! В мойта работа никой не ми оставя бакшиш, нищо че изисква много повече учене, стаж и отговорност от изброените по-горе професии.

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 4f7a318132
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

40.   Абе, Вие като искате бакшиш, що не вземете да го включите и напишете в менюто. Напишете най-отдолу бакшиш за сервитьора, толкова пари и край, че да е наясно клиента. Ама, гледай само да не попаднеш на някой клиент, който е от данъчното, защото после ще има строй се, преброй се и ще има да се чудиш какви да ги дъвчиш.
Много ми е интересно, защо собственикът трябва да Ви плаща и заплата, нали вземате бакшиши. Е, като сучиш от две майки е по-добре, нали?
И аз искам на моята работа да получавам освен заплата и нещо допълнително отгоре, ама няма!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: b0f45d61fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   От автора до №36

Искам да ти кажа, че си пълен селтак, и че от такива като теб страда този занаят. Как не те е срам да го напишеш това, аз съм сигурен, че даже не си и правил подобно нещо, защото ако те види някой колега професионалист е щял да ти счупи пръстите да не пипнеш табла никога. А това, че ти се е искало да го направиш, и тука го разказваш, като сторено, скрит от анонимността вече е съвсем друго.

А сега искам да ти направя един профил, защото добрият сервитьор е и добър психолог, а аз се имам за такъв.

Ти си максимум на 22 – 23 години, леко пъпчасал смотльо, който има 2–3 сезона на морето в някой хотел ( 10–12 месеца трудов стаж) и с една от първите си заработки, си си направил татуировка на видно място, за да отклонява вниманието на хората от тъпата ти визия като цяло. За ТОХ или някаква тапия сигурно и дума ни може да става.
Ако греша поправи ме, но силно се надявам да си такъв. :)))

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 месеца
hash: e5bafafd38
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

42.   До номер 36
Сега кажи кое ти е заведението където работиш и още утре там ще ти изпратя експерти от РИОКОЗ (ХЕИ) за хигиенна и санитарна инспекция. След това най-малкото, което ще бъде е да се затвори и запечата заведението, един стабилен акт на собственика, отнемане на лиценза, а към теб и всички твои колеги ще бъде повдигнато съдебно производство. Това, че вече няма да сте на работа ще бъде най-малкото, което ви предстои. От там нататък ти и колегите ти ще проклинате себе си защо сте се родили.
Пък да видим какъв кеф е тогава.
Бакшиш ли? Затвор трябва за такива като теб и твоите колеги!!!

 
  ...

...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: 4868de20fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

43.   Аз оставям щедър бакшиш винаги когато съм доволна. Последни път оставих 50% на таксито, защото човека беше много възпитан, аз бързах, а той много бързо ме докара. Ако не си беше дал зор, щях да си изпусна самолета. Шофьора много се зарадва и на мен ми стана приятно също :)
В заведенията оставям с кеф, когато ме обслужат добре, но когато ми закръглят сумата много се дразня а и те сами се прецакват, защото ако не ми я закръглят бих им оставила дори повече.
Тези които не оставят и се оправдават, че не са длъжни най-вероятно нямат достатъчно пари и всеки лев им е ценен, за това и се опрадвадат по всевъзможни начини.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 889c8656c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Аха един от любимите ми казуси. Аз не съм била сервитьорка, но обичам заведенията-кръчми, ресторанти, барове.. всички. Ти си квалифициран, работиш от години и т. н, но колко са като теб? Колко пъти се случвало да си тръгнем недоволни от обслужването? Нали виждаш, че като минеш покраи 90% от заведенията има табелка " Търсим сервитьори"? Защо е така не се ли питаш?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 1101172e16
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

45.   Предлагам всеки ученик да оставя по 1 лев на ден на всеки учител, защото го учи, търпи, отнася се учтиво и вежливо и си върши работата както трябва. за лошите учители да няма бакшиши, само за добрите!
Предлагам всеки като отива в банката да си оправя сметките, да оставя по 1 лв бакшиш на служителката - защото си върши работата както трябва, учтива е и вежлива и обслужва добре.
Предлагам всеки в магазина да оставя по 1 лв на касиерката, защото е изчислила вярно сметката, попитала е дали всичко е наред и така нататък...
Предлагам да оставяте по 1 лев и в НОИ - защото се грижат за вашите здравни и пенсионни осигуровки...
Предлагам да оставяте по 1 лев на всеки, който си върши работата добре... защо не! С какво барманите и сервитьорите, както и таксистите са го заслужили, а останалите - не? И кое правило ме задължава да оставя повече от сметката, ако съм доволна? А кое ме превръща в скрънза, ако не го направя?

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 73c7d62723
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   Прав си, пич! Аз обичам да си угаждам с хубава храна и касно питие, вярно, малко са ми парите, затова и рядко ходим на ресторант с мъжа ми, броени пъти в годината, но винаги на изискано място с добра кухня и сервиз. Бакшиш оставям задължително. Това е от уважение към труда на човека, атестат, че ми е харесало и малка "инвестиция" в бъдещето на любимото ми заведение.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 18421d23d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   След като взимаш заплата какъв бакшиш искаш , сервирай сам на себе си и си оставяй колкото искаш бакшиш,

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: c189f0d038
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   О, монетата е много двустранна. Ти го гледаш от лицето на професионалист.

В класен ресторант НЯМА как да не оставиш бакшиш. Дори, ако има нужда, ако се наложи ще се срещна с шефа, но много трудно ще оставя някой без бакшиш.

Но има и нещо друго - тийн-ките по кафенетата - е, идва ми някаква п*кла с щръкнало боди и ме гледа нагло в очите, все едно ме пита "ти за к'во си тук, ма" - е, абсурд ще е да оставя дори и стотинка!!!
А тези селски чалъми да не ми връщат ресто, ако кафето е 3, 20, а аз съм дала 5 лева.. Ми извинявам се, не съм за 1, 80, обаче след като не съм казала "Мерси" - за какво говорим???

П. С. Била съм сервитьорка и знаете ли, мили хора, видях много нагли хора, дори и при все, че по никакъв начин не съм ги предизвиквала.

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 258632ffb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

49.   Човек трябва да оставя толкова колкото му е на сърце и това е. Че хората се трудят вярно е, но всички се трудим. Аз ако седна да оставям по 2лв на този който ми зарежда колата, на обяд в кръчмето до работата, следобяд в кафето, вечерта в бирарията, в супер маркета и незнам къде трябва да оставям по 10лв на ден само за това и то станаха 300лв на месец. Отделно с какво труда на една касиерка или момчето което ти зарежда колата или на шофьора на маршрутката е по-малък от твоя. Що не му оставиш 2лв за билетчето, а е не 1. 50. Аз съм работил и на бензиностанция и като барман и като касиер. На бензиностанцията най-много двама на ден да ти оставят стотинки че си измил стъклата. Еми хубаво хората идват да зареждат, реве им се от поредното увеличение какво да искам от тях. В магазина също влизат хляба, олио, брашно, захар, месо всичко нагоре накрая да мислят и за мен на касата. Като бармван в квартално кафе на самообслужване по 12 часа първо идвай чисти, бърши, тоалетна, реди бутилки и чаши, мъкни каси, събирай маси и пепелници по цял ден, мий чаши и това е. Ако събера 3 лв на ден от това че някой ми е оставил 10ст от закръглена сметка супер. Да не ми е по-лесно от на един сервитьор който си тръгна с по 100лв бакшиши па и му е малко. Аз ако съм супер доволен от яденето ще искам да извикат готвача да му дам 20лв защото и куца маймуна все ще ми донесе яденето, ама да скотви като хората бая тенджери ще загори всеки втори сервитьор с претенции за голям бакшиш.

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 8bf8f0da74
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   Много ги мразя тези сервитьори хем заплати взимат, хем бакшиш искат много са нагли. навсякъде почти оставям бакшиш само не на сервитьори изкарват те се едно си им длъжен.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: e2fee2c5ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

52.   Уважаеми г-н барман
Замисли се
Ти самия оставяш ли бкшиш ако си купуваш тениска например и струва 26 лв - хвърляш ли 30... ама чесно?
Зареждаш на бензиностанция за 50 лв - оставяш ли 55
В някоя хранителна верига сметката ти е 75. 86 хвърляш ли 80
Идва ти бояджия и ти казва 100 лв и си свършва перфектно работата, даваш ли му 110????

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 5554511dc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   Според мен сервитьорството е много изморителна работа, аз съм студентка и работя като такава, само че не в Бг. Изключително физическо натоварване, да не говорим, че не е само работа с клиенти а и почистване на кухня, машини и тн. Само човечните хора могат да проумеят това и съответно да дадат бакшиш. Повечето от колегите ми също са студенти, но това не значи, че понеже е временна работа, не се стараем и не сме усмихнати.
Моят съвет към тези, които знаят, че са добри и имат необходимия тренинг, е да потърсят работа като сервитьор на добри места, или в чужбина. В квартална кръчма рядко някой ще оцени факта, че те са старателни. Не четох всички коментари, но в 1 пишеше, че от сметка за 150 лева, са оставили 1. 20 лв бакшиш. Това е именно защото клиентите са с ниска култура. Но в изискан ресторант, ходят хора с повече възможности и съответно имат по-големи претенции, ако те бъдат оправдани, те ще оставят задоволителен бакшиш.

 
  ...

1-50 от 103
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker