Програмите от бюрото по труда и далаверите на работодателите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121135)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Програмите от бюрото по труда и далаверите на работодателите
преди: 11 години, 8 месеца, прочетена 9874 пъти
Здравейте, аз съм на 22 и миналата година за пръв път започнах работа. Понеже градът ни е много малък и няма работа, а и никой не иска човек без опит било то и за сервитьорка, започнах програма от бюрото по труда.
Тя беше една година до 1 август тази година. Ползвах обезщетение 1 месец от НОИ и една от бившите ми колежки от програмата, която ми е и съседка и се познаваме добре и станахме приятелки, тя ми каза за друга програма, която нейна приятелка ще пуска. Аз веднага приех, защото искам да работя, нещата се уредиха, одобриха ме. Одобриха още една жена която и остава 2 години до пенсиониране. И тук започва дилемата ми.
Понеже ми трябваше трудов договор, за да прекъсна обезщетението- те ми дадоха един горе долу скалъпен, на който пишеше, че ще ме осигуряват на 350 лв. Парите идват от европейските фондове, и работодателят не плаща нито осигуровки, , нито заплати. Казах си е, 274лв и някоя стотинка е по-добре от 150 лв. пък и имам други планове в скоро време. НО шефката каза, че ни надули заплатите, защото, като дигнели минималната заплата да няма дупка, и да правят нов договор. Аз съм на минималната работна заплата за бранша, а не за България. Работя като продавач консултант. Но тя каза, че ще трябва да и даваме пари, за да имало нещо за фирмата и аз си помислих ако взимам 274 лв на мен какво ще остане. Оказа се че има нов договор който подписах и там пише, че ни осигурява на 450 лв колкото на другите и продавачки. От тях остават 352 и нещо след данъци и там каквото отдържат. Вчера реших да изтегля малко пари, които успях да закътам от предишната работа и гледам има още пари, т. е. са превели пари за предният месец, вече по тази програма. С шефката трябва да се видим в понеделник защото беше извън града известно време. Тя със сигурност знае, че са преведени парите.
В старият договор пише че имам право на 20 дена платен отпуск, а на колежката по програмата казала че имаме 2 седмици отпуск(почиваме един ден, на предната програма бях в държавно предприятие и там почивах 2 дена). Чудя се какво да правя, като още нямам копие от договорът си, и ако не ми трябваше за НОИ сигурно нямаше да ми дадът нищо. Но като се видим аз ще си поискам копието, и тук е проблема, ако наистина иска да и давам пари трябва да и дам тези 52 лева. Тя каза че в града ни повече от 300 лева не взимат магазинерките, но не е така, в големите вериги взимат повече. Какво да правя ако ми иска всеки месец тези 52 лв. , които ми се полагат, тя не ми плаща нищо. Но трябвало да има за фирмата, а знам че им облекчават данъците или им дават пари за това че ние взела на работа. Познавам ги вече в бюрото и ако си получа договора и наистина ми взима всеки месец другите пари над 300-та лева, да питам как стоят нещата в борсата. Но ме е страх да не и кажат и да ме изгони и така да злепоставя бившата си колежка и приятелка. Защото тя с две ръце беше за мен, има ми доверие, но и не искам да ме мачкат и да ми взимат това, което ми се полага. Майка ми ме съветва да си гледам моя интерес и да си търся правата, но как да стане, като по този начин ще изложа жената, която заложи репотацията си с мен пред нейна приятелка? Моля които е прочел историята до край да ми даде съвет. Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 месеца
hash: f061789e55
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Иди в инспекцията по труда и се консултирай с тях. Пиши после има ли развитие.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 9dc9088b7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Нали приятелка те е уредила, говори с нея какъв е проблемът, чуй нейното мнение.
Но според мен ако в града ви няма друга работа по добре с 300лв от колкото с 0. Сега и в София е трудно да си намериш работа а там трябва и квартира да плащаш.
Бих те посъветвала обратното да се бориш но една птичка пролет не прави и трябва да мислиш за себе си.
Така както описваш нещата ти подписваш какъвто договор ти предоставят без да четеш и разбираш посочените членове в договора, точно по същия начин като се скараш с шефката ще ти предложи да подпишеш договор за прекратяване на трудовите отношения в който може да е посочено с член, че вината е твоя, че крадеш или не ставаш не можеш да се справиш с работата и така да си очерниш цялото досие.
За отпуските човек се подписва, просто отказвай да подписваш документи съдържащи неверна информация.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 8e5a4b6960
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   От авторката:Шефката даже не ни даде да ги прочетем, само казваше подпишете се тука и си взе всичко уж трябвало да ги даде на счетоводителката си. Но утре ако се видим аз ще си искам копието, за да видя какво е написала този път. Би трябвало за всяка заплата да има фиш, за да видиш за какво ти отдържат, но на другите си продавачки тя им плаща на ръка а не по банков път, но понеже аз и другата жена сме по програма е длъжна по банков път, защото не ги дава тя.
Доколкото до приятелката ми -тя не знае нищо какво става, тя само ме уреди да почна при нея, шефката я познава, като приятелка, а не като работодател. Страх ме е да не стане проблем и тая така да ме оплюе и никъде да не мога да си намеря работа после, защото всеки ще вярва на работодателят, които се занимава с години с тази дейност вместо на някой''' недоволен работник''.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 9dc9088b7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Глупаво е да подписваш нещо без да си го чел, така може спокойно да подпишеш и запис на заповед и после да й дължиш пари. Също не е в твоя полза да искаш вече подписания договор така само ще те намрази. Никога, ама никога не се съгласявай да подпишеш нещо преди да си го прочела, щом не ти го дават да го прочетеш по добре откажи подписа.
Единственото за което се сещам питай за съвет общата ви приятелка как да постъпиш. Щом те са приятелки тя я познава що за човек е.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 186210a962
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   4. забравяш да добавиш, че ВСЕКИ договор се прави в мин. две копия - за всяка от страните. Ако има повече страни, повече копия. Това, че не е предоставено копие е съмнително и незаконно

 
  ...


...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 8e5a4b6960
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Авторката:Говорихме и стана ясно че всеки месец ще давам всичко над 300-та лева, така се били разбрали с борсата УЖ. Договор аз още нямам, но с мисля че след днешният разговор тя женица ме намрази, защото си търся правата. Защото тя иска да граби и аз нищо не мога да направя, защото ще ме изгонят иначе, плаче ми се от тая държава, всеки ламти за пари, всеки гледа как да те изцеди. Благодаря за съветите.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: a79a591763
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пред нея не се дръж като безпомощна. Бъди винаги с високо вдигната глава!!! Не показвай, че си безсилна и т. н. Ти просто си поговорила с нея, което така или иначе тя е знаела, че и ще стане.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 779e6308a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Немога да разбера как може да подписвате без да знаете за какво става на въпрос и после да се вайкате какво да правите. В момента има много програми по които може да си започнала, но повечето са в полза на работодателя. Има една например в която работодателя покрива платения отпуск, дава на обучаващите те по половин минимална работна заплата и покрива здравните ти, но това е за работодателя. Няма как да искат каквото и да било от теб и ако подадеш оплакване ще си получат заслувеното, но друг е момента, че при следваща работа ще имат под предвид това оплакване и то може да ти затвори много врети. Незнам в колко малък град си, но аз съм на мнение, че човек има ли желание ще си намери работа. Управител съм в магазин за хр стоки в софия и трябва да ти кажа, че ние работим по 7 часа на ден минимална заплата на ден 30 лв зависи от стажа, здравните ни ги покрива шефа и въпреки всичко е мн трудно да си намерим персонал за новите магазини на народа не му се работи и това е

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker