Много, много ниска заплата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Много, много ниска заплата
преди: 11 години, 8 месеца, прочетена 5807 пъти
Започнах работа на нова длъжност съвсем скоро - преди две седмици. Работата ми харесва много, но не и условията. Работодателката ми е много студена жена. За щастие почти не я виждам, понеже работя сама - никой не ми виси на главата, но пък парите са много, много малко. Работя за 250лв., като 55лв. от тях отиват за пътни всеки месец (а понякога и повече) и сами можете да сметнете колко взимам горе - долу. Т. е., аз дори все още не съм ги взела, но се говори, че ще бъде така. Работодателката ми каза, че няма да ми даде да подпиша трудов, а граждански договор и няма да ми плаща осигуровки, понеже това не бил нейн проблем. Аз ако съм искала - да съм си ги плащала. Дълги години съм влагала във висшето си образование и очаквах поне една нормална заплата, адекватна на това, което давам от себе си. И сега съм притисната. Работа трудно се намира, а тази е под всякаква критика. Смятам да говоря на четири очи с работодателката си и просто да и кажа като коректен човек, че не смятам да продължавам, имайки предвид, че повечето от условията ги кри до последно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 месеца
hash: 09c43434c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Правилно :))).
Също добре е да и кажеш, че е длъжна да ти даде трудов договор от първия ден, в който си постъпила, и да те осигурява на реалната заплата, която получаваш и която е записана в договора. И тъй като това не е така, 235 ще сигнализираш в инспекцията по труда, в "господари на ефира", в интернет и в пресата... :))) кажи на твоята работодателка всичко това, дори и да нямаш намерение да го правиш.

Не било неин проблем... тепърва ще има да видят те проблеми.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 804c62b544
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

2.   Фирми, предлагащи такива заплати, трябва да фалират незабавно, за да не цапат икономическата среда и да не унижават хората.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: f4e57ce8e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Напротив-започни и се съгласи с всичките й условия. След това тайно, сигнализирай инспекцията на труда- тя ще дойде на проверка и служебно, ще превърне гражданския договор в трудов и то поне на мин. раб. заплата-310 лв, а осигуровките- на мин. осиг. праг- за висщисти варира, но не е под 500 лв.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 1ba495599d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами и аз когато започнах работа получавах малко парички в началото, но не се отказах и да ти кажа имаше резултат, не можеш да очакваш много от първата си работа, никой не е започнал веднага да взема много парички.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 825a4ce327
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Боже, как така ти дава 250 лева??? Че то най-ниската заплата в България е 290 лева (стават по-малко след като се вземат данъци, осигуровки ала-бала) Ама все пак? Как ще живееш с 195 лева? Че то вече има едно 50% от пенсионерите вземат по-високи пенсии... Тайно сигнализирай в "Господари на ефира" много яко ще я изненадат. Прави си подигравка с теб! :X На една вишистка 250 лева заплата, като се има в предвид, че за да живееш нормално ти трябват МИНИМУМ около 530 лева... Както каза №1 тя е ДЛЪЖНА да ти даде трудов договор, не да се ослушва и да мълчи...

 
  ...


...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 2261d41d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Ей коментиращи, не можем да съдим така насляпо работодател, като не знаем за каква работа става въпрос и за колко часово работно време. Ако авторката е на граждански договор тя е длъжна да се самоосигурява, който и да извика първо ще глобят нея, после ще разглеждат документите на работодателя. Условията с гражданските договори са различни първо се информираите.
Авторке махаи се от там, няма смисъл, тя работодателката ти си знае правата и задълженията, затова ти предлага граждански договор.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 4b2a8eec80
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Търси си друга работа, това не е за вярване. Егати наглеците! На никой няма да работя за 250 лв! Това е подигравка! Не си учила за да се подиграват някакви тъпаци с теб. А тея дето те съветват да стоиш, те да идат, да им е честита новата длъжност!

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 1bef3607c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   От авторката:
Приятели, напуснах! Чувствам се облекчена. Работодателката изпадна в нервна криза и се опита да избяга и да не ми плати, но съвсем случайно я срещнах и поговорих с нея на четири очи. Опита се да ме обиди на няколко пъти и се държа доста грубо. За щастие я притиснах в ъгъла и ми плати изработеното. Много некоректен работодател. Няма да я докладвам, може би, защото няма смисъл, но се радвам, че на време се усетих.
Благодаря ви за коментарите и съветите, всички бяхте много полезни за мен :)

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: b7ee0b2a36
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Има страшно много фирми, които нямат възможност да плащат заплати, защото действително едва свързват двата края. НО е наглост при това положение да "наемаш" хора, които да работят без пари. Аз например имам фирма и работя двойно, за да свърша всичката работа, но няма да наема човек, преди да съм сигурна, че мога да плащам нормална заплата осигуровки и при това да предвидя слабите месеци на фирмата и отпуските на служителя. За съжаление по този начин допринасям за безработицата, но по-добре така, отколкото да лежи на съвестта ми гаврата с жив човек.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 96027c8b5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Преди да напуснеш вземи та я накисни пред инспекцията по труда! Как така осигуровките не били нейн проблем??? Има си законодателство и ако не го спазва трябва да си понесе накзанието!
Аман от такова!!!

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c527576ac0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Вижте сега, трудовият пазар се претъпка от вишисти, които са учили с цел да се намърдат в някое офисче, канцеларийка или на някаква лека службица. Да, но тези свободни работни места са се изчерпали отдавна, защото за едно такова работно място кандидатстват поне 10 човека.
Аз работих 5 години в Германия, а там хората учат такива професии и длъжности, с които занапред ще бъдат полезни за държавата и за обществото. Все пак трябва да има и хора които да вършат останалата работа, защото ако всеки завърши висше и търси работа в офис каква ще стане тя?

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 853734f078
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   н. 11 - аз съм завършила висше в Германия и ти напомням все пак, че някой трябва в „удобното офисче“ да измисли БМВ-то преди работниците на поточната линия да го сглобят.
Какво учат немците иначе - ами учат до 10-ти клас, после почват да бачкат. Висшистите в Германия са 25% от населението - тенденция увеличаване, висшистите в България са 20% от населението - тенденция намаляване. ЕС ни критикува за това и в момента има програми за увеличаване на броя на висшистите у нас.
Проблемът не е значи в „многото“ висшисти, а в тяхното качество. Иначе, и в Германия, и в България безработицата сред висшистите е много по-ниска в сравнение с тази при „учените“ работници.
Преди да твърдиш глупости помисли малко - висшистите не учат, за да си клатят краката в бюра, а за да работят научно, да работят с главите си, не с мускулите си, което е много по-трудно. Заплатата на един висшист в Германия е няколко пъти по-висока от тази на работника и стига няколко милиона евро при висшия мениджмънт. Заплатата на висшистите в България е също по-висока, но в началото никой не може да очаква милионите. Стажът е еднакво важен за висшисти и невисшисти.
Аз съм почнала с 550 евро в Германия по време на следването си, както ти мислиш в „сладко офисче“, за да взимам днес многократно повече и то в България. Работя изключително с учени хора. Неучените работници не могат и да пръцнат без някой от нас, ако ги оставим и решим един ден да не дойдем на „удобната“ си „канцеларска“ работа, те ще вдигнат фирмата във въздуха.
Трудно е, направо невъзможно е на неученият да разбере работата на ученият, докато обратното е задължиелно, защото все пак някой трябва да организира работата на неучения. Той е като компютър без операционна система и памет, той е ръцете и мускулите, но главите сме ние.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f3a3929f98
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Олеле, как се справяш въобще? 250 лева и при положение, че даваш пари и за път, че то тези пари не стигат даже и за храна и вода за целия месец. Незабавно сигнализирай, не е редно човек с висше образование да работи за по малко от минималната заплата. Аз работа за 490 (чисти) и пак не ми стигат ами ти... не знам на къде е тръгнала тая държава ама за никъде не сме... :| 50% от работещите хора, работиме за под 500 лева и едвам кретаме...

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 2261d41d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   №12 Сама забележи, че този в „удобното офисче“ е 1брой, а тези на поточната линия са многобройни, това искаше да каже №11, че не са нужни толкова много вишисти. Защото в един завод администрацията т. е. вишистите са най-много 1/5 от работниците, другите поне 4/5 са на поточната линия.
Така, че неучените работници не могат и да пръцнат без някой от вас, но вие учените само ще си пръцкате в къщи без тях, защото без хора на поточната линия вашите ооооогромни заплатки няма да ги има.

Какво се чудите на 250лв заплата, толкова е, защото може би часовете са толкова или работата е толкова. Когато човек си търси работа, сам подписва договора, бил той и граждански, сам се съгласява да работи на тези условия. Гражданския договор няма работодател и работник, има възложител и изпълнител. От там и нашата авторка не може да нарече възложителя си работодател. Възложителят не е длъжен да плаща чиито и да е осигуровки.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 48527a74fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Изчетох коментарите и се учудвам на мислите.
Знаете ли колко хора работят за мизерни пари и то не в частни фирми и за малко часове или малко работа.
Аз работя на държавна работа за 350лв- но тя е бруто. Като ми удържат 80лв за разните осигуровки които се водят на работника остават270лв. Като платя и месечния транспорт около 70лв и какво ми остава? 200лв с които се чудя да ям ли, сметки ли да платя или да си купя едни гащи.
И не съм само аз-така са хиляди хора в нашата мила родина.
А работата е колкото си помислите-нон стоп не можеш да подвиеш крак, дори се остава и допълнително което не се заплаща. И всичко това е с трудов договор.
Как мислите по въпроса?

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 889fa77fe9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   15, въпроса е психологически. И аз съм работила за толкова пари, и в момента живея с толкова.

Ще ти дам един пример: във фирмата, където работи дъщеря ми / тя е индийска със седалище в щатите, кол център/, един отдел около 10 човека се вдигнали и заявили, че ще напуснат. От какво точно са били недоволни не знам, заплатите са им над 1 000 лева на всички там, условията са добри и не е офисче, работят на компютър. И знаеш ли какво? Вдигнали им заплатите с 300 лева. Дъщеря ми ми разказа това... смятай... не с 50, не 100, а 300.

Не че не могат да си намерят служители на мястото на тия 10 човека - бъкано е с висшисти и млади хора без работа.
И те наистина са щели да напуснат, да отидат в друг кол център, при конкуренцията.

Та защо ти казвам това, ами защото начина е този, да се обедините и да си застанете за правата. Поединично всеки за себе си винаги си прецакан. Е, освен ако не си някакъв много велик специалист. Но в тези сфери в които се движат и работят такива като нас, така става - прецакват те поединично.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 853734f078
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   n. 16 - дъщеря ти да са вдигали стачки, да са се обединявали?
Просто са служители, които изкарват пари на работодателя си и фирмата иска да ги задържи.
Работната заплата е функция от търсенето и предлагането на пазара на труда. Преди 30 г. във Великобритания синдикатите най-после успяват да наложат драстично увеличаване на работните заплати в автомобилостроенето и в тежката индустрия - ами днес Великобритания няма нито автомобилостроене, нито индустрия! Цялото производство или фалира (Ровър, Ролс Ройс), или беше изнесено, или беше купено от чужди инвститори (БМВ), който си правят колите у дома - Мини Купър например е Made in Germany.
Германия е добър пример за това, че синдикати и работодатели могат да работят добре заедно, но там има и разумни синдикати, които дори се съгласяват да се замръзят заплатите и дори да се намалят. От 1995 г. насам реалният доход в Германия е паднал с почти 10-20%, но имаме пълна заетост там, икономически бум и производство.
В България проблемът е ниската производителност на труда, причинен не само от старите машини и организация на работните процеси, но и заради ниската квалификация и работен морал на работната ръка. Правим големи напредъци в това отношение, но дори днес работните заплати растат по-бързо от производителността на труда, а нямаме синдикати практически.
Колкото и да се обединяваме, стачкуваме и протстираме, за да се увеличат заплатите, трябва да има реализирани печалби във фирмите, трябва да няма толкова хора, готови да работят за по-малко пари от нас. Това се постига само с ръст в икономиката, с повече БВП на глава от населението, а това не може да стане, ако източим парите за инвестиции от фирмите под формата на данъци или увеличени заплати. Ако увеличим под натиск заплатите на работниците, то тези пари ще отидат за консумация, което само ще надуе инфлацията и в крайна сметка накрая пак стандартът ще се запази нисък. Трябва в момента да инвестираме повечко в машини, нови процеси, квалификация на работната ръка, образование, инфраструктура и образование. Когато безработицата падне и производителността се повиши още, когато внедрим нови технологии, тогава ще има и за по-големи заплати.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 48527a74fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   За технологиите и производителноста на труда съм съгласна. Но какво да кажем за работата в социалните дейности. Там няма производителност. Там има само работа и грижа за хората изпаднали в неравностойно положение, за деца, за възрастни хора. Работата е нон стоп без празници и делници, ден и нощ.
Но държавата е определила че за такива дейности се плаща мин. заплата от 310лв защото труда бил неквалифициран.
Един специалист или работник на машина може винаги да спре като му свърши раб. време но един работник в соц. сфера не може макар по закон да има раб. време. Не можеш да оставиш човек или дете и да кажеш:работното време ми свърши.
Когато се опълчиш и потърсиш по високо заплащане ти казват :ако искаш напускай-чакат други безработни така че без хора няма да останем. Тук не се иска високо образование а работа.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 2261d41d5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   А защо №17 новата техника /собственост но роботодателя/ трябва да е за сметка, ниските заплати, на работниците? Рискът за закупуване на техника трябва изцяло да се поеме за сметка на работодателя, не работникът да чака работодателят да се замогне че чак тогава да иска заплата.
Това са пълни глупости ниската производителност на труда, не зависи от работниците, а само и единствено от работодателя. Той е човекът който ако иска висока производителност трябва да влага собствени средства в нова техника, в организация на работните процеси, както и в повишаване квалификацията на работниците си.
В фирмите има реализирани печалби, но работодателите насочват тези си средства в изплащане на лихви по кредитите си и в изплащане на лични скъпи жилища и автомобили.
№17 Въобще не можеш да ме убедиш, че примерно собственик на бензиностанция в България и съответно в която и да е европейска държава не са на едно равнище от печалби. Продажната цена на горивото е с 20ст разлика, купуват с 10ст разлика, в Европа данъците им са по високи, при нас е 10% плосък данък. Значи реализираната печалба както в бг така и в която и да е друга бензиностанция в Европа е долу горе е една и съща, дори в бг би трябвало да реализират по високи печалби, но да приемем, че са равни. Заплатата на пълнач /работник в бензиносатниция/ в бг е 180-220 евро, навсякъде в европа е от 5 до 12 пъти по висока. Технологиите са еднакви работата е една и съща, квалификацията на европейския пълнач не е по висока от на българския. Хайде обясни ми защо собственикът на бензиностанция в бг не плаща заплата като на европейци?

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 8c3d3cc016
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   №19, перфектен коментар!

 
  ...

...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: fbe18e794e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Всеки труд е достоен за уважение от чистача до президента, затова е кощунство минимална работна заплата да бъде 460 лв. За да живее добре човек му трябват поне 1000 лв на месец.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker