Престижна е професията "сервитьор" ! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Престижна е професията "сервитьор" !
преди: 11 години, 6 месеца, прочетена 3828 пъти
Здравейте, много уважаеми. Много приятно удовлетворение почувствах от една статия за професията "сервитьор". За качеството на сервитьора, аз имам лично виждане, един Министър може да бъде нисък, дебел и плешив, но Сервитьорът трябва да е манекен, дипломат и психолог, трябва да си мисли за човешките ценности, които носи в себе си, да има достойнство и морал и да има стремеж към професионално усъвършенстване. Ако аз днес съм на 20 години, бих избрал само тази професия. Аз много уважавам и съм обичал сервитьори, които са ми благодарни, че съм им дал таблата в ръката. Разбрал съм, че за да работиш като сервитьор трябва да си роден затова. Аз мисля, че човек, за да разбере каква работа да избере, трябва да бъде тази от която той ще се разтоварва, т. е. - хоби. Ако в България има качествени кадри в Туризма (приоритет Номер 1), бързо ще излезем от кризата. За да има добри кадри от училищата, трябва и учителите да са на ниво! Моят ресторант е печелил "КЛАСИЧЕСКИ РЕСТОРАНТ НА БЪЛГАРИЯ" за 2011 година, тук един клиент може да разбере самочувствието и гордостта на сервитьора, никой клиент не може да засегне тази професия. Ние работим в екип и сме като футболен отбор, всички трябва да са добри и сервитьорите, готвачи, бармани и ОТЗ.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 6 месеца
hash: 53a5fb65fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Похвално е един ресторант да има сплотен екип. От опит знам, че това трудно се постига и досега съм имала удоволствието да работя с един такъв, но не изцяло като вас. Имаше леко разделение кухня - сервиз, вечните спорове. Много подценявана и много мразена професия, заради някои алчни и недобросъвестни ИНДИВИДИ (келнери), но все пак и аз като теб си обичам професията, и макар понякога напрежението да ми е идвало в повече искам отново да се върна към нея.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: ec5ab94495
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Напълно си прав! Аз също смятам, че са нужни много качества за тази професия. Ако човек реши да я върши с любов и всеотдайност, а не просто да мъкне чинии с отегчена физиономия. От сервитьора най-много зависи каква вечер ще прекара човек в заведение. Много точно казано - манекен, дипломат, психолог! Едно само не харесвам, че търсят само млади хора. В нашия град има един частен ресторант, където работи един сервитьор на около 60 години. Ще повярваш ли, че хората често ходят там само заради него? Толкова е атрактивен, възпитан, усмихнат, така изтънко познава менюто, толкова компетентни съвети дава на хората, че и десет младоци не могат да му стъпят на малкия пръст. Какво ме топли младостта на сервитьора, като си гледа часовника през пет минути и виждаш, че му тежи всяка минута, гледа да те преметне с парите уж все " без да иска", търси да обслужва пияни компании, защото там "пада далаверата", не знае и една трета от менюто, каквото и да попиташ все отговаря "не знам", "ще проверя", "може и да има" и все такива? Само това не харесвам - възрастовата дискриминация. А иначе, моите деца са работили дълго време тази професия и недоволни няма!

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: fe6916cd5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Нищо престижно не виждам в тази професия. Не познавам човек, който да се гордее че е сервитьор повечето работят това от безизходица, защото за сервитьор не се изисква високо образование

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 45c9074ff4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Според мен да си сервитьор не е от най - престижните неща. Точно затова години наред се блъсках за да съм на по - добра позиция в живота и се радвам, че имам сервитьорство като стаж само 2 месеца и то по принуда.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 37e7444e34
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Много престижно, направо трябва да ми стане цел в живота! Не искам да обиждам никого, няма срамна работа, но това не е нещо престижно, да ме извиняваш! В голяма заблуда си.

 
  ...


...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 82ca1c0551
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Да не е наложено по принцип като престижна работа или професия, например като инжинер или архитект. Но човека споделя свойте виждания, които и аз подкрепям. Минала съм по този път, работила съм това. И мога да кажа, че това е най-хубавата работа за мен. Определено трябва да имаш много качества, наистина добър външен вид, способност за справяне с работата, защото има хора на които това не им се отдава, имала съм много колежки и колеги, които са ставали за смях. Трябва да смяташ, да задоволиш капризите на хората, да гледаш всичко да е под контрол и на време. Аз лично мога да кажа, че това са били едни от най-хубавите ми години и съм научила толкова много от това, етикет, поведение, дисциплина, отговорност и какво ли още не. А като се сетя за забавните моменти с колегите, които ми бяха и приятели, незабравими просто. Работа в екип и забавление по време на работа. Много хубава тема, зарадвах се като я видях. Това, че някой хора не виждат престижност, не означава, че няма.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 16dcbe85e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Колко е престижно незнам. Сигурно има значение дали работиш в изискан ресторант или селска кръчма...

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 6f4ee41f8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Това ми звучи по-скоро като подигравка, отколкото като сериозна "статия"

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 4f67ead2f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Ще ме извиняваш, но това хич не е престижна професия, независимо колко пари се изкарват от нея и независимо колко добре изглеждат сервитьорите и какви "психолози" са. Иначе е хубаво всичко, което си описал. Напълно съм съгласна, че трябва да се вдигне нивото на обслужващия персонал по курортите и това ще допринесе за туристопотока у нас, а и за привличането на друг тип туристи, не само на най-бедните пенсионери чужденци.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: c9d010a4ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Добре бе, хора! Защо за вас е добра професия само тази която ДРУГИТЕ харесват??? Наистина ли смятате, че е добре да се завреш в един офис и да вземаш по 1000 лв. ще сте отлично?? Не мислите ли, че има нещо повече от парите и хорското мнение? Аз, например съм работил и работя това... няма нищо по-хубаво да сте с хората, когато празнуват, когато се веселят и вие да го правите! Не е ли "престижно" всяка сутрин да ставаш с усмивка и да отиваш на работа? Мога да кажа много неща за тази професия, но ще спра до тук...

Авторе, забелязвам, че си искал да кажеш и покажеш, че държиш на нас (сервитьорите) и ни уважаваш. Но някак го приемам като обида или по скоро ирония *(може и да не си искал, но така ми се струва) И единствената хубава статия си остава "Професия сервитьор – предимства и недостатъци" - в този сайт. 100% съм сигурен, че авторът на статията се радва, че го разбират и за това което се е опитал да каже :)

Ух.. май много се отклоних май...

NoBody

 
  ...

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 45c9074ff4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Номер 12, добре, нямаш проблем - сега ще ти обясня защо това не е престижна професия, и защо в офис да речем е по - престижна, но много за кратко ще ти го обясня. Професия сервитьор не е престижна, защото не се иска никакво образование за нея. Разнасяш поръчки, колегите ти са ниско в йерархията и общо взето общуваш с по - ниско интелигентни хора, които само плетат интриги, защото им е скучно. Докато за другата позиция си се блъскал много, учил си и се предполага, че имаш повече умствен багаж, работата ти е по - лека, хора разчитат на теб и показваш своите умствени умения всеки ден. Хората, с които работиш са виско в йерархията и са умни като теб. Общуването е на толкова високо ниво, колкото един сервитьор не може и да си представи. Да, уважавам келнери, които умеят да носят табла и са учтиви, но само това. В тяхната среда са добри, но в никакъв случай търченето по масите и изпълняването на поръчки от сорта на две ракии и една шопска не може да се сравни с организаторските умения на един човек работещ в офис или нещо подобно. Защото в този офис може да си архитект, писател, преводач и какво ли още не.
Та така, номер 12....
а може би греша. Явно трябва такива като мен да си хвърлят дипломата и да станат сервитьори, че виждаш ли, за какво сме се блъскали толкова години да станем хора... пък тя истината била от другата страна на хълма - да си сервитьор...
Да ви имам критериите....

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: c9d010a4ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   №13 - ти направо уби коня с правата лопата!!! Нима казваш, че не мога нищо друго освен да нося табла и да "слугувам" на някого? И кучето ми ме уважава. когато му давам да яде... т. е и ние сме на това ниво? !? ! Така ли? Тези така наречени ВИП персони.... знаеш ли колко са долни и нищожни? !!? !? Знаеш ли колко пъти съм чувал какво си шушукат и направо ми е идвало да ги разстрелям на място! Знаеш ли, че един клошар е по-възпитан и може би с по-голям умствен багаж от тях взети заедно! И сигурен ли си, че не се изисква никакво образование за сервитьори? Ако е така - съжалявам! НО ще те разочаровам, защото се изисква! За да работиш в 5 звездни хотели и ресторанти се изисква нещо повече от това просто да носиш да носиш табла, представи си, колкото и да е невероятно! Ние на 3-4 месеца минаваме тестове и понякога и ходим на обучения....
100% съм сигурен, че не си опитвал да работиш това... и аз мислех в началото "К'во толкова и маймуна може да носи табла" Е, да ама не! Опитай, просто за да видиш, че не е така както мислиш. Но за да работиш това ти трябва желязна психика, нерви, крака и много умствен багаж, за да поставяш на мястото им глупаците които се мислят, че могат да купят България с парите си ;)

NoBody

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 3d50a2b11e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Ако смяташ разнасянето на чинии с плюнки и лиги за престижно, ами престижна е.
Venjus

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: f6d1aab867
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Аз също избрах тази професия. Защо ли? Защото получавам заплащане, което надхвърля на повечето хора заплатите, които номер 13 казва, че "СА СЕ БЛЪСКАЛИ" за това образование, пич аз съм на 21 и виждам КАК СЕ БЛЪСКА за висшо образование, да ама по дискотеките е блъскането, какво си блъскал ти - не знам. Казваш, че в офис човек може да бъде архитект, писател и прочие, именно това съм и аз когато съм на работа, особено, когато ти влязат много маси, психиката ти трябва да работи на 100% нямаш право на грешки. Номер 15, момче, много ти е сбъркано мисленето, явно си комплексиран от нещо, а наясно ли си тези "разносвачи" както едва ли не изкарваш нашата професия, с какви пари се прибират от зимните и летните курорти да не говорим за чужбина? Я СИ БАЧКАЙТЕ В ОФИСИТЕ и ни оставете да си преследваме целите, който не вижда успех в тази професия може да си гледа офиса, а и между другото най-добре се върти заведение от хора, които са минали през почти всички длъжности в един ресторант, това да ви е ясно.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 3d50a2b11e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Е аз да съм ти забранил да работиш? Работи си, разнасяй чинии, изкарвай пари - твоя си работа. Но това не променя факта, че в тази професия няма нищо престижно. Изискват се качества, но няма никакъв престиж. Разнасяне на чинии и лъжици, не се изисква образование, постоянно търчиш напред-назад. Ама щом ви харесва :))
Venjus

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: e4e4d6f215
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   №17 - САМО И ЕДИНСТВЕНО, ако работиш в селската кръчма не се изисква образование! А също и по коментарите ти съдя, че не си стъпвал в ПРЕСТИЖЕН ресторант! Защо мислиш, че се наричат така тези места?

NoBody

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 522050227b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Успял е човек, който е щастлив от работата си, нали така беше. Има хора за всичко и е хубаво, когато чувам, че са доволни и смятат професията си за престижна. Аз съм от "виповете":Д, които работят в офис, но не омаловажавам труда на останалите, които работят по заведения, магазини или строежи. Много е важно всеки да цени и да обича това, което прави. Аз лично не бих станала сервитьорка, нямам качествата, нямам и желание и винаги съм си мислила, че всички, които работят нещо подобно, го правят, защото нямат друг избор и съм ги съжалявала. Явно не е така.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 3d50a2b11e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Аз ти говоря за висше образование или вече и такава специалност има :)) за разносвачи. Не смятам, че моите стъпвания в престижни ресторанти" имат нещо общо с дебата. Щом ги кефи - нека си работят, на никой не пречат. Ама да претендират, че професията им е голяма работа - ами не е.
Venjus

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: b026771c52
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Неквалифицирана и тъпа професия е, малък процент от хората могат наистина да се развият. Айде да не се заблуждаваме!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker