Да приема ли работата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Да приема ли работата?
преди: 11 години, 4 месеца, прочетена 3034 пъти
Здр! Аз съм момче на 19г. Спец. ми е ЕЛЕКТРООБЗАВЕЖДАНЕ, от което се разбира, че имам средно образование със среден успех 4 - добър.
Наскоро от бюро по труда ми предложиха работа във дърводелски цех.
Договор е за 1г., 6 часа на ден от 9 до 16 часа при минимална заплата това излиза около 190-200 лв. Трябва да отбележа, че това е първата работа която изобщо са ми предлагали. Отидох със роднина при работодателката и тя се съгласи да пробвам един-два дена да видя дали ще ми бъде добре в тази работа.
Истината е, че трябва да местя, събирам и подреждам рязани дървета или по-точно дъски, а кои знае по-напред може и да местя големи дърва ако разбира се подписвам договора. Другите работници по-старите по-опитните, те пък работят предимно на машини за рязане на дърва, но главния проблем е, че всеки ден ще си тръгвам със болки в гърба понеже постоянно трябва да се навеждам, което хич не ми допада. Със кола съм и мястото е на 8-10км от дома. Скоро трябва да реша дали ще подписвам договор и се чудех дали е добре според вас да приема тази работа или трябва да търся например по-лека работа ?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: d42caf0f51
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Освен, че е тежка и парите са минимални, имаш и едни 20км., които трябва да изминаваш всеки ден. Не знам с каква кола си, но 5 дена в седмицата са ти 100 км. В месеца 400. Замисли се колко пари ще ти останат след като си покриеш разходите по пътя и аспирина.
Успех!


ТТ

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: f3397d63ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторе, не съм съгласна с ТТ.
Ами като шеф ли да го назначат? Винаги се почва от най-ниската позиция. За да те пуснат да работиш с машини, трябва първо да тръгнеш от нищото. На 19 години си, здрав и млад мъж - няма да умреш от работа.
Не съм съгласна с ТТ, защото тази работа трябва да се приема като вид работна практика, като начин за установяване изобщо на работни навици, не като начин за издържане. То е ясно, че един 19-годишен безработен не се издържа сам и не може да си позволи така или иначе кола. Какво прави обаче в момента? Тези 10-20 км. си ги изразходва по кафетата и до разни дискотеки и приятелчета (нормалано). Теоретично няма ли градски транспорт там, не можеш ли да ходиш с колело?
В първата работа никога не се гледа заплатата, а се гледаш да се докажеш, за да те препоръчат другъде или те повишат.
Аз лично работя от 19-годишна и първата ми заплата е била минимална. Днес съм заможна жена, но нямаше да бъда, ако стоях с години безработна тогава при мама и тати и чаках по-лесна и мека работа.
Авторе - край на лекото и мекото. Време е да се отбиеш от маминка и да почнеш сам да изкарваш поне част от хляба си. Ясно е, че тази работа няма да я вършиш цял живот. След няколко месеца ще те сложат на машините или ще си си намерил друга работа, важното е да почнеш работа.
Търси си и сам работа, не чакай от бюрото по труда. Имаш хубава специалност за начало. Ако си умен, можеш да питаш в някоя автокъща, дали можеш при тях да работиш на минимална заплата и да учиш за електрическите системи на колите. В момента такива хора има малко, много се търсят и който е добър взима добри пари, но пак казвам - почва се от най-ниската позиция, защото нямаш практика и практически нищо не можеш в момента квалифицирано да вършиш. Ако си хитър, това че нямаш висше няма да ти е проблем. Използвай обаче годинките, които другите използват за висше, за да си откраднеш занаятче, не гледай парите... гледай, какво ще научиш.
Например при предложената работа можеш в началото да носиш дърва и да метеш цеха, но ако се докажеш като работлив, надежден и покажеш интерес към дейностите там, ще ти възлагат все по-сложни задачи, накрая ще те сложат и на машини и ще ти се повиши заплатата.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4ac17bb60e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Не приемай работата така както го описа не е изгодна но все пак ти решаваш.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4ac17bb60e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не не я приемай не си струва.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: d42caf0f51
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Разбира се, че се почва от някъде. Но да носиш дърва по цял ден, 5 дни(а може би 6) в седмицата за 200 лв си е направо смешно. Кой знае колко време ще мине, докато го назначат на "по - престижна " позиция. Да не говорим, че по цял ден ще диша прах, ще слуша шума на машините, а и проблеми с кръста може да си докара, ако постоянно и по цял ден вдига тежки неща. Номер 2 каза, че вероятно прекарваш свободното си време по кафета - ами разпитай се по кафетата дали не си търсят бармани например, дори и сервитьор. Търси си сам, не се отказвай. Защо да се трепе година 2 да носи по цял ден дърва за пари, които му стигат само да си покрие разходите по пътя? (образно казано). Или понеже му е първа оферта и първа работа, приемай каквато и да е? Аз лично не бих се бъхтила толкова за едни жълти стотинки. Защото ако го погледнеш реално, това си е тежък физически труд, а заплащане никакво. Твое решение, авторе. Все пак не ти пречи да пробваш за няколко дена и после да си вземеш решението!


ТТ

 
  ...


...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4ac17bb60e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Напълно подкрепям ТТ и аз съм на нейното мнение

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 1120cb2fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "всеки ден ще си тръгвам със болки в гърба понеже постоянно трябва да се навеждам" До къде стигнахме 19 годишни да се оплакват от болки в гърба от навеждане, а ние деца ще чакаме да правят, с тези болни кръстове и деца не могат прави!
Авторе, ако си намериш работа по специалността тежко няма ли да вдигаш? Ти си завършил като най-обикновен електро техник, нямаш стаж Електротехникът прави поддръжка и текущ ремонт на електрообзавеждането на металорежещите машини в предприятието. Кой ще те наеме да му поддържаш машините без никакъв стаж? Кой ще те наеме да му обурудваш сградата без никакъв стаж?
Всяка работа така се започва с носенето на дъски, трябва да се докажеш, че си работен, че си усърден и ще те повишат, в бъдеще може да поправяш машините в цеха им. Сега за 6 часа, след 5 месеца на 8 часа, след година работник на машините за рязане, след 5 години главен майстор в предприятието, ценен кадър на най всисокото заплащане за фирмата.
Ти какво искаш днес да те назначат за майстор ли?

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: ed7533c283
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   То е ясно, че всеки започва от някъде - тоест от нулата, но за мен лично тази работа си е жива подигравка! Та ти само разходите не можеш да си покриеш... Но дори и да нямаше толкова път - 200 лева? и то за 6 часа, което не е дори и половин работен ден, а почти пълен!
Изкачай по-добра работа, подпишеш ли - 1 година си вързан

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: bb087b4347
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Предлагам ти да накараш РАБОТОДАТЕЛКАТА да носи дъски срещу 200 лева на месец, и да гледаш внимателно в реакцията и физиономията и.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4a3fc611e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   и аз подкрепям ТТ. Не е въпросът в парите, а в съотношението парите-естеството на работата. И все пак специалността ти е електрообзавеждане демек каква кариера в дървен цех може да имаш. След 20 години евентуално да ръководиш работниците - стъпките са носач, резач (което си е също опасно) и евентуално "бригадир". Директор на този цех няма да станеш.
По-добре стани продавач в книжарница, сервитьор, барман, продавач на нещо друго. Пак не ти е по-специалността, но освен болки в краката от седене по цял ден прав друго няма да ти стане. Дет се вика и на чистачите (дори тези от Титан, Волф, Дитц и сие) работата е по-леко от тази, а е пак на минимална заплата.
Ана

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: f3397d63ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Подкрепям 7
Ана, много интересен човек си - сякаш човек остава да работи 20 год. на едно и също работно място.
Аз не се срамувам, че съм почнала като ЧИСТАЧКА. Работила съм на много места, чистих. И тоалетни съм чистила, и градини съм поддържала, и деца съм гледала за МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. По твоята логика сега да съм директор на обществена тоалетна?
Все човек трябва да почне от някъде. Важното е човек да има цели в живота. Когато почнеш някаква работа, идват и сициалните контакти, идват и предложения за по-добро заплащане и позиции. Изобщо, че работиш, това е важното и това е сигнал и за бъдещите ти работодатели, че имаш някакви трудови навици, надежден си и си сериозен. Само, който не иска да работи и чака Михаля, той накрая гризва дръвцето и можете и на 30 години да го откриете в полата на маминка, в кварталното кафене да мърмори как нямало работа и всичко било с връзки.
Нямала съм никакви връзки и квалификация на 19 години, но и не ти трябват за най-ниските позиции. Днес съм на 28 г., имам си свои бизнес, и чистачка дори си имам, която много уважавам, защото съм минала и през нейното. Само който е почнал от най-отдолу, само той може да се изкачи по стълбицата нагоре. Не си мислете, че въпросната шефка е паднала от Космоса. Дори да е наследила цеха, тя също е носила дърва и е помагала от малка там. Работливият винаги просперира в живота, който гледа мекото и лектото, накрая пак е безработен.
Много хора имаше, които ми се подиграваха заради работата ми и заплащането. Собствената ми баба спря да ми говори, защото съм била долна слугиня. Не било си заслужавало, унизително било - няма унизителна работа. Бачкаш та ти плющят учишките. Днес като се замисля за онези дни, не ми е тъжно - много научих. Понякога, когато зареждам колата си, плащам толкова, колкото ми беше първата заплатка. Не съжалявам за нищо, защото ако я нямаше първата ми работа, днес още щях да кибича в селцето си и да пия кафенце за 30 ст. в някое квартално капанче, да мрънкам как нямало работа и колко ни била шибана държавата, но истината е, че лесно няма. Който сам не си помогне, никой няма да му помогне.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4ac17bb60e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Пълни глупости говориш 11 какви социални контакти в дърводелски цех и това който имал желание за работа също не е евярно и да имаш желание ходи работи за двеста триста лева да видим колко ще продължи това желаниел Сега за автора според пен не си струва пич не приемай тази работа.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: f3397d63ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Номер 12, почнала съм на 200-250 лв. и ако мислих като теб още да съм безработна. Днес печеля десеторно, но не съм забравила, че съм тръгнала от професията „чистачка на тоалетни“. Не ме е срам от това. Няма срамна работа, има срамна безработица.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: bb087b4347
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Номер 13, смешно е в Европейска държава като нашата да започнеш работа за 190лв., без значение дали си на 19 или 99 години, НАЛИ!!???

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4ac17bb60e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   от 12 за 13 Срамна работа няма така е но също така няма срамна безработица ако си мислеш че хората дето не работят щото няма работа на този етап никаква значи си в голяма грешка.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4ac17bb60e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   да мрънкам как нямало работа и колко ни била шибана държавата. Ми шибана ни е държавата тва е истината.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 1120cb2fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   №12 На момчето ще са му нужни точно такива социални контакти, той е със средно специално образование и не казва да има намерение да следва за инженер, защото е и с четворка. След като избора му е да бъде бачкатор трябва да създава социални контакти с бачкатори. С това образование няма как да има социални контакти с директори и мениджъри.
Да парите са малко, но минималната заплата за страната ни е 310лв за 8 часа труд. А предложената му работа е нискоквалифицирана в връзка с неговото образование и стаж. Него всъщност ще го осигурават на най-малко на 232. 6лв за 6 часа от тях той ще взима чисти 200лв.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: f3397d63ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Така е, шибана е държавата за тези, които не искат да работят да не вземе да им се сецне кръстчето... В моя град имаше преди 10 години 33% безработица. Днес да са 15% и пак са много, но в същото време има стотици незаети работни места и не искат да работят и това е. Близо сме до голям бг. курорт и тази година търсиха хората персонал, имаше работа за всички ТЕОРЕТИЧНО, но това не изпразни кварталните кафета. Все едни и същи хора, които най-много мърморят все нямали работа. Когато обаче им предложиш работно място, все се опъват. Това са хора на по 30 години, които НИКОГА не са работили, нямат и 1 ден трудов стаж, но избират като за световно.
Аз като почнах на 19 години да бачкам същите тези хора ми се подиграваха. Днес пък ги е яд на мен и само повтарят, колко било ми лесно и колко пари съм имала, но когато съм мила тоалетни за 200 лв. на месец, те ходеха по дискотеките и по кафетата по цял ден.
Има една басня за мравката и щуреца, която се учи в 1-ви клас. От там се почва. Който от млад почва да събира зрънца, когато стане на 30 г. има цяла нива. Който чака да му паднат от небето мръвките, стои гладен.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4ac17bb60e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Това че си имала късмет и си успяла не се дължи само на работохолизма ти но не всеки има късмет и успява ъндърстенд.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: f3397d63ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   19 - изобщо и никога не съм била работохоличка, иначе нямаше да си губя времето в този сайт. Нито съм работохоличка, нито съм имала късмет някога в живота си, но съм била дисциплинирана и работлива, когато е трябвало. Днес работя много по-малко от преди и изкарвам много повече пари, но съм тръгнала от нищото. Който си въобразява, че парите падат от дърветата, много се лъже. Колкото до късмета - забравете. Родена съм в много бедно семейство, беден град и държава, не виждам с какво да съм имала късмет. Който бачка обаче, той бива забелязван и се издига. Няма късмет, всичко е до бачкане. Ставаш в 6 часа и се прибираш от работа в 21 ч.
Аз на моята чистачка плащам по 20 лв. на час, но съм работила за 1 лв. на час. Все се почва от някъде, хора.
За късмета, калпавата ни държава и тем подобни глупости можете да чуете достатачно в кварталното кафе. Аз искам да кажа на автора да почва някаква работа. Другото е лесно. Сравнително бързо се увеличава дохода на хората, които искат да работят

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4ac17bb60e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   сравнително бързо ма друг път на върба у сряда. Хорота си бачкат за по 300 лева и тва е така е в провинцията в София Варна Бургас е друга работа.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: a4233fa31b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Прочетох всичките коментари. Някои съветват да се откажа от тази работа други казват, че трябва да започна все от някъде, което си е доста вярно, но все пак може би има и по-интересна работа, пак на минимална работа, освен това забравих да споменавам, че мястото където работим се намира отвън тоест няма прозорци и врати за да се затвори помещението, което ме навежда на мисълта, че следващата зима ще стане яко треперене на ръцете. То по принцип не ми харесва да местя неща тоест да правя едно и също.
Аз бях за един ден на работа да видя как е отначало ми се стори малко интересно след което изведнъж ме осени мисълта, че след време ще ми бъде адски скучно да правя едно и също нещо, а щом подписвам договора вече нямам да имам право да го прекратя по свое желание. Освен това да работиш във дърводелски цех мисля, че не може да се учи кои знае какво. Мислех си, като за начало да работя нещо друго нещо свързано със технологиите или нещо във моята специалност това ще бъде интересно. Чудя, чудя се, а във понеделник трябва да реша за договора и все пак наистина трябва да се започне отнякъде, но сякаш съм малко разочарован от цялата работа, освен това във цеха работят мъже по над 40г. и маи имаше един по-млад към 20-25 г. но на следващия ден, когато отидох да пробвам един ден работа видях, че го няма.
Да работиш във дърводелски цех, такава работа дори никога не ми е минавала през ум.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 674ae434c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Моят съвет е да започнеш, и като си намериш нещо по-добро да напуснеш. Запомни, че по-добре някаква работа отколкото без работа. От стоене вкъщи няма да постигнеш нищо, дори ще зътъпееш. Сори за израза, но си е така.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4a3fc611e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Номер 11 - спор няма, че няма срамна работа. Евала ти правя, че така си се издигнала. И аз съм работила като детегледачка на 3лв на час бруто като бях на 18. И мойте приятели са работили в МакДоналдс за 1, 80лв на час бруто и аз се чувствах направо богопомазана в сравнение с тях. Но все пак има разлика в естеството на работа - едно е да вдигаш дъски и т. н., друго е да чистач или детегледач. Трудовите злополуки са много по-чести в един дървен цех и ако не дай си Боже нещо му стане кой ще му покрива разходите по лечението. Имам познат, който работеше на режещи машини и стана злополука - сега на едната ръка има само два пръста. От шока се възстановява 2 години. Добре, че баща му имаше добре заплата, защото с инвалидната пенсия в България и с обезщетенията от работодатилети си беше за никъде. Като чистачка или детегледачка какво може да ти стане - да се удариш, да паднеш, ама не и нещо друго. Ако му се сецне кръста, а реално такъв шанс има кой ще плаща лечението, защото тогава няма да може да се хване и като продавач? Ама така са си свикнали в България една част от работодателите - едва ли не трябва да си им до живот благодарен, че ти предлагат някаква работа пък дали ще ти плащат или не, не е ясно. Това е и дървен цех - демек частник - уговорят се за 200лв, ама какво ако му ги плати след 3 месеца. Поне да беше за повече пари, че да оправдава риска.
В крайна сметка и аз подкрепям да започнеш работа и за 300лв, но по-специалността си или на малко по не рискова работа. А все пак и не смятам, че трябва автора да се чувства едва ли не задължен на работодателите си, че му осигуряват някаква работа, макар и с ужасно ниско заплащане, никви условия на труда, а за допълнителни застраховки да не говорим. Все пак не е редно да скачаме на първото предложение, защото видиш ли смятаме, че нищо по-добро не можем да си намерим. За мен всяка работа за 300лв е по-добра от тази - чистачач да е, по-добре ще му е.
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: a4233fa31b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Номер 24 - Харесва ми твоето мнение със сигурност ми трябва нещо по моята специалност но не и да работя във дървен цех където както ти каза има опасност от злополуки, а да бъдеш чистач не е кои знае какво. Лично аз когато бях ученик в гимназията имаше няколко чистачки и те си работеха спокойно без никои да ги тормози. Идеята ми е, че не трябва задължително да работя във дърводелски цех, ами нещо по-безопасно което да си струва за тия 200лв. Например навремето дори моят баща беше чистач за около година в една гимназия и си взимаше тогава минималната заплата заплата, която представляваше цифри от хиляда и нагоре, но това бяха старите пари :D

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 1120cb2fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Какво точно искаш да работиш не разбархме? Нещата свързани с твоята специалност изискват стаж, който се трупа първо като помагач /носач на дърва/. Никой няма да ти плаща сега без стаж да му наредиш кабелите в дома, да му поправиш машината.
Ако си купя дом за 100 000лв теб ли ще викна да ми положиш инсталацията? Ако ми се развали машитата за 50 000лв теб ли ще викна да ми я поправиш? Разбира се, че ще търся човек с опит. Това че имаш 4 в диплома съвсем не ми вдъхва доверие да ти поверя собствеността си.
На 19 години млад мъж да се оплакваш от студ и кръст е доста смешно. Ами ако след 5 години имаш две деца у дома, гладни ли ще ги оставиш, защото навън е студено или пък горещо? За да има, за теб и за децата ти след 5-10 години сигурност, сега трябва да почнеш да я създаваш.
Брат ми също като теб на 19 беше с подобно образование /това реши да учи/. Първата му работа беше хамал да носи мебели по етажите, към мебелна фирма. Сега той, след 7 години е главен майстор в същата фирма и много уважаван от шефа си работник. Следи за изправността на машините и работата в цеха, макар че е само на 26 ръководи 40-50 годишни работници. Доста е оставал след работа да се мъчи да оправя машина докато другите след 18 часа си тръгваха. За да бъдеш оценен трябва да покажеш какво можеш и колко си старателен, това в училище не го ли разбра? Учителите писаха ли ти оценки без да те познават, колко можеш, колко знаеш?

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 1120cb2fa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   №24 Авторът си е избрал сам рискова професия, ами ако го цапне ток на първия работен ден?
Има едни листи дето ти четат преди да запчнеш рискова професия и те се наричат Инструкция за безопасност на труда, това че твоят познат не е спазвал инструкциите вината чия е? Всяка съвременна режеща машина има предпазители това дали работникът е поставил предпазителя е негова отговорност.
Носенето не е чак толкова опасно колкото токът.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: f3397d63ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Мила Ана, не се сърди, но си нямаш и хал-хабер от работата на една чистачка. Това се отнася и за автора, защото баща му е „работил“ в някакво училище, където всички знаем, как се чистиха (не се чистиха) не само тоалетните, но като цяло. Държавна собственост, ничия собственост.
Но едно ще ви кажа, който работи за частник, който му плаща от джоба си заплатата му, той има досег с такива препарати, с такива мръсотии, че поне една алергия или натравяне са ти в кърпа вързани да не говоря, че можеш да си докараш някаква инфекция или болест, ако не спазваш правилата за безопасност на труда (виж 27) и не носиш работно облекло. Не ми вярвате ли? Вземе белина от най-евтината и изчистете поне веднъж собствената си тоалетна, но стоите вътре 1-2 часа и дишайте изпаренията, защото голяма тоалетна не се чисти с 10 мин труд и с апарати с дъх на лимонче да кажем. Хлорът е бил използван като боен газ по време на ВСВ и не се чудете, ако припаднете вътре и се задушите.

Не уважавате труда на хората, ама изобщо.

Подкрепям напълно номер 26. Каква работа искал авоторът - най-вероятно НИКАКВА. И на следващата ще намери косури.
Баща ми, между другото, е завършил неговата специалност и изкарва 1500-1700 лв. чисти.... Питайте го обаче, откъде е почнал - точно като носач и с най-долните и нежелани работи в някакво държавно предприятие навремето, защото е нямал и връзки и нищо. Занаят се краде, не се учи. Той е успял. Колкото до безопасността на труда - карали са го навремето без обесопасителни средства да се катери по ел. стълбове...дървени при това. Майка ми го е накарала да си смени работата, защото действително е било опасно. Негов колега (на работата, която има сега) пък го тресна ток - едвам го спасиха. И баща ми за малко да си отиде така, но е носил гумени ботуси и това го е спасило. Да работиш с ток е много, ама много опасно.

Всеки сам си решава, но няма работа без риск, колкото и да ви се иска и колкото и да ги въртим. Аз работя в мениджърска позиция днес и карам по 120 км. всеки ден между различните обекти на фирмата, как мислите, че не може да ми се случи нещо ли? Какво да кажа - е, страх ме е от катастрофа, няма да работя тази работа.
Знам, че е удобно при маминка и татинка, но всяко удобство си има край.
Прочетете пак баснята за щурчето и мравката.

Ана, и теб съветвам да си намериш някаква работа и да почнеш да се самоиздържаш, въпреки че учиш висше. Сама ще видиш, че като завършиш ще имаш сходни проблеми с тези на автора, висшето образование без стаж е точно толкова ценно, колкото неговото.
С моята най-добра приятелка се издържахме като чистачки. Днес тя е мениджър в банка.
Моят най-добър приятел пък работи по време на почти цялото си следване на Женския пазар (плод и зеленчук). Днес има своя фирма.
Изобщо не познавам човек, който е почнал от най-долу и е имал някакъв елементарен акъл в главата, който да не се е издигнал. Има обаче доста хора, на които маминка и татинка им правят живота мек и лек и после падат на твърдия под на реалостта.
Собственикът на фирмата, в която работих като чистачка е такъв човек. Днес е фалирал и безработен, а причината е, че много подбираше работа и много го беше страх от нея. Много жалко, но такъв е животът. Всекиму своето! Скъса се да ми мрънка и да псува и държава, и общество, и клиентите си, истината е, че конкуренцията не прощава на мързеливите и глупавите.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 4a3fc611e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Номер 28, Не виждам с какво не уважавам работата на някого. Не съм казала, че да си чистачка е лесно, нито да си бавачка е лесно - нищо на този свят не е лесно, но все пак има разлика между нещата. Всеки почва на ниска позиция естествено, а рискът с твойто пътуване с кола за повече от 300лв на месеца и рискът, който ще поема авторът за мен са несравними.
300лв взима една чистачка, 300лв взима един барман, 300лв ще взима той като дърводелец, 300лв ще вземе и някой в кол център - по-ниско заплащане няма да намери, но по-добра работа за това заплащане ще намери. Защо тогава трябва да се съгласява - защото видиш ли имало хора, които се били съгласили и били просперили. А има хора, които са се съгласили и цял живот работят на машини както 90% от хората в цеха, в който е поработил 2-3 дни. А има и хора, които са имали повече изисквания, почнали са от по-високо стъпало и пак са се издигнали. Имам позната, която каза, че няма да почне за по малко от 600лв. Вярно намери си работа след 3 месаца докато всички вече работеха за по 400лв. Година и половина по-късно е в нова фирма на 1600лв, а другите си седят на 400-500лв. Това, че е имала изисквания по никакъв начин не й е попречило да почне да се развива. Нещата са силно относителни и тук всеки споделя собственото си мнение.
Тук сме да споделим разсъжденията си, а не да нападаме чуждите. В крайна сметка авторът си има глава на раменети и сам ще си прецени кой да послуша. Не виждам наистина защо толково коментираш по моя мироглед и този на ТТ като в крайна сметка и аз и тя и ти и автора си преценяваме за себе си. Всеки сам да си решава и сам да си носи последствията от тези решения.
И само за информация: Работя и следвам. Не е само да уча и някой да ме хрантути. От там нататък не смятам, че дължа обяснения за собствения си живот, но вярвай ми не е бил тате носи, мама маси и само цветя и рози. Тук не съм дошла аз да споделям личния си живот, който предпочитам да остане личен или да търся съжаление, овации, възхищение и т. н.
Авторе, решавий сам за себе си какво е най-доброто за теб. Смятам, че чу и двете страни. В крайна сметка ти ще береш и позитивите и негативите от работата ти.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 8b11db71c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Ако нямаш желание да се развиваш в дърводелството, намери си друга работа.

бивш дърводелец

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker