Коректно ли е това? Искам просто да споделя за пропуснат шанс в живота - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Коректно ли е това? Искам просто да споделя за пропуснат шанс в живота
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 2399 пъти
Иска ми се да използвам анонимната трибуна на този сайт за да мога да споделя едни мои преживявания и притеснения, които не ми дават покои последните дни. С риск постът ми да стане досаден ще започна от самото начало. Няма да споменавам никакви имена на компании, от съображения за конфеденциалност.
Сферата е ИТ съпорт.

Миналата година получих много добра възможност за работа в голяма международна компания, част от Fortune 500. Бях повече от доволен. Отлична 4 цифрена заплата, социален пакет, готини колеги, научих много веща за ИТ сферата, общо взето всичко ОК. Дойде обаче един много неприятен за мен момент в които ме уволниха. Не ми дадоха някакво логично обяснение. Изтъкнаха като причина разни мои писания по Интернет /честно казано понякога пиша каквото ми падне/ и попаднали на идиотски клипчета в Youtube с мое участие. Казаха, че това влияе зле на моя имидж, още куп глупости и ме уволниха в пробния период, време в което изобщо не са длъжни да ми дават обяснения за какво ме уволняват. В последствие разбрах от хора които все още работят там, че близка приятелка от детинството и съгражданка на тиймлидераката която е родом от беден дунавски град иска да се установи в София и си търси работа. Та нали разбирате. Както и да е. Все още не мога да преживея унижението на което ме подложиха.
Малко след като бях уволнен тръгнах по интервюта. Минах доста. Разминах се с няколко позиции в HP, за което много ме е яд. Hewlett Packard ми е стара детска мечта, но какво да се прави?
Викнаха ме в американска финансова компания, която ще нарека за по-кратко по-надолу Американската Компания. Аутсорснала е в България част от програмистите и съпорта. Длъжността беше за вътрешен ИТ съпорт. Първото телефонно интервю с мениджърката, която е от Америка мина добре. Задаваше ми нормални въпроси. След две седмици ме повикаха на второ интервю в същата компания. Това мога да кажа беше стрес интервю. Ще Ви разкажа за въпросите които според мен бяха глупави, но не рядко са ми ги задавали по интервюта.

- "Ако беше животно какво животно би бил? "
Аз отговорих "куче".
- "ОК, каква порода куче? "
Аз отговорих Хрътка"
- "Добре, но защо точно хрътка"
Аз отговорих "Ами защото обичам да ловувам. "
Всъщност мразя лова и не обичам хрътките, но това ми дойде първо на акъла.

После ми каза да дам пример за гафове в предишните си работи, които са подобни на позицията за която кандидатствах. Аз естествено не й разказах веднъж как без да искам изтрих цялата пощенска кутия на един от мениджърите, не й казах и как забавих преводите на едни документации които бяха важни и шефа едва не ме уволни, не и казах, че понякога като не знам нещо и ставам хипер досаден в питанията си към колегите, не й казах, че обърках едни сметки на един от партньорите на фирмата и ако счетоводителката не го беше видяла щях да завлека компанията с няколко хиляди лева и т. н.
Просто си измислих въображаеми ситуации, в които имаше малко истина и които не бяха някакви фрапантни и непоправими гафове.
Чудя се мениджъри и HRи защо задават такива въпроси? Все едно някои ако иска да получи работата ще си признае всичко.
Естествено ме пита и за положителните ми качества, които й изтъкнах.
Попита ме и "Е защо да наема тебе, а не другия кандидат? ", а аз просто й отговорих, че не познавам другия кандидат и не мога да направя никакво сравнение. Тя каза нещо от рода на "Е няма ли да опиташ да ми се продадеш бе младеж? ". След това й казах, че съм толкова закъсал, че съм готов да работя извънредно за без пари, че работата се припокрива с предишния ми опит, че мога да бъда безкрайно отдаден на работата си и т. н.
Естествено на въпроса "Имаш ли някакви въпроси? " се бях подготвил да я въпросвам предварително. Поинтересувах се колко са вакантните места и колко човека се борим за тях. Тя каза, че след първото интервю е отсяла мене и още един кандидат само за едно работно място. Подпитах я подробно за естеството на работата, за най-често срещаните проблеми, за техните решения и т. н. Просто да направя добро впечатление и да разбера какво по-точно ще правя ако се спрат на мен.
Американската лейди ми каза, че до две седмици ще ми се обадят, дори и при отрицателен отговор. И какво стана всъщност. От последното интервю мина повече от месец и половина.
Аз не престанах да си търся работа. От понеделника започнах обучение в голяма технологична компания. То е само месец, но според колегите там всеки които покаже желание за работа, дори и да няма технически ИТ бекграунд е добре дошъл да работи. Почти всички които минавали обучителния период от месец ги назначавали после на постоянно. Този период се заплаща символично, колкото да покриеш разходите за транспорт и обяд. За ИТ сектора заплатата в тази компания не е голяма, но за сметка на това има фирмена сигурност, плаща се навреме, а и старите колеги са много готини и винаги помагат на джуниърите.
В петък след обяд ми се обади един от програмистите от Американската компания. Първите пъти не му вдигнах защото си извеждах кучето и си бях зарязал телефона в къщи. Той ми прати някакъв смс от рода на "обаждам ти се за нещо хубаво, а ти не ми вдигаш". Честно казано първо си помислих, че е някоя тайна ухажорка. :) Върнах му обаждането, а той ме скастри защо не си нося телефона в мене, все едно съм му длъжен да чакам обаждане от него по всяко време.
Каза, че американката се е спряла на мене и иска в понеделник да подпишем договора. Аз бях обещал да започвам обучението в другата компания и му казах, че ми трябва време да помисля. Не му казах, че вече имам друг ангажимент. Той каза, ОК и, че ще ми звънне след няколко часа. Звънна ми привечер същия ден. Каза, че от САЩ идвали нови разпореждания. Американската мениджърка решила да вземе и двама ни от последните интервюта, които се проведоха преди около месец и половина. Другия човек обаче трябвало да претърпи предизвестие от настоящата си работа в продължение на месец. За да ни наемат и двамата и аз трябвало да изчакам още толкова. Казах му ОК, супер.
Предложи да дойда в понеделника да видя джоб дескрипшъна и договора.
Разтопих се от кеф. Нещата се навързаха перфектно за мен. Ако не издържа обучението в компанията или не ми хареса имам бекъп, сигурна друга възмогност за работа.
Офисът на Американската компания и тази в която започнах обучението са съвсем близо един до друг.
Отскочих обедната почивка в понеделника. Програмиста които ми се беше обаждал и ме посрещна, беше точно такъв какъвто си го представях, рошав, дебел, небръснат, труднокомуникативен и необщителен.
Показа ми договора и трудовата характеристика. Последната на 90% покриваше квалификацията и възможностите ми. Договора обаче ме изненада приятно. Очаквах да ми предложат нетна заплата не повече от 700-800 лв. В договора пишеше 1700 брутна заплата, което значи около 1300 нетна /чиста/ заплата. Викам си "Брей супер. Усмихна ми се щастието. "
Стартовата дата на договора беше 07/05/2013, месец и няколко дни след понеделника в които се видяхме. Аз му казах "ОК, офертата е супер, но ще дойда да подпиша договора следващата седмица. " Тамън щях да преценя дали си заслужава обучението което бях почнал.
Той обаче каза "Не може. Американската мениджърка каза да го подпишеш днес. ". Аз му казах, че до стартовата дата има повече от месец, но той каза, че трябвало да носи трудовия ми договор в НАП. До колкото знам няма да е проблем да го занесе дори когато започна работата, но да има интрига. Казах му, че ми трябват поне няколко дни за да си помисля. Той ми каза, "ОК, ще кажа на мениджърката ти, че ти трябва време за размисъл, но утре ми звънни. Имай готовност дори да дойдеш да подпишеш договора утре, защото иначе ще се приеме, че си се отказал от работната оферта. "
Споразумяхме се.
Звъннах му на следващия ден вторник сутринта. Той ми каза следното "Сори брат, шефката е разочарована от тебе, каза, че номерът ти няма да мине, не можеш така да шикалкавиш и днес започва да прави интервюта за друг човек на позицията за която беше одобрен. " Може би нарочно ми каза за да ме издразни "Е то има време до 7-ми май, все ще се намери някои до тогава. " :(

Иде ми да се изям от яд. :( До сега никога не са ми предлагали толкова висока заплата.
От друга страна обаче се питам тяхното поведение коректно ли е?
Накратко резюмирано. Да ме викнат на 1-во интервю, ок. Да ме викнат на второ след две седмици и да ми задават серия глупави въпроси, ОК. Обаче да ми се обадят месец и половина след второто интервю и да ми кажат, че ще мога да започна работа при тях, но след още месец /в които съм безработен и дори нямам право вече на помощи от борсата/, не ми се струва съвсем ОК. Когато аз искам отсрочка от най-много седмица за да си помисля, при положение, че стартовата дата е след повече от месец.... и те да ме отрежат ми се струва много некоректно.
Вие как мислите? Съгласни ли сте с мен?
На всичкото отгоре вече 4ти ден обучение ми се струва доста нанагорно. Материята ми е чужда и ще ми трябват месеци докато свикна. Опитът обаче ще е добър и много позитивен за CV-то ми. Заплатата, следната за страната.

Струва ми се, че това е класическо олицетворение на поговорката, че "Които плаща, той поръчва музиката. " Американската чорбаджийка търсейки евтината работна ръка в България, си прави каквото си иска и разиграва бедните бългърчета.

Прави ли Ви впечатление, че малкото млади и качествени хора останали в България, които имат някакъв потенциал, капацитет, образование, знаят езици работят за чужди фирми които аутсорсват тук?

Благодаря Ви, че ме изслушахте. Просто имах нуждата да напиша тази история за пропуснатите шансове в живота.
Признателен съм Ви.
Поздрави

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: ea50d6b825
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не съжалявай за нищо! Всяка изпусната възможност ти откива 1000 други. Завърши си обучението и продължи да преследваш целите си - да работиш в НР например. Понякога е по-добре така... Моят мъж трябваше да напусне миналата си работа, почна в гадна компания, но не спря да търси и днес има работа-мечта на тройна заплата от тази в първата компания!!! Ако навремето не беше напуснал, днеш сигурно щеше да е безработен, защото фалираха в последствие. Всяко зло за добро!

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: c496e9a52e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ех, чак мен ме хвана яд! Ама то така става обикновено, когато искаш да се възползваш от всичките възможности, които ти се предоставят. Трябвало е да избереш на момента, защото не е много мъжко наистина да караш да те изчакват. Пък от друга страна и те не са били много коректни, щом не ти са се обадили в срока, който са посочили. И тъй като, аз имам опит явно повече, на много места съм работила, напускала и съкращавана от едно раб. място, но никъде не са ме принуждавали да подписвам договор един месец по-рано, даже по закон след като подпишеш договор, може да не почнеш същия ден, но ти се дава срок до 7 работни дни да се явиш за работа. Тука ми се вижда нещо гнило, един месец преди срока да ти носи договора в НАП, не знам. Но от цялата ти история си личи, че имаш късмет, ти без работа няма да останеш, търсиш упорито, намираш и така пак ще излезе нещо подходящо. Всяко зло, за добро. Може това да е някакъв урок за теб, който е трябвало да научиш. Не са единствената добра компания, тези. Нали знаеш "Господ когато затваря врата след теб, винаги отваря друга". Успех!

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 25e6cba007
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Здравей, авторе!
Макар и не по темата, трябва да кажа, че пишеш интересно и увлекателно:) Защо не пробваш и в някое списание например? ( Не се шегувам).
А сега за работата-постъпили са доста мекоректно спрямо теб! Точно за това и няма защо да съжаляваш, че не са те наели-да работиш с такива хора щеше да е гадничко, ако ще и 3000 да ти дават....
Старай си се в обучението, нормално е да ти е трудно в началото:)
Но пък е чудесна възможност за развитие и опит:)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 22bbc28ca9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не се е получило добре, но не е последния ти шанс в живота. Не си си вдигал телефона, после си искал да си помислиш. Според мен, американката е решила, че изчакваш друга оферта и я бавиш като резервен вариант. Съвсем логично, няма да те чака да я отрежеш, а тя ще те отрежеш. Трябвало е да проявиш решителност и съгласие. За другия път да си наясно.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 9051201dcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ех, аз съм ученичка, но отсега се усещам как изпускам някои шансове и се разочаровам от себе си, че не съм решителна. Историята е неприятна, би трябвало да имате един ден за размисъл дали ще приемете работата или не. Погледнете от тази страна - ако работехте в американската компания, сигурно щяха да са толкова некоректни към вас, колкото са били и с интервютата и договора. Така че може би ще се отървали от работодател, за когото нямаше да ви е приятно да работите. Приемете си сегашните трудни курсове като предизвикателство и премислете пак ситуацията, потърсете вашата грешка и слабо място и работете върху него, за да не ви оставя за втори път без работа.
А когато си намерите работа, от която сте доволен, не правете толкова сериозни гафове като в предишните си компании :)) Успех!

 
  ...


...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 386853fc3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не е коректно от страна на американката. Това да те карат да бързаш и да подпишеш веднага означава, че е имало някаква уловка. Ако предложението е било сериозно, са щяли да ти дадат разумен срок да си помислиш.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 9f2aa07872
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не знам доколко е коректно да ти се обаждат след месец и половина, но ти наистина си се направил на хард-ту-гет. Останали са с впечатлението, че искаш да протакаш и че търсиш друга оферта и мисля, че трябва да си даваш сметка за опасността това да им дойде наум. Да не говорим за това, че по всички показатели те са силната страна, криза е и хора за ИТ-съпорт бол. И между другото ХР не са кой-знае-кво - не си мисли, че ще ти дават много повече или че атмосферата е уникална ;)

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 281bd543f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Здравейте отново. Аз съм автора на темата.
Много Благодаря на всички отговорили и прочели моите терзания.
С течение на времето осъзнавам, че направих грешен ход. Настоящето ми обучение ме идва много нанагорно и не знам дали ще го бъде. Наистина започвам да съжалявам, че не подписах договора в Американската компания когато ми го показаха.

@ 1 Много се радвам как се е получило с твоя съпруг. Лошото е обаче, че не всеки може да има такъв шанс в живота.

@ 2 Да ти кажа честно май си права, че не им е чиста съвсем работата.
Реших да гуглирам Американската компания. В българското Интерент пространство не излезе абсолютно нищо. Първите резултати бяха на хора от Linkedin, които бяха много сериозни ИТ специалисти. В американски форуми и сайтове за злоупотреби обаче името на фирмата не липсваше и то на доста места. Само ще кажа, че това е финаснсова институция. Имаше оплаквания от доста измамени и завлечени. Някакъв пичага се оплака, че същите му изпратили лични данни и пин код на друг техен клиент. Човекът се чудеше дали няма да пратят и неговите лични данни като клиент на друг човек. Дори в един сайт се появи и информация, че подразделението на компанията за което кандидатствах е фалирало.
Сега като се замисля, втория път когато отидох портиера на сградата ми каза, че компанията е променила името си. Моят опит с фирми които са си сменяли имената е все горчив. Винаги е имало нещо гнило, заради което съм съжалявал, че въобще съм се занимавал с тях.
Сега се сещам, че второто ми интервю беше проведено през скайп от Гибралтар. Според техен служител "Шефката е там, защото ще се отваря голям офис и имало да се свършат много работи. " Проверих Гибралтар в Гугъл и се оказа, че това място е рай за данъци и офшорки.
Благодаря ти за насърчителните думи.

@ 3 Да ти кажа честно преди работих в някои онлайн медии но в писането хляб няма. Заплатите са много ниски. Има начин да правиш прилични пари но, това с тава в жълтите или подкупните медии, където моралът и етиката нищо не значат. Не ставам за там. Не мога да върша тази мръсна работа. Не е за мен да пиша глупости и клевети по адрес на хората или да изопачавам събитията, така както е угодно на тоя дето дава парите под масата.
Имам опит и знания в ИТ сферата. Там ми е по-приятно и по интересно да се занимавам.
И аз си помислих, като гледам как ме ебават с назначението си представям как биха ме ебавали ако постъпя на работа при тях.

@ 4 Напълно съм съгласен с тебе.

@ 5 Няма нужда да официалничиш и да ми говориш на Вие. Все пак разликата ни в годините едва ли е толкова голяма. Благодаря ти за окуражението. А относно гафовете вече много внимавам, но все пак ми се случва да допускам пак някои не чак толкова големи и фрапантни грешки. :)

@ 6 И аз така си мисля. Или има уловка или се мислят за много велики, че да мога да чакам 3 месеца за да получа работата. Все едно са единствения работодател които аутсорсва в България и всички българчета все на него се надяваме.

@ 7 Благодаря ти за отговора. Напълно съм съгласен, че съм се направил на хард-ту-гет. Беше много тъпо наистина.

Всъщност ако не е тайна ти в HP ли работиш? Аз имам много познати там и всички са повече от доволни. Имало е миналата година някакви сътресения когато са изпосъкратили доста народ, но до колкото знам сега е нормално.
Всъщност си прав. Има и други фирми. Например съм чувал, че фармацевтичния гигант DDP предлага по-добри условия за работниците си по всички параграфи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker