Много го хвалят. И себе си дори хвалят много... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Много го хвалят. И себе си дори хвалят много...
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 2228 пъти
Здравейте. Работих миналата година като помощник-готвач на морето в едно семейно ресторантче.
В смисъл, Шефа и жена му решили и направили ресторант...
Тъща му на шефа, главна готвачка в заведението, старичка, а съпруга й - бил някога майстор-готвач по Слънчев Бряг, но получил удар и сега е наполовина парализиран и си седи вкъщи...

Та... там в това заведение, само жени.
Целия персонал.
И ми хвалят човечеца, че майстор-готвач, че тва и онова... Оригиналната рецепта на това ястие е така и така, а на онова ястие е така и така... Прехвалват го значи, всякаш, като е майстор-готвач, значи това означава че е най-добрия готвач в света. Така ми го хвалят, че всякаш няма по-добър от него, той е измислил готвенето, той пръв е открил огъня и т. н.

Като ги слуша човек, ще рече че в това заведение храната е от най-висша класа...
Понеже той ги научил- жена си, децата си, да готвят и за това. Готви се храната в заведението, така както той ги е научил.
Хубаво. Браво. Вкусно е. Но те се превземат.
Както казах, всякаш храната, която готвят е най-вкусната в цял град, но защо? Защото Той е майстор-готвач!!

Е браво, ама за какво толкова се превземат?

Първо-Всеки един човек си има различен вкус.
Второ-Те правят всяка манджа по оригинална рецепта, така както ги е научил Той.
Трето-думата майстор-готвач е длъжност (най-високата, знаете) в големи ресторанти (ресторанти в хотели)

И къде им е грешката?
В приказките!!

Първо, както казах-всеки има различен вкус.
Така че, колкото и да се хвалят с Него, все ще има човек, който да не хареса дадено ястие, приготвено от Него.

Второ-Като правят всяка манджа по оригинална рецепта... хвалят ми се, че знаят оригиналната рецепта ли? Добре. Хубаво я знаят, но те като че ли... главната готвачка, си готви така, както я е научил мъжа й (майстор-готвача) и не експериментира по никакъв начин, било то с подправки или с продукти... А то в днешно време, знаете че хората обичат новото, нестандартното, а и един готвач не експериментира ли в кухнята... не е готвач.
Всеки Истински готвач си създава с годините собствен стил на готвене. На всяко ястие прибавя по нещо от себе си, ей така, за да стане по-хубаво, по-вкусно. Дори създава собствени ястия!
Но виждам ли го това у Тях, у главната готвачка? Не. Тя си ги готви нещата като по учебник. Каквото научила от мъжа си-това. Не експериментира.

И Трето- Те като казват - Той е майстор-готвач.... чакай бе. Това е длъжност, а не определение за НАЙ-Добър...
Но като кажат майстор-готвач, виждам как си я употребяват тая дума, като заместител на "най-добър" или "перфектен"
Абе какво да ви кажа... ЖЕНИ

Немам нищо против Него, радвам се че знае много и му се отдава, но жена му и дъщеря му просто прекаляват...

Правят боб по оригинална рецепта... но като си отидох на село и баба като ми сервира боб по Нейната рецепта... красота просто.
Или пък, наскоро отидох на заведение, отдавна не бях ходил, и си поръчах пилешка супа и си беше перфектна, много ми хареса, дори кажи-речи повече ми хареса от Тяхната супа.

Защото така е. Всеки си има вкус, а и всеки Готвач си поразчупва границите малко, прибавяйки във всяко ястие по нещо от него си и така стават красивите и Уникални неща (в случая ястия)

Ето например, преди месец ядох ЗА ПЪРВИ ПЪТ -- Пържени картофки със чеснов сос ;)
Измислили са го хората. Експеримент-->добър резултат--> експлоатация ;)

Та това ми е темата. Споделям... какво ви е мнението?

Хората ги интересува ястието да е вкусно, не ги интересува дали е по оригинална рецепта или не...
А и в днешно време вече, човек изпъква със нестандартното, новото...
Както има един готвач от Франция (не му помня името) който ти сервира варени яйца, но като хапнеш, разбираш че това всъщност са 2 вида сирене.. или кашкавал :) просто човека си ги майстори... По-накратко казано... така ги прави, че гледаш зеленчуци, но почнеш ли да ядеш, разбираш че това са плодове :D

Интересно ми е също готвачите какво ще кажат по въпроса (ако има такива из четящите)

Едно Момче-20г.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: 3b305bae5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мале, мале, ти си се улял в споделянето! Това, което искаше да кажеш, можеше да го кажеш на 3 реда... Както и да е....

Това, че теб те дразни поведението на колегите ти- ми случва се! Ти пък дразниш други хора! Например мен! Понеже те чета колко си възвишен и девствен в други теми/коментари и изведнъж.... ПРАААС, изказване от рода на: "Абе какво да ви кажа... ЖЕНИ" след тиради от оплаквания и подигравки към тези жени.... Ми- смени си работното място като не ти харесва и ти се превземат! И няма да се очудя, ако с това високомерно- подигравателно мение за жените си останеш... девствен!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 5e711b057c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Отговорът на въпроса ти се намира още в първото ти изречение - ти си отишъл в един семеен ресторант. Под семеен ресторант аз разбирам ястията да се готвят по оригинална семейна рецепта, което и те правят. Повечето ресторанти рекламират оригинална рецепта, която се предава от десетилетия в рода.
Начините да си спечелиш клиентела чрез резклама са два - оригиналана семейна рецепта или както ти казваш нещо ново и интересно - да има някакъв експеримент. Най-важното за едно ядене обаче е то да е вкусно. Дали е готвено по току що измислена рецепта или по тайна рецепта, предавана от поколение на поколение през последните години няма значение. Всеки иска като седне в един ресторант и си поръча нещо да получи вкусна храна, качествено обслужване и добра атмосфера.
Иначе всеки готвач е различен и готви по-различен начин. Затова и аз имам любими ястия в дадени ресторанти. Може на едно място много да ми харесват пилешките хапки, а на друго калмарите да кажем.
А в товя случай смятам, че двете жени просто или прекалено са държали на семейното или не са добри готвачки и се придържат към утвърдения начин на готвене. Но който и да е от двата варианта това не би трябвал ода има значение за теб. Важното е да има клиенти и да е вкусно. Нормално е те да не променят ястията си при назначаването на всеки нов готвач. Дразнещото е както ти каза, че не са възприемчиви към нови идеи, към допълване на менюто с нови ястия, че не са гъвкави и че явно прекалено много са говорили за този майстор-готвач. Ако наистина за всяко нещо са го споменявали, то тяхното поведение и постоянно повтаряне би изнервило - по скоро поведението и държанието им, отколкото философията им и начина им на управление на семейния бизнес.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 9b44bb33c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не са по оригинална семейна рецепта, просто по оригинална рецепта от рецептурник. А до коментар 1- по-добре девствен, отколкото с к**ва ;)

Едно Момче-20г.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 3b305bae5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А до коментар 1- по-добре девствен, отколкото с к**ва ;)

Аз съм номер 1, ами да, по-добре е! Но ОЩЕ по-добре е НЕдевствен с НЕк**ва, нали!?? Но въпросът е дали не си самонамаляваш шансовете за това по-добре с подобно мислене... Ти не можеш да се видиш отстрани, но другите те виждат, така, че се замисли, а не философствай напразно...

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 1049b9256e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Според мен авторът си е напълно нормален, а получава някакви злобни коментари. На мен ми допадна това, че той има страст в това, с което се занимава. Той иска да изпъкне и това е чудесно.
Само че това ще стане постепенно, авторе, постави си за цел да основеш собствен ресторант, където да покажеш идентичността си, но нали ти е ясно, че за да се случи това, трябват години упорит труд. Винаги така се почва, за всяка професия, първо работиш за някой друг, изпълняваш това, което те ти кажат докато сам имаш възможността да даваш правилата, когато си се доказал. Може да не ти харесва, но никой не те пита, или следваш рецептите в този ресторант, или си правиш свой собствен. А ако решиш да идеш в др ресторант, се съмнявам, че ще е по-различно, никой няма да се вслуша в 20-годишно момче, просто да ти е ясно, хубавите неща отнемат време, години. : )
Ако трябва, запиши се и на разни курсове, вземи си сертификати по готварство, доказвай се, за да имаш реални шансове за успех.

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 79dbdc1c3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Виж момче готвач съм и ще ти кажа нещо, когато идеш да работиш някъде трябва да спазваш правилата на собственика, особенно ако има негов представител в кухнята. Клиентите са хора, които посещават дадено приморско заведение за хранене заради храната, която са яли там вчера, миналата седмица, миналата година. По морето се предлагат доста готвени ястия по точен рецептурник с цел да са сигурни, че ще се харесат на повечето посетители. Изборът на ресторанти голям, конкуренцията голяма, а клиентите искат да седнат да се нахранят с боб, ако той не е по рецептурник е възможно да не хареса на клиентите, особенно в малките приморски градчета край с заведението за целия сезон, че и другия. Почиващите са в малки семейни хотелчета, те са редовни за населеното място с години, вечер се събират да играят карти, казват на съседите по стая и на новоприситгащите къде е най доброто ядене и ако си правиш опити загиваш. На морето хората идват гладни за да ядат, очакват боба да е поне по рецептурник, защото всъщност на всеки баба му готви най хубавия боб според самия него, но при липса на бабиния боб, хората биха предпочели този от рецептурника, когато са градни.
Лично на теб може и цаца с кетчъп да ти харесва, но да предложиш такова ядене на гладни хора, които идват редовно да хапват в този ресторант, те не биха дошли повече и биха разпространили и на половината градче, че еди къде си "яденето някой го е ял предварително".
За да тръгнеш да правиш яйца от сирене, клиентите в заведението не трябва да идват, заради заведението или защото са много гладни, а заради теб. В такъв момент клиентите са различни и търсят изненадата на готвача. Японски ресторант предлагаше супа от кал в Франция, един обяд в този ресторант струва 110 долара.
Когато работиш някъде като готвач се съобразяваш със собственика и с клиентите му. За да се съобразават с теб трябва да си доказан с годините, клиентите да имат доверие в теб самия, че каквото и да им сложиш ще е вкусно.
От тук и извода колегите ти са били прави, ти си бил нов там и са те учили по техните дългогодишни практики, ти като нов и неопитен в занаята нямаш право да променяш рецептите им, а дори и да си бил 50 годишен с 30 години стаж ако промениш дадена рецепта и тя бъде харесана без да им кажеш тайната те остават зависими от теб.
Още нещо в повечето от случаите за промяна на дадена рецепта е била причина, просто липсата на продукти. На мен преди 6 години ми се случи в 9 вечерта поръчват пържени тиквички със сос, аз нямам тиквички и няма от къде да взема, бях чел, че мога да заменя с краставица, изпържих краставица сложих чеснов сос и много се хареса от шефа бях работил там вече три години. Това беше в моя полза, защото не върнах поръчка и на клиентите хареса, но познавах и клиентите.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker