Стаж в държавната администрация? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Стаж в държавната администрация?
преди: 11 години, 10 дни, прочетена 3218 пъти
Здравейте!

В момента съм в 3ти курс, но досега не съм работила и нямам трудов стаж. Повече от 6 месеца търся работа, но навсякъде ми предлагат минимум 6 часов работен ден, което значи, че няма да мога да посещавам лекциите и семинарните занятия, което при мен е много важно за подготовката. Кандидатствах за стаж в държавната администрация и след първоначалния подбор по документи ми насрочиха 4 интервюта следващата седмица, като стажът ще се проведе през лятото, едномесечен е и неплатен.
Молбата ми към Вас е, ако сте минали по този път, да споделите как да се подготвя и какво да очаквам.
Благодаря! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 10 дни
hash: d569e07572
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Не знам обаче по-добре почни някаква работа на морето и си изкарай някой лв., защото 1 месец стаж - с него или без него. Минимум 3 месеца трябва да гледаш да има стаж на 1 позиция - освен това и 10 стажа да имаш като бюрократ, кой частник ще иска да назначава такъв човек? Дори е негативно, защото всеки предприемач се е сблъсквал с държавната администрация и няма човек с положително мнение относно начина на работа там. По-добре работи нещо ниско квалифицирано, но си взимай добри препоръки и завързвай връзки сред работодателите.
Аз така се издържах заедно с една моя съученичка с чистене на домове в Бояна. Мои съученик пък работеше на Женския пазар. Няма какво да казвам, че после нямахме проблеми с намирането на работа ПО СПЕЦИАЛНОСТТА. Ниско квалифицираната работа има и почасово освен това. Накрая имахме трудови навици и препоръки, нашите работодатели ни препоръчаха на приятели (моята приятелка е мениджър в банка, аз в инвестиционен фонд, съученикът ми работеше в американска компания, днес той си има своя фирма в София).
Какво искам да кажа - не е важен стажът по специалността толкова, колкото да си работил изобщо и да имаш препоръки от работодатели (връзки го наричат някои). Който цяло следване разчита на мама и тати, после се събужда като заек на пазара на труда - няма си представа нито как се кандидатства за работа, нито от интервюта, нито има работни навици.
Съветче - стегни си багажа за Морето, хем ще си изкараш някой лв., хем ще си прекараш добре и ще видиш, че не всичко, което лети се яде. Още по-добре е бригадата в чужбина.

 
  ...
преди: 11 години, 10 дни
hash: 471b401b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Коментар номер едно не е особено валиден - точно с чистене и миене само препоръки ще натрупаш. Аз съм работил квалифицирана работа, която не ми е по специалността и пак е трудно да си намериш хубава и добре платена работа, камо ли ако си сервитьорка. А изключенията знаете какво потвърждават.

 
  ...
преди: 11 години, 10 дни
hash: 17746dc434
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не мисля, че стажа в администрацията е безсмислен, може да ти е много полезен. Разбира се, ако смяташ, че там ще правиш кариера, по-добре забрави. Друг е въпроса, че един месец не е никакъв стаж независимо от позицията. Ако е само за месец не си губи времето и то за без пари.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 10 дни
hash: 085d3bf1bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Коментар 1 не е много резонен наистина, тъй като кой бъдещ работодател ще гледа сериозно на препоръка, написана от собственик на заведение или фирма за почистване? Освен ако нямаш намерение да правиш кариера като чистачка или сервитьорка, но доколкото разбирам, не ти е това точно намерението. Предразсъдъци са и това, че начина на работа на администрацията не струва, особено след влизането ни в Европейския съюз доста интересни неща може да научиш от администрацията. Разбира се, говоря за централната администрация, а не за някоя община с нацупени лелки. Иначе от държавната администрация основно може да добиеш навици по отношение на офисна култура и общуване с хора. Стажът е неплатен наистина, но пък за сметка на това има шансове да те оставят на работа и това в много случаи зависи от конкретните хора по структурите, в които ще стажуваш и тяхната добра воля. Ако искат да те оставят, вратички винаги се намират. Затова моя съвет е ако ще почваш стаж някъде, преди това обсъди с конкретните хора, при които ще си, дали има някаква възможност да те оставят на работа след това. Нищо не губиш, а може да се получи дори и обратното - да направиш добро впечатление. Успех!

 
  ...
преди: 11 години, 10 дни
hash: d569e07572
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 2 и 4 - то зависи каква ти е средата. Например моята приятелка чистише дома на някакъв изперкал работохолик-мениджър на банка. После като ? траябваше работа, той я препоръча на свои познат в друга банка. Така стават нещата... Да уточня - тя е нямала никаква връзка с него, напротив - има си от ученическите години момче. Разбира се, не е работила за почистваща фирма, но и така да е?
Аз работех пък за 1 семейство /чистене, градина, деца/- в края на следването ми ме назначиха на стаж в тяхната компания, после с този стаж лесно си намерих работа. Дори по едно време работих паралелн на 3 работи - 1 по специалността, 2 ниско квалифицирани и си бях спеситила дори пари, камо ли да искам от нашите.
Всичко е до комуникативност. Дори оценките не са ти толкова важни, колкото връзките, който си правиш в живота, а съгласете се - няма начин да правиш връзки, когато цяло следване разчиташ на мама и татко. Идеално е, ако родителите имат такива де... моите нямаха и нямат. Аз днес не знам как, но имам познати навсякъде - дори в болници, институции, кмет, гл. архитект и тем подобни - където ми трябва човек, аз мога да се обадя и нещата ми се предвижват много по-бързо и БЕЗ ПАРИ. Може би тук има смисъл един стаж в държавна институция, знам ли. Аз лично съм нямала възможност да работя без пари, а трябваше да си плащам сама ядене и сметки.
И все пак - дори като сервитьорка мисля, че авторката може да си направи по-добри контакти от 1 месец стаж в държавна институция...Какво лошо има от препоръката от ресторант, хотел и така нататък, дори от фирма за почистване - там ще пише, че си точен, работлив, изпълняваш задълженията си да не кавам, че препоръките не се състоят само в писмен парцал някакъв, а във ВРЪЗКИ, контакти, лични препоръки - да има кой 1 телефон да завърти за теб, разбирате ли?
Като ученичка работих 3 месеца като сервитьорка и познавах всички прокурори и младши сидии в града. После смених града, но поне се научих да общувам с такива хораи горе-долу се ориентирах професионално. Нали знаете - с какъвто се събереш, такъв ставаш.
Предпочитам да лъскам златни кранчета в някоя скъпарска къща от това да лижа задници в общината да кажем. С жената на скъпаря ще седнем на кафенце, ще поговорим - ще ме представи където трябва, ще звънне на мъжа си дали има работа във фирмата му
Мен лично всички работодатели до сега са ме препоръчвали и дори са ми помагали при търсенето на по-добра работа, когато са виждали, че при тях няма как да се развивам повече. Не се страхувайте от работа. Срамна работа няма! По-добре платен пазач на тоалетна от неплатен бюрократ. Ако беше стажът платен поне 3 месеца, ОК, но 1 месец НЕПЛАТЕНО? Що за биография е това?
01. 06-01. 07... всеки работодател става скептичен - може и да са те изгонили за 1 месец и да не вършиш работа...
В моята биография няма дупки позиция по-кратка от 3 месеца. Същност - дори си пиша, че съм била домашна помощница и прилагам препоръката. Не ме е срам от това, защото съм била паралелно студентка съм работила на още 2 места.
...не че някой ми гледа биографии, дипломи, когато са се обадили 1-2 човека в моя полза. Това се нарича връзки, мили студенти и те са вредни само за хората, които ги нямат. Преди много се дразних, че трябваше да работя толкова много, после да уча по нощите, днес виждам, че това ме е калило и възпитало, а и ми е дало много ВРЪЗКИ и контакти. Препоръчвам го на всеки - не се страхувайте от работа, винаги всичко се изплаща в живота. Най-лесно при мама и тати...но после идва трудното.
Днес си сервитьорка на Слънчев Бряг, но утре можеш да си шеф на целия хотел - познахте кой ще вземат, бившата сервитьорка, с която си си ял обяда всеки ден и си си пил кафето или някой чужд човек?
Моят съученик завърши УНСС с 3-ка диплома, но днес изкарва над 10 бона чисти на месец и има 20 служители и стажантчета разни от Бюрото по труда, лошо ли му е - нека е продавал краставици на Женския преди 5 г....

 
  ...


...
преди: 11 години, 10 дни
hash: 471b401b8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Номер 5 - сещаш се, че ти си изключение, ако не е измислена историята ти. Даже ми се струва доста по-вероятно да си фантазираш, но както и да е - позволено е и тва ;)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: 26d2b1cb00
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря Ви за мненията!
За да внеса яснота, ще кажа, че аз искам този стаж, а и ми е нужен за да запиша 4ти курс. За мен това ще бъде едно добро начало и полезен опит, нищо че е кратък и няма заплащане. Просто ми е интересно какви въпроси задават и как да направя добро впечатление, предвид голямата конкуренция. ;)

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 959beff097
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Коментар 1 и 5 - тези измислени истории ги разправяй на баба ми!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 9210438d0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Работил съм в държавната администрация и според мен това не е много добро място за работа. Само клюки, интриги и злепоставяне зад гърба. Оценяване на работата според предпочитанията на прекия началник, не според лични качества т. е. той дава предимство на негови фаворити. Колегиалност според зависи - някои мижетурки и скатавки се сдушват срещу по-работливи и компетентни. Няма как иначе, някой да прояви амбиция и способности е нещо много неприятно. Работата е скучна, банална и досадна. Болшинството от кадрите са над 45-50 г. Заплащането е ниско, повишение само ако си човек на шефовете. Иначе независимо от резултатите, издигането в йерархията е според прослуженото време или средно на 10-15 г. Мисля, че единствените хора, които се натискат да "работят" там са такива, които очакват спокойна работа, без много тревоги. Може и още да напиша, но мисля, че описах в общи линии нещата.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker