Преквалификация на 43 години - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Преквалификация на 43 години
преди: 10 години, 11 месеца, прочетена 4169 пъти
По-голямата част от кариерата ми е преминала в бранш, който няма нищо общо с информационните технологии и програмирането. Вече не работя в същата област и смятам да опитам да се преквалифицирам като програмист. Завършил съм информатика преди време, но никога не съм участвал в комерсиални проекти. Поддържал съм си общата култура в областта на ИТ и понякога съм програмирал елементарни неща, по-скоро като хоби, но съзнавам, че съм доста далеч от бързината на мисълта, която е необходима за да бъда конкурентен на пазара на труда. Много силно ме вълнува мнението на читателите, независимо дали са програмисти, или работят в друга област, дали е реалистично посредством усилена самоподготовка човек на моята възраст да компенсира липсата на стаж и да достигне достатъчно високо ниво, което да му позволи да кандидатства за работа в сериозна компания. Чувал съм различни мнения, че програмистите са най-ефективни до около 35 годишна възраст, но ако е така това би трябвало да се отнася за всички останали професии, лекари, юристи, икономисти и т. н.
Предварително благодаря на всички, които споделят своето мнение по този въпрос.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 11 месеца
hash: de39a5c2b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Наборе, и аз съм като тебе. С младоцете, естествено, не можем да се борим. Имаме шанс обаче в това, че техните знания са доста повърхностни, особено за по-старите технологии, много от които обаче се ползват и днес.
Ориентирал съм се към поддръжка - хардуерна и софтуерна на по-стари системи - на държавната администрация, на научно-изследователски лаборатории и т.н. Ако трябва да се пише някакъв драйвер на асемблер, или трябва да се направи преходник между wide-scsi-контолер и съвременен диск - забрави някой новоизлюпен 20-годишен келеш да се справи. Хората ме познават и ме търсят, когато "гризнат дръвцето".
Моят съвет е - направи си фирмичка и се насочи към поддръжки, с елементи на програмиране. Добри пари се изкарват, а и имаш много свободно време - за себе си, за семейството, за някое хоби... Можеш паралелно да се занимаваш и с преподавателска дейност в областите, в които си компетентен.

Поздрави и успех!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 36e365e319
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз съм в същото положение, само че съм се насочил към други сфери на информационните технологии, като по-подходящи за мен. Виждам затруднения с ученето и то главно заради английския - почти всичката важна специализирана литература е на този език и това ме бави и разсейва в справки за значения на думи, изрази и термини. Затова паралелно си запълвам знанията и по английски, просто без него дори и да си перфектен в областта си, ще има трудности при реализацията - комуникацията с евентуални клиенти и работодатели ще е затруднена. За щастие в днешно време е многократно улеснена. Нашата позиция е горе-долу като на начинаещи студенти, като се добави опит в други сфери и по-улегнал поглед върху нещата. Предполага се и по-разумна преценка, планиране и по-отговорно отношение и дисциплина. Разбира се не може да се сравняваме с един специалист в съответната на нашите години. Единственото "наваксване" ми се струва здраво учене и здрав труд и евентуално другият ни опит да оказва катализиращо влияние.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 569bc0ee97
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз съм ж. 28 г., която се преквалифицира вече за 4-ти път
-), защо ти да не можеш? На 43 г. си в перфектната си възраст. Имай предвид, че принадлежиш към поколение, което ще се пенсионира над 65 г., ти си в средата на кариерата си!
Както казва номер 1, има си и своите шансове.
Аз лично съм икономист, работех в индустриалния сектор, сега се занимавам с имоти - нищо не знаех практически. Ходиш като сляп, не знаеш закони, не знаеш нормативна база, данъци, правила!
Младостта не винаги е предимство. Липсва ти най-важното - житейски опит. Завършила съм преди кажи-речи 5 г., да не мислиш, че това, което съм учила е актуално? От 3 г. не работя в индустрията, да не мислиш, че познанието ми е актуално? Я стига - всички нон стоп се учим, на 70 г. да станеш - пак се учиш! Мъжът ми е сменил 10 работи, имал е 3 фирми и всичко винаги от самото начало е правил. Нормално - това да не ти е комунизмът, където те сложи партията, бачкаш докато се пенсионираш на 50 г.
Ние сме млади хора (да, на 43 г. сте МЛАД ЧОВЕК), пред нас има съвсем други възможности, предизвикателства - изобщо не се страхувайте от непознатото, скачайте в дълбоката вода!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: dde54ec3f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз пък съм от младите, които тепърва се учат.
Ориентирала съм се към създаване на (елементарни засега) уебсайтове.
Мога да кажа, че ми е много трудно защото започвам от нулата.
Въпреки че вече се справям г/д, големият ми проблем са клиентите.
Българите нямат пари, а чужденците които все пак отговарят на моите кандидатури за тяхната работа искат цял уебсайт за 150 долара, при положение, че няма кой да им направи даже и с ЦМС система за по-малко от 500 долара сайт... (говорим за сайт с функции, а не красива HTML картинка).
Бих се радвала на всякакъв акъл.
Засега мисля да наблегна още на научаването на нови системи и на изграждане на портфолио с поне 10 сайта, туко виж някой по сериозен работодател ми обърне внимание...
Държа да подчертая, че въпреки че горе долу се справям, нямаше да направя този избор на професия, ако живеех в някоя нормална държава.
А така изборът е или да науча нещо (евтино, нямам средства да завършвам скъпи специалности като медицина) или да мизерствам.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3baf70411a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз съм почти твоя връстничка и те подкрепям изцяло! Инвестирай във всичко онова, което смяташ, че можеш и искаш. Не е късно, защото както вече каза някой, на нас ни предстоят поне още 20 години активна работа. Нима искаш да изоставаш още повече от младите попълнения? Бъди сигурен, че младостта не е само предимство. Паметта е по-свежа, но липсва опитът и нюхът.
И аз като теб съм намислила тази година да кандидатствам за една изключително перспективна и трудна специалност, в област в която имам много опит, но не и диплома ( не е ИТ…). За същата казват, че пикът е в годините между 20 и 30. Съжалявам, но не съм съгласна, това би значело, че 50-годишните вече практикуващи са по-некомпетентни от младите завършващи сега. Сигурна, че няма да сгреша. ПРОСТО НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ! Бъди сигурен, че всяка инвестиция в знание се връща, поне моят опит дотук показа това!

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: cb13f2ccb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   На 49 съм и ми се налага да се преквалифицирам. Притесненията ми са много, но друго решение не виждам.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker