Каква заплата взимате ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (122189)
 Любов и изневяра (29992)
 Секс и интимност (14459)
 Тинейджърски (21971)
 Семейство (6539)
 Здраве (9653)
 Спорт и красота (4732)
 На работното място (3226)
 Образование (7349)
 В чужбина (1666)
 Наркотици и алкохол (1120)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1751)
 Други (18777)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Каква заплата взимате ?
преди: 10 години, 10 месеца, прочетена 222573 пъти
Здравейте, скоро ще започвам да уча висше, но все още не съм решила какво (със сигурност искам да изкарвам много пари). Та какво ще кажете всеки да сподели какво работи и каква заплата взима. Така ще помогнете на мен, както и на други хора, а и ще направим съпоставка между заплатите. Става дума за България, но някой може да сподели и за чужбина.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
251-300 от 618

преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8a3f69936b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

287.   боже, не бях чел такъв позитивизъм. Доста е вредно това..
Ще работя в селското стопанство. Супер добре знам как е положението там - животновъдството ни е разбито. Нашите животновъди отглеждат животни, за да оцеляват, за разлика от Западните ни съседи. Млякото се продава на стотинки. Малкия и среден бизнес са унищожени. Това всеки трезво мислещ го разбира. Аграрния сектор се държи от арендатори. Същите продават продукцията си в непреработено състояние в Чужбина, за пари, които задоволяват само тях. Пълен провал.. Няма човешки труд за работата. Няма фирми за преработка и пазар на био продукти.. Зеленчукопроизводството е трудоемко. Много има да ти говоря.
България се издържа главно от обслужващия сектор. Пародия. Застроиха цялото ни Черноморие, това ли ти е опазването на околната среда? Боже!!! Ами горите ни? Знаеш ли бракониерската сеч колко е? Ами животните? Точно тук имам твърди знания, че за 30 години - избиха дивеча в България, а сме носили преди световните рекорди по точки от Благороден елен и тнт! И този съюз на ловците пропадна, всичко мафия. Същото се отнася за който и да е сектор...
Та така, срам ми е да те чета. Явно някои хора отказват да приемат действителността! Не ми говори за топла страна и добри отношения, при положение, че преди малко ми писа как децата ти били в Частни училища, за да не се виждат с децата бедните. Нямало класи..

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 6fbc2cf099
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

289.   Ауе, ари уе! Откъде ги взимате такива доходи? Ама всичко честно ли ви е или ментите? Вие май и по един милион на месец да получавате пак "няма да ви стигат".

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 82414825d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

290.   287 - "боже, не бях чел такъв позитивизъм. Доста е вредно това..
Ще работя в селското стопанство. "

Виж, няма да споря с теб - човек може винаги да вижда чашата наполовина празна. Позитивните хора поне гледаме точно шансовете - застроено било Черноморието - ти кога последно ходи на Север от Варна? Кога ходи в Каварна, в Камен бряг, в Крапец? - водата е тюркоазена и чиста, почти нищо не е застроено, а на юг пък се създадоха капацитети да приемаме много туристи, което създава много РАБОТНИ МЕСТА, включително и в селското стопанство - тези хора трябва да ядат. Какво му е лошото, че има работа за хората?
Човек, който мисли позитивни вижда шансовете и как да ги използва. Това ни кара да инвестираме повече в своите мечти. Шансът позитивен човек да успее е много по-голям от това песимист като теб да успее в каквото и да е. Когато човек е песимист, той е пасивен, чувства се жертва на обстоятелствата и където и да отиде, все ще намери пробелеми, които да са му оправдание, но и причина да бъде ПАСИВЕН. Пасивен човек НИКОГА не може да успее.
Абсолютно ВСИЧКИ хора, които са успяли са позитивно мислещи. Няма значение в коя сфера на живота - ако един учен например си каже „лабораторията ми е малка, нямам достатачно реактиви, докторанти, и без това никой не го интересува от изследването ми“ - ами той ще се откаже.
Ако всички хора бяха като теб нямаше да ни има като вид.

Още първите хора БЕЗ да знаят накъде отиват, са изследвали Земята и са се заселвали в непознати места, живяли са в много трудни условия, в Ледникова ера и какво ли не, но не са се предали - вярвали са, че ще се справят, мислили са позитивно.

Замисли се, негативното мислене спира човека във всяко начинание - и в частния живот, и в професионалния, и в любовта (търсиш негативните качества на партньора). Където и да отиде такъв човек, той няма начин да успее. Не само в България, не само в Европа, но просто няма място в света, където негативните хора успяват в начинанията си - на първо място те такива почти нямат и се отказват при всеки проблем, защото лошите страни, проблемите ги притискат.

Позитивните хора дори думата „проблем“ не ползваме, а думата „предизвикателство“. Вместо да мрънкам например кое било застроено и за колко се продавало млякото, аз бих търсила шанс в това - например бих почнала да изкупувам смешно евтиното мляко в ЦЯЛА ЕВРОПА, да го правя на сухо мляко и да го изнасям за Африка... или да го правя на сирене и с огромна добавена стойност да го продавам в Арабските страни и Китай да кажем.
Ако млякото беше скъпо - ще си направя своя ферма и сама ще прозвеждам... То така и функционират пазарите и се саморегулират - търсенето определя предлагането, не мрънкането и ядосването.

У нас има хиляди дейни, позитивни хора, които всеки ден предприемат нещо и да - имаме огромни във вашите очи доходи, защото сме ПОВЯЕРВАЛИ в шансовете, търсили сме ги и сме рискували. Познавам хора, фалирали многократно, но не се отказват. В най-тежката ситуация точно тези хора се наложиха и в момента имат повече клиенти и правят по-големи обороти от преди кризата. Мои доставчик преди 2 г. обяви фалит, защото негови големи клиенти не му платиха - почна ли да мрънка - не, пак почна бизнеса си и днес дава хляб на повече от 30 човека от район с много голяма безработица, плаща им много добре и забележете - научи се да изнася продукцията си в цяла Европа и да не е зависим само от местния пазар, научил се е да има паралелни проекти и да не е зависим от един клиент - днес ако не му плати един клиент, той няма начин да фалира.

Този човек ми е споделял, че 1 година е нямал буквално с какво да вземе храна за малкото си дете и неговата жена с учителска заплата го е издържала - днес жена му не работи, гледа си детето - няма нужда просто да работи, той прави едни 5-10 хил. лв. само за себе си МЕСЕЧНО. Не е много, но не е и малко - само за 1 година успя да си стъпи на краката БЕЗ КРЕДИТИ, БЕЗ някой да му помогне, просто защото хората го знаеха, имахме му доверие и продължихме да поръчваме при него и му плащахме ПРЕДВАРИТЕЛНО - мислихме ПОЗИТИВНО, не че ще ни завлече например.
Негативният човек ще каже - О, този е фалирвал, ще ме завлече.... и ще загуби супер добър доставчик, което после ще увеличи неговите цени или ще намали качеството му.
Всеки ден трябва да взимаме такива решения. Затова сме добре - защото мислим позитивно.

Погледнете се в огледалото, вижте си банковата сметка, вижте си дома - ако не ви харесва какво виждате, променете нещо и явно негативното мислене нито ви помага в тази насока.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8a3f69936b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

291.   290.

Прочетете тази статия относно позитивизма. https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCEQFjAA&url=http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1703032&ei=61GAVNXzCqvOygOE14KwBA&usg=AFQjCNHt4ZEL_iLp5lmFvRobzdHMYFjZgg&bvm=bv.80642063,d.bGQ

- Вие грешите позитивизма с оптимизма. Той ви прави роб на системата. Абсолютно същото е и с изкачването по стълбицата, доказването в богатства и все подобни схеми, които ви правят освен повече зависими, но и поддържате самия строй, утопия, които пък са измислени също от група хора с цел контрол над масите..
Нека да си имаме малко уважението и да не ме възприемате като малко дете, незнаещо основните пътища. Нека да не ми копирате отделни цитати с пренебрежение, за да докажете нещо абсурдно.

Да, ходил съм и на север от вече презастроената Варна (а е била някога най-красивия град). Това, което виждам е още по-големи безпорядъци - ветроенергийните паркове на Калиакра, сложени точно на пътя на птиците Виа Понтика. Уж зелената енергия, освен че не е екологична, но и оскъпява цените на тока. А за Слънчев бряг да не говорим. Защото чужденците вече ни свързват със място, където свободията цари и всеки може да се напива и да прави каквото си иска безнаказано. Кое е гордост? Да не би страни като Белгия, Холандия, Япония се издържат от обслужващия сектор? Или може би разчитат на технологично и умствено производство. 4 месеца сезонна работа по курортите ли устройва младото поколение да се задържаме тук? За да ставаме бармани и сервитьори? Нищо против тези професии, уважавам всеки труд, но всички факти показват, че държавата не може да съществува на тези ваши условия, ако ще и да прокарат през всяка гора ски писта, за да има туризъм. А в същото време чудно как хиляди завъшващи туризъм не си намират работа по специалността, което важи и за много други специалности.
Не, аз не мога да кажа на черното - бяло. Не, аз не мога да си затварям очите и да се преструвам за отличен. Не, аз не мога да слагам личното си его над всичко, което прави капиталистическия модел. Във света съществуват бунтари и изпълнители, спазващи правилата. Първите са причина за всяка една промяна, а вторите - за поддържания ред. Когато се помиряваш със всичко и изпадаш в краен случай на позитивизъм, е същото каквото е крайната проява на песимизъм, отчаяние, безнадежност. Едно е да имаш Вяра, друго е да действаш. То и такъв израз има - едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го постигаш. Учим се от грешките. Не може да отричаш това, което не ти харесва. Въпроса е както вие казахте - да го промениш.
Да, в България, ако имаш пари може по най-различни начини да отпочиваш и забавляваш. Това ли ще кажат хората, които по една или друга причина нямат пари? Повтарям - независимо причината - тези хора са по-голяма част от народа ни. Защото именно средната класа, за която обяснявах не получава нормални доходи.
И когато гледаш, че нещата не са както трябва - трябва да ги промениш, не да ги отхвърляш.
Мога да кажа още нещо - парите наистина променят начина на мислене и светогледа на всички нормални хора. Нормални в смисъл, защото гениите са малък процент.
Лесно е отгоре да се дават съвети. Но в крайна сметка - всички се борят както могат.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 82414825d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

293.   Виж, 291 - няма нищо лошо човек да е критичен, но ти нищо направо не харесваш - ако нямахме пък вятърни мелници, щеше да кажеш „защо не инвестираме в новите източници на енергия“.
Аз не казвам, че не съм критична, но съвсем ясно съм осъзнала, че не мога да отида и да бутна мелниците, нито Слънчев бряг мога да бутна и все ще има и недоволни хора, когато се прави нещо - когато нищо не се прави обаче е най-страшно. Аз като построя и направя нещо, тогава мога да критикувам другите.
Хора като теб намирам за опасни, защото вие само знаете да недоволствате - дайте вие решение, направете вие нещо, за Бога - само с чоплене на семки пред ТВ-то не става - отиваш, хващаш лопатата и правиш нещо, после аз ще дойда да ти намирам грешките. Като стоиш пред ТВ-то и компа цял ден, каква грешка можеш да сториш да намерим какво да недоволстваме?
Един път пътувах в метрото и хванаха един човек на средна възраст без билет „Такова нещо при Живков нямаше, 6 ст. беше билетчето“ и агресивен вече, не могат да го осмирят хорта - да, ама при Живков метро НЯМАШЕ, нали - ходил си пеш.

„Да не би страни като Белгия, Холандия, Япония се издържат от обслужващия сектор? Или може би разчитат на технологично и умствено производство. “

Всички РАЗВИТИ страни, които изброи разчитат на ФИНАНСОВИЯ сектор преди всичко, който се води услуга и точно на високи технологии разчитат.
И трите държави никога не са имали достатачно и хубава земя, за да се изхранят и са търсили точно други решения.
Холандците са измислили мелниците например, за да отводняват земята си, НАМИРАТ ТЕХНОЛОГИЯ да правят кораби и завладяват и ограбват половината свят - да не би да се издържат от кравите и холандското сиренце?
Япония разчита пък основно на фин. сектор и другите сектори с висока добавена стойност.
Белгия също - разчитат на услуги.

За Холандия

„The Service sector accounts for more than half of the national income, primarily in transportation, distribution and logistics, and in financial areas, such as banking and insurance. “

Industrial activity, including mining, generates about 20% of the national product and is dominated by the metalworking, oil refining, chemical, and food-processing industries. Construction amounts to about 6% of GDP. Agriculture and fishing, although visible and traditional Dutch activities, account for just 2%.

Източник : "Global Competitiveness Report 2012–2013". World Economic Forum. 5 September 2012. Retrieved 11

Превеждам, защото явно не четеш много статистики и международни Икономически РЕНОМИРАНИ издания, а се доверяваш на информацията от БЪЛГАРСКИ професори, завършили преди 30 г. в Москва.

За Холандия

- повече от 50% от БВП се дължи на УСЛУГИТЕ - логистика, транспорт, дистрибуция, финансов и застрахователен сектор
- Индустрията е само 20% и се изброяват (у нас е над 30%!!!)
- селското стопанство е 2% от БВП

за другите две страни е подобно положението, мързи ме да ти копирам тук и да ти търся, но Япония е дори повече Услуги...IT, а в Белгия почти няма индустрия.


Моля те, вярвай в каквото си щеш, но не ходи късоглед из света, защото най-малкото се излагаш на маса, ако разправяш наляво-надясно, че развити страни не разчитали на услугите в 21 век.
Тайната на развитите страни е, че залагат точно на секторите с висока добавена стойност - затова и имат такива БВП на глава - Холандия има над 41 хил. долара БВП на глава от населението с 2% селско стопанство и НИКАКВИ природни богатства.
Към това се стремим и ние и затова трябва да се инвестира в инфраструктура (магистрали, пристанища, ЖП-транспорт) и в ОБРАЗОВАНИЕ, ако искаме да сме Холандия, не СССР.

Ако имаш против капитализма - родил си се прекалено късно може би да помниш режимите на ток на соца и опашките, ама аз не съм!
Не казвам, че капитализмът е справедлив, той просто дава на всеки му възможност да успее, но комунизмът се оказа пълен дизастър.

Можеш иначе да пишеш дипломна работа по темата „Защо във всяка социалистическа страна тоалетната хартия е дефицитна“
Няма отговор още на този въпрос, но Боливия е НАЙ-БОГАТАТА на ресурси страна в света на глава от население и в същото време хора там гладуват и забележи....няма тоалетна хартия.
Само за 5 г. комунизъм са ударили дъното и се редят по опашките, а имат петрол повече от Саудитска Арабия и Русия, взети заедно.
СМЯХ, но това прави социализмът!

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 1dcbd69562
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

294.   до 293 http://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum#mediaviewer/File:Oil_Reserves.png

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8a3f69936b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

295.   293
''ако нямахме пък вятърни мелници, щеше да кажеш „защо не инвестираме в новите източници на енергия“.

Защо? Щях да искам да строят перки на защитени зони без полза и файда? Които да задоволят само група предприемачи? Същото, което е при строенето на хиляди хотели с крадените наши пари.

Но да се върнем малко, защото не ме разбрахте. Именно технологичния възход на някои държави и иновациите са причина за техните печалби. Както казах и умствения потенциал на хора с качества и образование. Именно тези неща липсват при нас. Не ресурсите определят качеството на живот. Русия изнася, но няма добро производство, никой не купува руските коли.
Това не е обслужващия сектор. Иначе би трябвало цял Китай да е процъфтял и вързал, та отдавна изпреварил САЩ по качество на живот. Може да имат най-силната икономика, но между двете понятия няма място за сравнения. Като икономист перфектно знаеш, че в тази наука термините не са пряко свързани със ''желанията'' на хората.
Сега относно СССР и Стара България през соца... ами от тогава е всичко градено, което използваме днес. Е, имаме нови молове, но като цяло днес старото дори не можем да го боядисаме. Да, сигурно е имало много гафове, нямало е свобода на словото.. Днес има ли? Но как идва ''демокрацията''. С пропаганда за'' свобода'', което е много относително, но и много вълнуващо за хората. И с което свалят и унищожават в момента всички различни режими. Не искам да чувам пропагандата за тоалетната хартия. Особено България е била доста ''намазала'' през 70-тте години. Имало е някакво изравнение между Запада и Изтока. Виж компютрите ''ПРАВЕЦ'', които по вашето време са били на ниво. Да, разбира се, че от тогава сме се развили мащабно много в технологичен процес, все пак света се развива. Преди 20 години дори във САЩ е нямало джиесеми. Да, но след 89-година започва една корупция и разпад във всички соц държави, включително и у нас. И се стига до днес, когато ние вече не сме никакъв фактор, никой не ни има за нищо, нямаме армия, не можем да бъдем независими от всяка външна сила! Това е история. Не призовавам за комунизъм. Ние като малка държава и не можем вече да променим нещо, защото ще бъдем смачкани. Да не говорим, че сме разядинени тотално и изчезваме, топим се, ИМАМе отрицателна раждаемост, превръщаме се в малцинство. И имаме 500 000 роми, които живеят на наш гръб.

Защо ме мислите за опасен? Спокойно, не съм тръгнал да правя революция. Достатъчно съм се нагледал на филми. Ако бях толкова умен и знаех какво да направя, може би тогава щях да бъда ''опасен'' за някои хора, но аз съм обикновен човек. Също като вас, не разчитам някой друг да ме храни, ами си следвам желанията.
Само че това не означава, че не виждам, че корабът ни е устремен право надолу, той е потънал вече. Песимист съм, как да бъда оптимист? Искам нещата да стават по правилния начин ( ако съществува такъв), да се проявява МОРАЛ.
И как да бъда оптимист, при положение, че виждам какво става не само в България, но и по света, до колкото е възможно, да следя политическите и социални последици, защото пъзелът или матрицата е много голяма и трудна за разбиране. Човечеството и човечната природа още не е достатъчно еволюирала.. И няма скоро да е.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 82414825d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

297.   Номер 295 - самият факт, че с Теб водим такава дискусия тук и сме спокойни за здравето и живота си е за мен голямо постижение.
Не можеш иначе да ме убедиш в своите възгледи, както и аз теб, но се надявам да видиш и моята гледна точка.
Не съм обективна, признавам си - цялото семейство на баща ми е унищожено от комунистите - отчасти в лагерите Белене, отчасти тайно са били убивани мъжете и просто докарвани в оловни ковчези на семействата си, а баща ми се е спасил, защото е бил още малък, но после му е било забранено да учи висше и така нататък.
Не можеш по никакъв начин да ми рекламираш каквато и да е диктатура - комунизъм, IS, средновековен феодализъм. Аз не мога да живея и да бъда като баща си - той е тих, смачкан човек и никога не говори за политика, ходи нарочно да гласува много рано, за да не го видели съседите, а когато аз говоря за политика с майка ми ме бутат „по-тихичко“.
Уважавам хората с политически възгледи, дори комунистите, но не мога да бъда такава. Исках да погледна обаче тези хора в очите, да се опитам да ги разбера и дори станах член на младежкото БСП, запознах се с истински червени барони от онова време, познавам Станишев като младеж (не лично де) и така нататък - стоя, гледам ги и ми настръхваше кожата, просто не знаеш каква енергия имат тези хора - някак си те заплашват със самото си присъствие, а в централата на партията им всичко беше застинало в онова време - вратите облицовани в кожа да не се чува, огромни секции и маси, да те подтискат и мачкат, отношението към жените е подигравателно меко казано.
Аз обичам преди да говоря за нещо да го разследвам, опозная - някой от старите не са живи вече, но ги преживях и ти казвам - въпреки възгледите ти, не би искал да познаваш тези хора, камо ли да те управляват.
Аз бях агент за себе си, просто исках да разбера, да видя, защото баща ми нищо не ми говореше, не се учи за комунизма и за тях в училище и изобщо - тема табу - исках сама, от първо лице да ги видя що за хора са. Пратиха ме от БСП-то например да бъда „независим“ изследовател (нагласател) на изборите (социология) - говоря за преди 15 г. (бях ученичка тогава). Видях ги как работят и мислят отвътре, защото не подозираха, че ги наблюдавам.
И ги разбрах - това не са комунисти, социалисти, хора които да защитават ценностите за социална икономика, за благоденствие на хората - това са самозабравени хора, жадни за власт (НЕ ДОРИ И ЗА ПАРИ).
Едва след тях със Станишев дойдоха жадните и за пари хора, но старите - те бяха жадни за власт, да имат слушатели и да влияят на хората, да става на тяхното.
Аз например изобщо не вярвам, че те са откраднали страната и имали милиони в банки в Швейцария, не - те са били просто прекалено некадърни, самовлюбени, за да видят как тя още от началото на 70-те години е тръгнала надолу. Това е греха на нашите, български „комунисти“ - некадърността, мързела, самовлюбеността, службата за себе си, не за народа. Имали са информация иначе за разрухата, краха, чети архивите - има всичко в Народната библиотека, има ги писмата на Живков да иска пари от СССР, за да се задоволят елементарните нужди на населението, има всичко - само отиваш и ровиш, отделяш година от живота си и ще разбереш ИСТИНАТА.

Напуснах това гнездо дълбоко отвратена, просто неосъзнаваща как тези дядковци някога са убивали хората, които знам само като гробове. Толкова неспособни ли са били моите предци да надвият тези плъхове, да смачкат главата на ламята?
Затова и напуснах още на 19 г. държавата ни, за да уча далеч от тези хора, защото са инфилтрирали всички университети,медии и промиват мозъците на хората до ден днешен. Аз български медии рядко чета и гледам - само заглавия и основните неща, някои интернет-издания.
Отказвам да съм жертва като предците ми, затова и съм позитивен човек - няма да се крия в дупки, а действам и да ти кажа - помага.
Нямам нищо против хората като теб, които са заблудени и имат такива възгледи, поне имаш възгледи, но от мен да знаеш - просто не знаеш какво си пожелаваш и какви хора са били нашите управници - страшни и жестоки.

Интересното е, че хората, които са в гробовете са отдавна мъртви и погребани, баща ми е оцелял, защото се е приспособил под мотото „Наведена глава, меч не я сече“, но тези хора явно живеят в мен, макар че не вярвам в генетичната определеност.
Например поне 3-4 поколения дядовци са били много предприемчиви, реинвестирали са печалбите си винаги и накрая са притежавали половината село и хиляди глави добитък, давали са кредити на селяните и са имали ратаи. Моят дядо например е убедил селяните да произвеждат коприна и вино, с което селото е станало едно от най-богатите - да, той също е богатял, но е съзнавал, че трябва всички да живеят добре, за да живее и той добре. Къщите там например са направени във Виенски стил (Jugendstil) и по днес разсипаните фасади можеш да видиш възхода на това село в 20-те и 30-те на миналия век.
Макар, че днес не е оснтанало нищо от това богатство, комунистите са изкоренили лозята и забранили коприната като „буржоазна“, в селото сякаш витае този дух. Селото ми се намира в днешната Северозападнала България и днес е обезлюдено (дори циганите не искат да живеят в него, вярват в разни прокоби и магии там), земите на дедите ми не са върнати до днес, защото и през 90-те същите тези хора (вече пребоядисани) са окупирали поземлените комисии и са си ги присвоили, но преди някъде 6 месеца си дадох сметка, че ако пожелая в този един момент...мога да купя земята на цялото село. Тя е много евтина и без това, а е една от най-плодородната - един декър ти е 300 лв. и е смях, но интересното е съдбата, генът - врътна се колелото и пак същите качества, които са правили успял човека преди комунистите, го правят успял и след това, но забележи -на мен ми трябваха 10 г., за да събера богатство по-голямо от 100 г. някъде кътане и работа на дедите ми. Как да не съм доволна и как да искаш от мен да плача крокодилски сълзи по комунизма? Преди обаче да ги говоря тези неща - влезнах и лично се запознах с едни от най-емблиматичните фигури на онзи строи, с техните наследници (деградирали са повечето), изобщо с тяхното наследство - документи, архиви точно на Позитано съм гледала...

Мислих иначе от чисто сантиментални подбуди да изкупя дейстивително земята на селото (повече от поливината), но си дадох сметка, че съм се откъснала от земята и коренът ми не е вече там, а в същото време имат много работлив кооператор, който всяка година купува 20-30 декара от селяните, създали си е семейство в селото, дал е работа на хора, има две деца, а ако аз дойда на пазара, ще му смачкам мечтите.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 82414825d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

298.   „Особено България е била доста ''намазала'' през 70-тте години. “

Не е така. Тогава като цяло е било тежко в целия свят, защото заради войни цената на петрола е експодирала - говори се за голямата ПЕТРОЛНА криза, ударила по-силно Изтока, защото са нямали долари да купуват скъп нефт.
Имало е действително такова надпреварване непосредствено след ВСВ - на Запад с Плана Маршал, у нас конкретно са се извършили много кадърни парични реформи, стабилизирала се е страната, но за съжаление както винаги сме лизали задника на големият Брат - СССР и сме правили техните грешки, а в края на 50-те и началото на 60-те се прави и фаталната грешка, наречена „национализация“ и се унищожава българското село. Не казвам, че са го искали - просто плановата икономика е едно „недоностче„, както казва Живков.

„Имало е някакво изравнение между Запада и Изтока. “

Не, нямало е НИКОГА равенство, в края на 50-те, някъде 10-15 годинки след края на Войната в ГЕРМАНИЯ (най-засегната страна) говорим за „немско икономическо чудо“ - стандартът на живот е бил горе-долу като при нас в момнета - по една кола на семейство, имало е какво да се яде на корем, имали са първите домакински уреди и са правили първите почивки.
У нас по това време са се събирали „народни врагове“ по улиците и са се пращали лични врагове в затвора без повод, правили са се доноси и са се разбивали предприятията на големите индустриалци, грабили са се банките и така нататък. Майка ми е родена в средата на 50-те и е нямала обувки - НИКАКВИ обувки до края на трети клас. Нашите комунисти почват да добиват уран в района ми и дядо ми от майчина страна е починал от рак след работа в такава мина, но забележи - майка ми не е получавала никога помощ като полу-сирак или обезщетение от „социалната“ държава, от държавата на работниците и за работниците - баба ми е трябвало да почне работа в стол, ДА КРАДЕ храна от там, за да си храни децата като вдовица. Така се преживявало - отделно градини....Отделно в края на 60-те сме пратили 1/3 от златния резерв на БНБ архиви и какво ли не за „съхранение“ в Москва. Златото, разбира се няма да го получим - с това официално сме платили „услугата“ да бъдем окопирани от Черваната войска, но документите и до ден днешен не искат също да връщат.

Не са им давали у нас до 80те да имаш и земя, животни за лично ползване - хората са се крили в гората - събрали са се от ГРАДА и в национален парк са разкопали ливадите да садят зеленчуци, картофи, плодове, там крави са пасяли след работа ТАЙНО, за да се преживява - на Запад в това време са правили почивка в Тоскана.

Още в края на 60-те е станало ясно кой строй ще надделее ИКОНОМИЧЕСКИ, къде се живее по-добре, почнали са хората да бягат на Запад и това е принудило комунистите в ГДР да направят и стена - не, Берлинската стена не е построена, за да не нахлуват гладни западняци на Изток, а за да не бягат младите на Запад! Как мислиш - от хубавото ли са бягали хората?
Моят чичо е бил интелектуалец в София, искал е да пътува, не да емигрира, а просто да види свят - да види Париж, Рим, Прага, Лондон - бил е достатачно глупав да поддаде искане за изходна виза. Един месец по-късно го е получила майка му в запечатан ОЛОВЕН ковчег - „катастрофа“ (той нито кола е карал, нито коли е имало тогава толкова). Защо ги е било страх толкова нашите хора да пуснат хората да видят какво е на Запад? Защото сме „намазали“, „цъфнали и вързали“?

Говориш за комунизма, сякаш преди това е нямало България, но не е така - почти всички днешни ЖП-линии са построени още от царско време, комунистите само са ги модернизирали и поддържали с помощта на строителни войски (безплатни принудително работещи) - нали знаеш как работи безплатният и принуден работник? Виж „качеството“ на НЯКОИ панелки, които днес се разпадат - от строителни войски са правени, а има и много хубави и качествени панелки (в квартала на комунистите „Чайка“ във Варна например), но не са строени от Строителни войски!
Аз до ден днешен се ядосвам, защото не сме в състояние една глупава магистрала „Хемус“ да построим, а само виж на картата ЖП-линиите София-Варна - как е възможно през началото на 20 век да се направят такива линии, а ние една магистрала 70 г. да не можем да сторим! Срам.

Пишеш и така, сякаш преди и след комунизма е НИЩО не се е построило - ама не е така. В последните 10 г. са се построили повече жилища от целия комунизъм, взети заедно, повече магистрални метри е построил един ПОЖАРНИКАР (!!!) от цели 45 г. комунизъм, един ПРОСТ ПОЖАРНИКАР построи метро, което нашите „умняги“ 45 г. мъдреха....СРАМ

„ Виж компютрите ''ПРАВЕЦ'', които по вашето време са били на ниво. “
Никога не са били тези компютри на ниво, имала съм „щастието“ да работя с тях, да сглобявам от два-три НОВИ компютри един, защото бяха пълни с дефекти, имаха проблеми с връзките и изобщо не тръгваха без допълнително запояване от потребителя ха-ха
Софтуеъра иначе на Apple - какво сме правили? Една кутия (некачествена) сглобена и освен това имаше като всеки продукт недостиг и на предприятие се падаше един компютър.
Аз 1998 г. съм учила машинопис в училище на машина „Елза“ от 1942 г. (беше оцеляла, а електронните машини в ъгъла прашасваха неработещи), а имахме в мазето компютри „Правец“ направо в кашоните, които никога не бяха работили и никога не бяха и тръгвали.
Ходила бях на кръжок и там една учителка ги беше изровила да ги човъркаме, но пък не знам от къде (помощи някакви) ни дадоха накрая компютри HP и се родихме, макар че работихме 5 човека на компютър, а „Правец“-ите както си бяха нови в кашоните - на боклука.
Винаги са били бъгави.

Да, разбира се, че от тогава сме се развили мащабно много в технологичен процес, все пак света се развива.

Да, правили сме „колелета“

„Преди 20 години дори във САЩ е нямало джиесеми. “

Така ли? Ами защо мои роднина (имам роднини там) е имал там джиесем през 1986 г., а преди това пък в колите е имало примитивни телефони на същия принцип - проблем е била батерията, но мрежа иначе са имали в началото на 80-те

Да, но след 89-година започва една корупция и разпад във всички соц държави, включително и у нас.

Най-вече у нас и най-вече на всички бивши СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ държави.
Ние сме направили грешката просто да не изметем всички комунисти изведнъж от управлението. В Полша, Чехия и Балтийските републики не е така, те са се бонтували, имали са кадри да ги управляват, а ние сме били заети толкова да лижем Д...то на руснаците, че като са ни оставили без субсидия сме се видяли в чудо.
От началото на 80-те СССР спира редовните 1 милярд долара субсидия и отделно безплатни ресурси (ОК, срещу 1000 доматени консерви ха-ха) и от тогава комунистите са ни набухали с кредити, забележи - взети от ЗАПАДА - Живков лично е ходил да проси в Мюнхен и в цяла Европа.
Толкова ни е бил нисък стандарта, че с едни мижави 10 милярда долара са задоволили населението за 10 г., но накрая спират да ни отпускат каквито и да е кредити. Какво иначе да откраднат комунистите - то е нямало за крадене и тук не съм съгласна с митовете, че били откраднали пенсионни и други фондове, имали сметки в Швейцария - то ако имаха, внукът на Живков нямаше да си показва „достойнството“ по Биг брадър и като циркова мечка да събира милостиня. Не, нямало е фондове, нямало е за крадене толкова, защото те до последно са се вкопчвали във властта, което е изяло всички резерви.
И не само Живкови са обеднели днес - познавам и внучката на Кобадински, познавам и други наследници на разни величия - тези, които са изобщо в страната са обеднели като изключим семейното жилище в центъра на София, но и това са продали вече доста. Не, не са крали комунистите за себе си - те са били неспособни и една кражда да организират като хората.

Смях ми е като почва да се разтръбява и за някакъв си план „Ран-Ът“, който е поръчан точно от комунягите НЯКОГА, за да замажат очите на хората, че канят американски експерти на конференция, за да правели реформи - НИЩО от този план не е имплементирано, аз съм го чела и НИТО една от ПРЕДЛОЖЕНИТЕ реформи не е била имплементирана. То е като вид книга-статия, писана без пари от разни американски глупаци, които са имали прекалено много време да се занимават с нас. С този план можеш да си изтъркаш д...то, това му е значението за днешната съдба на България - нулево, само са киснали 1-2 седмици в някой български хотел и може да са чукнали някоя наша лелка - нищо повече не са свършили.
Трябваше МВФ още 1990 да влезне и да поеме работите, не да гладуваме през 90те.
Запада гледаше и се занимаваше със себе си, пращаше милостиня като на африканците от дрехи втора употреба, мухлясал шоколад и медикаменти с изтекал срок на годност.
Аз превеждах за една болница листовките на тези медикаменти и лично съм свидетел, че бяха с изтекал срок на годност - ей това ни е дал и Запада. На майка ми в работата бяха раздали на хората с деца за Коледа шоколади с МУХЪЛ.
Тогава разбрах, че трябва сами да се оправяме и лично, и като държава. Аз тогава си изядох шоколада, махнах мухълчето, но мислено си знаех, че имам по-големи цели, разбрах, че не можеш да чакаш на друг (държава, Европа, родители, учители...), а трябва със собствени сили да се измъкнеш просто и с кръв и пот да работиш, ако искаш да имаш нормално съществуване и стандарт на живот. И успях, а децата ми днес ядат най-добрия швейцарски шоколад за 4 лв., ако искат, но не обичат - и аз не обичам, за мен вкуса му винаги ще е на мухъл, а като купувам медикаменти гледам срока на годност.
Бяха ни пратили в болницата и ковиози от САЩ - лепяха ги сестрите с тиксо, защото бяха счупени и на 30 г.
Такъв е харизаният кон!
Днес в нашата болница има чисто нова и модерна техника.


Но се откъснахме от темата, а и вече нямам как да пиша - нямам време просто от днес, пак съм на път по бизнесИ и хич не ми дреме какво било преди 89-та - живяла съм и тогава, живяла съм и през 90те и изобщо си нямаш представа какво беше СЛАВА БОГУ.
Аз съм приключила с тези теми и дори хора като теб да бяха на 100% прави, този период е минал и никога няма да се върне - в рамките на нашия житейски път няма начин България да тръгне да гради социализъм - невъзможно е просто.
Аз предпочитам да живея тук и днес, да мисля за бъдещето, не за миналото, освен за своето - за парите, който съм направила, за инвестициите си, за капитала си, за работници, кредити, банкови сметки. Капиталът иначе няма граници...аз не съм толкова глупава като дедите си да си жертвам живота за глупости - подбирам си чукалата и с цялото семейство в Швейцария или в чужбина, както това го правят в момента руснаците с дори малко пари - винаги го обират средната класа, работниците и такива тъпаци като дядо ми да стоят и да правят опозиционни партии, за да защитават интересите на българското село - точно тези хора, които е искал да защити са се събрали, нахлули са в дома му, разграбили са всичко и са го пратили в Белене. Как мислиш, дали правим два пъти една и съща грешка?
Децата ми като станат в 8.клас ги пращам в интернати в Швейцария, мислиш ли, че ще станат курбан на комунистите, че ще ги оставя да се докоснат до чистите им мозъци и души?
Наблюдавам обстановката във всеки един момент. Когато например дойде Орешарски на власт, спряхме всички инвестиции, изнесохме всички свободни пари извън България, спряхме да увеличаваме заплати и започнахме да инвестираме повече в чужбина, да търсим и пазари там, спряхме да назначаваме хора и спряхме дори коли и други машини да купуваме. Днес половината ми бизнес е в чужбина и това само за 1 година - то няма и толкова май.
Какво си представяш иначе, че ще стане, ако реши България да прави „социализъм“ - трябват ми 3 месеца, за да се изнеса от тук :), така ще направим и всички капиталисти и ще си вземем капитала с нас (той няма граници) - честито! Дори работниците ще си взема семействата им, имам работа за тях.

Не, не съм сляп оптимист, спокойно, аз все пак съм българка - единият крак ми е винаги на Терминал 2 :), имаме и къщи извън страната, дори с мебели и всичкото, знаем и двамата с мъжа ми езици, имаме връзки на Запад, в Калифорния на него му харесва, на мен в Рим - трябва ми един куфар банковите ми карти и документите ми и ни няма. Не завиждам на обикновените българи обаче, ако пак потъне страната ни в хаос..., но България е страна на над 1200 г., убедена съм, че дори това да се случи, моите деца ще дойдат и пак ще са добре тук, ще имат фирми и работници - за какво е тогава театарът, не разбирам.

Едно поколение некадърници могат с жестокост и безкруполност да управляват, да разпределят, крадат, да раздават „по равно“, да стимулират мързел, крадливост, жестокост и да оскотяват народа, но второто поколение на такива хора вече си показва онази работа по Биг Брадър :)))))))))))))
Ей този ли да ме управлява?
Ха-ха-ха, селяни и простаци - не мерси - разликата между моя ген и техния е от Луната до Правец! Не могат да ме изкоренят и изгонят, все ще дойдат децата ми двойно по-силни - искам да имам 4 деца и съм на добър път да го постигна, между другото. За какво беше цялата тази работа, не знам.
Аз съм по-богата от дедите си, а децата на комунистите си показват ....по телевизията.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8a3f69936b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

299.   297
Разбирам ви и съм съгласен за много неща. Не съм затворен, нито заблуден в собствените си представи и не слушам само себе си. Изводите, до които съм стигнал не са вманиачени или изградени само от една връзка. Няма как да бъда сигурен в нищо, особено за неща, през които не съм бил роден. Приемам и вашите тези, а моите също подлежат на промени. Сама споделихте, че тези алчни за пари и власт хора не са никакви комунисти. А днешното БСП пък хептем нищо общо няма. Същото се отнася и за уж демократите от всяка една друга партия. Пък да оставим как си променят маските. Те нямат съвест. Ето защо не съм за комунизма и го нарекох история. Ето защо казах, че не сме еволюирали достатъчно за такъв строй. Заради алчната ни мръсна природа, която за съжаление още се движи по първични закони на естествения подбор и не можем да контролираме достатъчно добре чувства като омразата, не сме достатъчно разумни.

Моят прадядо също е бил един от най-богатите търговци. 44-та година не отричам факта, че хиляди хора несправедливо са убивани и ощетени, като моят прадядо, на ккойто му взимат всичко.
Много пари са крадени първоначално, но после не си затварям очите, че и много бедни получават жилище и работа за нормално пребиваване. И още по -късно корупцията по всички етажи не е можело да се сравнява с тази днес. Дори партийците и общинарите са били следени, макар че са били с привилегии.. И баща ми въпреки, че родът му е бил някакъв капиталистически - не са му попречили да си изкара висшето. Създават се хиляди ТКЗС-та, започват хиляди мащабни планови проекти и мащабно най-вече производство. Отварят се всички научни институти. Изгражда се инфраструктурата. Има изключително важен контрол. Продуктите може да не са били качествени, но сме ги правили.
А днес младото мое поколение расте в не добра среда в чалга възпитание. Особено по-старите родители на комунизма не са свикнали да контролират нон стоп децата си на 100% от времето, защото са свикнали държавата да поема част от този дълг, а те са заети да работят. Но ето че детето прекарва по-голяма част от времето си извън домашната среда, а понеже институциите ни не работят - то не се възпитава правилно, нито в училище.

Та да се върна пак... Притеснението днес е, че увеличаването на огромни маси от бедни и нещастни хорица, отново може да преобърне системата. Защото, ако питаш мен - на там вървят обстоятелствата...
Лошо, но факт. Не го казвам, защото съм привърженик на нещо, гледам малко по от неутрална гледна точка.

За гените не знам как стоят нещата. Не съм открил да видя дали са правени експерименти с неграмотно ромче или негърче от чисти линии, което ако се отгледа при добри родители - и то ще се образова. Еми така е. Гените май не влияят толкова на мисленето.
Да не говорим, че хибрида получава различна комбинация от гени на двата родителя. Отделно модификационната изменчивост е доказателство за промените.

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 82414825d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

300.   299 - много жалко, че и твоето семейство е било ударено, защото ти си умен човек, не вярвам баща ти и майка ти да са мързеливи и глупави и днес щяхте да имате ЗАСЛУЖЕНО много голям бизнес, да си част от Европейския елит и да учиш в най-добрите университети, а после да управляваш справедливо и качествено стотици работници и сори - да си губиш времето с нашите „доценти“ и „професори“ - те (повечто) не заслужават изобщо да работят с млади и чисти хора.

„Много пари са крадени първоначално, но после не си затварям очите, че и много бедни получават жилище и работа за нормално пребиваване. “
Не знам, може би твоите родители са получили някое жилище, но моите не са. Майка ми (будалата) е плащала тайно от баща ми 20% от запатката си в някаква точкова система, баща ми разбра наскоро като я закриха и просто не повярва, че е била такава глупачка, но пък майка вика - „Ами то и без това нищо нямаше какво да си купиш с тези пари“... Майка ми иначе много им е вярвала, тя си е наивен човек и всяка година я изкарвам в една европейска столица, за да се оттърси от онези илюзии, баща ми е знаел как стоят нещата, но е тих, не е говорил с нея за такива неща от страх, а и той самият доста късно е разбрал за съдбата на семейството си, за неизяснените смъртни случаи - действително е единствен оцелял от мъжки пол от две семейства (на майка си и баща си) - прадядовци, дядовци, чичовци, собствения му брат....всички са по гробищата заради „катастрофи“ - някои официално в Белене са си починали от „сърдечен удър“, дядо ми е пуснат с турбеколоза и е починал по-късно, братът на баща ми на 22 г. са го пратили в необезопасен очастък на една мина и е бил затрупан с още десетки хора, но човешкият живот, животът на работника не е бил приоритет.

Нищо не са получили иначе, а са чакали и за кола, и за жилище.
Интересно е, че иначе тихият ми баща е най-сърдит не защото са го лишили от образование, дори са го изгонили от университета, в който тайно е бил влезнал.... не, най-сърдит е останал, когато е ухажвал някога майка ми и е искал да я заведе в най-добрия ресторант на града и не са ги пуснали - „само с гражданство, моля“, а тогава те и двамата по разпределение са работили в едно близко градче. След това баща ми се е почувствал ужасно - имал е и парите, и момичето, но не е могъл дори да влезне в този ресторант.

Аз не знам как са живяли в такава реалност, но аз сигурно щях да дам фира по някоя граница или да избягам - средно няма.
Не понасям подтисничеството, а го имаше, особено в училище, където си бяха още старите учители и директори - и с палки са ни шляпали, а това през 90-те вече беше. В гимназията вече бяха загубили всякаква ориентация, защото им взеха палките и не можеха да удрят, а те с друго не бяха научени да внасят дисциплина, освен със страх, контрол и удъри.

Събираха ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пари например за застраховки в ДЗИ, които пари същност ги прибираше директорката, а като се счупи нещо, пак класа плащаше - аз и още едно момче премахнахме тази практика и нашия клас отказа да плати - дойде лично директорката да ни заплашва с изключване! И какво - нищо не можа да стори и не плащахме, а другата година и никой не плати и от тогава директорката почна да ни уважава - идваше всеки месец да ни мрънка по разни теми, защото знаеше, че нашият клас ако е против, ще има революция :). Не можеше да ни изключи иначе - тогава ти трябваше разрешение от инспектората, а и парички откъде като си изключи 30 човека?

Това ми показва, че системата - това сме ние.
Много съм млада да се занимавам с политика, но за мен е и важно сам човек да е постигнал нещо, да се е доказал, да има семейство и деца - после да иска да управлява село ли било, община ли било, държава ли било.
Просто за съжаление нямаме хора с опит, които да поемат държавата, а ние сме млади още, неопитни житейски, много импулсивни и не бива просто да управляваме.

„Особено по-старите родители на комунизма не са свикнали да контролират нон стоп децата си на 100% от времето, защото са свикнали държавата да поема част от този дълг, а те са заети да работят. “
Имаш право, но това не са старите (нашите баби да кажем), а моите родители (днешните 50-60 годишни) по-младите, включително моето поколение (над 30-годишните)
Масово иска и нашето поколение да избяга от отговорност за възпитанието на децата, да са учителите виновни, държавата, но гледам, че при по-младите вече не е така.
При моите пък родители беше друго - те се чувстваха несигурни как да ни зъзпитават, защото се смени строя, а те си бяха деца на комунизма, смениха се изискванията към човека и бяха като овце без глави - баща ми се пропи по едното време, майка ми стана невротичка...трябваха им и на тях 10 г. да си стъпят на краката, а ние си растнахме в хаоса (децата на 80те).
После имаше вече някакъв контрол, но не можеш да си представиш какъв вакуум беше в 90-те., хаос и в училище, учителите и те като овце без глави - учениците поехме по едно време в гимназията контрола на училището!

Нямаше нафта и парното беше повредено (то като няма нафта се пука).
Първо кефче - ваканция, ама то 1 седмица, 2 седмици, 3 седмици (ПРЕДСТАВИ СИ ТОВА) НИЕ НЕ ХОДЕХМЕ НА УЧИЛИЩЕ - накрая не издържахме, събрахме се и с родители и се почна.
Купихме си от втора у-ба огромни дебели западни якета за ски (нямаше дори у нас такива) и целия клас с якета за ски, защото в нашата стая всички радиатори бяха спукани.
Отиваме и казваме - ще учим.
Родителите се събраха и кой с каквото може се оправи парното, намери се нафта от някъде малко и почна да се припалва парното да е към 8 - 15 градуса винаги вътре, а първите 3 часа пускаха парно да има все пак, после се топлиш с остатачна топлина. Намерихме богати родители и оправихме и покрива, събирахме хартия децата и купихме няколко компютъра дори...ние сме израстнали без авторитет от възрастните, ние бяхме авторитета - влизам си при директорката като при баба си - дневниците ние ги разнасяхме из училище, но не ти идва и на акъла да фалшифицираш, влизаш при чистачки, домакин и питаш какви консумативи трябват на училището, после сменихме всички тръби и оправихме тоалетната, тоалетна хартия и сапун дори имахме в училище , защото учениците го организирахме, тоалетни и тръби ремонтирахме....
Даже нали се бях вмъкнала в БСП-то, а тогава бяха в града поне на власт - ходиш при кметица и искаш пари за училището...
Ей така сме израстнали и някои така са си пуснали децата - да ги възпитава улицата.
Не ме е страх от това, да ти кажа, защото си падаш на муцуната няколко пъти и поне се научаваш самостоятелно да си ставаш, а като те шляпа някой с палката - научаваш се да го обвиняваш и за неудачите си, защото нямаш контрол - палката е при него.
По наше време иначе имаше най-върлата чалга - Радка пиратка, на кметицата как си мие цицата (това по радиото в училище междучасието го пускахме и никой не можеше да ни каже нищо, защото радиото го бяхме купили и направили учениците), после купихме си за класната стая телевизор и си пуснахме кабелна (Ха-ха), всяко междучасие VIVA, MTV и чалга по радиото едновременно, за да няма недовлни - аз лично 6 без 10 съм пускала по училищното радио и учителят не може да почне с урока, докато не свърши кючека, защото беше за рожден ден на един ученик :))))) ха-ха, изобщо не можете да си представите какво беше! ХАОС АМА ОГРОМЕН, но това не ни попречи като клас да имаме най-добрия успех в цялата история на училището, златни медали и глупости! Едното не изключва другото! Дори имахме DJ, който от 10 клас нататък почти не идваше на училище, а работеше и си беше направил и своя дискотека - идва си на контролни като пич и пише 5-ци, цъка на директорката пари за нафта и е пич :)

Днес немислимо - в същата гимназия униформи носят, ама попречи ли ни свободията?
Не, напротив - имахме среща от курса и дори най-бедните навремето днес са много добре финансово, карат нови и хубави коли, ДЕЦА, СЕМЕЙСТВА, един разведен нямаме!. Дори се събрахме в една кръчма с жива музика (чалга от 90те ха ха), но дружно я напуснахме - израстнали я бяхме всички тази чалга.
Спокойно с две думи - свободата е много по-добра от диктатурата и дори най-голямата свободия и хаос е родила днешни много добри, отговорни родители и работодатели - имаме от класа поне 5-6 доста богати хора с много фирми и всичко и дори се ползва срещата да се освежат връзки, някои хора си намериха по-добра работа и така...
Имах една съученичка, която беше почнала да води полов живот на 12 г., ходеше като ламава из гимназията, слушаше разна калпава музика, но в 12 клас се стегна, влезна да учи в добър университет и днес е ПРОФЕСОР по икономика в Свищов и е ДОБРА.
Не се притеснявай и не вярвай на старите като мрънкат какви сте (сме) били младите хора, какви деца растяли и тем подобни - просто не могат да ни разберат. Те са израстнали с палки по главите и са свикнали да слушат и да изпълняват и не могат да разберат младите хора днес, но има едно много важно качество, което ние го имаме (вече) в сравнение дори с 40 годишните (като маса, не конкретни личности) - ДА ПОЕМАШ ОТГОВОРОСТ, да си деен, да не чакаш на държавата или нещо да стане и да се оправиш, пасивността е тяхна основна спирачка и няма тук разлика в политически убеждения - масово са такива днешните хора над 40 г., а и под тази възраст доста има, защото така са ги възпитавали. Аз имах щастие да не ме възпитават :), това е по-добре от грешното възпитаване!


И аз не вярвам в гени, а по-скоро в духа на дедите, в някакви качества като предприемчивост, които аз действително имам, а други нямат, колкото и да се оплакват, че работодателите лоши и така нататък, но просто никога не биха могли сами дори една банкова сметка да си отворят.
С роми съм си правила експерименти, придобих много евтино една мивка за коли на много хубаво място (до МОЛ) и там само роми работеха - един месец ми трябваше, за да избера един за управител и не ме е разочаровал. Днес там работят и българи, имам няколко студенти почасово и няколко с леки психически отклонения, но ром им е управителят - не се занимавам, той си е там непрекъснато или си е намерил да го замества някои, дори не ходя. Наскоро сменихме машини и всичко - увеличихме капацитета и това беше. Моят ром има все пак 8 клас ЗАСЛУЖЕНО образование, води ми сметки на една тетрадчица, обслужва касов апарат, но най-ценен ми е с клиентите - оставени имаме ключове на 20 джипа някъде, които периодично се взимат и карат на мивката, дори той на сервизи ги кара тези джипове, не му ги знам нещата, прави си втора заплата от бакшиши - изобщо от бакшиши моите хора като цяло на тази мивка правят двойна заплата и вече са се смесили хората, новите са само българи, но ромите като стари кадри са си над тях :)
Голям потенциал са, българите сме виновни, че не ги ползваме. Не говоря за всички - те си имат кланове, семейства и касти, цели племена са много различни, но аз така си имам вече работници и сред тях, и сред помаци и турци и съм доволна, просто не трябва едната група да преобладава като численост...и не трябва да се чувства човек дискреминиран - например да има различна заплата за ром и българин. Имам и една - две женички с псичични отклонения, но си мият много добре колите. На едната ? платих наскоро един мост от цирконии при моята зъболекарка и ми го изплаща - всеки месец по 10 лв.:) душица, ще кажа след 6 месеца, че го е платила :) - всеки път си показва зъбите като отида - тези хора без зъби съм ги назначавала, защото съм видяла в тях възможност, а зъби се купуват, но няма машина да ти изчисти така колата като тези хора. Пращат си децата на училище с тази работа, храна имат и кафета на корем при мен, облекло им се дава...бакшиши - направили са си един кът и си почиват, но като ме видят или дойде клиент- стават и поздравяват, симпатични хора.
Не правя големи печалби от там, но капе. Ей така - капе от доста места и съм доволна и благодарна и на ромите, защото ми идват точно на работа и не им се занимавам - не ми се краде, клиентите ми са доволни и навсякъде ме рекламират, нямам просто проблеми, само чиста печалба - може да е малко, но съм доволна, роми и прихично болни са ми я изкарали и който не вижда възможности при тях сам си е виновен!
Силните сме в дълг на слабите, образованите в дълг на простите, не обратното!

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 8a3f69936b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

301.   300
Разбирам ви .
Само първия абзац ще коментирам.
''много жалко, че и твоето семейство е било ударено, защото ти си умен човек, не вярвам баща ти и майка ти да са мързеливи и глупави и днес щяхте да имате ЗАСЛУЖЕНО много голям бизнес, да си част от Европейския елит и да учиш в най-добрите университети, а после да управляваш справедливо и качествено стотици работници и сори - да си губиш времето с нашите „доценти“ и „професори“ - те (повечто) не заслужават изобщо да работят с млади и чисти хора. ''

1) Родителите ми бяха ударени в новата система. И по-точно в последните няколко години. Те са трудолюбиви, но нямат дух на предприемачи, явно.

Това се опитвах да изразя от самото начало.
Няма значение дали доценти, директори на държавна работа или експерти - в системата всички трябва да получават условия.
Справедливост няма. Зависи каква. На скоро гледах един филм по новините, който показваше една случка на човек превърнал се от милионер в бедняк. Не заради смяна на строй или нещо подобно. Просто в живота на всеки има пагубни моменти и възход.

Така. Някои хора са прости, не стават за управители. Те НЕ бива да получават, колкото успелите. Макар че продължавам да съм на мнение, че успехът за всеки е различно.
Минавам си всеки ден и виждам един,на който работата му е свързана с чистене на лайна. Абсолютно черна работа и тежка. И я върши всяка година, за мизерно заплащане. Питам се, този човек как успява да живее, не иска ли развитие. Ами не, той въобще не мисли. Глупав е. Той и не става за друго. Такива хора по цял свят ги има. Работници. Само че в същото време е недоволен, страшно измъчен. Живее в пълна нищета, няма какво да подари на детето си. Някои ще кажат - негов проблем си е. Само че в развитите държави, най-вече социалните - на такива хора се плаща приемливо. За да може да си купи нови дрехи. Да е щастлив и с малкото му. В развитите държави - за тези хора има безплатно здравеопазване, а за децата му - образование.
Сега разбираш ли какво исках да кажа?
Ти би ли вършила неговата черна и трудна работа всеки ден, ако тези хора изчезнат? Те са нужни!
Предполагам тук сме на едно мнение. Останах с впечатления, че си добър работодател, не делиш работници и се отнасяш добре с тях. Де да беше положението така навсякъде, щяхме е тогава да сме приказка.

Иначе за детството ми. Ами аз и гимназията и основното изкарах при едни от най-елитните места. В гимназията беше много затегнато и карахме куп модули и глупости по 8 часа на ден, както и материалът беше в излишност . Имаше контрол, униформи, да. Но материалът, с който ни заливаха не мисля, че беше толкова нужен. Е, аз не бях добър ученик, но пък за сметка сега съм добър студент. Винаги съм учил това, което ми харесва. А едва след като завърших средното- ми се проучи повече. (12-ти клас). В основното обаче средата не беше добра. Там придобих и някой комплекси, които вече ги нямам. Всеки ден се биеха, ритаха и все такива ''връзкарчета'' бяха най-големи побойници. За висшето със сигурност в чужбина е по-добре, но всичко си зависи от теб. Моите съученици всички заминаха. Аз нямах това желание. Днес си харесвам повечето доценти и ги намирам за много приятни хора. Преценявам ги просто. Сигурно защото сме тясна специалност и имаме възможност да водим по-близки отношения и на упражненията.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 128e3d996e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

302.   Е то бе наглост то бе чудо, но да се изкарваш Изследовател социолог, който се записал в партията САМО защото искал да изучи системата "отвътре" е най-арогантното изхвърляне.
Колко ли трябва да си самовлюбен в себе си, за да го изтръскаш тука?
Някой го наричат "Нарцисизъм" за други е типично българска черта.
Жалко че това е подигравка с четящите тук.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 62e291cb4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

303.   302, не виждам за какъв нарцисизъм говориш-за жената не е било ясно защо е тази ненавист към комунистите и точно затова е решила да проучи въпроса. След като е имала такъв пряк контакт с тях се е убедила защо е било, но всичко това е било необходимо, за да се увери тя самата и да изгради своя собствена гледна точка.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 85635f4c59
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

304.   Инженер Проектант с почти 1 година стаж 540 лв обяд.
Според мен това е крайно демотивиращо възнаграждение за 5 години висше и 2 дипломни защити

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 82414825d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

305.   304, май сам се убеди, че диплома къща не храни - защо не се позавъртиш малко по строежите, а?
Аз плащам на моите строителни работници със средно образование - техникумче - над 2500 лв. и ги пращам по обекти в чужбина, където двойно заработват.
Днес важи, че най-качествените оцеляват. Ти можеш да имаш хиляди пъти повече познание от моите хора, но ти е теоретично - проектантите правите хиляди глупави грешки и дори ми се е случвало да ми забравят стълба в къщата, да не говоря за глупавите грешки на ел. проектанти, които после простите ми работници трябва да поправят.
Един ми прави проект за луксозна къща с огромни климатици и не съобразява, че ми трябва от Енергото мощност над 50 kW, а си патка със стандартни проекти някакви със стандартни мощности. АЗ без всякакво техническо образование почвам като инвеститор да смятам с ПРОСТА елка, после ДА БЕ, ВЯРНО.
Ей затова на проектантите масово плащам 250 лв. на проект, а моите „прости“ работници ги храня в ресторанти за повече пари - диплома не храни къща, а РАБОТА, честна, почнтенна работа, при която даваш 100% от себе си. Ако действително искаш да печелиш добре - отвори си проектанска къща, но с опция да изпълняваш проектираните си бакии или най-добре отиди на строежа, почни да работиш, пипни и материал, и машина и ще правиш и много по-добри проекти, защото ще мислиш и ще умееш да си представяш РЕАЛНО как стоят нещата, вместо да забравяш стълби, че еди къде си имало камина или колко ток или вода ти трябва.
Иначе в индустрията отдавна хората са на чужди инж. и проектанти, но в строителството не можем и ни трябват хора с бг. диплома. В ABB например са си вкарали инж. с над 5000 евро заплата от Западна Европа - така е, когато у нас няма кадри.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 49dbee8cab
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

307.   Трейдър - около 300к на година. Без висше, но 10 години упорит труд и на моменти тотална мизерия.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 4d2ec67101
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

308.   магистър инженер химик (с 10 год. стаж) - малко над 400 лв.(Варна) нямам избор, няма производство - няма работа.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 087a50bf4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

309.   Подписал съм договор за 4000 лв., но тъкмо да ги взема и се събуждам за работа.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ab9d90ba15
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

310.   Здравейте на всички!
Специално до бизнесдамата и професора, които обърнаха темата на дискусионно студио и политико-исторически дебати.
Няма нищо лошо в това, но мисълта ми е друга - уважаема госпожо при вашите възможности и развит бизнес, защо не ме наемете да работя при вас, че ми писна да бачкам за 1000 лева.
Скромен съм и честен, на 2000 заплата и служебна кола ще ви служа вярно и почтено, ако имате слабост към помаци имам помашка жилка така, че не виждам защо да не се присъединя към екипа ви. xD

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 82414825d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

311.   310, няма проблем, но все пак не съм неправителствена организация с благородна цел - за да ти дам 1000 лв (т. е. БРУТО към 1500 лв. ), ти ще трябва да ми искараш 3х1500 лв. - само тогава си заслужава ДЪЛГОСРОЧНО едно работно място за една фирма. В цял свят е така, това е формула от Запада - всеки работник в Мерцедес със заплата 2000 евро изкарва 6000 евро на работодателя си (ГРУБО). Сименс смятат да инвестират 1 МИЛЯРД евро в иновации ...за сравнение само 300 мил. евро инвестират в производството - измества се фокусът вече от работата с ръчички в работата с акълче.
У нас все още не е така, защото работната ръка не е толкова производителна и квалифицирана, но двойно и днес изкарват работниците на работодателя си, отделно чрез други капиталови приходи си изкарваме добри пари. Работниците си въобразяват в някои фирми, че изкарват например „Мерцедеса“ на работодателя си, но рядко е така, особено при ЧЕСТНИТЕ работодатели у нас. Ние от нашите работници тайни нямаме, те виждат какви пари се въртят, виждат колко ние работим.
Искаш работа - ами ти какво можеш да предложиш? Качества? СТАЖ? Професия? ПРЕПОРЪКИ? Готов ли си да пътуваш, да живееш дори другъде?
И отделно - дали аз имам свободно работно място? Защо да назнача теб като братът на моя най-добър човек е без работа - човек с 15 г. стаж техническо образование препоръки ВЪЗПИТАНИЕ без претенции?
Истината е, че всеки според заслугите му, но с големите претенции в самото начало няма начин.
При всички работодатели е така - никой не иска проблемни хора във фирмата си. Идваш, работиш, доказваш се - тогава можеш да имаш претенции. Аз си имам няколко служителя, които междувременно взимат дори двойно на други и никога не мога да ги уволня, защото ще ми се разпадне бизнес моделът. Стани и ти такъв служител за някого и не 2000 лв. ще взимаш, а над 10 бона можеш да взимаш, има и СЛУЖИТЕЛИ с над 20 000 лв. заплата в по-големите фирми.
Успешна работна седмица на всички с работа!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 8a3f69936b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

312.   Пак съм професора на 20, от спора с бизнес госпожата. :д

Така, ей, голямо писане сме ударили, нямам време да го чета всичко на ново, за да си припомням.

Горе долу продължавам да съм си на вълната песимизъм, защото тази държава продължава да потъва. Просто не мога да приема факта бе €%€%€% , че се топим като народ, че политиците ни ни унищоажавт. А хората нямат доверие в никакви партии, изселиха се. Вие да видите на какво заприлича образателната ни система. Всички с това глобалистично мислене. Други хора пък само говорят в трето лице и нищо не правят. Масите пък не могат да мислят, не мислят за себе си, камо ли за държавата.. Медийте и те всички купени. До има, няма 10 години идват времена... украински времена.


Как няма да има кражби и корупция в БДЖ и полицията, след като са със заплати 500-600 лв?

И така, аз може и да направя много манги някой ден, ама няма се примеря.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ab9d90ba15
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

314.   металург (образно казано) 1000 лв. - храна осигуровки

чакам предложение от 311 бизнес-дамата :П

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 087a50bf4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

315.   До 311:

На приказки много ги раздаваш заплатите, може 10 бона, може 20. Тука има, тука нема. Значи такива кадри носят по 50-100 К на месец на шефа, a?. Реално от това идва голямата печалба на "шефа" - да продаде труда на работника колкото се може по-скъпо, а на него да плати колкото се може по-малко.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 82414825d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

316.   До 315 - ДА, определено „такива кадри“ носят поне двойно на „шефа“. От една сделка печелим средно 250 хил. лв. при инвестиция от около 300 хил. като 250-те бона са ЧИСТА печалба СЛЕД данъци. Имаме обект в чужбина, от който очакваме над 1, 5 мил. ЕВРО печалба в Април, а почнахме и да изнасяме продукцията на наши доставчици (най-вече дограма, бойлери, котли и тем подобни за ЕС, а за Азия и Африка - козметика и други дреболии), от което правим също над 50% печалба, да не кажа и повече.
Моята заплата няма да я споделям, но шефът ми си взима СЛЕД ДАНЪЦИ над 1 мил. чисти и дори НАП го води в статистиката всяка година като един от няколко хора с доход от работна заплата над 1 мил. лв. Отделно той е и съдружник и богатството му е вече осемчислено в евро.
В момента имаме под 20 служителя при това, изнесли сме максимално много дейности и работим с доставчици и хора на свободна практика, което ни прави и много гъвкави в настоящата несигурна среда. Не смятаме да назначаваме и повече хора в момента, но планираме след 1 г. по-големи инвестиции и тогава ще търсим хора, ако в страната не стане пак някакъв катаклизъм. Когато падна предишното правителство на Б. Б. и видяхме КОЙ се задава, спряхме например всички проекти и почнахме за първи път да изнасяме и инвестираме в чужбина, а сега не сме зависими толкова от положението в страната - напротив, когато у нас е лоша конюнктурата, имаме повод да натиснем цените при доставчиците и миналата година спестихма над 50% разходи при същия обем на работа. Работните заплати при нас познават само една посока - нагоре. А
Работим в областта на строителството, но не само - внасяме и изнасяме различни стоки и услуги за Азия, за ЕС, но вече и за Африка (северна), както и строим и продаваме в чужбина и изпълняваме поръчки в чужбина като посредници. В момента 100% от работници и материали са ни от България, на приходите са ни над 80% в различни други страни, а преди 1,5 г. правихме 100% от парите си у нас. Нещата се променят, човек трябва да е гъвкав. Ако фирмата успява да се справи, ще има и за работници, а и за работниците на нашите доставчици, но ако ние не успяваме - няма да има за никой. Затова стига гледайте кой каква кола кара и в каква къща живее, а мислете, колко работни места се крепят на него и колко данъци внася. Определено има и нечестни хора, но те не живеят дълго. Ние сме нова фирма, не корумпираме, плащаме си данъците и сме доволни. Мисля, че това е бъдещето, а другите си ги чисти пазарът, а и те се чистят един друг.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 087a50bf4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

317.   До 316:

Не знам, но не ми звучи реално. Инвестиция 300 хиляди, от която остават 250 хил. след данъци. Тогава следва, че работата струва реално 20-30 хиляди. Е, кой плаща 300 хил. за нещо, което струва 30 ?!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: d95fb33c9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

318.   Интересно как в другите теми под коментарите масово виждам "М15, Ж17" и т. н., а в тази тема изведнъж всички са работещи и при това не просто работещи, а със заплати в пъти по-високи от средната за страната? ! Да не би да имаме случаи на шизофрения, хм?
Както и да е. Заплащането не бива да е определящо при избора на професия. Ако си способен в това, което правиш, и се развиваш в дадената област, ще имаш пари, а освен това имаш и друго преимущество - ще ти е приятно и интересно. Ако вършиш нещо с нежелание и колкото да отбиеш номера, колкото и да е заплатено (все пак никой не започва с огрооомна стартова заплата), обратно - никога няма да растеш нагоре, съответно и мечтите ти за големи пари ще се изпарят.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 8a3f69936b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

319.   [ Когато падна предишното правителство на Б. Б. и видяхме КОЙ се задава, спряхме например всички проекти и почнахме за първи път да изнасяме и инвестираме в чужбина]

Какъв патриотизъм....

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7db18c546b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

320.   На първата си работа взимах 300 (рецепция) за 4-часов ден, на 2рата - 800 (банка), на 3-тата - 1200 (Администратор в чуждестранна фирма) и сега съм Софтуер Тестер за 2300лв. Много съм доволна от себе си!
Жена на 28г.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ab9d90ba15
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

321.   312 аз съм 310 и 314
съжалявам за "професора" шегувах се просто а вие просто се отнесохте някак си нищо лошо не съм казал че не казвате истини напротив много верни неща и е интересно...
само че аз все още чакам оферта от "бизнес-дамата" xD

320 кога ще пием кафе dude :P

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7e9f4ea752
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

322.   Към номер 316, 311, 305, 300 и т. н. : Уважаема Госпожо, би ли обяснила на нас простосмъртните, как хем си на 31 година, хем децата ти учат в чужбина, хем в момента си бременна и чакаш първото си дете. Обясни ни също, как хем си от малко родопско градче, хем си от Северозападна България. Обясни още, как чичо ти хем е загинал при минна авария на 22 г., хем са го пратили в оловен ковчег от София вече като интелектуалец. Обясни, как дядо ти е убит хем след 9. 9. 44г. , хем 80- те год. в Белене заедно с половината ти семейство. ( лагерът за политически затворници е закрит в началото на 60- те год. и на негово място функционира затворническо общежитие с лек режим) Пишеш също хем, че имаш малък собствен бизнес, после голям такъв, а накрая изтърсваш, че шефът ти има 1 милион чист доход. Изкарваш се супер коректен данАкоплатец и работодател филантроп, а заявяваш :... "следващите 10 години ще се скатавам, няма да плащам осигуровки, няма да храня пенсионеонери и социално слаби( роми). Аз иначе моята баба си я храня... " Коя си ти всъщност??? Или имаш раздвоение на личността, или ни смяташ за олигофрени. Мога да ти задавам още много такива въпроси, но ми омръзна вече.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 82414825d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

323.   233 - нещо много запали?

Моля само 233 да чете - безинтересно!

ДОВЕДЕНИТЕ ми деца учат в чужбина, чакам първото свое дете, но на мен те са ми също деца.
Семейството на баща ми е от Северозапада, но е изселено в Родопите да работи в мините, после там са останали и са създали семейства.
Чичо ми от София е същност ПРАчичо - брат на дядо ми. Баща ми е в пенсия и има време - наскоро ни дадоха досието на този чичо. Нищо особено не е правил, човекът, слушал радио Свободна Европа, залюбил се с жената на някакъв комунист... дал фира и най-вече са му прибрали къщата в София - май това е била целта.
Чичо ми, починал в мините е брат на баща ми. Починал е много млад и не го познавам.
Имам дядовци и прадядовци, всичките страдали или убити по някакъв начин от комунистите, последният дядо умрял в 1983 г. от „турбеколоза“ в затвора Белене. Като затвор е останал да си функционира, а той тогава е влезнал, защото е събирал в селото опозиция - били са към 20-тина човека и са пускали жалби да им дадат част от земята за лично ползване както и жалби относно злоупотребите в ТКЗС-то. Този ми дядо се е върнал в селото си след като е бил ранен в мините и е бил пенсиониран - имал е човекът идея да се занимава със земеделие, ама да не краде, а в ТКЗС-то така се е работило.
Нямам собствен бизнес, а съм управител на малко до средно предприятие и може би ще почна собствени бизнес наскоро, но ще да е паралелно.
Разбирам, че личността ми е интересна, но защо не се занимавате с темата?

До останалите

ПО ТЕМАТА

Колкото за заплатата - всекиму заслуженото.

Така е в капитализма, той не обещава справедливост, равенство, братство, а на преден план е производственият фактор КАПИТАЛ, който ТРЯБВА да реализира печалба на своя притежател. Това е положението - не съм го измислила аз, нито моето семейство - ФАКТ.
Ако нещо не ви харесва - отидете в държава с друга форма на управление и с друга икономическа система.
Аз съм си доволна от демократичната форма на управление и от свободното частно стопанство, защото в моето семейство винаги сме вярвали на работата като единствено средство за постигане на успех и никога не сме чакали на държавата и обществото да ни храни.

„Вроденият порок на капитализма е неравното разпределение на благата. Вродената добродетел на социализма е равното разпределение на лишенията. „
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of Socialism is the equal sharing of miseries.

Чърчил


ДЕЙСТВИТЕЛНО ПОСЛЕДНО - НЯМА ДА ПИША ТУК ПОВЕЧЕ И МОЛЯ МОДЕРАТОРИТЕ ДА НЕ ПУБЛИКУВАТ ПОВЕЧЕ ЛИЧНИ НАПАДКИ КЪМ МЕН


Приятни почивни дни.
Сбогом от мен, темата ми се изчерпа

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 8a3f69936b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

324.   :) не ми харесва нито социализма, нито капитализма, за това ще правим революция за нова система. :3
Иначе само ще се случи лошото..

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 97876a6fea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

326.   Над два часа чета коментари на човек с месечен доход "2 пъти повече от 14000", по груба сметка отнели му около 2 работни дни (от 8 часовите) или по-друг начин казано - коментари за около 2800/3000лв...
Както някой го беше казал по-назад - колкото по-малко работи човек, толкова повече печели.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 35a66ea9e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

329.   200 - 300 лв. седмично, село в провинцията. Занаятчия, може и повече но ще трябва повече работа. Висше образование - учител, но не работя като такъв. Учи което ти е на сърце. Във всяка професия можеш да изкарваш добри пари. Съседа инженер е на около 500 лв. на месец, а другия съсед с три крави - 40 лв. на ден. /около 1200 лв. на месец/. Друг познат е асистент в един университет в София, пътува около 70км. в едната посока и е все без пари. Друг познат инженер в частна фирма е 2000 - 3000 лв. в София. Давам ти ги тези примери за да защитя тезата че няма значение какво учиш, важното е да ти е присърце, и наистина да го учиш.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 4de1f31028
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

330.   Уеб програмист - 500 лв. Кодирам от нулата, избягвам Wordpress. Търся си друга работа.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1a05648201
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

331.   Аз съм инж. на 900 лв. и жената е в банка за толкова пари и с две деца сме големи и не сме се лишавали от нищо.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 9889933d53
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

332.   Въпрос към 21. Водолаз, аз също съм на курсове за водолаз. Но ти с някакво висше ли си, или просто си завършил последното ниво.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: a7ea592976
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

334.   Чистач в Англия (временно). Взимам 900 паунда. Не се оплаквам.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 86de62ea77
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

335.   490лв. мед. сестра...

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 4367931b66
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

336.   Барман - 700лв заплата, която спестявам и от 10 месеца не съм теглил седи си в картата. Още около 800-900лв на месец от бакшишите. Общо около 1500лв на месец. Но съм на 22 и живея при нашите още и спестявам цялата заплата - бакшишите са напълно достатъчни за да си живея.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: cf53c8d481
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

337.   Охрана в дискотека (1000 лева чисто) ,студент съм.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: d003c8f1a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

339.   Професията Програмист, може би е най-перспективната в БГ. Ежедневно фирмите търсят програмисти, а и заплатите не са малки. Аз лично не се занимавам с това, но съм работила в такава фирма.
Трябва да си много добър математик и да издържаш на голямо напрежение за да станеш добър програмист. За заплатата, не съм много сигурна, но мисля, че минимум 2000 лв. на месец, може да взимаш. Има фирми в които се плаща по 5000, 10000 месец. В Англия обаче шофьорите на камьони са по-добре заплатени от програмистите-35 000 паунда на година, което е към средната заплата, ако не се лъжа.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: fc9f20264c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

341.   работя в банка в Разград, с 5г стаж, заплата 900 лв чисто

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f78f47257c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

343.   До 339 - В Англия 35000 паунда, се равняват на 1000 лева на месец в България(500 ако живееш в централен Лондон).
Повярвай ми. Ако си давам половината заплата, за една стая в центъра, то с 2000 лева в София, ще си взема жилище, което би надхвърли 500 паунда на седмица (защото нали знаеш... седмичен наем).

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: cf63d93daf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

344.   Учил съм 3 години за медицински лаборант(професионален бакалавър) после 2.5 Управление на здравните грижи(бакалавър) и 1 година Управление на здравните грижи (магистър).Работя като лаборант в РЗИ със заплата 360 лева!!!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: cf63d93daf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

345.   Аз съм лаборанта само да уточня,че работя голям град и в една частна лаборатория ми предлагаха 500 лева заплата за старши лаборант,но с много отговорници и 6 дневна работна седмица.В РЗИ-то работя 5 дена от 8-17

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 460f87ce83
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

346.   Охранител-330 лева нето...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: a9cdd573da
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

347.   Началник парк автомобили 1100лв. месечно. Отговарям за 35 автомобила(10 от които пръснати из цяла България), 35 шофьори и Шофьорки. 6 мотокаристи и мотокари и ел. кари и 10 автомонтьори. За автомобилите и водачите отговарям за абсолютно всичко, което се сетите от А до Я. Постоянно контактувам с 50 човека. Много моля да ми отговорите на въпроса колко според Вас трябва да е заплащането на тази длъжност -става въпрос за София.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 9eb66b4cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

349.   магистър електроинженер, 10 г. трудов стаж - 2500 лв. чисто (нето) след удръжки и осигуровки.

 
  ...

251-300 от 618
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker